• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου, 2026
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: στο ΕΣΠΑ ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεγάλης Χώρας

από Συντακτική Ομάδα
22/12/2025
σε Αγρίνιο, Δυτική Ελλάδα, Ειδήσεις, Πολιτισμός
Χρόνος ανάγνωσης: 1 ′
A A
0
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: στο ΕΣΠΑ ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεγάλης Χώρας
Share on FacebookShare on Twitter

Εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας το λιμάνι Βαρειάς στη Ναύπακτο, ο ΙΝ Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεγάλης Χώρας και η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Καλυδώνας

Άλλα τρία  σημαντικά έργα ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας που περιλαμβάνονται στην ΟΧΕ «Διαδρομή φύσης και πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας», εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ και τίθενται σε τροχιά υλοποίησης.

Σχετικά Άρθρα.

Ατύχημα για τον Άκη Πετρετζίκη, έπεσε από το άλογο σε γύρισμα της εκπομπής του

Χρ. Κέλλας από Βερολίνο:  Η FRUIT LOGISTICA 2026 επιβεβαιώνει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδος στο διεθνή αγροδιατροφικό χάρτη

Σοκ στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας από τον θάνατο βρέφους

Αγωνία στο Καινούργιο Αγρινίου: Εθελοντές και Αρχές «χτενίζουν» την περιοχή για την αγνοούμενη 80χρονη foto

Συγκεκριμένα, με αποφάσεις  του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, εντάχθηκαν  στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027», τα έργα: «Κατασκευή Λιμενικής Εγκατάστασης Βαρειάς για την Αποσυμφόρηση και Ανάδειξη του Ιστορικού Λιμένα της Ναυπάκτου», προϋπολογισμού 4,2 εκατ ευρώ, η «Στερέωση και Αποκατάσταση Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεγάλης Χώρας», προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, καθώς επίσης η «Αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Καλυδώνας», με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ.

ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΑΡΕΙΑΣ

Η Ναύπακτος αποκτά σύγχρονη λιμενική υποδομή που αναμένεται να συμβάλει στην τουριστική και οικονομική της ανάπτυξη, καθώς δρομολογείται  μια παρέμβαση πνοής που στοχεύει στην οριστική αποσυμφόρηση του εμβληματικού Ενετικού Λιμένα και στην ανάδειξη του ιστορικού προσώπου της πόλης.

Το νέο λιμενικό έργο στη θέση «Βαρειά» (περίπου 1 χλμ. νοτιοδυτικά του κάστρου) δεν αποτελεί μόνο μια κατασκευή υποδομής, αλλά απελευθερώνει το ιστορικό Ενετικό Λιμάνι, ώστε  να αναδειχθεί ως παγκόσμιο πολιτιστικό τοπόσημο. Παράλληλα, δημιουργούνται ασφαλείς και σύγχρονες θέσεις ελλιμενισμού για επαγγελματικά σκάφη και σκάφη αναψυχής.

Ο νέος προβλήτας (τύπου Γ) θα έχει συνολικό μήκος κρηπιδωμάτων περί τα 157 μέτρα,  για μόνιμη εξυπηρέτηση 20 σκαφών (έως 15μ.) και με δυνατότητα φιλοξενίας επιπλέον 25 σκαφών κατά την τουριστική περίοδο.

Η νέα εγκατάσταση ενσωματώνεται αρμονικά στην παραλιακή ζώνη στη θέση Ψανή, αναβαθμίζοντας την αισθητική και τη λειτουργικότητα της περιοχής.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ι.Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΧΩΡΑ

Η «Στερέωση και Αποκατάσταση Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεγάλης Χώρας» αποτελεί μια ακόμη  κρίσιμη παρέμβαση για την προστασία ενός μνημείου παγκόσμιας ιστορικής αξίας, καθώς πρόκειται για το παλαιότερο εν χρήσει μνημείο της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου, με τις ρίζες του να φτάνουν στον 6ο αιώνα μ.Χ. Είναι κηρυγμένο βυζαντινό μνημείο ήδη από το 1925. Στο  ναό αποτυπώνονται σημάδια ετών ιστορίας, με διαδοχικές κατασκευαστικές φάσεις που φανερώνουν τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή τέχνη. Στο πλαίσιο των εργασιών, θα γίνουν αποχωματώσεις και καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου για την αποκάλυψη των πλάγιων κλιτών του ναού, εξειδικευμένη συντήρηση των τοιχογραφιών και των ιδιαίτερων λίθινων στοιχείων, αποκατάσταση τοιχοποιιών, μόνωση θεμελίων, νέα στέγη, αντικατάσταση κουφωμάτων, νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση και μελέτες συντήρησης.

 ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΥΔΩΝΑΣ

Η ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς  παραμένει στις προτεραιότητες της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που συνεχίζει τις παρεμβάσεις στα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας.   Με την ένταξη του έργου «Αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Καλυδώνας» στο Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027», ξεκινά μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, μετατρέποντας τον αρχαιολογικό χώρο της Καλυδώνας σε έναν σύγχρονο, προσβάσιμο  χώρο πολιτισμού.

Το αρχαίο θέατρο της Καλυδώνας, στην Ι.Π. Μεσολογγίου, ξεχωρίζει για την ιδιότυπη τετράπλευρη κάτοψή του και το κοίλο σε σχήμα «Π», που το καθιστούν δείγμα της ελληνιστικής περιόδου, συνδεδεμένο με τον μυθικό Καλυδώνιο Κάπρο.

Η στρατηγική αποκατάστασης εστιάζει τόσο στη σωτηρία του μνημείου, όσο και στην εμπειρία του επισκέπτη, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων ανακατασκευή της θεμελίωσης των εδωλίων, προστασία όλων των ευπαθών δομικών στοιχείων, επανατοποθέτηση των περισυλλεγμένων λίθων στην αρχική τους θέση. Επιπλέον εργασίες θα γίνουν για την αναβάθμιση της υφιστάμενης εισόδου, τη βελτίωση της επισκεψιμότητας και την ενοποίηση με διαδρομές  τριών μνημείων (θέατρο, Ηρώο και Λάφριο).

«Τρεις σημαντικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στη θεματική ΟΧΕ της Αιτωλοακαρνανίας,  ωρίμασαν ως έργα και προχωρήσαμε στην ένταξή τους. Με το έργο στη Βαρειά, δίνουμε ανάσα στο ιστορικό κέντρο της Ναυπάκτου και δημιουργούμε μια σύγχρονη πύλη εισόδου για τον θαλάσσιο τουρισμό. Πρόκειται για μια παρέμβαση με πολλαπλή σημασία, καθώς προστατεύουμε το Ενετικό Λιμάνι ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και προσφέρουμε νέες δυνατότητες ανάπτυξης για την  ενίσχυση της  τοπικής οικονομίας, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία της περιοχής μας.

Επίσης, με την  παρέμβασή μας στην Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου εκπληρώνουμε το χρέος μας απέναντι στην ιστορική μνήμη, καθώς η μοναδική αισθητική και αρχαιολογική του αξία καθιστούν την αποκατάστασή του αναγκαία, ώστε να αποδώσουμε στην τοπική κοινωνία έναν ανανεωμένο φάρο πολιτισμού που θα συνεχίσει να μαρτυρά την πλούσια βυζαντινή παράδοση του τόπου μας.

