• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2026
agrinionet.gr
No Result
View All Result
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
No Result
View All Result
agrinionet.gr
No Result
View All Result

Aγρίνιο: Από αναβολή σε αναβολή η ευκολότερη πρόσβαση των ΑμεΑ στα κτίρια; – Υπό αίρεση η πρόσβαση

by Συντακτική Ομάδα
06/03/2023
in Αγρίνιο
Reading Time: 1 min read
A A
0
Aγρίνιο: Από αναβολή σε αναβολή η ευκολότερη πρόσβαση των ΑμεΑ στα κτίρια; – Υπό αίρεση η πρόσβαση

Τέλος Μαρτίου λήγει η παράταση που έχει δοθεί από το ΥΠΕΝ προκειμένου όλα τα κτίρια να γίνουν  προσβάσιμα στα ΑμεΑ

Τόσο το Αγρίνιο όσο και οι περισσότερες ελληνικές πόλεις δεν είναι ιδιαίτερα φιλικές για τα Άτομα με ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ), ενώ ακόμη και όσα άτομα απ’ αυτά προσπαθούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που συχνά δημιουργούνται από την παράλειψη, την αμέλεια ή και την απροσεξία των συνανθρώπων τους και να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους βρίσκουν απροσπέλαστα εμπόδια σε υπηρεσίες και σε άλλες κοινωνικές υποχρεώσεις που έχουν, ακόμη και στο να πραγματοποιήσουν μια επίσκεψη σε φιλικό σπίτι.

Σχετικά Άρθρα.

Αγρίνιο: Δύο αδελφές στον τελικό του Πανελληνίου Taekwondo – Πρωταθλητής Ελλάδας ο σύλλογος του Νίκου Κακαρέλη

Η εορτή του Αγίου Γερασίμου στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας

Χρηματοδότηση 261.262 ευρώ για τη δημιουργία πλατφόρμας διαχείρισης εκδηλώσεων και Κέντρου Τηλεδιασκέψεων στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

Άνω Κλεισορρεύματα Αγρινίου: Τα ξεραμένα κυπαρίσσια απειλούν την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου – Από την άνοιξη περιμένουν το «άμεσα» του Δήμου

Στην προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητάς τους η Πολιτεία έχει λάβει την απόφαση να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες σε ιδιωτικά και δημόσια κτήρια, προκειμένου η πρόσβαση τους να γίνεται ευκολότερα, αλλά και πάλι έχει δώσει αρκετές παρατάσεις από το 2020 που ελήφθη η απόφαση αυτή μέχρι και σήμερα, ενώ και πάλι βρίσκεται στο «σταυροδρόμι» ώστε να εφαρμόσει το νόμο ή να δώσει ακόμη μια παράταση, χωρίς αυτό όμως να έχει γίνει ακόμη γνωστό.

Η αναστολή των κυρώσεων αρχικά έληγε στις 31/12/2020, παρατάθηκε για μία διετία έως τις 31/12/2022 και στη συνέχεια θεσμοθετήθηκε μία τρίμηνη παράταση έως το τέλος Μαρτίου.

Αν και εφόσον δεν δοθεί παράταση από την 1η Απριλίου θα αλλάξει σιγά – σιγά η «φυσιογνωμία» των κτιρίων, αλλά και των δημόσιων χώρων. Τότε θα πρέπει ιδιωτικά και δημόσια κτίρια να προβούν άμεσα στις κατάλληλες εργασίες – παρεμβάσεις, ώστε να συμμορφωθούν με τα νέα δεδομένα, αν και εκτιμάται πως θα υπάρξει μεταβατική περίοδος ώστε να προσαρμοστούν ιδιοκτήτες, μηχανικοί και ελεγκτές.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνο Μπλέτσα: «το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας ήδη έχει προβεί σε προκήρυξη προκειμένου μηχανικοί να εγγραφούν στο ειδικό μητρώο μέτρων πρόσβασης ΑμεΑ. Θα υπάρχουν δηλαδή μηχανικοί που θα ελέγξουν τα κτίρια για το αν έγιναν οι προβλεπόμενες εργασίες, όταν φυσικά είναι όλα έτοιμα και το ορίσει ο νόμος».

