• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου, 2026
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων

Να καλυφθούν οι ελλείψεις σε φάρμακα και αναλώσιμα ζητούν οι καρδιοπαθείς

από Συντακτική Ομάδα
20/11/2022
σε Υγεία
Χρόνος ανάγνωσης: 1 ′
A A
0
Να καλυφθούν οι ελλείψεις σε φάρμακα και αναλώσιμα ζητούν οι καρδιοπαθείς
Share on FacebookShare on Twitter

Επιστολή στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη αποστέλλει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες ζητώντας λύσεις για τις ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων και αναλώσιμων

Η επιστολή

Σχετικά Άρθρα.

ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας: οργανωτική ανασύνταξη ή εσωτερική μετατόπιση ισχύος;

Πυρκαγιά σε κατάστημα στο Αγρίνιο – προβλήματα στη λειτουργία πυροσβεστικών κρουνών κατά την επιχείρηση κατάσβεσης

Δυτική Ελλάδα: Πρόβλεψη για κακοκαιρία αύριο Κυριακή με ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Δυτική Ελλάδα: Γιορτή μητέρας στη ΧΕΑ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ιδρύθηκε το 2005 και εκπροσωπεί θεσμικά και σε πανελλαδικό επίπεδο : α. το σύνολο των πασχόντων από συγγενείς καρδιοπάθειες και μυοκαρδιοπάθειες, σπάνιες καρδιοπάθειες κτλ. καθώς και σε περίπτωση ανηλικότητας το σύνολο των γονέων και κηδεμόνων αυτών. β. Πρακτικά τους πάσχοντες εν γένει από κάθε μορφής καρδιαγγειακά νοσήματα, κάτι το οποίο σύντομα θα αποτυπωθεί και καταστατικά.

Αποτελεί μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και της αντίστοιχης διεθνούς οργάνωσης – «ομπρέλας», του GLOBALHEARTHUB, του πολύ γνωστού WorldHeartFederation (affiliated), του GlobalAllianceforRheumaticandCongenitalHearts,του EuropeanPatients’ Forum, μέσω των ανωτέρω, καθώς και αρωγό μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Σπανίων Παθήσεων – Νοσημάτων.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Απευθυνόμαστε σε εσάς, με σκοπό να επισημάνουμε, και από τη δική μας, βιωματική και αντικειμενική οπτική γωνία, όπως πιστεύουμε, ένα ζήτημα το οποίο τείνει πλέον και για τον πολυπληθέστατο χώρο των καρδιαγγειακών νοσημάτων τον οποίο εκπροσωπούμε θεσμικά να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Είναι γνωστό και πανθομολογούμενο ότι ειδικά κατά την περίοδο των τελευταίων μηνών οι ελλείψεις σε ευρείας κατανάλωσης φαρμακευτικά σκευάσματα, ζωτικής σημασίας για την υγεία ακόμη και την επιβίωση των συμπασχόντων μας τείνουν να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Οι καρδιοπαθείς συμπολίτες μας, όλων των ηλικιών, γνωρίζετε ότι λαμβάνουν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, φαρμακευτική αγωγή σε καθημερινή βάση.

Αγωγή από την οποία εξαρτάται άμεσα όχι μόνον η ποιότητά ζωής, οι καθημερινές τους δραστηριότητες κτλ. αλλά συμβάλλει στην πρόληψη και θεραπεία καταστάσεων επικίνδυνων, ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή.

Για τον ασθενή και πρωτίστως για τον χρονίως πάσχοντα, όπως συμβαίνει με  τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η ομαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση στη δέουσα φαρμακευτική αγωγή συνιστά κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου.

Γνωρίζουμε άπαντες ως ασθενείς ότι οι σοβαρές ελλείψεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα οφείλονται σε συγκεκριμένες πρακτικές οι οποίες αποκοπούν με τρόπο αθέμιτο και ηθικά απαράδεκτο στην κερδοσκοπία σε βάρος των ασθενών. Είναι επίσης δεδομένο το πώς και από ποιους εκπορεύονται και υλοποιούνται αυτές, δίχως προφανώς να στοχοποιούμε συλλήβδην και ελαφρά τη καρδία τον οποιονδήποτε δραστηριοποιούμενο στο χώρο κλάδο.

Ακόμη είναι γνωστό σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αλλά ακόμη και στους αρμόδιους φορείς της επίσημης Πολιτείας, η οποία εξ ορισμού οφείλει να προστατεύει με κάθε τρόπο και να διαφυλάσσει την υγεία και τη ζωή των Ελλήνων πολιτών, το ότι η διαμορφωθείσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί.

