• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Παρασκευή, 1 Αυγούστου, 2025
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων

Ν. Φαρμάκης: Πέντε πυλώνες για την θεσμική και λειτουργική θωράκιση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης

από Συντακτική Ομάδα
23/05/2024
σε Δυτική Ελλάδα, Πολιτική
Χρόνος ανάγνωσης: 1 ′
A A
0
Ν. Φαρμάκης: Πέντε πυλώνες για την θεσμική και λειτουργική θωράκιση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης

????????????????????????????????????

Share on FacebookShare on Twitter

 

 

Σχετικά Άρθρα.

Εντυπωσιάζει η παρουσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην 88η ΔΕΘ

ΠΔΕ: Πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας

Στην συνάντηση για το ελληνικό δίκτυο κέντρων ευρωπαϊκής πληροφόρησης το Europedirect της ΠΔΕ

Ισχυρή εκπροσώπηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στα συλλογικά όργανα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος

Την ολοκληρωμένη εισήγηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΕΝΠΕ, που επί της ουσίας αποτελεί έναν οδικό χάρτη για την μετάβαση στην περιφερειακή διακυβέρνηση, παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και Πρόεδρος του Θεματικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 22 Μαΐου 2024, παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου.

Στην εισηγητική του τοποθέτηση ο κ. Φαρμάκης επεσήμανε ότι οι  Περιφέρειες  μπορούν να γίνουν η ατμομηχανή ανάπτυξης του ελληνικού κράτους, καθώς παρατήρησε  ότι έχουν ήδη αναλάβει πολύ σοβαρές ευθύνες και έχουν ανταποκριθεί. Το σχέδιο που παρουσίασε ο ίδιος και αποτελεί αποτέλεσμα της δουλειάς που έχει γίνει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της ΕΝΠΕ (στην οποία προεδρεύει) είναι στοχευμένο στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των Περιφερειών, την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των πολιτών, αλλά και την καλύτερη λειτουργία ενός ουσιαστικά αποκεντρωμένου κράτους.

Αυτό, περιλαμβάνει πέντε πυλώνες που αφορούν:

  • Τις αρμοδιότητες των Περιφερειών
  • Την διαφάνεια και τον έλεγχο νομιμότητας
  • Την χρηματοδότηση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης
  • Τη σχέση των Περιφερειών με το Κεντρικό Κράτος και
  • Τη καταστατική θέση των Περιφερειών

Αναφορικά με τις αρμοδιότητες, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας υπογράμμισε την ανάγκη πλήρους αποσαφήνισης μέσω της δημιουργίας ενός μηχανισμού, ο οποίος θα μπορούσε να υπαχθεί στο ΑΣΕΠ, και θα αναλάβει την καταγραφή, τον επανακαθορισμό, αλλά και τη διαρκή παρακολούθηση – αξιολόγηση – επικαιροποίηση των αρμοδιοτήτων στα διάφορα επίπεδα διοίκησης της χώρας.

Σε ότι αφορά τον έλεγχο νομιμότητας, προτείνεται η δημιουργία ενός ενιαίου – και τοπικά αποκεντρωμένου – συστήματος ελέγχου για τις δημόσιες συμβάσεις των ΟΤΑ α’ και κυρίως β’ βαθμού που θα στηρίζεται στην λογική του Επόπτη ΟΤΑ (πρώην Ελεγκτή Νομιμότητας) και της Αυτοτελούς Υπηρεσίας ΟΤΑ του άρθρου 215 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 109 του Ν. 4555/2018. «Στην ουσία περιγράφουμε μία υπηρεσία «μιας στάσης» για τον έλεγχο των πράξεων των ΟΤΑ» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης, τονίζοντας την ανάγκη για σαφή και αυστηρό έλεγχο των Περιφερειών, αλλά με απλό και αποτελεσματικό τρόπο.

