• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Κυριακή, 3 Μαΐου, 2026
agrinionet.gr
No Result
View All Result
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
No Result
View All Result
agrinionet.gr
No Result
View All Result

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ : Με γεια μας το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα

by Συντακτική Ομάδα
11/12/2020
in Αγρίνιο, Πολιτική
Reading Time: 1 min read
A A
0
Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου για το Πανεπιστήμιο

Εδώ και μια δεκαετία από την εφαρμογή του νόμου Καλλικράτη, της επιβολής δηλαδή των μνημονίων στην τοπική  διοίκηση, οι δημοτικές αρχές είναι υποχρεωμένες κάθε χρόνο να καταρτίζουν τεχνικά προγράμματα και προϋπολογισμούς μέσα σε ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο. Το πλαίσιο αυτό χαρακτηρίζεται από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, επιτροπείες, δημοσιονομική ασφυξία και κυρίως μη καταβολή των θεσμοθετημένων πόρων από την μεριά των κυβερνήσεων, οι οποίες έχουν την υποχρέωση (σύμφωνα με τους αφελείς), να διαχειρίζονται τους φόρους με βάση το δημόσιο συμφέρον.

Αυτές οι παράνομες κατακρατήσεις των πόρων, οδηγούν τους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης σε οικονομική ασφυξία.

Σχετικά Άρθρα.

Ανυπότακτο Αγρίνιο: 1048 λόγοι που συνεχίζουμε

Θέσεις του Ανυπότακτου Αγρινίου για τη δημόσια υγεία

Ανυπότακτο Αγρίνιο: συνάντηση με ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο Δήμο Αγρινίου.

ΜΕΘ Αγρινίου: Τελικά τα καλύτερα δεν τα αντέχουμε… και θα μας βρούνε πάλι τα χειρότερα

Οι Δήμοι έμαθαν πια να διαχειρίζονται την φτώχεια τους, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα μικρά και μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες. Όποιος κρύβει αυτές τις πολιτικές επιλογές ρίχνοντας ευθύνες μόνο στις τοπικές δημοτικές αρχές στην καλύτερη περίπτωση εθελοτυφλεί και στη χειρότερη ψεύδεται.

Την ίδια στιγμή που οι δήμοι αδυνατούν να προγραμματίσουν και να ιεραρχήσουν τις ανάγκες τους προκειμένου να αρχίσουν να τις ικανοποιούν σταδιακά και κατά προτεραιότητα, ένα απίστευτο πάρτι εκατομμύριων έχει στηθεί μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Τα προγράμματα αυτά καταρτίζονται από τεχνοκράτες χιλιόμετρα μακριά από τους τόπους εφαρμογής τους, είναι ανταγωνιστικά και δεν είναι για όλους.

Οι υπηρεσίες των δήμων, εφόσον είναι κατάλληλα και επαρκώς στελεχωμένες, αρχίζουν ένα αγώνα δρόμου προκειμένου να συντάξουν μελέτες και προτάσεις για προσκλήσεις που βγαίνουν από διάφορους φορείς και για διαφορετικές δράσεις, οι οποίες στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι αποσπασματικές και αρκετές φορές ικανοποιούν έργα βιτρίνας. Ο σκοπός βέβαια  των προγραμμάτων αυτών είναι να λειτουργούν κατά κύριο λόγο ως ιμάντες μεταφοράς χρημάτων προς συγκεκριμένες τσέπες.

Να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, όμως.

Στο πραγματικά μεγάλο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Αγρινίου που κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο φαίνεται ξεκάθαρα ότι  οι δημόσιες χρηματοδοτήσεις που αφορούν τις δράσεις για την πολιτική προστασία και πυροπροστασία φθάνει στο «ιλιγγιώδες» ποσό των 230 χιλ ευρώ. όσο θα κοστίσει δηλ.  η κατασκευή ενός ηλιακού δένδρου στα πλαίσια του προγράμματος υλοποίησης του ανοιχτού κέντρου εμπορίου.

Η ασφάλεια μας λοιπόν από τις φυσικές καταστροφές και οι προληπτικές δράσεις που απαιτούνται δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη για τέτοια προγράμματα  σε αντίθεση με έργα βιτρίνας.

Από την άλλη η περίφημη ΒΑΑ που σχεδιάστηκε από την προηγουμένη περιφερειακή αρχή χωρίς φυσικά να υιοθετηθούν οι προτεραιότητες και οι ανάγκες της περιοχής, περιλαμβάνει έργα σημαντικά όπως η αναζωογόνηση του πάρκου, η ανακατασκευή της Χαριλάου Τρικούπη (κυρίως σε ότι αφορά στις υποδομές αποχέτευσης και των αγωγών ύδρευσης), η αξιοποίηση και η ανακαίνιση του τσιμεντένιου κτιρίου των αποθηκών Παπαστράτου,  αλλά και λιγότερο σημαντικά,  άφησε στο έλεος και την εγκατάλειψη το σύνολο της περιφέρειας που βρίσκεται σε σπιράλ παρακμής εδώ και κάμποσα χρόνια.

Με άλλα λόγια, όσο θα συνεχίζεται αυτή η πολιτική της υποχρηματοδότησης των δήμων, της έλλειψης δυνατότητας συγκρότησης ενός δημοκρατικού προγραμματισμού, που θα μας δίνει την ευκαιρία να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες μας, να σχεδιάσουμε το μέλλον μας και φυσικά να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα σχέδια αυτά, η εξάρτηση μας από αυτά τα προγράμματα θα είναι μονόδρομος.

Από την άλλη όμως μονόδρομος θα έπρεπε να είναι και η αντίσταση μας απέναντι σε αυτές τις πολιτικές και σε όσους επιχειρούν να τις συντηρούν. Μόνο που αυτή η επιλογή δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη και σε καμία περίπτωση μόνο αυτοδιοικητική.

Υ.Γ. Αυτή η μεγάλη χρηματοδότηση της κυβέρνησης προς τους δήμους της χώρας για ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων,  αυξάνει τη προίκα των ιδιωτών, που ετοιμάζονται να αναλάβουν τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ελπίζουμε αυτό να μην το δούμε να συμβαίνει… και δεν θα αρκεστούμε μόνο στην ελπίδα

 

 

Tags: ανυπότακτο αγρίνιοΤεχνικό Πρόγραμμα
Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επισημότητα η ιστορική επίσκεψη της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους στο Αγρίνιο
Αγρίνιο

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επισημότητα η ιστορική επίσκεψη της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους στο Αγρίνιο

Με υψηλή τιμή, βαθιά συγκίνηση και τη δέουσα επισημότητα πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο η ιστορική επίσκεψη...

by Συντακτική Ομάδα
03/05/2026, 14:23
Μίλτος Ζαμπάρας “«Σπίτι μου ΙΙ»: Κλείνουν άρον – άρον το πρόγραμμα”
Αγρίνιο

Ζαμπάρας: Ο Γεωργιάδης στην Αιτωλοακαρνανία και ο Χόντζα

Ο Γεωργιάδης στα νοσοκομεία Μεσολογγίου και Αγρινίου. Ανάμεσα στις εξαγγελίες και την πραγματικότητα Υπάρχει ένα...

by Συντακτική Ομάδα
03/05/2026, 13:58
Γρηγόρης Θεοδωράκης: Τα προβλήματα της Αιτωλοακαρνανίας δεν αντιμετωπίζονται με «θεατρικές» επισκέψεις
Μεσολόγγι

Ανακοίνωση Γρηγόρη Θεοδωράκη για τα νοσοκομεία Μεσολογγίου και Αγρινίου

Με αιχμηρή ανακοίνωση σχολιάζει την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία ο Γρηγόρης Θεοδωράκης, κάνοντας...

by Συντακτική Ομάδα
03/05/2026, 12:17
Με απόφαση του Υπουργείου Υγείας η αυτονόμηση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου
Δυτική Ελλάδα

Με απόφαση του Υπουργείου Υγείας η αυτονόμηση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την αυτονόμηση του Γενικού...

by Συντακτική Ομάδα
03/05/2026, 12:10
Άδεια για τη διεξαγωγή του 1ου ετάπ του Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2026 στην Αιτωλοακαρνανία την Τετάρτη 6 Μαΐου
Αγρίνιο

Άδεια για τη διεξαγωγή του 1ου ετάπ του Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2026 στην Αιτωλοακαρνανία την Τετάρτη 6 Μαΐου

Την έγκριση διεξαγωγής του ποδηλατικού αγώνα Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2026 (1ο ετάπ) στην Αιτωλοακαρνανία...

by Συντακτική Ομάδα
03/05/2026, 12:01
Στο Υπερταμείο και το νοσοκομείο Καρπενησίου
Δυτική Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου κατά Άδωνι Γεωργιάδη: «Κοροϊδία και προεκλογικά ψίχουλα για το Νοσοκομείο»

Με σκληρή γλώσσα και υψηλούς τόνους, τοποθετείται ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μεσολογγίου απέναντι στην πρόσφατη...

by Συντακτική Ομάδα
03/05/2026, 11:48
Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • Μύτικας: Το άτυπο ΚΑΠΗ δημάρχων με θέα στο Ιόνιο sara-mara
  • Ψάχνουν αντίπαλο για τον Φαρμάκη, βρήκαν... τον Μωραΐτη sara-mara
  • Δήμος Αγρινίου: Αιχμές για σχέδιο διάλυσης της παράταξης και παιχνίδια υστεροφημίας του δημάρχου Γάκια sara-mara
  • Ήξεις - αφίξεις από το Δήμαρχο Γάκια sara-mara
  • Ακάκιεεεε... sara-mara
  • Του Γάκια το μαράζι... sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

No Result
View All Result
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.