• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου, 2025
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων

Αρχιερατικό Μνημόσυνο στα Καλύβια για τους 59 Έλληνες Πατριώτες που εκτελέσθηκαν από τους Γερμανούς

από Συντακτική Ομάδα
31/07/2022
σε Αγρίνιο, Εκδηλώσεις
Χρόνος ανάγνωσης: 1 ′
A A
0
Αρχιερατικό Μνημόσυνο στα Καλύβια για τους 59 Έλληνες Πατριώτες που εκτελέσθηκαν από τους Γερμανούς
Share on FacebookShare on Twitter

 

 

Σχετικά Άρθρα.

Βόνιτσα: εργαζόμενος τραυματίστηκε στο κεφάλι. Διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων

ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ “Τα πρόσωπα του Έρωτα” ΣΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Ναύπακτος: Μαθητές 17 και 18 ετών συνελήφθησαν για διακίνηση κοκαΐνης

Το νέο βίντεο – σποτ του Δήμου Αμφιλοχίας για την Αμφιλοχία

Τα Καλύβια Αιτωλοακαρνανίας επισκέφθηκε την Κυριακή 31 Ιουλίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, με αφορμή το ετήσιο μνημόσυνο των 59 Ελλήνων πατριωτών που εκτελέσθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, στις 31 Ιουλίου 1944 στη σιδηροδρομική γραμμή Αγρινίου – Κρυονερίου, κοντά στα Καλύβια.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια προεξήρχε της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και του ιερού μνημοσύνου.

Ο Σεβασμιώτατος, κατά το κήρυγμά του, ομίλησε για τα δύο θαύματα που έκανε ο Χριστός, την θεραπεία των δύο τυφλών και του κωφού – δαιμονισμένου. Είπε ότι έχει μεγάλη αξία για τον άνθρωπο το φως και ο ήχος, αφού χωρίς αυτά ο κόσμος θα ήταν μια κόλαση. Το φως είναι ηλεκτρομαγνητικά κύματα, τα φωτόνια, και ο ήχος είναι μηχανικά κύματα που κινούν τα άτομα του αέρος.

Αλλά για να δει κανείς τον γύρω του κόσμο με το φως και να ακούσει τον ήχο από την κάθε κίνηση, πρέπει να έχει καλούς οφθαλμούς και καλά αυτιά. Χωρίς αυτά τα όργανα ο άνθρωπος βρίσκεται σε ένα σκοτάδι. Δυστυχώς, όσοι τα έχουμε δεν τα εκτιμούμε ως μεγάλα δώρα του Θεού. Οι τυφλοί άκουγαν, αλλά δεν έβλεπαν, οι κωφός έβλεπε, αλλά δεν άκουγε και ο Χριστός τους χάρισε την όραση και την ακοή.

Στην συνέχεια τόνισε ότι το Ευαγγέλιο που διαβάστηκε σήμερα, μετά τα θαύματα, αναφέρθηκε και στην διδασκαλία του Χριστού για την Βασιλεία του Θεού που είναι ένα άλλο φως και ένας άλλος ήχος∙ είναι η όραση του φωτός του Θεού και η ακρόαση του λόγου του Θεού. Ο Χριστός κήρυσσε την Βασιλεία του Θεού με τον λόγο και την αποκάλυπτε ως φως.

Για την μέθεξη της Βασιλείας του Θεού χρειάζονται πνευματικοί οφθαλμοί και πνευματικά αυτιά, τα οποία αποκτούμε με την Χάρη του Θεού και την δική μας συνέργεια. Γι’ αυτό, τόνισε, πρέπει να έχουμε πίστη και να κραυγάζουμε «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησον ημάς». Είμαστε πνευματικά τυφλοί και ζητούμε το φως, είμαστε πνευματικά κωφοί και ζητούμε να ακούσουμε τον λόγο του Θεού.

Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε λέγοντας ότι ζούμε σε μια εποχή που έχουμε πολλά φώτα και πολλά ακούσματα, αλλά χρειαζόμαστε την πνευματική όραση και την πνευματική ακοή.

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκαν τα ιερά μνημόσυνα των 59 πατριωτών και μιας ενορίτισσας του χωριού.

Ο Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, κατά την σύντομη ομιλία του, ανέφερε ότι οι 59 εκτελεσθέντες ήταν πατριώτες που υπήρξαν θύματα μιας νοοτροπίας και μιας φιλοσοφίας που αναπτύχθηκε στην Γερμανία και στην Ευρώπη και κατεξοχήν εκφράστηκε από τον Νίτσε με τον «Υπεράνθρωπο» που διακρίνεται από τέσσερα γνωρίσματα: α) ο Θεός δεν υπάρχει, β) o ανελέητος πόθος για εξουσία, γ) το να μη λυπάται τον πλησίον και δ) όλα επιτρέπονται.

Αυτή η φιλοσοφική θεωρία εκφράστηκε με τον ναζισμό στη Γερμανία και έτσι έχουμε τις θηριωδίες που έκαναν οι ναζιστές. Καίτοι όμως ο ναζισμός νικήθηκε, δυστυχώς, παραμένει και σήμερα ως νοοτροπία σε κάποιους ανθρώπους που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά.

