Είτε μέσα από σχετική πρόσκληση του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, είτε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείο Πολιτισμού για το 2021 του ΥΠΠΟΑ, θα ενταχθούν οι μελέτες για την προστασία και την ανάδειξη του βυζαντινού ναού της Αγίας Τριάδας του Μαύρικα στο Αγρίνιο.
Αυτή τη διαβεβαίωση δίνει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου η Υπουργός Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη βουλή και περιήλθε σε γνώση της «Σ» επισημαίνεται ότι για το μνημείο της Αγίας Τριάδας του Μαύρικα υπάρχει γεωλογική-γεωτεχνική μελέτη, στην οποία εξετάζονταν τα προβλήματα του μνημείου και προτείνονται οι σχετικές εναλλακτικές προτάσεις αντιμετώπισής τους, καθώς λόγω απουσίας ευρύτερων αποστραγγιστικών έργων στην περιοχή,το μνημείο κατακλύσθηκε ξανά.
Αναλυτικά η απάντηση της Υπ. Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη:
Η Αγία Τριάδα στη θέση Μαύρικα, περίπου 5 χιλιόμετρα νότια του Αγρινίου και 1 χιλιόμετρο ανατολικά της λίμνης Λυσιμαχίας, είναι κηρυγμένο μνημείο με την Υ.Α. 27702/25.1.1969, (ΦΕΚ 84/Β/5.2.69), ως σπάνιο δείγμα μεσοβυζαντινού ναού στον τύπο του ελεύθερου σταυρού. Ο ναός της Αγίας Τριάδας είναι θεμελιωμένος χαμηλότερα από το σημερινό διαμορφωμένο επίπεδο του εδάφους κι έτσι βυθίζεται μέσα στον υψηλό υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, λόγω του χειμάρρου της Ερμίτσας, ο οποίος εκβάλει στη λίμνη Λυσιμαχεία. Ο ναός καλύπτεται από νερό, πλην του προεξέχοντος τρούλλου, ήδη από την δεκαετία του 1960, σύμφωνα με τις αναφορές των τότε αρμόδιων Υπηρεσιών, ενώ και παλαιότερα ήταν θαμμένος στη λάσπη από τις προσχώσεις του χειμάρρου της Ερμίτσας. Το μνημείο μελετήθηκε συστηματικά, ανασκάφηκε, υποστυλώθηκε και στερεώθηκε με σωστικές επεμβάσεις, από τον καθηγητή Αθ. Παλιούρα και ερευνητική ομάδα, στο πλαίσιο συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατά τα έτη 2002 έως και 2005. Στο πλαίσιο της ανωτέρω ανασκαφικής έρευνας πραγματοποιήθηκαν, με την έγκριση των Υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α., σωστικές εργασίες συντήρησης τοιχογραφιών και στερέωσης τοιχοποιιών και κονιαμάτων. Οι εργασίες έγιναν κυρίως το 2004 και 2005. Με το πέρας των εργασιών το μνημείο κατακλύσθηκε ξανά, λόγω απουσίας ευρύτερων αποστραγγιστικών έργων, αλλά και για λόγους προστασίας του μνημείου, καθώς οι προσχώσεις λειτουργούσαν προστατευτικά για τη θεμελίωσή του. Για το μνημείο υπάρχει γεωλογική-γεωτεχνική μελέτη, του έτους 2000, του καθηγητή Η. Μαριολάκου, του Τμήματος Γεωλογίας, Τομέα Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Παν/μίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), κατόπιν της ΥΠΠΟ/ΔΑΒΜΜ/36169/1261/12-7- 1994 ανάθεσης, στην οποία εξετάζονταν τα προβλήματα του μνημείου και προτάθηκαν σχετικές εναλλακτικές προτάσεις αντιμετώπισής τους. Η ιδιαίτερη θέση του μνημείου και η φυσική κατάκλισή του απαιτούν μια σειρά από σύνθετες, χρονοβόρες και δαπανηρές μελέτες, καθώς και ικανό χρόνο για την υλοποίησή τους.
Για το σκοπό αυτό, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδα έχει προτάξει το εξέχον αυτό μνημείο στον κατάλογο των μελετών ωρίμανσης που προτείνει να χρηματοδοτηθούν από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου το έργο να υλοποιηθεί στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 (αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΙΤ/161447/110299/1834/ 22-4-2020 σε απάντηση του αρ. πρωτ. 1275/19-3-2020 εγγράφου της Περιφέρειας Δ.Ε.), και για την οποία αναμένεται να προωθηθεί, εφόσον εκδοθεί πρόσκληση για σύνταξη μελετών από την Περιφέρεια. Σε αντίθετη περίπτωση, η εκπόνηση μελετών ωρίμανσης για το σημαντικό αυτό μνημείο θα συμπεριληφθεί στον προγραμματισμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος έτους 2021 του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να μπορέσει να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”