Thursday, May 24, 2018
Home  >  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ  >  Συνέντευξη με την πρόεδρο της Φιλοζωικής Αγρινίου
Συνέντευξη με την πρόεδρο της Φιλοζωικής Αγρινίου
Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Περισσότερα - Αρθρα Αgrinionet! - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συντάχθηκε απο τον/την ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΑΟΠΟΔΗ   
Πέμπτη, 28 Αύγουστος 2014 11:56

Μοιραστείτε το άρθρο

 

 

Σε μια συνέντευξη εφ ‘όλης της ύλης συνέντευξη στο AgrinioNet.gr, η πρόεδρος της Φιλοζωικής Οργάνωσης Οργάνωσης Αγρινίου κ. Βούλα Αναγνωστοπούλου-Στεροδήμα, μιλά για τη δουλειά που γίνεται από το 2012 στη φιλοζωική που σκοπό έχει την την προστασία των αδέσποτων κυρίως ζώων της περιοχής μας.

Πότε ιδρύθηκε η Φιλοζωική Οργάνωση Αγρινίου και ποιος ο σκοπός της;

Η Φιλοζωική Οργάνωση Αγρινίου ιδρύθηκε το 2012 με πρωτοβουλία ομάδας φιλόζωων πολιτών Αγρινίου με σκοπό την προστασία των αδέσποτων κυρίως ζώων της περιοχής μας. Πρόκειται για οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που στηρίζεται στις συνδρομές των μελών της, σε δωρεές, χορηγίες και εκδηλώσεις για την ευόδωση των σκοπών της.

Δυστυχώς, ο αριθμός των αδέσποτων ζώων που περιφέρονται τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στα προάστια είναι ολοένα αυξανόμενος. Τα ζώα αυτά που είτε έχουν εγκαταλειφθεί είτε έχουν γεννηθεί αδέσποτα, στερούνται της βασικής περίθαλψης και φροντίδας, είναι εκτεθειμένα σε ασθένειες, τραυματισμούς και κυρίως στην ανθρώπινη βιαιότητα. Η αγάπη μας λοιπόν για τα ζώα και το όραμά μας για μια κοινωνία όπου κάθε ζώο θα ζει αξιοπρεπώς χωρίς να κακοποιείται, να θανατώνεται βάναυσα ή να αργοπεθαίνει από έλλειψη τροφής σε μια γωνιά της πόλης, μας οδήγησε στην απόφαση ίδρυσης της εθελοντικής μας οργάνωσης.

Πόσα μέλη αριθμεί και πόσα εξ αυτών είναι ενεργά; Ποιός ο ρόλος του κάθε μέλους;

Αυτή την στιγμή τα μέλη μας είναι 65 ενώ καθημερινά εκδηλώνουν και νέα άτομα ενδιαφέρον για να συνδράμουν στην οργάνωσή μας είτε σαν εθελοντές είτε μέσω οικονομικής ενίσχυσης.

Ο ρόλος του κάθε μέλους δεν είναι συγκεκριμένος καθώς καθημερινά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πολλά περιστατικά σε συνδυασμό με την φροντίδα των ήδη υπαρχόντων ζώων που φροντίζονται στο υποτυπώδες καταφύγιο που διατηρεί η Οργάνωσή μας. O χώρος αυτός συντηρείται με δικά μας έξοδα καθώς και από τις συνδρομές και κάποιες ενισχύσεις που δεχόμαστε κατά καιρούς. Τα ενεργά μέλη μας είναι 10 αλλά δυστυχώς τα περιστατικά με εγκαταλειμμένα, κακοποιημένα και τραυματισμένα ζώα είναι πολλά ενώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το φρικτό φαινόμενο των συστηματικών δηλητηριάσεων ζώων.

Γιατί ασχοληθήκατε με την Φιλοζωική;

Γιατί απλά δεν μπορώ να κλείσω τα μάτια και να προσποιηθώ ότι όλα βαίνουν καλώς όταν γύρω μου επικρατεί μια αθλιότητα στο θέμα των ζώων. Κάτι πολύ λυπηρό εάν αναλογιστεί κανείς το πολιτιστικό παρελθόν της πόλης μας. Δυστυχώς η σημερινή εικόνα της πόλης μας με παρατημένα και συστηματικά δολοφονημένα ζώα αμαυρώνει στο έπακρο την εικόνα της.


