«Αποφάσεις στα κρυφά», «τετελεσμένα» και έλλειψη διαβούλευσης καταγγέλλουν οι κάτοικοι – Ζητούν αυτοψία, καταμέτρηση των πηγών και ανοιχτή συνέλευση
Νέα, ιδιαίτερα σκληρή καταγγελία από τους κατοίκους της Αγίας Τριάδας Ψηλοβράχου, με το μέτωπο απέναντι στη ΔΕΥΑ Αγρινίου να παραμένει ανοιχτό και την αντιπαράθεση για τις πηγές της περιοχής να κλιμακώνεται.
Οι «Αγωνιζόμενοι Κάτοικοι Αγίας Τριάδας Ψηλοβράχου» με ανακοίνωσή τους στρέφονται κατά του Δήμου Αγρινίου και της ΔΕΥΑΑ, υποστηρίζοντας ότι εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας νερού, τα οποία συνδέουν με την επέκταση του υδραγωγείου το 2004.
Σήμερα, όπως υποστηρίζουν, βρίσκεται στο επίκεντρο η μοναδική αξιόλογη πηγή που διαθέτει η περιοχή και από την οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, αρδεύονται αγροτικές εκτάσεις εδώ και πολλά χρόνια.
«Μας φέρνουν προ τετελεσμένων»
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι οι αποφάσεις για τη διαχείριση των πηγών λαμβάνονται χωρίς ουσιαστική ενημέρωση και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.
Ζητούν να πραγματοποιηθεί ανοιχτή αυτοψία και καταμέτρηση των πηγών, παρουσία όλων των ενδιαφερομένων, και στη συνέχεια να υπάρξει δημόσια διαβούλευση πριν ληφθούν οριστικές αποφάσεις.
Η συγκεκριμένη αντιπαράθεση δεν είναι καινούργια. Η ΔΕΥΑ Αγρινίου έχει αναφέρει δημόσια ότι υπάρχει έργο υδροδότησης που αφορά την Τ.Κ. Χαράστης και την Αγία Τριάδα Ψηλοβράχου, ενώ έχει γνωστοποιήσει και την έκδοση άδειας κατασκευής του έργου.
Παράλληλα, σε τεχνική περιγραφή της ΔΕΥΑΑ περιλαμβάνεται έργο με αντικείμενο την «Αξιοποίηση υδρομάστευσης και ανάπτυξη δικτύου πλήρωσης δεξαμενών Ψηλοβράχου-Σιδήρων», γεγονός που δείχνει ότι το ζήτημα συνδέεται με συγκεκριμένο σχεδιασμό για την αξιοποίηση υδάτινων πόρων και την τροφοδότηση δεξαμενών.
Βαριές καταγγελίες
Στην τελευταία ανακοίνωσή τους, οι κάτοικοι ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τους τόνους.
Μιλούν για «αποφάσεις στα κρυφά», καταγγέλλουν ότι η ΔΕΥΑ «διαστρεβλώνει την πραγματικότητα» και υποστηρίζουν ότι επιχειρείται να δημιουργηθούν τετελεσμένα πριν υπάρξει ουσιαστικός διάλογος.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν, επίσης, σε παρουσία αστυνομικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια αυτοψίας στην περιοχή και υποστηρίζουν ότι παραμερίστηκε ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος της κοινότητας Ψηλοβράχου.
Πρόκειται για σοβαρές καταγγελίες, τις οποίες διατυπώνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι και για τις οποίες αναμένεται η απάντηση των αρμόδιων φορέων.
Τα τρία αιτήματα
Οι κάτοικοι καταλήγουν θέτοντας τρία συγκεκριμένα αιτήματα:
- Ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις για τη διαχείριση των πηγών
- Αυτοδιαχείριση των πηγών από τις τοπικές κοινωνίες
- «Καμία ελεύθερη πηγή στη ΔΕΥΑ»
Το θέμα, πάντως, έχει πλέον ξεφύγει από τα όρια μιας απλής διαφωνίας για ένα τεχνικό έργο. Η διαχείριση των πηγών έχει μετατραπεί σε ανοιχτή σύγκρουση ανάμεσα σε κατοίκους της Αγίας Τριάδας και τη ΔΕΥΑ Αγρινίου, με τους πρώτους να ζητούν να ανοίξει δημόσια η συζήτηση πριν προχωρήσει οποιοσδήποτε σχεδιασμός που, κατά την άποψή τους, μπορεί να επηρεάσει την επάρκεια νερού της περιοχής.
Οι κάτοικοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και καλούν σε συμπαράσταση την τοπική κοινωνία.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑΣ ΨΗΛΟΒΡΑΧΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΛΑΕ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ,
ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α. ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΜΑΣ (ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ Δ.Δ. ΨΗΛΟΒΡΑΧΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ). ΕΠΙ ΕΙΚΟΣΙ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ ΠΟΥ ΤΟ 2004 ΔΙΕΠΡΑΞΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΑΛΛΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΜΕ ΑΦΘΟΝΑ ΝΕΡΑ ΓΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ – ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.
ΣΗΜΕΡΑ (2026), Η ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ – ΑΛΑΖΟΝΙΚΗ Δ.Ε.Υ.Α. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΔΙΑΡΠΑΖΕΙ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΠΗΓΗ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΡΔΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΥΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΑΜΝΗΜΟΝΕΥΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ.
ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ (2004), ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Ο ΔΗΜΟΣ – Δ.Ε.Υ.Α. ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΡΥΦΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΕΚΛΕΚΤΩΝ ΤΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΑΦΘΟΝΑ ΝΕΡΑ – ΞΑΝΑΤΟΝΙΖΟΥΜΕ- ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ΠΡΟ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΦΡΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΟΠΩΣ ΕΠΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΝΤΙ ΝΑ ΥΔΡΕΥΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΡΡΕΟΝΤΑ ΑΧΕΛΩΟ, ΝΑ ΕΠΙΖΗΤΕΙ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΩΟ Ή ΤΟΝ ΑΞΙΟ!!!
ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟΨΙΑ – ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΦΑΝΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΜΙΑ, Η Δ.Ε.Υ.Α. ΥΠΕΚΦΕΥΓΕΙΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΟΝΤΑΣ ΒΑΝΑΥΣΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΑ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΡΑΜΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΕΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΝΟΜΙΜΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Δ.Δ. ΜΑΣ (ΨΗΛΟΒΡΑΧΟΥ) ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ (ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2023(!) ) ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥ Δ.Δ. ΧΑΡΑΣΤΗΣ (!) ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (!!!) ΔΙΑ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΜΑΣ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, Η ΧΟΥΝΤΑ ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ Δ.Δ. ΜΑΣ. ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ, ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ, ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΚΡΑΤΕΙ Η Δ.Ε.Υ.Α.!!! ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΞΕΠΕΣΜΟ ΕΝΟΣ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ, ΣΕ ΕΝΑΝ ΔΗΜΟ ΑΥΤΑΡΧΙΚΩΝ ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΕΠΟΧΕΣ ΦΡΙΚΗΣ.
ΛΑΕ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΔΕΙΞΕ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ. Η ΝΙΚΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΝΙΚΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ.
ΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ Δ.Δ. ΨΗΛΟΒΡΑΧΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.
- ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΛΑΪΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ
- ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
- ΚΑΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΗΓΗ ΣΤΗΝ Δ.Ε.Υ.Α.