Ο εξαναγκασμός των καρδιοπαθών και λοιπών κατηγοριών χρονίως πασχόντων να στρέφονται είτε σε γενόσημα, είτε σε πανάκριβα σε άλλες περιπτώσεις σκευάσματα (αντιπηκτικά, διουρητικά, αντιϋπερτασικά, αντιαρρυθμιογόνα, αντιλιπιδαιμικά κτλ) ενάντια στην επιστημονική άποψη και πρόταση των θεραπόντων ιατρών αλλά και ενάντια στην προσωπική τους επιλογή, έχοντας ως εναλλακτική λύση την αναμονή εβδομάδων ή και μηνών, με ό,τι αυτή συνεπάγεται και τους κινδύνους τους οποίους αυτό υποκρύπτει, συνιστά κατάσταση αδιανόητη η οποία χρήζει άμεσης και δραστικής αντιμετώπισης.

Κύριε Υπουργέ,

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουμε ότι ακόμη και εάν δεν έχουν υπάρξει ήδη ανθρώπινες απώλειες αποδιδόμενες στις προαναφερθείσες ελλείψεις, σύντομα και αναπόδραστα θα υπάρξουν.

Το σχετικό νομικό πλαίσιο το οποίο ρυθμίζει τα περί του εφοδιασμού της αγοράς με φαρμακευτικά προϊόντα ορίζεται από σειρά νόμων και κοινών υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες καθορίζονται σαφώς οι υποχρεώσεις όλων των εμπλεκομένων (ΚΥΑ Αριθ. Δ.ΥΓ3α/Γ.Π. 32221/2013, άρθρο 107, άρθρο 39, Ν. 1316/1983, άρθρο 3, άρθρο 29 – παρ. 2, ΝΔ 96/1973, άρθρο 12Α, άρθρο 19 και τέλος ΚΥΑ Αριθ. Δ.ΥΓ3α/Γ.Π. 32221/2013, άρθρο 175).

Οι προαναφερθείσες διατάξεις προνοούν για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς, προβλέπουν την έγκαιρη ενημέρωση του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκου (Ε.Ο.Φ.) για πιθανές ελλείψεις, ενώ προβλέπουν και αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.

Εύλογα προκύπτουν  τα ερωτήματα : οι προαναφερθείσες διατάξεις βρίσκονται σε ισχύ σήμερα; Εφαρμόζονται και εάν όχι για ποιο λόγο; Έχουν αντικατασταθεί από νεότερες τις οποίες αγνοούμε;

Γνωρίζουμε προφανώς ότι οι λεγόμενες «παράλληλες εξαγωγές» διότι εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα είναι σύμφωνες με το κοινοτικό δίκαιο και δεν είναι δυνατή η απαγόρευσή τους. Ωστόσο και προβλέπεται και είναι νόμιμη η προσωρινή απαγόρευσή τους σε περιπτώσεις ελλείψεων. Πέραν της συμβατικής υποχρέωσης των φαρμακαποθηκών για τη διατήρηση επαρκούς αποθέματος, οι ανάγκες των ασθενών και ο ακριβής αριθμός τους καταγράφεται από το σύστημα ΗΔΙΚΑ και είναι προσβάσιμος και άρα γνωστός στο Υπουργείο.

Κύριε Υπουργέ,

Θεωρούμε ότι εν τοις πράγμασι η μοναδική λύση είναι η εφαρμογή παλαιότερης ή και η εισαγωγή αμεσότατα νεότερης νομοθετικής ρύθμισης ώστε να καταστεί η διατήρηση ικανού αποθέματος (stock) στις αποθήκες φαρμάκων υποχρεωτική για περίοδο τουλάχιστον τριών (3) μηνών, ιδανικά και για ακόμη μεγαλύτερη. Τούτο θα πρέπει να αποτελεί ικανό και αναγκαίο όρο ώστε να επιτραπεί η εξαγωγή σκευασμάτων στο εξωτερικό, θα οδηγήσει σε ομαλοποίηση την αγορά φαρμάκου και σαφώς δεν αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο και κεκτημένο, κάτι το οποίο ως διακεκριμένος νομικός γνωρίζετε άριστα. 

