Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας μίλησε στο ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8 και τη Δήμητρα Λαοπόδη για τις ελλείψεις στην αγροτική οδοποιία, την ερημοποίηση των ορεινών περιοχών και το δημογραφικό πρόβλημα.
Στην ανάγκη ενίσχυσης της αγροτικής οδοποιίας και της στήριξης των ορεινών και αγροτικών περιοχών στάθηκε ο Θεόδωρος Μπαρής, μιλώντας στο ΔΥΤΙΚΑ FM στις 25 Μαΐου 2026.
Όπως ανέφερε, πολλοί δήμοι της Δυτικής Ελλάδας υπέβαλαν προτάσεις στο πρόγραμμα για τη βελτίωση πρόσβασης σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ωστόσο αρκετές από αυτές, παρότι πληρούσαν τα κριτήρια, δεν εντάχθηκαν λόγω έλλειψης διαθέσιμων πόρων.
«Οι ανάγκες είναι τεράστιες σε όλη τη Δυτική Ελλάδα. Ζητάμε να χρηματοδοτηθούν όλες οι προτάσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις», τόνισε, επισημαίνοντας πως η αγροτική οδοποιία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της υπαίθρου.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας παραμένει διαχρονικά πίσω σε επίπεδο υποδομών, σημειώνοντας ότι μεγάλα οδικά έργα ολοκληρώθηκαν πολύ αργότερα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ορεινοί δήμοι, κάνοντας λόγο για έντονο φαινόμενο ερημοποίησης και εγκατάλειψης χωριών.
«Αν δεν δοθεί προτεραιότητα στις υποδομές και στην καθημερινότητα των ανθρώπων της υπαίθρου, τα χωριά θα αδειάσουν πλήρως», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Θεόδωρος Μπαρής στάθηκε και στο δημογραφικό πρόβλημα, τονίζοντας πως στις ορεινές περιοχές η μείωση του πληθυσμού είναι ακόμα πιο έντονη λόγω έλλειψης υπηρεσιών, σχολείων, δομών υγείας και βασικών υποδομών.
Ωστόσο, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μικρή τάση επιστροφής προς την περιφέρεια, κυρίως σε περιοχές κοντά σε αστικά κέντρα, καθώς αρκετοί πολίτες αναζητούν καλύτερη ποιότητα ζωής κοντά στη φύση.