Πώς σας αντιμετωπίζει ο κόσμος; Ο Δήμος Αγρινίου σας υποστηρίζει;

Δυστυχώς αρκετοί συμπολίτες μας δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι είμαστε εθελοντική Οργάνωση και όχι οργάνωση του Δήμου. Και βασικά ο Δήμος είναι ο μόνος αρμόδιος στο θέμα των αδεσπότων. Εμείς σαν ευαισθητοποιημένοι πολίτες δίνουμε καθημερινά αγώνα για τα ζώα της πόλης μας είτε πρόκειται για δεσποζόμενα είτε για αδέσποτα. Δυστυχώς λόγω έλλειψης χώρου αδυνατούμε να περισυλλέξουμε όλους τους αδέσποτους σκύλους της πόλης μας και πρέπει να καταστήσουμε για πολλοστή φορά σαφές στο κοινό ότι η Φιλοζωική Οργάνωση Αγρινίου είναι εθελοντική οργάνωση και όχι οργάνωση του Δήμου και ό,τι επιτυγχάνει το επιτυγχάνει στηριζόμενη στον ζήλο, τη θέληση, την αφοσίωση, τη φιλοζωία και τη μεγάλη καρδιά των εθελοντών της.  Δυστυχώς όμως υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας που μας συμπεριφέρονται εχθρικά. Κάτι που αποδεικνύει την παντελή έλλειψη φιλοζωικών αισθημάτων και γενικότερης παιδείας μερίδας συμπολιτών μας. Προσπαθούμε μέσα από εκδηλώσεις και μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο στο θέμα των ζώων. Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι μόνο θετικά προκύπτουν από την συνύπαρξή μας με τα ζώα. Πρόκειται για ανυστερόβουλες ψυχές, με πηγαία αγάπη για τον άνθρωπο που αξίζουν την αγάπη και τον σεβασμό μας και έχουν σαν κι εμάς δικαίωμα στην ζωή. Από την ίδρυσή της η Φιλοζωική Οργάνωση αντιμετώπισε πληθώρα δυσκολιών καθώς οι εθελοντές της καλούνται συνεχώς να ανταπεξέλθουν σε ποικίλα επικίνδυνα περιστατικά με εξαιρετικά υψηλό οικονομικό κόστος, για τα οποία, λόγω έλλειψης υποδομών και πόρων, πολύ συχνά δυστυχώς δεν υπάρχει βιώσιμη λύση. Το να τηλεφωνεί ο κάθε πολίτης για να μαζέψουμε κάποιο αδέσποτο που βρίσκεται έξω από την πόρτα ή το κατάστημά του δεν έγκειται στην δική μας δικαιοδοσία. Υπεύθυνος είναι ο Δήμος Αγρινίου. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι η φιλοξενία άρρωστων, τραυματισμένων ή κακοποιημένων ζώων αλλά δυστυχώς και αυτή μας η δυνατότητα περιορίζεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο καθώς λόγω έλλειψης χώρου αδυνατούμε πλέον να φιλοξενήσουμε περισσότερα ζώα. Μόνη λύση είναι η δημιουργία καταφυγίου που να πληροί όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Και αρμόδιος γι’αυτό είναι ο Δήμος Αγρινίου που είναι και δια νόμου υποχρεωμένος να το κάνει. Δυστυχώς όμως δεν το κάνει..


Γιατί πιστεύετε πως μερίδα ανθρώπων επιτίθεται στην Φιλοζωική και γενικότερα σε ανθρώπους που φροντίζουν τα ζώα;

