Διαδραστική εκδήλωση ενημέρωσης στο Παπαστράτειο Μέγαρο με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.
Με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή μαθητών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2026 στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου η ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Ψηφιακός Εθισμός & Dark Web», που διοργάνωσε το Infokids.gr σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η εκδήλωση είχε έντονα διαδραστικό χαρακτήρα, με τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά, να θέτουν ερωτήματα στους ειδικούς και να εκφράζουν προβληματισμούς γύρω από τη χρήση του διαδικτύου και των ψηφιακών μέσων.
Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και φροντιστών για τα ζητήματα που αφορούν τη σύγχρονη ψηφιακή πραγματικότητα των παιδιών και των εφήβων, με έμφαση στους κινδύνους του ψηφιακού εθισμού αλλά και στις λιγότερο γνωστές πτυχές του λεγόμενου Dark Web.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Μαυρομμάτης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Δήμου Αγρινίου ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Χρήστος Ζαρκαβέλης. Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικοί καθώς και μέλη συλλόγων γονέων και κηδεμόνων της περιοχής.
Στην ημερίδα μίλησαν η Ανθή Καρατράντου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Αντώνης Ψαράς, Certified Ethical Hacker, ο Σταύρος Κηρύκος, CEO και Co-Founder της Mind The Hack, ο Γιώργος Καλλιακμάνης, Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, η Κωνσταντίνα Τασούλη, Διευθύντρια του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου, καθώς και ο Χρήστος Τερνιώτης, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων – Επιμελητής Α΄ ΕΣΥ.
Κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων παρουσιάστηκαν οι βασικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στον ψηφιακό κόσμο, από τον υπερβολικό χρόνο μπροστά στις οθόνες έως την έκθεση σε επικίνδυνο περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Παράλληλα, δόθηκαν πρακτικές συμβουλές για την πρόληψη και την προστασία των ανηλίκων, καθώς και τρόποι με τους οποίους γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να καθοδηγήσουν τα παιδιά στη σωστή και ασφαλή χρήση της τεχνολογίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ο ανοιχτός διάλογος που ακολούθησε, με πολλούς μαθητές να συμμετέχουν ενεργά, αποδεικνύοντας το μεγάλο ενδιαφέρον της νέας γενιάς για τα ζητήματα ψηφιακής ασφάλειας. Η ανταπόκριση του κοινού και κυρίως των παιδιών ανέδειξε τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών, που ενισχύουν τη γνώση, την πρόληψη και τη συνεργασία μεταξύ ειδικών, εκπαιδευτικών και οικογενειών για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και υγιούς ψηφιακού περιβάλλοντος για τους νέους.