Το δίλημμα είναι απλό αλλά αμείλικτο: Επιβολή του ανωτέρω μέτρου ή διαιώνιση μίας δύσκολης καθημερινότητας για εμάς, με οδυνηρές συνέπειες για τον ασθενή και στο τέλος της ημέρας με απώλειες ανθρωπίνων ζωών.

Κύριε Υπουργέ,

Δεν αμφισβητούμε την ειλικρίνεια και την εντιμότητα ουδενός, πολύ περισσότερο τη δική σας. Γνωρίζετε ότι αποκλειστικό μας γνώμονα συνιστά η διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού: της ανθρώπινης ζωής.  Οφείλουμε να εκθέσουμε την πολύ δύσκολη καθημερινότητά μας και να ζητήσουμε λύσεις. Αυτό και πράττουμε, με αίσθημα ευθύνης και πέρα από σκοπιμότητες ή εντυπωσιοθηρία.  

Με εκτίμηση

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΧΟΡΤΗΣ                                                         ΑΝΝΑ ΔΗΜΑΡΑ

Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

Σε τροχιά υλοποίησης η ανάπλαση της δυτικής ακτογραμμής και η κατασκευή πεζοδρόμου στην Αμφιλοχία
Δυτική Ελλάδα

Νέες δομές Ψυχικής Υγείας ύψους  6,76 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Με αντίστοιχες αποφάσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ «Δυτική...

από Συντακτική Ομάδα
28/01/2026, 19:37
Συνελήφθη γνωστός γιατρός από το νοσοκομείο Μεσολογγίου. Μετέφερε ναρκωτικά φάρμακα
Δυτική Ελλάδα

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου στηρίζει έμπρακτα το Νοσοκομείο

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, εκτιμώντας τον καθοριστικό ρόλο του Νοσοκομείου Μεσολογγίου στην...

από Συντακτική Ομάδα
28/01/2026, 00:31
Επιτυχής ολοκλήρωση της παιδιατρικής εξέτασης και του εμβολιασμού παιδιών Ρομά
Ειδήσεις

Επιτυχής ολοκλήρωση της παιδιατρικής εξέτασης και του εμβολιασμού παιδιών Ρομά

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση Παιδιατρικής Κλινικής Εξέτασης και Εμβολιασμού παιδιών Ρομά, η οποία πραγματοποιήθηκε...

από Συντακτική Ομάδα
23/01/2026, 20:43
Υγειονομική βόμβα στη λιμνοθάλασσα Αιτωλικού: Νεκρά πρόβατα πεταμένα εν μέσω φόβου για ζωονόσο
Δυτική Ελλάδα

Υγειονομική βόμβα στη λιμνοθάλασσα Αιτωλικού: Νεκρά πρόβατα πεταμένα εν μέσω φόβου για ζωονόσο

Νεκρά πρόβατα εντοπίστηκαν πεταμένα σε παραθαλάσσια περιοχή στη Φοινικιά Αιτωλικού, με τις Αρχές να κάνουν...

από Συντακτική Ομάδα
23/01/2026, 20:08
Αγρίνιο: Ένα Δώρο Ζωής-Δράση ενημέρωσης για τη δωρεά μυελού των οστών
Δυτική Ελλάδα

Αγρίνιο: Ένα Δώρο Ζωής-Δράση ενημέρωσης για τη δωρεά μυελού των οστών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου και η Νοσηλευτική Μονάδα Αγρινίου Ν. Υ. Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου...

από Συντακτική Ομάδα
23/01/2026, 18:46
Ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος στηρίζει την κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Μεσολογγίου
Δυτική Ελλάδα

Ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος στηρίζει την κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Μεσολογγίου

Κατόπιν αιτήματος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Μεσολογγίου, το Δ.Σ. του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου αποφάσισε τη...

από Συντακτική Ομάδα
22/01/2026, 23:14

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • Very very χολοσκασμένος ο Δήμαρχος Γάκιας.... sara-mara
  • Ποιο πρόσωπο και πως έμαθε ότι δεν θα πάρει την αντιδημαρχία τουρισμού στο δήμο Αγρινίου; sara-mara
  • Μικρές κινήσεις, μεγάλα παιχνίδια: Οι δελφίνοι χτίζουν το δικό τους δίκτυο... sara-mara
  • ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας: Ποιοι παίρνουν τα ηνία; Ποιοι παρακολουθούν πίσω από τις κλειστές πόρτες; sara-mara
  • Ραμσής και Τουταγχαμούνα sara-mara
  • Ου Γάκιας ου Λιβάντς sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.