Ως προς τους χρηματοδοτικούς πόρους, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της ΕΝΠΕ υποστηρίζει, είτε την μεταφορά πόρων από την Κεντρική Κυβέρνηση, είτε την ανάθεση της διαχείρισης ευρωπαϊκών πόρων και πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επιπλέον στοιχεία που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των Περιφερειών είναι η πλήρης απόδοση των ΚΑΠ στις Περιφέρειες και η εξομάλυνση του ρυθμού καταβολής, η ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η θέσπιση απόδοσης πόρων στις Περιφέρειες από μισθώματα ή τέλη. Ακόμα σε σχέση με το ΕΠΑ, ζητείται η θέσπιση ετήσιου ορίου πληρωμών τουλάχιστον στο 20% του συνολικού προγράμματος κάθε Περιφέρειας.

Επίσης, η ΕΝΠΕ προτείνει τη θεσμοθέτηση ενός συντονιστικού οργάνου, εντός της Προεδρίας της Κυβέρνησης, με οριζόντια αρμοδιότητα σε θέματα Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και τη διασύνδεση αυτής με τα κατά περίπτωση αρμόδια Υπουργεία, ενώ επίσης τίθεται και το ζήτημα ανεμπόδιστης άσκησης των καθηκόντων, Περιφερειαρχών και Αντιπεριφερειαρχών, απέναντι σε προδήλως αβάσιμες καταγγελίες.

«Δεν επιζητούμε κανενός είδους ασυλία ή ατιμωρησία. Εκτιμούμε, ωστόσο, ότι θα μπορούσε για την αυτοδιοίκηση να προβλεφθεί μία αποκλειστική αρμοδιότητα άσκησης δίωξης για αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων μας, σε ένα ειδικό όργανο της Δικαιοσύνης που θα εξετάζει κατά προτεραιότητα τις καταγγελίες και τις αναφορές κατά αιρετών και θα αποφαίνεται επ΄ αυτών πριν την κίνηση της όποιας διαδικασίας σε βάρος τους. Μία τέτοια πρόβλεψη θα συμβάλλει στην εμπέδωση της πεποίθησης ότι οι Περιφερειάρχες δεν επιζητούν την συγκάλυψη (π.χ. όχι σύντομη παραγραφή των αδικημάτων όπως στην περίπτωση των βουλευτών) αλλά αναζητούν την θεσμική τους θωράκιση ώστε να λειτουργούν πιο ελεύθερα, εντός των πλαισίων του νόμου» τόνισε ο κ. Φαρμάκης.

Σημειώνεται ότι στην τοποθέτησή του, μετά την εισήγηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, ο αν. Υπουργός, κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι μετά τις ευρωεκλογές θα ξεκινήσει ο διάλογος του Υπουργείου με τις Περιφέρειες και τους Δήμους για τη σύνταξη του νέου κώδικα της Αυτοδιοίκησης, ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.  Μέσω του νέου Κώδικα θα επιχειρηθεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο των αρμοδιοτήτων, ώστε να ξέρουν όλοι οι πολίτες ποιος είναι υπεύθυνος για κάθε τι που αφορά την καθημερινότητά τους.

Επίσης, υπογράμμισε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η λειτουργία της αυτοτελούς υπηρεσίας εποπτείας των ΟΤΑ που θα στελεχωθεί με ειδικευμένα στελέχη και θα αφορά καθαρά τον έλεγχο νομιμότητας, προκειμένου να γίνει πιο απλό και γρήγορο το σύστημα ελέγχων και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις ή ακόμα και ο κίνδυνος ακύρωσης έργων ή δράσεων, εφόσον όλα είναι νόμιμα.

Tags: ΠΔΕ
Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

Σάκης Τορουνίδης για φωτοβολταϊκά στην Αμφιλοχία “θα βγούμε και με όπλα για να μην γίνει το φωτοβολταϊκό πάρκο”
Αμφιλοχία

Απάντηση του Δημάρχου Αμφιλοχίας Σάκη Τορουνίδη στην ανακοίνωση της Επιτροπής Πολιτών και Φορέων ενάντια στις ΒΑΠΕ του Δήμου Αμφιλοχίας

«Η απόρριψη του σχεδιαζόμενου φωτοβολταϊκού πάρκου στη θέση «Τσάκαλος» από τη Δημοτική Αρχή είναι σαφής,...

