• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Πέμπτη, 26 Μαρτίου, 2026
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων

Δ. Τραπεζιώτης: η καύση των απορριμμάτων είναι θηλιά στο λαιμό της αυτοδιοίκησης

από Συντακτική Ομάδα
01/12/2025
σε Αγρίνιο, Ειδήσεις, Πολιτική, Τοπικά Νέα
Χρόνος ανάγνωσης: 2 ′
A A
0
Οι 15 προτεραιότητες του Δημήτρη Τραπεζιώτη για το Δήμο Αγρινίου
Share on FacebookShare on Twitter

Η Δημοτική Παράταξη «Αγρίνιο – ανοιχτό και πράσινο» για  μια ακόμη φορά έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση και λήψη απόφασης ένα σοβαρότατο ζήτημα που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, στη δημόσια υγεία, στην ποιότητα ζωής των πολιτών και το οποίο μετατρέπει  τους Δήμους  σε πελάτες  των ιδιωτών και παράγωγών ενέργειας. 

Ο Επικεφαλής  κ. Δημήτρης Τραπεζιώτης μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι οδηγούμαστε δυστυχώς στην καύση των απορριμμάτων μεθοδευμένα διότι επί σειρά ετών υπονομεύτηκαν οι στόχοι που απορρέουν από την Εθνική και την Ευρωπαϊκή  Νομοθεσία για την ορθή και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι στόχοι αυτοί κατά σειρά προτεραιότητας είναι:

Σχετικά Άρθρα.

Το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας για την 25η Μαρτίου

Μεσολόγγι – Λευκωσία: Έντονα Συναισθήματα και Μηνύματα Ενότητας για την 25η Μαρτίου

Αγρίνιο: Με περηφάνια η μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Δικαστικοί υπάλληλοι Αγρινίου διεκδικούν 15λεπτα διαλείμματα μπροστά στους υπολογιστές

Η μείωση του όγκου των απορριμμάτων, η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, η ανάκτηση και η τελική διάθεση.

Η Ελλάδα απέτυχε στην ανακύκλωση διότι σήμερα κατά μέσο όρο ανακυκλώνεται μόλις το 16% των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ)  ενώ με βάση τη νομοθεσία θα έπρεπε να ανακυκλώνεται έως το 2025 το 55%, έως το 2030 το 60% και έως το 2035 το 65% και σε ταφή να οδηγείται λιγότερο από το 10%.των ΑΣΑ.    Και τώρα καθώς δεν προλαβαίνουμε να καλύψουμε τους στόχους αυτούς η Κεντρική Διοίκηση με την  Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) προωθεί τη δημιουργία 6 εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από το υπόλειμμα  των στερεών αποβλήτων  τα οποία βέβαια σε καμία περίπτωση δεν χρηματοδοτεί η Ε.Ε. και ως εκ τούτου σχεδιάζονται με τη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Χρειαζόμαστε έξι μονάδες καύσης στην Ελλάδα; Είναι μια τεχνολογία περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά βιώσιμη;  

Η απάντηση στις δυο ερωτήσεις είναι η ίδια: κατηγορηματικά όχι! 

Στο οικονομικό σκέλος, οι μονάδες θα είναι μια μόνιμη θηλιά στο λαιμό των ήδη πιεσμένων οικονομικά δημοτικών αρχών. Η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί έργα όπως οι μονάδες καύσης, καθώς θεωρεί ότι αντίκεινται στην ευρωπαϊκή αρχή της “Μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης”. Ο μόνος τρόπος να κατασκευαστούν αυτές είναι με έξοδα ιδιωτών επενδυτών, πράγμα που συνεπάγεται ότι η λειτουργία των μονάδων θα συνδυαστεί με τη θέσπιση αυστηρών και παχυλών συμβολαίων με εγγυημένα έσοδα έως σχεδόν το 2060. Η τιμή εισόδου των απορριμμάτων σε αυτές τις μονάδες αναμένεται να μην είναι κάτω από 180 ευρώ ανά τόνο, ενώ στο κοντινό μέλλον μπορεί να ξεπεράσει τα 250-300 ευρώ ανά τόνο, καθώς επίκειται η συμπερίληψη των μονάδων καύσης στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων. Σε απλά ελληνικά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να πληρώνει υπέρογκα ποσά για την καύση, που θα μετακυλίονται στους πολίτες και βεβαίως  δεν θα της μένουν πόροι για δουλειά ουσίας στην πρόληψη και την ανακύκλωση.   