Σε ό,τι αφορά, το Αρχαίο Θέατρο Καλυδώνας, με το πέρας των εργασιών δεν θα είναι πια ένα σιωπηλό μνημείο, αλλά ένας ζωντανός πυρήνας πολιτισμού. Η παρέμβαση αυτή ενισχύει την τουριστική ακτινοβολία της Αιτωλοακαρνανίας και προσφέρει στις επόμενες γενιές έναν χώρο που συνδέει την ιστορία με τη σύγχρονη βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Tags: editor pickΑγρίνιοδυτική ελλάδαΕιδήσειςΕπικαιρότηταΠολιτισμός
Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

Μεσολόγγι: Το Τρικούπειο άνοιξε ξανά τις πύλες του με εκδήλωση αφιερωμένη στη νέα γενιά και τη μνήμη της Εξόδου
Δυτική Ελλάδα

Μεσολόγγι: Το Τρικούπειο άνοιξε ξανά τις πύλες του με εκδήλωση αφιερωμένη στη νέα γενιά και τη μνήμη της Εξόδου

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πολιτών πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2026, η εκδήλωση...

από Συντακτική Ομάδα
08/02/2026, 02:07
Ο Γιάννης Ανδριανός στην εκδήλωση της Ρυθμιστικής Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων – Κομβικός ο ρόλος της Αρχής για την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων και των αγροτικών αποβλήτων
Ειδήσεις

Ο Γιάννης Ανδριανός στην εκδήλωση της Ρυθμιστικής Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων – Κομβικός ο ρόλος της Αρχής για την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων και των αγροτικών αποβλήτων

 Με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταύρο Παπασταύρου και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας,...

από Συντακτική Ομάδα
08/02/2026, 02:02
Συμμετοχή της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στις δραστηριότητες  του ευρωπαϊκού έργου WeSTEMEU 
Δυτική Ελλάδα

Συμμετοχή της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στις δραστηριότητες  του ευρωπαϊκού έργου WeSTEMEU 

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο “Women for Science, Technology, Engineering and Mathematics...

από Συντακτική Ομάδα
08/02/2026, 01:57
Καθαρισμοί και χλωρίωση στις Κοινότητες Μπαμπίνης και Μαχαιράς. Προγραμματισμένη διακοπή νερού.
Δυτική Ελλάδα

Προγραμματισμένοι καθαρισμοί και χλωρίωση δεξαμενών σε Κουβαρά και Ρίβιο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στις Κοινότητες Κουβαρά και Ριβίου, θα πραγματοποιηθεί διακοπή νερού τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου από τις 08:00...

από Συντακτική Ομάδα
08/02/2026, 01:54
Οδηγίες για μετακινήσεις αιγοπροβάτων λόγω ευλογιάς – Τι ισχύει ενόψει εορτών
Ειδήσεις

Εθνική αντεπίθεση κατά της ευλογιάς: 97 στρατιωτικοί κτηνίατροι στο πεδίο

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και...

από Συντακτική Ομάδα
08/02/2026, 01:49
Πρόσκληση σε ενημερωτική ημερίδα για το έργο ECOBASE στην Κατοχή Οινιαδών
Διάφορα

Πρόσκληση σε ενημερωτική ημερίδα για το έργο ECOBASE στην Κατοχή Οινιαδών

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας προσκαλεί πολίτες και παραγωγούς να συμμετάσχουν στην ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνει στο...

από Συντακτική Ομάδα
06/02/2026, 14:51

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • Ο Γάκιας και το Δαχτυλίδι sara-mara
  • Ίμια ή Ημια; Η γλωσσική τραγωδία του Δήμου Αγρινίου sara-mara
  • Δήμος Αγρινίου: ο δελφίνος βγήκε στο παζάρι – ρόλοι, ψήφοι και "όχι Γάκιας” στο τραπέζι sara-mara
  • Very very χολοσκασμένος ο Δήμαρχος Γάκιας.... sara-mara
  • Ποιο πρόσωπο και πως έμαθε ότι δεν θα πάρει την αντιδημαρχία τουρισμού στο δήμο Αγρινίου; sara-mara
  • Μικρές κινήσεις, μεγάλα παιχνίδια: Οι δελφίνοι χτίζουν το δικό τους δίκτυο... sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.