Όταν κάποιος θεοποιεί τον εαυτό του, θέλει να επιβάλλει την άποψή του και τα πιστεύω του πάνω στους άλλους και ειδικά στους πιο κοινωνικά αδύναμους, και μάλιστα με επιθετικές ενέργειες, αυτό είναι μια μορφή ναζισμού, είναι ο λεγόμενος νεοναζισμός. Η ευγονική νοοτροπία στην βιολογία είναι μια ναζιστική νοοτροπία.

Για αυτό, σήμερα τελέσαμε το μνημόσυνο των 59 πατριωτών, αφενός για να θυμηθούμε αυτούς τους ανθρώπους που έχυσαν το αίμα τους για την πατρίδα, και αφετέρου για να πάρουμε και να παίρνουμε μηνύματα για να έχουμε πραγματικά δημοκρατική σκέψη και νοοτροπία.

Στη συνέχεια άπαντες μετέβησαν στο μνημείο των εκτελεσθέντων, στον τόπο της θυσίας, όπου ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση και οι επίσημοι κατέθεσαν στεφάνια. Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλυβίων κ. Δημήτρης Αναστασίου. Ακολούθησε το προσκλητήριο των νεκρών και το μελοποιημένο ποίημα «Καλοκαιριά ‘44» του Χοράρχη κ. Νικολάου Στρατόπουλου, που απέδωσε η Χορωδία Γυναικών Καλυβίων. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου.

Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας κ. Γεώργιος Βαρεμένος και κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καλυβίων κ. Δημήτρης Αναστασίου, ο Αναπληρωτής Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας, συγγενείς των εκτελεσθέντων και εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε το αίμα που έχυσαν αυτοί οι άνθρωποι να μας δίνει έμπνευση για να ζούμε ελεύθερα, να αγαπάμε την ελευθερία και τη δική μας και των άλλων και να ξέρουμε ότι η ελευθερία η δική μας σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου.

 

Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ “Τα πρόσωπα του Έρωτα” ΣΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Αγρίνιο

ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ “Τα πρόσωπα του Έρωτα” ΣΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Από την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου, το Δη.Πε.Θε. Αγρινίου εγκαινιάζει τον νέο κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο...

από Συντακτική Ομάδα
06/11/2025, 20:18
Θανάσης Μαυρομμάτης: πολύ σύντομα η πεζογέφυρα θα δοθεί σε χρήση. Ασανσέρ για ΑΜΕΑ και ενίσχυση στις κολώνες.
Αγρίνιο

Θανάσης Μαυρομμάτης: πολύ σύντομα η πεζογέφυρα θα δοθεί σε χρήση. Ασανσέρ για ΑΜΕΑ και ενίσχυση στις κολώνες.

Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι εργασίες τοποθέτησης της πεζογέφυρας στη Μεγάλη Χώρα. Σύμφωνα με τον...

από Συντακτική Ομάδα
06/11/2025, 15:19
Θανάσης Παπαθανάσης: ‘’Προχωρά το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στο Νοσοκομείο του Αγρινίου”
Αγρίνιο

ΕΙΝΝΑΑ: ΑΠΕΡΓΙΑ 6-7 ΝΟΕΜΒΡΗ

   Συμμετέχουμε στη 48 ωρη απεργια της ΟΕΝΓΕ 6-7 Νοέμβρη  Πέμπτη 6 Νοέμβρη συγκέντρωση στις 10:30...

από Συντακτική Ομάδα
06/11/2025, 15:07
Εορτασμός της 52ης Επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου στον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
Ειδήσεις

Εορτασμός της 52ης Επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου στον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου προσκαλεί τους Εκπαιδευτικούς και λοιπούς Φορείς, τις Οργανώσεις και τις...

από Συντακτική Ομάδα
06/11/2025, 14:27
Ευχαριστήριο ΣΕΕΔΑ προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου για την παμψηφεί απόφαση στήριξης της τοπικής μας Αγοράς
Αγρίνιο

Ευχαριστήριο ΣΕΕΔΑ προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου για την παμψηφεί απόφαση στήριξης της τοπικής μας Αγοράς

Το Δ.Σ του ΣΕΕΔΑ μετά την ανάρτηση στη Διαύγεια της 176/2025 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου...

από Συντακτική Ομάδα
06/11/2025, 14:21
1-7 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Προτεραιότητα στον θηλασμό – Δημιουργία βιώσιμων συστημάτων υποστήριξης
Αγρίνιο

1-7 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Προτεραιότητα στον θηλασμό – Δημιουργία βιώσιμων συστημάτων υποστήριξης

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού γιορτάζεται διεθνώς από 1 έως 7 Αυγούστου από το 1992 από...

από Συντακτική Ομάδα
06/11/2025, 14:05

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • Ο λυρικός δήμαρχος Τζον Κητς στην πόλη sara-mara
  • Ποιοι "μουρμούριζαν" στον Άγιο Κων/νο για το κήρυγμα του Δεσπότη; sara-mara
  • "Πολιτικοί γυρολόγοι" θέλουν να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ sara-mara
  • Έσπευσε να δηλώσει ότι είναι σταθερά και αταλάντευτα με το ΠΑΣΟΚ... sara-mara
  • Ποιοι κοιτάζουν δεξιότερα της Ν.Δ. μετά την "μεταγραφή" Λοβέρδου; sara-mara
  • Σόι πάει το βασίλειο; sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.