• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου, 2025
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων

Φυτείες Ξηρομέρου: Ξεκίνησαν οι εργασίες επιχωμάτωσης του κρατήρα. Τι αναφέρει το πόρισμα.

από Συντακτική Ομάδα
13/10/2025
σε Ειδήσεις, Ξηρόμερο, Τοπικά Νέα
Χρόνος ανάγνωσης: 2 ′
A A
0
Ξηρόμερο: επικίνδυνο γεωλογικό φαινόμενο στις Φυτείες
Share on FacebookShare on Twitter
Ξεκίνησαν οι εργασίες επιχωμάτωσης του τεράστιου κρατήρα που δημιουργήθηκε, στις Φυτείες Ξηρομέρου, όταν το έδαφος υποχώρησε ξαφνικά, αναστατώνοντας τους κατοίκους της περιοχής.

Όπως έγινε γνωστό, η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) ενεργοποίησε την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης αποστέλλοντας τον κ. Παναγιώτη Πάσχο, Δρ Γεωλόγο της Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου, ο οποίος πραγματοποίησε αυτοψία σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Ξηρόμερου, Ιωάννη Τριανταφυλλάκη και τους αντιδημάρχους, Βασίλη Πολύζο και Γιάννη Φωτόπουλο, την ίδια κιόλας ημέρα της δημιουργίας του κρατήρα.

Ξεκινά η επιχωμάτωση

Σχετικά Άρθρα.

Μεσολόγγι: Συνελήφθησαν ένας αλλοδαπός και ένας Έλληνας για εμπορία ανθρώπων και διευκόλυνσης παραμονής αλλοδαπών. Αναζητείται ένας ακόμη αλλοδαπός. Τι αναφέρει ο Χ. Τέγας

Αγρίνιο: Νεκρή ηλικιωμένη μετά από πτώση από τον δεύτερο όροφο πολυκατοικίας

Μεσολόγγι: καταγγελία για trafficking. 45 προσαγωγές αλλοδαπών εργατών γης στην Α.Δ. Αιτωλίας.

Έκτακτη συνεδρίαση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΤΕΣΟΠΠ) Δήμου Αγρινίου λόγω ενεργοποίησης κινητοποίησης RedCode

O κ. Πάσχος, μιλώντας στο enikos.gr, τόνισε ότι «το πόρισμα αυτό αφορά σε ένα πρόδρομο έγγραφο, αποτέλεσμα της αυτοψίας που πραγματοποιήσαμε», σημειώνοντας ότι «τη Δευτέρα, τα χωματουργικά μηχανήματα θα αρχίσουν να μεταφέρουν υλικά, ώστε να γίνει η επιχωμάτωση της καταβόθρας που έχει σχηματιστεί. Τα μηχανήματα θα προσθέτουν υλικά, μέχρι να σταθεροποιηθεί».

Ο ίδιος επεσήμανε ακόμη ότι «είναι κάτι, το οποίο είναι δυναμικό, έχει ακόμα μια κινητικότητα και δεν ξέρουμε πώς θα ‘’συμπεριφερθεί’’ το υπέδαφος. Γεμίζοντάς το με το υλικό, θα παρακολουθούμε πώς θα συμπεριφερθεί, μέχρι να ισορροπηθεί η κατάσταση».

Τα συμπεράσματα της αυτοψίας

Στα συμπεράσματα της αυτοψίας, με βάση το έγγραφο που έχει παραδοθεί στον Δήμο από την (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) αναφέρεται, μεταξύ άλλων αρχικά, ότι το ανάγλυφο της περιοχής εξάπλωσης του οικισμού των Φυτειών διαμορφώνεται από εναλλαγές λόφων στους οποίους παρεμβάλλονται ελλειψοειδούς μορφής βυθίσματα.

Παράλληλα, ο οικισμός θεμελιώνεται σε πετρώματα γύψων, λατυποπαγών και ασβεστόλιθων τριαδικής ηλικίας. Η διαλυτοποίηση των γύψων αυτών και η υπόγεια κυκλοφορία νερού, είναι οι κύριοι παράγοντες για την εκδήλωση συχνών φαινομένων εδαφικών υποχωρήσεων στην περιοχή. Ακόμη, όπως συμπεραίνεται, ο συνδυασμός της υπόγειας διάβρωσης και της κατείσδυσης των επιφανειακών νερών προκάλεσαν ενεργοποίηση των υπόγειων εγκοίλων, μια διεργασία που εξελίσσονταν χωρίς να γίνεται αντιληπτή στην επιφάνεια. Η διατάραξη αυτή ήταν το έναυσμα για να εκδηλωθεί το φαινόμενο της εδαφικής υποχώρησης.

