• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων

Aγρίνιο: Από αναβολή σε αναβολή η ευκολότερη πρόσβαση των ΑμεΑ στα κτίρια; – Υπό αίρεση η πρόσβαση

από Συντακτική Ομάδα
06/03/2023
σε Αγρίνιο
Χρόνος ανάγνωσης: 1 ′
A A
0
Aγρίνιο: Από αναβολή σε αναβολή η ευκολότερη πρόσβαση των ΑμεΑ στα κτίρια; – Υπό αίρεση η πρόσβαση
Share on FacebookShare on Twitter

Τέλος Μαρτίου λήγει η παράταση που έχει δοθεί από το ΥΠΕΝ προκειμένου όλα τα κτίρια να γίνουν  προσβάσιμα στα ΑμεΑ

Τόσο το Αγρίνιο όσο και οι περισσότερες ελληνικές πόλεις δεν είναι ιδιαίτερα φιλικές για τα Άτομα με ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ), ενώ ακόμη και όσα άτομα απ’ αυτά προσπαθούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που συχνά δημιουργούνται από την παράλειψη, την αμέλεια ή και την απροσεξία των συνανθρώπων τους και να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους βρίσκουν απροσπέλαστα εμπόδια σε υπηρεσίες και σε άλλες κοινωνικές υποχρεώσεις που έχουν, ακόμη και στο να πραγματοποιήσουν μια επίσκεψη σε φιλικό σπίτι.

Σχετικά Άρθρα.

Κώστας Παρασκευόπουλος – Νίκος Χολιασμένος: Αρκετά με τον «ωχαδερφισμό» λένε αιμοδότες που τιμήθηκαν στη Βουλή

Συνεδριακή Ημερίδα και μεγάλη συναυλία με τον Ορφέα Περίδη για τη λίμνη Τριχωνίδα

Αγρίνιο: 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής Θεατρικού Μονολόγου για το 2025

Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Άγιο Κων/νο

Στην προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητάς τους η Πολιτεία έχει λάβει την απόφαση να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες σε ιδιωτικά και δημόσια κτήρια, προκειμένου η πρόσβαση τους να γίνεται ευκολότερα, αλλά και πάλι έχει δώσει αρκετές παρατάσεις από το 2020 που ελήφθη η απόφαση αυτή μέχρι και σήμερα, ενώ και πάλι βρίσκεται στο «σταυροδρόμι» ώστε να εφαρμόσει το νόμο ή να δώσει ακόμη μια παράταση, χωρίς αυτό όμως να έχει γίνει ακόμη γνωστό.

Η αναστολή των κυρώσεων αρχικά έληγε στις 31/12/2020, παρατάθηκε για μία διετία έως τις 31/12/2022 και στη συνέχεια θεσμοθετήθηκε μία τρίμηνη παράταση έως το τέλος Μαρτίου.

Αν και εφόσον δεν δοθεί παράταση από την 1η Απριλίου θα αλλάξει σιγά – σιγά η «φυσιογνωμία» των κτιρίων, αλλά και των δημόσιων χώρων. Τότε θα πρέπει ιδιωτικά και δημόσια κτίρια να προβούν άμεσα στις κατάλληλες εργασίες – παρεμβάσεις, ώστε να συμμορφωθούν με τα νέα δεδομένα, αν και εκτιμάται πως θα υπάρξει μεταβατική περίοδος ώστε να προσαρμοστούν ιδιοκτήτες, μηχανικοί και ελεγκτές.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνο Μπλέτσα: «το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας ήδη έχει προβεί σε προκήρυξη προκειμένου μηχανικοί να εγγραφούν στο ειδικό μητρώο μέτρων πρόσβασης ΑμεΑ. Θα υπάρχουν δηλαδή μηχανικοί που θα ελέγξουν τα κτίρια για το αν έγιναν οι προβλεπόμενες εργασίες, όταν φυσικά είναι όλα έτοιμα και το ορίσει ο νόμος».