Στο περιβαλλοντικό σκέλος, η καύση δεν είναι τόσο αθώα όσο διαφημίζεται. Διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα και «παντοτινά χημικά» (PFAS) ανιχνεύονται σε περιοχές όπου λειτουργούν μονάδες καύσης στο εξωτερικό με σοβαρές επιπτώσεις στη υγεία και στο περιβάλλον.

Ακολούθως ο κ. Τραπεζιώτης έθεσε για λήψη απόφασης την παρακάτω πρόταση:

ΠΡΟΤΑΣΗ-ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου μετά από διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων αξιολόγησε αρνητικά  τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τη δημιουργία  δικτύου μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης απορριμματογενών  ενεργειακών πρώτων υλών (ΑΕΠΥ) από αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) και καλεί την Κυβέρνηση να μην επενδύσει  στην καύση αλλά στην ανάπτυξη συστημάτων  για πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, επιδιόρθωση – επανεπισκευή και ανακύκλωση ΔΙΟΤΙ δεν αποτελεί λύση αλλά  απειλή για το περιβάλλον, τη  δημόσια υγεία και την κοινωνία και ειδικότερα διότι η καύση των απορριμμάτων:

  • Επιβαρύνει τις τοπικές κοινωνίες, μολύνοντας τον αέρα με διοξίνες, βαρέα μέταλλα και σωματίδια, δημιουργώντας “γκέτο ρύπανσης”. Η καύση εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα και ρύπους, κυρίως όμως εκπέμπει διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα. Η ρύπανση των περιοχών όπου εγκαθίσταται οι μονάδες είναι σταθερή και λειτουργεί συσσωρευτικά, προκαλώντας μόνιμες βλάβες  στο περιβάλλον, στην υγεία αλλά και επιμόλυνση των προϊόντων διατροφής που εκτίθενται στις διοξίνες. Έτσι επιβαρύνει δυσανάλογα τις περιοχές εγκατάστασης, με επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και τη βιωσιμότητα των τοπικών οικονομιών.
  • Ακυρώνει την προσπάθεια ανακύκλωσης και πρόληψης, καθώς δημιουργεί κίνητρα για τη μεταφορά περισσότερων αποβλήτων προς καύση. Η καύση απαιτεί “καύσιμο” – δηλαδή σύμμεικτα απορρίμματα.

        Οι μονάδες αποτέφρωσης δεν λειτουργούν χωρίς σημαντικές ποσότητες υπολειμματικών και συχνά ανακυκλώσιμων υλικών.

Για να είναι οικονομικά βιώσιμες, χρειάζονται σταθερές ροές αποβλήτων για δεκαετίες, γεγονός που αντιστρατεύεται την πρόληψη και ανακύκλωση.

  • Αυξάνει το κόστος για τους Δήμους, με εκτιμώμενο κόστος που μπορεί να φθάσει  στα 250-300 €/τόνο  , το οποίο τελικά θα πληρώνουν οι πολίτες ενώ θα οδηγήσει τα συστήματα αποκομιδής σε κατάρρευση. Οι μονάδες καύσης επιδοτούνται έμμεσα ή άμεσα από “gate fee”, δηλαδή τέλη εισόδου ανά τόνο απορριμμάτων που τους φέρνουν οι ΟΤΑ. Σε αρκετές περιπτώσεις (π.χ. μοντέλα ΣΔΙΤ), το κόστος για τους δήμους είναι χαμηλότερο όταν παραδίδουν περισσότερα σύμμεικτα για καύση από ό,τι αν επενδύσουν σε πράσινα σημεία, ενημέρωση, διαλογή στην πηγή.
  • Πλήττει την αυτοδιοικητική ανεξαρτησία, αφού οι δήμοι χάνουν τον έλεγχο της διαχείρισης απορριμμάτων και εξαρτώνται από εργολαβικά συμφέροντα.
  • Απομακρύνει ακόμη περισσότερο τους δήμους από το να μετατρέψουν την ανακύκλωση σε πόρο την ώρα που ιδιωτικές εταιρείες παρουσιάζουν κέρδη εκατομμυρίων.
  • Η καύση υπονομεύει τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους για πρόληψη – επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση – ανάκτηση – τελική διάθεση.

Η Ελλάδα είναι ακόμα σε θέση να δημιουργήσει ένα βιώσιμο σύστημα διαχείρισης και να  προλάβει το τρένο της κυκλικής οικονομίας, αρκεί να τηρηθεί η ιεραρχία διαχείρισης των αποβλήτων (πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, διαχείριση υπολείμματος, τελική διάθεση).

Σημειωτέων ότι την ανωτέρω πρόταση ψήφισαν οι Δημοτικές Παρατάξεις  «ΑΓΡΙΝΙΟ – ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ» και «ΑΓΡΙΝΙΟ ΨΗΛΑ».

Η «λαϊκή συσπείρωση»  ψήφισε λευκό και η Δημοτική Αρχή ψήφισε ΝΑΙ στη καύση στο πλαίσιο της απόφασης της ΚΕΔΕ

Tags: ΑγρίνιοΕιδήσειςΠολιτικήΤοπικά Νέα
Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

Το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας για την 25η Μαρτίου
Δυτική Ελλάδα

Το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας για την 25η Μαρτίου

Με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, κ. Μαυρομμάτης, απευθύνει θερμές...

από Συντακτική Ομάδα
25/03/2026, 22:14
Μεσολόγγι – Λευκωσία: Έντονα Συναισθήματα και Μηνύματα Ενότητας για την 25η Μαρτίου
Εκδηλώσεις

Μεσολόγγι – Λευκωσία: Έντονα Συναισθήματα και Μηνύματα Ενότητας για την 25η Μαρτίου

Με ιδιαίτερη συγκίνηση συμμετείχε ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου...

από Συντακτική Ομάδα
25/03/2026, 22:09
Αγρίνιο: Με περηφάνια η μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου
Αγρίνιο

Αγρίνιο: Με περηφάνια η μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Στο Αγρίνιο, η σημερινή επέτειος της 25ης Μαρτίου γιορτάστηκε με μια εντυπωσιακή μαθητική παρέλαση, όπου...

από Συντακτική Ομάδα
25/03/2026, 21:58
Δικαστικοί υπάλληλοι Αγρινίου διεκδικούν 15λεπτα διαλείμματα μπροστά στους υπολογιστές
On Camera

Δικαστικοί υπάλληλοι Αγρινίου διεκδικούν 15λεπτα διαλείμματα μπροστά στους υπολογιστές

Στο AgrinioNet.gr μίλησε ο πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων, Γεράσιμος Μαλούσης, για την αγωγή που έχει...

από Συντακτική Ομάδα
25/03/2026, 21:40
Το Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου παραδομένο στα αγριόχορτα
Αγρίνιο

Το Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου παραδομένο στα αγριόχορτα

Σε εικόνα εγκατάλειψης φαίνεται να βρίσκεται το Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου, ένα από τα πρώτα σημεία...

από Συντακτική Ομάδα
25/03/2026, 21:11
Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου γιορτάζει με ΑΙ την 25η Μαρτίου και τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου
Δυτική Ελλάδα

Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου γιορτάζει με ΑΙ την 25η Μαρτίου και τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου

Με ένα βίντεο που έχει δημιουργηθεί με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, -που η εταιρεία χρησιμοποιεί...

από Συντακτική Ομάδα
25/03/2026, 15:23

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • «Άξιος» από κάτω… «παγωμάρα» στην πρώτη σειρά sara-mara
  • Καθαριότητα στα χαρτιά, βρωμιά στους δρόμους: η άλλη όψη του Αγρινίου sara-mara
  • Καθάρισαν άλλοι, φωτογραφήθηκαν οι «αρμόδιοι» sara-mara
  • Δήμαρχος Γάκιας κυνηγά καρέκλα στη Βουλή... sara-mara
  • Ποιος θα καθίσει στην καρέκλα και ποιος… λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο sara-mara
  • Άγριο πολιτικό καρφί: η καρέκλα που άναψε φωτιά μεταξύ Παπαναστασίου – Καραγκούνη sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.