από Συντακτική Ομάδα
31/07/2025, 18:54
Σάκης Τορουνίδης για φωτοβολταϊκά στην Αμφιλοχία “θα βγούμε και με όπλα για να μην γίνει το φωτοβολταϊκό πάρκο”
Αμφιλοχία

Ανακοίνωση της επιτροπής πολιτών και φορέων ενάντια στις ΒΑΠΕ του Δήμου Αμφιλοχίας

Αγαπητοί συμπολίτες, Μετά το πρόσφατο συλλαλητήριο μας και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμφιλοχίας...

από Συντακτική Ομάδα
31/07/2025, 13:28
Αγρίνιο: την Κυριακή τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου στην Πλατεία των 120
Αγρίνιο

Αίτημα του ανυπότακτου Αγρινίου για την ιστορική μνήμη της πόλης μας

 Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των 120 που έγιναν πρόσφατα στην πόλη του Αγρινίου, έρχονται με...

από Συντακτική Ομάδα
29/07/2025, 19:05
Παρουσιάστηκε στο  Περιφερειακό Συμβούλιο το έργο της Περιφερειακής Επιτροπής
Δυτική Ελλάδα

Παρουσιάστηκε στο  Περιφερειακό Συμβούλιο το έργο της Περιφερειακής Επιτροπής

Η Έκθεση Πεπραγμένων και ο Απολογισμός του Α’ Εξαμήνου 2025 (1η Ιανουαρίου – 30η Ιουνίου...

από Συντακτική Ομάδα
29/07/2025, 18:44
Σε τροχιά υλοποίησης η ανάπλαση της δυτικής ακτογραμμής και η κατασκευή πεζοδρόμου στην Αμφιλοχία
Αμφιλοχία

Σε τροχιά υλοποίησης η ανάπλαση της δυτικής ακτογραμμής και η κατασκευή πεζοδρόμου στην Αμφιλοχία

Στην υπογραφή της σύμβασης ενός έργου που φιλοδοξεί να αναβαθμίσει καθοριστικά την περιοχή της Αμφιλοχίας,...

από Συντακτική Ομάδα
29/07/2025, 18:32
Μίλτος Ζαμπάρας: Πάνω από μισό εκατομμύριο συνταξιούχοι εκτός του επιδόματος που εξάγγειλε ο Πρωθυπουργός
Πολιτική

Ερώτηση στη Βουλή για να μην καταργηθεί η αποζημίωση μη ληφθείσας άδειας στους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς της ΔΥΠΑ

Κοινοβουλευτική ερώτηση κατέθεσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος του Σύριζα-ΠΣ και Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Μίλτος Ζαμπάρας με...

από Συντακτική Ομάδα
28/07/2025, 19:10

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • Ποιος "γυροφέρνει" τον τοξοβόλο Κυριάκο; sara-mara
  • Ποιο πρόσωπο είχε συνάντηση στο Μαξίμου για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.; sara-mara
  • Δήμος Αγρινίου: Έστειλαν δελτίο Τύπου που έγραφε "ΜΕ ΕΚΔΙΚΗΣΗ".... sara-mara
  • Τι θα κάνει ο Γάκιας αν ο κοριός έχει πιάσει κι άλλον από την παράταξη του; sara-mara
  • Ο Δήμαρχος Αγρινίου δεν μπορεί να κάνει ζάφτι την παράταξη του. Ποιον θέλει για δήμαρχο; Μήπως υπάρχει τρίτο πρόσωπο που θα αναγκαστούν να τον βάλουν μπροστά για να μην χαθεί ο δήμος; sara-mara
  • Εις την Γαλλικήν ... sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.