Ακόμη εκκρεμεί να αποσαφηνιστεί αν θα υπάρχει νέα παράταση ή όχι και αν θα υπάρξουν στο μέλλον πρόστιμα και σε τι ύψος στο ενδεχόμενο μη προσαρμογής στις επιταγές του νόμου και των νέων δεδομένων. Πέραν όμως αυτών ο κ. Μπλέτσας αναφερόμενος στο ζήτημα παρουσιάζει και στην εικόνα της Αιτωλοακαρνανίας σε συνάρτηση με την προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπλέτσας μιλώντας στη «Σ» τονίζει: «όπως γνωρίζουμε από τις 31/12/20 θα έπρεπε όλα τα κτίρια στην Ελλάδα να προσαρμοστούν με τις υποδείξεις των μέτρων για την εύκολη μετακίνηση των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. Αυτή η ημερομηνία με διαδοχικές παρατάσεις έχει φτάσει μέχρι και το 2023 και ενδεχόμενως υπάρξει και περεταίρω παράταση.

Αυτό αφορά τα παλιά κτίρια, που είχαν κατασκευαστεί με άδειες  προγενέστερες από το 2020, γιατί με το νέο οικοδομικό κανονισμό σε όλα τα καινούργια κτίρια είναι υποχρεωτικό αφενός να γίνεται μελέτη πρόσβασης από τους αρμόδιους μηχανικούς και αφετέρου να εφαρμόζονται τα μέτρα που προβλέπονται στις μελέτες, έτσι ώστε όλα τα κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά και για όποια χρήση και να προορίζονται, να είναι προσβάσιμα για ΑμεΑ.

Τα μέτρα αυτά που πρέπει να ληφθούν, αναλόγως των κτιρίων, είναι ράμπες πρόσβασης αμαξιδίων, ειδικοί ανελκυστήρες, χώροι υγιεινής κατάλληλα διαμορφωμένοι και προσβάσιμοι από ΑμεΑ.

Στην Αιτωλοακαρνανία, όπως και σε όλη την Ελλάδα, τα δημόσια κτίρια σιγά – σιγά αρχίζουν και προσαρμόζονται. Στα ιδιωτικά κτίρια δεν υπάρχει μεγάλο ποσοστό που να έχουν τέτοιου είδους προσβάσεις, εκτός από κάποιο ποσοστό στο οποίο επιβλήθηκε αυτό λόγω εφαρμογής κάποιου άλλου μέτρου. Για παράδειγμα υπήρξαν κτίρια που έλαβαν επιδότηση από προγράμματα του ΕΣΠΑ, στα οποία ήταν υποχρεωτικό να υπάρξουν οι αντίστοιχες εργασίες για την πρόσβαση των συμπολιτών μας με ειδικές ανάγκες. Αυτά τα κτίρια προσαρμόστηκαν, αλλά για τα υπόλοιπα κτίρια δεν έγιναν πολλά πράγματα και αυτό ισχύει για μεγάλο αριθμό κυρίως ιδιωτικών κτηρίων, αλλά και δημοσίων κτιρίων.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν θα υπάρξει περεταίρω παράταση, αν θα υπάρξουν πρόστιμα και τι ύψους ή αν θα δοθεί ένας ικανός χρόνος για να προσαρμοστούν όλα τα κτίρια. Σε κάθε όμως περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να απευθυνθούν στους μηχανικούς τους, ώστε να γίνει η μελέτη πρόσβασης, η οποία θα υποδείξει ποια μέτρα θα πρέπει να λάβουμε. Μπορεί να είναι μια απλή ράμπα πρόσβασης στην είσοδο, μέχρι και ειδικό ανελκυστήρα ή τουαλέτες για ΑμεΑ που έχουν κάποιο κόστος, καθώς θα χρειάζεται η προσαρμογή της κάτοψης του κτιρίου».

Συνεπώς για την εφαρμογή ή την παράταση θα κριθεί από την Πολιτεία μέχρι και το τέλος του τρέχοντος μηνός, αλλά όπως και αν έχει άγρα ή γρήγορα θα γίνει, άρα  θα πρέπει όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι, αν και τα δημόσια κτίρια και τα κτίρια που φιλοξενούν δημόσιες υπηρεσίες θα έπρεπε ήδη να είναι να είναι προσαρμοσμένα στις απαραίτητες διατάξεις, καθώς εκεί είναι δυσκολότερη η συνεννόηση για την εξυπηρέτηση ενός ΑμεΑ (λ.χ. ενός συνανθρώπου μας με αναπηρικό αμαξίδιο ή ενός τυφλού) από τη συνεννόηση για την επίσκεψη ενός ΑμεΑ σε ένα ιδιωτικό κτίριο.

Κωνστντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση    

Tags: Αγρίνιο
Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

Κώστας Παρασκευόπουλος – Νίκος Χολιασμένος: Αρκετά με τον «ωχαδερφισμό» λένε αιμοδότες που τιμήθηκαν στη Βουλή
Αγρίνιο

Κώστας Παρασκευόπουλος – Νίκος Χολιασμένος: Αρκετά με τον «ωχαδερφισμό» λένε αιμοδότες που τιμήθηκαν στη Βουλή

Ο Κώστας Παρασκευόπουλος και ο Νίκος Χολιασμένος που συγκαταλέγονται στους εθελοντές αιμοδότες από το Αγρίνιο...

από Συντακτική Ομάδα
12/05/2025, 21:21
Η ΤΕΡΝΑ σήμερα στο Θέρμο για την αντλησιοταμίευση στην Τριχωνίδα
Αγρίνιο

Συνεδριακή Ημερίδα και μεγάλη συναυλία με τον Ορφέα Περίδη για τη λίμνη Τριχωνίδα

«Τριχωνίδα. Το βιώσιμο μέλλον της περιοχής» - Κυριακή 18 Μαΐου , ώρα 10:00 στο Αγρίνιο...

από Συντακτική Ομάδα
12/05/2025, 20:29
Αγρίνιο: Ανοίγει αυλαία το 12ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου
Αγρίνιο

Αγρίνιο: 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής Θεατρικού Μονολόγου για το 2025

     Ο Δήμος Αγρινίου με την Παπαστράτειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγρινίου, προκηρύσσει τον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό...

από Συντακτική Ομάδα
12/05/2025, 20:23
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Άγιο Κων/νο
Αγρίνιο

Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Άγιο Κων/νο

ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Καραϊσκάκη 2 • Τ.Κ. 300 27 •...

από Συντακτική Ομάδα
12/05/2025, 19:57
Εκδρομή στην Κόνιτσα πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαργιάδας
Αγρίνιο

Εκδρομή στην Κόνιτσα πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαργιάδας

Πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή, 11 Μάϊου , η εκδρομή του συλλόγου μας στην γραφική Κόνιτσα. Με...

από Συντακτική Ομάδα
12/05/2025, 19:43
Αγρίνιο: απολογείται στον εισαγγελέα ο πατροκτόνος του Χαλκιόπουλου
Αγρίνιο

Αγρίνιο: Προφυλακίστηκε ο 67χρονος που σκότωσε τον 95χρονο πατέρα του στο Χαλκιόπουλο Βάλτου

Προφυλακίστηκε ο 67χρονος πρώην αστυνομικός που δολοφόνησε εν ψυχρώ τον 95χρονο πατέρα του στο Χαλκιόπουλο...

από Συντακτική Ομάδα
12/05/2025, 13:42

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • ΔΕΥΑ Αγρινίου: “ξεβούλωσαν” τα φρεάτια στην οδό Αγγελοκάστρου sara-mara
  • Σκαλί … σκαλί το μεροκάματο. Από τα σκαλιά της εκκλησίας στα σκαλιά του Δικαστικού Μεγάρου. sara-mara
  • Νοσοκομείο: Γραμματίκας – Σερασκέρης και στο βάθος Κουταλιανός για την θέση του διοικητή sara-mara
  • Τι άλλο "εξάγει" η Λευκάδα; sara-mara
  • Τα πίσω διαμερίσματα της δεξιάς πολυκατοικίας και οι υποψήφιοι ... sara-mara
  • Θέρμο: από τα 4 στα 10 ευρώ στο εισιτήριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Αυξήσεις έως και 70% σε αρχαιολογικούς χώρους. Τι λέει ο δήμαρχος Θέρμου sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.