Ακόμη εκκρεμεί να αποσαφηνιστεί αν θα υπάρχει νέα παράταση ή όχι και αν θα υπάρξουν στο μέλλον πρόστιμα και σε τι ύψος στο ενδεχόμενο μη προσαρμογής στις επιταγές του νόμου και των νέων δεδομένων. Πέραν όμως αυτών ο κ. Μπλέτσας αναφερόμενος στο ζήτημα παρουσιάζει και στην εικόνα της Αιτωλοακαρνανίας σε συνάρτηση με την προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπλέτσας μιλώντας στη «Σ» τονίζει: «όπως γνωρίζουμε από τις 31/12/20 θα έπρεπε όλα τα κτίρια στην Ελλάδα να προσαρμοστούν με τις υποδείξεις των μέτρων για την εύκολη μετακίνηση των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. Αυτή η ημερομηνία με διαδοχικές παρατάσεις έχει φτάσει μέχρι και το 2023 και ενδεχόμενως υπάρξει και περεταίρω παράταση.

Αυτό αφορά τα παλιά κτίρια, που είχαν κατασκευαστεί με άδειες  προγενέστερες από το 2020, γιατί με το νέο οικοδομικό κανονισμό σε όλα τα καινούργια κτίρια είναι υποχρεωτικό αφενός να γίνεται μελέτη πρόσβασης από τους αρμόδιους μηχανικούς και αφετέρου να εφαρμόζονται τα μέτρα που προβλέπονται στις μελέτες, έτσι ώστε όλα τα κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά και για όποια χρήση και να προορίζονται, να είναι προσβάσιμα για ΑμεΑ.

Τα μέτρα αυτά που πρέπει να ληφθούν, αναλόγως των κτιρίων, είναι ράμπες πρόσβασης αμαξιδίων, ειδικοί ανελκυστήρες, χώροι υγιεινής κατάλληλα διαμορφωμένοι και προσβάσιμοι από ΑμεΑ.

Στην Αιτωλοακαρνανία, όπως και σε όλη την Ελλάδα, τα δημόσια κτίρια σιγά – σιγά αρχίζουν και προσαρμόζονται. Στα ιδιωτικά κτίρια δεν υπάρχει μεγάλο ποσοστό που να έχουν τέτοιου είδους προσβάσεις, εκτός από κάποιο ποσοστό στο οποίο επιβλήθηκε αυτό λόγω εφαρμογής κάποιου άλλου μέτρου. Για παράδειγμα υπήρξαν κτίρια που έλαβαν επιδότηση από προγράμματα του ΕΣΠΑ, στα οποία ήταν υποχρεωτικό να υπάρξουν οι αντίστοιχες εργασίες για την πρόσβαση των συμπολιτών μας με ειδικές ανάγκες. Αυτά τα κτίρια προσαρμόστηκαν, αλλά για τα υπόλοιπα κτίρια δεν έγιναν πολλά πράγματα και αυτό ισχύει για μεγάλο αριθμό κυρίως ιδιωτικών κτηρίων, αλλά και δημοσίων κτιρίων.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν θα υπάρξει περεταίρω παράταση, αν θα υπάρξουν πρόστιμα και τι ύψους ή αν θα δοθεί ένας ικανός χρόνος για να προσαρμοστούν όλα τα κτίρια. Σε κάθε όμως περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να απευθυνθούν στους μηχανικούς τους, ώστε να γίνει η μελέτη πρόσβασης, η οποία θα υποδείξει ποια μέτρα θα πρέπει να λάβουμε. Μπορεί να είναι μια απλή ράμπα πρόσβασης στην είσοδο, μέχρι και ειδικό ανελκυστήρα ή τουαλέτες για ΑμεΑ που έχουν κάποιο κόστος, καθώς θα χρειάζεται η προσαρμογή της κάτοψης του κτιρίου».

Συνεπώς για την εφαρμογή ή την παράταση θα κριθεί από την Πολιτεία μέχρι και το τέλος του τρέχοντος μηνός, αλλά όπως και αν έχει άγρα ή γρήγορα θα γίνει, άρα  θα πρέπει όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι, αν και τα δημόσια κτίρια και τα κτίρια που φιλοξενούν δημόσιες υπηρεσίες θα έπρεπε ήδη να είναι να είναι προσαρμοσμένα στις απαραίτητες διατάξεις, καθώς εκεί είναι δυσκολότερη η συνεννόηση για την εξυπηρέτηση ενός ΑμεΑ (λ.χ. ενός συνανθρώπου μας με αναπηρικό αμαξίδιο ή ενός τυφλού) από τη συνεννόηση για την επίσκεψη ενός ΑμεΑ σε ένα ιδιωτικό κτίριο.

Κωνστντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση    

Tags: Αγρίνιο
Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

Αγρίνιο: Δύο αδελφές στον τελικό του Πανελληνίου Taekwondo – Πρωταθλητής Ελλάδας ο σύλλογος του Νίκου Κακαρέλη
Αγρίνιο

Αγρίνιο: Δύο αδελφές στον τελικό του Πανελληνίου Taekwondo – Πρωταθλητής Ελλάδας ο σύλλογος του Νίκου Κακαρέλη

Ο Νίκος Κακαρέλης μίλησε στη Δήμητρα Λαοπόδη και τον ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8 για τη μεγάλη...

by Συντακτική Ομάδα
20/10/2026, 22:39
Η εορτή του Αγίου Γερασίμου στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας
Αγρίνιο

Η εορτή του Αγίου Γερασίμου στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας

    Με λαμπρότητα εορτάστηκε η ιερά μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Γερασίμου,...

by Συντακτική Ομάδα
20/10/2026, 21:41
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ: Επιτυχημένη έναρξη του έργου «ECOBASE INTERREG IPA-ADRION».
Αγρίνιο

Χρηματοδότηση 261.262 ευρώ για τη δημιουργία πλατφόρμας διαχείρισης εκδηλώσεων και Κέντρου Τηλεδιασκέψεων στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

Την ψηφιακή αναβάθμιση του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ειδικότερα, με απόφαση του...

by Συντακτική Ομάδα
20/10/2026, 21:37
Άνω Κλεισορρεύματα Αγρινίου: Τα ξεραμένα κυπαρίσσια απειλούν την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου – Από την άνοιξη περιμένουν το «άμεσα» του Δήμου
Αγρίνιο

Άνω Κλεισορρεύματα Αγρινίου: Τα ξεραμένα κυπαρίσσια απειλούν την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου – Από την άνοιξη περιμένουν το «άμεσα» του Δήμου

  Στα Άνω Κλεισορρεύματα του Δήμου Αγρινίου, στην περιοχή του Μπρέσιακου, ο κίνδυνος βρίσκεται δίπλα...

by Συντακτική Ομάδα
20/10/2026, 15:06
Συνελήφθη γνωστός γιατρός από το νοσοκομείο Μεσολογγίου. Μετέφερε ναρκωτικά φάρμακα
Αγρίνιο

Νοσοκομείο Μεσολογγίου: Κλειστό το μικροβιολογικό, τα αίματα στο Αγρίνιο και επιστροφή μετά από πέντε ώρες

  Κλειστό θα παραμείνει από την Τρίτη 20 έως και την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου το...

by Συντακτική Ομάδα
20/10/2026, 14:38
Εύη Βέρρη: «Το αυτονόητο στην Ελλάδα έχει γίνει ζητούμενο» – Η ολονύχτια αγωνία μιας μητέρας στη Ρώμη για τη μεταμόσχευση της κόρης της
Αγρίνιο

Εύη Βέρρη: «Το αυτονόητο στην Ελλάδα έχει γίνει ζητούμενο» – Η ολονύχτια αγωνία μιας μητέρας στη Ρώμη για τη μεταμόσχευση της κόρης της

Μια μητέρα έφτασε στη Ρώμη για να βρίσκεται δίπλα στην κόρη της, η οποία μεταφέρθηκε...

by Συντακτική Ομάδα
20/10/2026, 10:13
Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • Ποιος θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και ποιος θα πληρώσει τη θράκα; sara-mara
  • «Βοηθήστε τον κόσμο»… αλλά μην ξεχνάτε ποιος πρέπει να ξαναβγεί sara-mara
  • «Κάντε όσες μηνύσεις θέλετε…– Εμείς έχουμε λεφτά, εγώ θα ξαναβγώ...» sara-mara
  • Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ… στο δημαρχείο με μια τροπολογία; sara-mara
  • Όνειρα θερινής νυκτός, κοστούμια και… κατραπακιές sara-mara
  • «Ο Δήμος πάει κατά διαόλου»; Ο Παπαναστασίου συγκαλεί τη δημοτική ομάδα και προαναγγέλλει ανασχηματισμό sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

No Result
View All Result
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.