Όπως σας είπα και πριν όλα είναι θέμα ενημέρωσης και παιδείας. Υπάρχει άγνοια γύρω μας. Και στο σημείο αυτό να τονίσω πως τα αδέσποτα της πόλης μας είναι υγιή και δεν τίθεται κανένα θέμα ασθενειών όπως η λύσσα. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στην πόλη μας. Επίσης υπάρχουν κάποιοι που επιτίθενται σε συμπολίτες μας που ταΐζουν αδέσποτα ζώα. Συχνά δεχόμαστε κλήσεις από ανθρώπους που ταΐζουν αδέσποτα και έχουν προβλήματα µε τους γείτονες που «ενοχλούνται».  Οι καταστάσεις αυτές, που χρόνια διαιωνίζονται, πρέπει το συντομότερο να εκλείψουν.
Κανένας νόµος δεν απαγορεύει τη σίτιση των αδέσποτων. Αντίθετα, µάλιστα, σύµφωνα µε τους νόµους 4039/12 & 4235/14 (Άρθρο 9. παρ.10) η σίτιση αδεσπότων επιβάλλεται: «Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόµενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι δήµοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δηµιουργήσουν και σηµεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόµενα φιλοζωικά σωµατεία και ενώσεις». Επανεντασσόµενα είναι τα ζώα που έχουν στειρωθεί, αποπαρασιτωθεί, εµβολιαστεί όπως πολλοί από τους σκύλους που κυκλοφορούν με το ειδικό κολλάρο που τους φορέσαμε. Είναι τραγικό το ότι κάποιοι ασυνείδητοι τους αφαιρούν τα ειδικά κολλάρα ή χειρότερα δηλητηριάζουν τα ζώα παρότι αυτά είναι εμβολιασμένα, στειρωμένα και τσιπαρισμένα. Να τονιστεί ότι ο νόμος 4039/2014 ορίζει βαρύτατα πρόστιμα και ποινές για κακοποίηση και θανάτωση ζώων. Οι φόλες δεν είναι αστείο. Είναι σημαντικό να κατανοήσει ο κόσμος ότι οι φόλες δεν είναι επιβλαβείς μόνο για τα ζώα αλλά ελλοχεύουν τεράστιοι κίνδυνοι και για εμάς τους ανθρώπους, ιδίως τα μικρά παιδιά. Γι’ αυτό και σε περιπτώσεις φόλας σε δημόσιους χώρους είναι σημαντικό να ειδοποιείται τόσο η αστυνομία όσο και ο δήμος γιατί είναι ευθύνη τους να προστατεύσουν και τους πολίτες επισημαίνοντας την επικινδυνότητα της περιοχής. Επίσης θα θέλαμε σαν Φιλοζωική Οργάνωση να τονίσουμε ότι κατά την σίτιση των αδεσπότων οφείλει ο κάθε πολίτης να σέβεται και να τηρεί τους κανόνες υγιεινής όπως και να μαζεύει τα περιττώματα του ζώου του κατά την βόλτα σε δημόσιους χώρους. Kαι σαφώς να γίνει πλήρως αντιληπτό ότι τα ζώα δεν είναι παιχνίδι να παίζουμε αρχικά μαζί τους και όταν τα βαρεθούμε να τα πετάμε στον δρόμο. Τα περισσότερα νυν αδέσποτα ήταν πρώην δεσποζόμενα. Το ζώο είναι δέσμευση και σύντροφος ζωής. Πρώτοι εμείς οι φιλόζωοι πρέπει να δίνουμε το σωστό παράδειγμα πολιτισμένων ατόμων.


Θεωρείτε πως οι Αγρινιώτες είναι φιλόζωοι;

Δυστυχώς υπάρχει έλλειψη παιδείας στην πόλη μας. Ας ελπίσουμε ότι όσο περνάνε τα χρόνια, οι νέες γενιές θα βελτιώσουν την κατάσταση. Υπάρχουν ευτυχώς και πολλοί φιλόζωοι στην πόλη μας. Και σε αυτούς βασίζουμε τις ελπίδες μας για μια πολιτισμένη κοινωνία με σεβασμό προς τα ζώα. Ευελπιστούμε πως με τη βοήθεια των συμπολιτών μας τα θλιβερά περιστατικά δηλητηριάσεων ζώων που αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης μας θα εκλείψουν. Ζητάμε από τους συμπολίτες μας να συνδράμουν στο έργο μας για την προστασία των ζώων. Να καταγγέλουν τα αποτρόπαια φαινόμενα δηλητηριάσεων ζώων όπως ορίζει η νομοθεσία (ν. 4235/2014,  4039/12 και 1197/81). Τα αδικήματα κατά των ζώων διώκονται αυτεπάγγελτα και οδηγούν σε σύλληψη του δράστη στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Στο θέμα της δηλητηρίασης ζώων οι πολίτες ας γνωρίζουν πως τα όργανα της τάξης οφείλουν να προχωρήσουν σε έρευνα (ακόμη και στην περίπτωση καταγγελίας κατ’ αγνώστων) πριν διαβιβάσουν τη δικογραφία στην Εισαγγελία.

Επίσης, όποιος σκέφτεται να αποκτήσει έναν σκύλο, ας δώσει μια ευκαιρία σε κάποιον αδέσποτο..Δεν υστερεί σε τίποτε εν συγκρίσει με κάποιον σκύλο ράτσας..Ας επισκεπτεί το προφίλ μας στο facebook για φωτογραφίες σκύλων ή ας επισκεπτεί το καταφύγιό μας. Υπάρχουν εξαίρετοι σκύλοι που αναζητάνε αγάπη και τη δική τους παντοτινή οικογένεια. Ας τους δώσουμε μια ευκαιρία για να ζήσουν όπως τους αξίζει. Εσείς σώζετε τη ζωή ενός ζώου που χωρίς εσάς θα παρέμενε στα αζήτητα και να είστε βέβαιοι ότι αυτό θα σας ανταποδίδει την ευγνωμοσύνη του και την ανεξάντλητη αγάπη του για πάντα.

Ευελπιστούμε ότι περισσότεροι συμπολίτες μας θα ενωθούν μαζί μας για το καλό των ζώων της πόλης μας. Κάθε ένας από εμάς μπορεί να κάνει την διαφορά..

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 09 Φεβρουάριος 2015 21:29
 

Facebook comments: