Στο Μεσολόγγι βρέθηκε σήμερα κλιμάκιο το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο Αντώνη Φιλλιπή για να βρεθούν κοντά στους εκπαιδευόμενους νέους αγρότες που ξεπερνούν τους 800.
Για το θέμα μίλησε στον ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8 και την Δήμητρα Λαοπόδη ο κ. Φιλλιπής ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα μεγάλο πρόγραμμα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και έχουν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα περιοδειών στην Ελλάδα προκειμένου η διοίκηση και τα στελέχη του οργανισμού να βρεθούν κοντά στους εκπαιδευόμενους νέους αγρότες, οι οποίοι συμμετέχουν στο αντίστοιχο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
«Αυτή την εβδομάδα βρισκόμαστε στην Δυτική Ελλάδα και σήμερα το απόγευμα θα βρεθούμε με τους εκπαιδευόμενους στο Μεσολόγγι, οι οποίοι ολοκληρώνουν αυτήν την περίοδο το πρόγραμμα των νέων αγροτών».
Ερωτηθείς με ποιον τρόπο και σε ποιο επίπεδο εκπαιδεύονται οι νέοι αγρότες είπε «Η Ελλάδα στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αγροτική παράδοση. Στην πλούσια αγροτική παράδοση που διαθέτουμε, προκειμένου να συνεχίσουμε την αγροτική δραστηριότητα και τις καλλιέργειες που έχουμε κληρονομήσει από τις προηγούμενες γενιές. Είναι βέβαιο το ότι αν θέλουμε να πάμε στην επόμενη γενιά και στην νέα εποχή της αγροτοδιατροφής, αν θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τον εξαγωγικό προσανατολισμό των ελληνικών προϊόντων, πρέπει να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Και φυσικά η εκπαίδευση είναι ο βασικός κρίκος αυτής της προσπάθειας, που έχει ξεκινήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υλοποιείται εντός του πλαισίου του στρατηγικού σχεδίου της Νέας Αγροτικής Πολιτικής, στο οποίο συμμετέχει και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ παρέχοντας προγράμματα εκπαίδευσης».
Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ από την πλευρά του συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια, υλοποιώντας τα εκπαιδευτικά προγράμματα των νέων αγροτών. «Έχουμε σε όλη την Ελλάδα, έξι σχολές ανώτερης επαγγελματικής κατάρτισης , έξι ΣΑΕΚ, που ασχολούνται με το πρωτογενή τομέα, που μεταφέρουν τη γνώση στους νέους αγρότες, τους προετοιμάζουν ώστε να μπορούν να είναι αποτελεσματικοί, αποδοτικοί στις καλλιέργειές τους, στις εκπαιδεύσεις τους και να ενισχύουν, με αυτόν τον τρόπο, τα εισοδήματα τους».
Στο ερώτημα εάν είναι ικανοποιημένος από τον αριθμό των εκπαιδευόμενων στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, ποιος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που παρακολουθούν ανέφερε «Κατά βάση είναι νέοι αγρότες σε επίπεδο ηλικίας, μιλάμε για αγρότες έως 40 ετών, όπως προβλέπετε και από το πρόγραμμα των νέων αγροτών. Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα μόνο την περίοδο 2024-2025 ολοκληρώνουμε περισσότερες από 16.400 εκπαιδεύσεις νέων αγροτών σε όλη την Ελλάδα, και στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, ενώ οι συνολικά οι εκπαιδευόμενοι είναι περίπου 850 και πλέον, που σημαίνει ότι στο νομό υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συμμετοχής στο πρόγραμμα νέων αγροτών σε σχέση με το σύνολο της Ελλάδας. Από εκεί και πέρα, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε τα καταφέρει γενικά με την αγροτική εκπαίδευση στην Ελλάδα, όσο το έχουν καταφέρει οι πιο προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αναφορικά με τον νομό Αιτωλοακαρνανίας και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σχολές ή Ινστιτούτο για αυτούς που ενδιαφέρονται για την αγροτική παραγωγή ο κ. Φιλλιπής τόνισε
« Είναι ένα ζήτημα το οποίο είχα την ευκαιρία να συζητήσω σε μια προηγούμενη επίσκεψη που είχα πραγματοποιήσει στην περιοχή σας στο Αγρίνιο, συμμετέχοντας σε ένα αντίστοιχο συνέδριο. Σημειώσαμε ότι όντως παρατηρείται ένα μεγάλο, ένα πραγματικό έλλειμμα στην Δυτική Ελλάδα σε επίπεδο δομών και υποδομών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε σχέση με την αγροτική εκπαίδευση. Δεν θέλω να δημιουργήσω προσδοκίες ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε σχολές σε κάθε νομό της Ελληνικής περιφέρειας ή σε κάθε πόλη και σε κάθε χωριό. Οπότε μπαίνουμε στη διαδικασία να βρούμε νέα έξυπνα λειτουργικά εργαλεία έτσι ώστε να μπορέσουμε να μεταφέρουμε την επιστημονική γνώση και την γνώση που μεταφέρεται στα ΣΑΕΚ σε όλη την ελληνική περιφέρεια. Τι κάνουμε λοιπόν, προωθούμε όλα τα προγράμματα τα οποία παρέχονται, για παράδειγμα της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, της Αμερικανικής Σχολής στη Λάρισα, της Γεωργικής Σχολής της Μεσσαράς της Κρήτης, να μετατρέψουμε όλα αυτά τα προγράμματα τα οποία έχουμε, σε ταχύρρυθμα και να τα ταξιδέψουμε σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε να φέρουμε πιο κοντά στους Έλληνες αγρότες αυτή τη γνώση. Μην έχετε καμία αμφιβολία ακόμα και αν καταφέρναμε να δημιουργούσαμε μία σχολή σε κάθε νομό, πάντοτε η ανάγκη θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη.
Ο κ. Φιλλιπής σχολίασε επίσης τις τελευταίες εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ και την μεταφορά των αρμοδιοτήτων στην ΑΑΔΕ, αλλά και τον έλεγχο από τους Ευρωπαίους Εισαγγελείς λέγοντας « ο ΟΠΕΚΕΠΕ μεταφέρεται στην ΑΑΔΕ. Υπάρχει λοιπόν αυτή την ώρα μια μεγάλη συζήτηση για τον έλεγχο που γίνεται από τους Ευρωπαϊους Εισαγγελείς και τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τι πρόκειται να γίνει με τις επιδοτήσεις.
“Ο κ. Τσιάρας που είναι και ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καθησυχάζει τον κόσμο ότι θα δοθούν τα χρήματα των επιδοτήσεων στην ώρα τους», ανέφερε ο κ. Φιλλιπής.
Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη του προέδρου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στον ΔΥΤΙΚΑ FM και την Δήμητρα Λαοπόδη