• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Σάββατο, 3 Οκτωβρίου, 2026
agrinionet.gr
No Result
View All Result
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
No Result
View All Result
agrinionet.gr
No Result
View All Result

«Βία – Σύγχρονη Λερναία Ύδρα» Θεολογική Ημερίδα στο Αγρίνιο

by Συντακτική Ομάδα
17/09/2023
in Αγρίνιο, Εκδηλώσεις
Reading Time: 1 min read
A A
0
«Βία – Σύγχρονη Λερναία Ύδρα»  Θεολογική Ημερίδα στο Αγρίνιο

 

 

Σχετικά Άρθρα.

Καραγκούνης στο AgrinioNet.gr: «Κάποιοι έπαιρναν τα χρήματα ενώ δεν τα δικαιούνταν»

Καραγκούνης στο AgrinioNet.gr: «Θέλουμε περισσότερο κόσμο» – Στο επίκεντρο οι ελλείψεις και οι υποδομές του Δικαστικού Μεγάρου Αγρινίου VIDEO

Αχελώος: Το «Νταχάου ψυχών» των αδέσποτων video

Κιτσοπάνος: «Να ελεγχθούν όλα» – Αιχμές για ΔΕΥΑ, υδρόμετρα, αναθέσεις και πρόσωπα VIDEO

Στο Ιερό Ησυχαστήριο των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης, που βρίσκεται στο Παναιτώλιο, τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.

Συμμετείχαν τα μέλη του τοπικού παραρτήματος της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιτωλοακαρνανίας «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος» και του Συλλόγου Φίλων του Αγίου Όρους «Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», οι οποίοι τέλεσαν το καθιερωμένο ετήσιο Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων μελών τους.

Ο Σεβασμιώτατος στο σύντομο κήρυγμά του εξέφρασε τη χαρά του για την κοινή ετήσια λατρευτική σύναξη των τριών αυτών Συλλόγων της περιοχής και για την τέλεση του Ιερού Μνημοσύνου.

Αναφέρθηκε στον Σταυρό του Χριστού και ερμήνευσε το γεγονός, ότι ο Χριστός σταυρώθηκε επάνω στον λόφο του Γολγοθά εν μέσω δύο ληστών. Τόνισε, ότι σύμφωνα με τη διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας που μελέτησαν και ανέλυσαν τα ευαγγελικά γεγονότα, ο άνθρωπος είναι αδύνατον να σηκώσει τον Σταυρό του ίδιου του Χριστού, γιατί ο Χριστός είναι ο μόνος αναμάρτητος και Αυτός που σήκωσε πάνω στον Σταυρό τις αμαρτίες ολοκλήρου του ανθρωπίνου γένους.

Απομένει λοιπόν σε εμάς να επιλέξουμε έναν από τους δύο άλλους σταυρούς του Γολγοθά, του αγνώμονος ληστού ή του ευγνώμονος ληστού. Ο πρώτος είναι η προσωποποίηση της αλαζονείας, ο δεύτερος είναι η προσωποποίηση της μετάνοιας. Αυτός που μας ταιριάζει είναι ο σταυρός του ευγνώμονος ληστού, τόνισε ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε λέγοντας, ότι δεν είμαστε ληστές με την ποινική έννοια του όρου, αλλά όλοι είμαστε εξίσου αμαρτωλοί άνθρωποι, που φέρουμε πάνω μας τα στίγματα των παθών και των αδυναμιών μας.

Κατέληξε με την ευχή να εκζητούμε το έλεος και την συγχώρεση του Θεού και ο Θεός από άμετρη αγάπη, ανεξιχνίαστο έλεος και ανέκφραστη φιλανθρωπία να μας απευθύνει το «Ἀµὴν λέγω σοι, σήµερον µετ’ ἐµοῦ ἔση ἐν τῷ παραδείσῳ».

 

Μετά την Θεία Λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο ακολούθησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ησυχαστηρίου η Θεολογική Ημερίδα με θέμα: «Βία – Σύγχρονη Λερναία Ύδρα».

Εισηγητής ήταν ο κ. Λάζαρος Σιάντσης, Κλινικός Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής, Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και προαγωγή της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Νομού Πέλλας «ΟΡΑΜΑ».

Ο Εισηγητής αναφέρθηκε σε καθημερινά περιστατικά βίας και λαμβάνοντας αφορμή από τον τραγικό θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη στο πλοίο Blue Horizon, μίλησε για τις διάφορες μορφές εξουσίας. Παρουσίασε και ανέλυσε επιστημονικά πειράματα σχετικά με το θέμα, όπως το πείραμα του Standford που επεξεργάζεται την βία των φυλακών, το πείραμα του Milgram που μιλάει για την μετάθεση των ευθυνών και το πείραμα του Asch που αναλύει την συμμόρφωση στο λάθος μέσα από την πίεση του συνόλου.

Αναφέρθηκε επίσης στην θεολογική και πνευματική άποψη του θέματος, όπως φαίνεται στον τρίτο πειρασμό του Χριστού, τον πειρασμό της εξουσίας και τόνισε την δυνατότητα να μετατραπεί η εξουσία σε διακονία και προσφορά.

Παρουσίασε και σχολίασε διάφορα γνωμικά, σχετικά με το υπό εξέταση θέμα και αναφέρθηκε σε σχέσεις και εναλλαγές εξουσίας, όπως η σχέση γονιού και παιδιού, εκπαιδευτικού και μαθητή, γιατρού και ασθενούς, πνευματικού και πιστού, ανθρώπου και περιβάλλοντος, κ.α.

Μίλησε για μορφές διαταραχών της προσωπικότητας, όπως ο ναρκισσισμός, η ψυχοπάθεια, η αντικοινωνική συμπεριφορά, η χειριστική, η μαζοχιστική, η σαδιστική, η δραματική συμπεριφορά, κ.α.

Επίσης υπογράμμισε ότι το φαινόμενο της βίας είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο με κοινωνιολογικά, οικονομικά, ψυχολογικά και βιολογικά κριτήρια.

Την εισήγηση ακολούθησε ευρεία συζήτηση που επεκτάθηκε σε πολλά θέματα, όπως ο σφετερισμός της εξουσίας, αν υπάρχει εξουσία χωρίς βία, οι στατιστικές μελέτες και οι ιστορικές αναφορές, η ενδοσχολική βία και η καταπολέμησή της, κ.α.

Τις εργασίες της Ημερίδος έκλεισε ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός τονίζοντας, ότι ζούμε σε μία νέα εποχή, τελείως διαφορετική σε σύγκριση με το παρελθόν. Σε κάθε εποχή υπήρχαν μορφές βίας. Σήμερα, όμως, έχουμε μία απαξίωση του ανθρωπίνου προσώπου και αυτή η απαξίωση δημιουργεί καινούργιες μορφές βίας, οι οποίες μας εκπλήσσουν και όσον αφορά τη συχνότητα έκφρασης και όσον αφορά την έντασή τους.

Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι καθήκον της ποιμένουσας Εκκλησίας είναι να καταβάλει προσπάθειες για την πρόληψη της βίας και ο μοναδικός τρόπος είναι να ξανακηρύξει την αξία του ανθρωπίνου προσώπου, που είναι η ζωντανή εικόνα του Θεού. Ο άνθρωπος είναι άνθρωπος μόνο όταν έχει συνάψει μία ζωντανή, υγιή και αληθινή σχέση με το Θεό, η οποία βασίζεται στην αξία της ελευθερίας. «Ο Χριστός δεν ασκεί βία στον άνθρωπο, γιατί σέβεται το αυτεξούσιό του σε τέτοιο βαθμό, που ο άνθρωπος μπορεί να στραφεί εναντίον και του Θεού και του ανθρώπου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο επεσήμανε την ανάγκη να αναλογιστεί ο καθένας τον ρόλο που διαδραματίζει μέσα στην κοινωνία, να τον αποδεχθεί και να τον μεταβάλλει σε διακονία, σε αγάπη και σε θυσία. Αυτός που έχει στα χέρια του εξουσία οφείλει να φτάσει στην υπέρτατη πράξη αγάπης που είναι η θυσία.

Ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε και συνεχάρη τον ομιλητή για την άρτια και εμπεριστατωμένη εισήγησή του που γέννησε πολλές σκέψεις και προβληματισμούς καθώς και όσους συνέδραμαν στην επιτυχία και την άρτια οργάνωση της Ημερίδος.

Tags: Αγρίνιο
Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

Καραγκούνης στο AgrinioNet.gr: «Κάποιοι έπαιρναν τα χρήματα ενώ δεν τα δικαιούνταν»
On Camera

Καραγκούνης στο AgrinioNet.gr: «Κάποιοι έπαιρναν τα χρήματα ενώ δεν τα δικαιούνταν»

Ο υφυπουργός Εργασίας μιλά για πάνω από 150 εκατ. ευρώ, τους πραγματικούς δικαιούχους, την ανεργία...

by Συντακτική Ομάδα
02/10/2026, 15:30
Καραγκούνης στο AgrinioNet.gr: «Θέλουμε περισσότερο κόσμο» – Στο επίκεντρο οι ελλείψεις και οι υποδομές του Δικαστικού Μεγάρου Αγρινίου VIDEO
Αγρίνιο

Καραγκούνης στο AgrinioNet.gr: «Θέλουμε περισσότερο κόσμο» – Στο επίκεντρο οι ελλείψεις και οι υποδομές του Δικαστικού Μεγάρου Αγρινίου VIDEO

  Στο Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου βρέθηκε ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Καραγκούνης, όπου είχε σειρά συναντήσεων...

by Συντακτική Ομάδα
02/10/2026, 14:59
Αχελώος: Το «Νταχάου ψυχών» των αδέσποτων video
Coloured Stories

Αχελώος: Το «Νταχάου ψυχών» των αδέσποτων video

Ένα τυφλό και αποστεωμένο λευκό σκυλί απομακρύνθηκε από τον Αχελώο χάρη στην εθελόντρια Μαριάννα Σωτηριάδη....

by Συντακτική Ομάδα
30/09/2026, 09:06
Κιτσοπάνος: «Να ελεγχθούν όλα» – Αιχμές για ΔΕΥΑ, υδρόμετρα, αναθέσεις και πρόσωπα VIDEO
On Camera

Κιτσοπάνος: «Να ελεγχθούν όλα» – Αιχμές για ΔΕΥΑ, υδρόμετρα, αναθέσεις και πρόσωπα VIDEO

Σκληρή κριτική για τη λειτουργία και τη διαχείριση της ΔΕΥΑ Αγρινίου άσκησε ο δημοτικός σύμβουλος...

by Συντακτική Ομάδα
29/09/2026, 20:38
Κάθε Κυριακή Θεία Λειτουργία  στο Παρεκκλήσιο του Πάρκου Αγρινίου
Αγρίνιο

Κάθε Κυριακή Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο του Πάρκου Αγρινίου

    Μία ακόμη δυνατότητα συμμετοχής στη Θεία Λειτουργία θα έχουν από την πρώτη Κυριακή...

by Συντακτική Ομάδα
29/09/2026, 20:10
Τι συμβαίνει με τις οφειλές στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Αγρινίου;
Αγρίνιο

Τι συμβαίνει με τις οφειλές στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Αγρινίου;

  Από μια συναλλαγή πολίτη με την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Αγρινίου φέρεται να ξεκίνησε...

by Συντακτική Ομάδα
29/09/2026, 14:36
Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • «Κάντε όσες μηνύσεις θέλετε…– Εμείς έχουμε λεφτά, εγώ θα ξαναβγώ...» sara-mara
  • Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ… στο δημαρχείο με μια τροπολογία; sara-mara
  • Όνειρα θερινής νυκτός, κοστούμια και… κατραπακιές sara-mara
  • «Ο Δήμος πάει κατά διαόλου»; Ο Παπαναστασίου συγκαλεί τη δημοτική ομάδα και προαναγγέλλει ανασχηματισμό sara-mara
  • Αμάν, αμάν, ψήφους δεν παίρνεις ... παραπάν... sara-mara
  • ΔΕΥΑ Αγρινίου: Απ’ έξω βιτρίνα, από μέσα… εγκατάλειψη με 2.500 ευρώ τον μήνα! sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

No Result
View All Result
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.