«Είναι γνωστό ότι στον ελλαδικό χώρο, όπου υπάρχουν γύψοι και γενικότερα αυτό το πέτρωμα, εμφανίζονται αυτά τα προβλήματα. Στην Αιτωλοακαρνανία, την Κρήτη, την Κέρκυρα, καθώς και σε άλλες περιοχές. Δεν είναι κάτι το πρωτοφανές» δήλωσε ο δρ Γεωλογίας.

«Εάν δεν έχουμε διαφοροποίηση της κατάστασης, δεν θα υπάρξει πρόβλημα»

Όσον αφορά στα μέτρα που προτάθηκαν για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η αυτοψία «δείχνει» πως οι ένοικοι στις άμεσα γειτονικές οικίες με την καταβόθρα, θα πρέπει να τις εγκαταλείψουν. «Μιλάμε για τα 3 σπίτια που είναι δίπλα από το ‘’πηγάδι’’ το οποίο έχει σχηματιστεί. Για τα υπόλοιπα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» εξήγησε στο σημείο αυτό ο κ. Πάσχος.

Ακόμη, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, ο χώρος θα πρέπει να σημανθεί και να αποτρέπεται η προσέγγιση σε αυτόν, ενώ οι εργασίες θα πρέπει να πραγματοποιούνται με τη δέουσα προσοχή.

Στην ερώτηση για το εάν οι κάτοικοι των σπιτιών αυτών, που αναγκάζονται να απομακρυνθούν, θα μπορέσουν να επιστρέψουν, ο κ. Πάσχος απάντησε ότι: «Πιστεύω πως ναι. Αν δεν έχουμε καμία διαφοροποίηση της κατάστασης προς το χειρότερο, δεν θα υπάρξει πρόβλημα», σημειώνοντας ότι «βέβαια, όταν ολοκληρωθεί η επιχωμάτωση, θα το επανεξετάσουμε, για να υπάρχει μια σιγουριά για τους κατοίκους. Πρέπει να γίνουν κάποιες διασκοπήσεις με γεωηλεκτρικά ή εάν απαιτηθεί και με γεώτρηση, για να δούμε εάν υπάρχει κάτω από τα σπίτια κάποιο κοίλωμα».

Φέρνοντας ένα παράδειγμα αντίστοιχου φαινομένου, ο ίδιος έκανε λόγο για την περίπτωση της περιοχής της Κατούνας, όπου είχε εμφανιστεί αντίστοιχο πρόβλημα. «Αποκαταστάθηκε και τα σπίτια που είναι δίπλα δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα. Οι κάτοικοι δεν είχαν φύγει τότε, γιατί το πρόβλημα είχε δημιουργηθεί από την φθορά ενός αγωγού ύδρευσης» δήλωσε ο κ. Πάσχος, εξηγώντας ότι «δεν ξέρουμε την συμπεριφορά της γης σε κάποια βάθη που δεν έχουμε την δυνατότητα να τα παρακολουθήσουμε».

Υπάρχει τρόπος πρόληψης τέτοιων φαινομένων;

«Τρόπος πρόληψης υπάρχει, αλλά έως έναν βαθμό» ξεκαθαρίζει ο κ. Πάσχος, κάνοντας λόγο για «ακτινογραφία» του εδάφους σε περιοχές που υπάρχουν οικισμοί ή που πρόκειται να οικοδομηθούν, μέσω των διασκοπήσεων και με τη χρήση ειδικών μεθόδων που παρέχει η επιστήμη.

«Αυτά είναι ζητήματα που παρουσιάζονται. Το θέμα είναι ότι παρόλο που υπάρχει η επιστημονική προσέγγιση, όταν ερχόμαστε στο ”δια ταύτα”, βλέπουμε ότι οι φορείς οι οποίοι μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά, είναι αποδυναμωμένοι», σημειώνει ακόμη ο δρ Γεωλογίας, συμπληρώνοντας ότι «η κρίση που ζήσαμε, έχει μεταφερθεί παντού, φτάνοντας μέχρι και στα ερευνητικά κέντρα, όπως η Ε.Α.Γ.Μ.Ε., τα οποία έχουν αποδυναμωθεί από επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό και δεν στελεχώνονται πλέον».

Όπως ακόμη ανέφερε ο ίδιος, στην αγορά υπάρχουν ικανότατοι επιστήμονες, με σπουδές, που όμως δεν μπορούν να αξιοποιηθούν στη χώρα μας. «Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Πάσχος, υπογραμμίζοντας ότι για πιο ασφαλή συμπεράσματα σε τέτοια θέματα χρειάζονται μελέτες, οι οποίες απαιτούν προσωπικό, παρακολούθηση και έρευνα.

Δείτε το έγγραφο της αυτοψίας που δημοσίευσε ο δήμαρχος Ξηρομέρου, κ. Ιωάννης Τριανταφυλλάκης.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftriantafillakis.giannis%2Fposts%2Fpfbid02T6kcU4zUvpBJ4MCThJvjvoggWGoKXSReu9Qisw4LPYdri16T7oHJKeamDMuhypNml&show_text=true&width=500

Πηγή: Μαρία Πασαλίδου – enikos.gr

Tags: ΕιδήσειςΕπικαιρότηταΞηρόμεροΤοπικά Νέα
Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

Κ. Πιερρακάκης: Στον πυρήνα της πολιτικής μας η αφαίρεση εμποδίων για οικογένειες και νέους
Ελλάδα

Πιερρακάκης στους Financial Times: Η ελληνική ανάκαμψη ως πρότυπο για την Ευρώπη

Η Ευρώπη επί σειρά ετών αναγνωρίζει τι πρέπει να κάνει, αλλά δεν δρα με την...

από Συντακτική Ομάδα
27/11/2025, 22:09
Μεσολόγγι: Αποκαλυπτήρια αγάλματος Χρήστου Καψάλη την 1η Δεκεμβρίου
Αγρίνιο

Μεσολόγγι: Αποκαλυπτήρια αγάλματος Χρήστου Καψάλη την 1η Δεκεμβρίου

Νέα ημερομηνία: Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου – 12:00 Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου διοργανώνει εκ νέου...

από Συντακτική Ομάδα
27/11/2025, 22:04
Δήμος Ξηρομέρου: Αυστηρή τήρηση μέτρων βιοασφάλειας για την ευλογιά των αμνοεριφίων
Δυτική Ελλάδα

Δήμος Ξηρομέρου: Αυστηρή τήρηση μέτρων βιοασφάλειας για την ευλογιά των αμνοεριφίων

Ο Δήμος Ξηρομέρου ενημερώνει τους κτηνοτρόφους της περιοχής, ότι η μη τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας...

από Συντακτική Ομάδα
27/11/2025, 21:54
ΕΕΕΔΕΕ: Επικαιροποιημένα στοιχεία για την πορεία της ευλογιάς αιγοπροβάτων στη χώρα (2024–2025)
Ειδήσεις

ΕΕΕΔΕΕ: Επικαιροποιημένα στοιχεία για την πορεία της ευλογιάς αιγοπροβάτων στη χώρα (2024–2025)

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης και Ελέγχου της...

από Συντακτική Ομάδα
27/11/2025, 21:38
«Θάλπος & Ασημένια Ευεξία»: Νέο πρόγραμμα ευεξίας και ενεργού γήρανσης του Δήμου Αγρινίου
Αγρίνιο

«Θάλπος & Ασημένια Ευεξία»: Νέο πρόγραμμα ευεξίας και ενεργού γήρανσης του Δήμου Αγρινίου

Η Διεύθυνση Προσχολικής Αγωγής, Προγραμμάτων Παιδιού, ΑμεΑ και Τρίτης Ηλικίας του Δήμου Αγρινίου ανακοινώνει την...

από Συντακτική Ομάδα
27/11/2025, 21:29
Cyber Monday 2025: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές – Δικαιώματα & ασφάλεια στις online αγορές
Ειδήσεις

Cyber Monday 2025: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές – Δικαιώματα & ασφάλεια στις online αγορές

Η Cyber Monday, η οποία φέτος πέφτει τη Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου, αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία...

από Συντακτική Ομάδα
27/11/2025, 21:22

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • Γιατί ο Παπαναστασίου έψαχνε στη σακούλα; sara-mara
  • Οι "πολέμιοι" και τα μονοκούκια... sara-mara
  • Ποια είναι η "Σιδηρά Κυρία" του πικρού πρωινού καφέ; sara-mara
  • Ανάβω Φωτιές... sara-mara
  • Oπεκεμπέεεεε ωρέ Λιβανέεεε sara-mara
  • Οι Σωτήρες της Ελλάς sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.