• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Τετάρτη, 29 Απριλίου, 2026
agrinionet.gr
No Result
View All Result
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
No Result
View All Result
agrinionet.gr
No Result
View All Result

Ν. Φαρμάκης: Πρωτοποριακή επένδυση η “Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας”

by Συντακτική Ομάδα
14/01/2025
in Δυτική Ελλάδα, Οικονομία
Reading Time: 2 mins read
A A
0
Ν. Φαρμάκης: Πρωτοποριακή επένδυση η “Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας”
Πρωτοποριακή χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Ν. Φαρμάκης την χωρική επένδυση διαδρομή φύσης και πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα, Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη συνεδριακή αίθουσα του Διοικητηρίου της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, στην Ι.Π. Μεσολογγίου.

Μιλώντας για τη νέα ΟΧΕ, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, την χαρακτήρισε ως πρωτοποριακή, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη θεματική ΟΧΕ που δομείται στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και η μεγαλύτερη στη χώρα, ως προς την χωρική έκταση που εμπερικλείει και το σύνολο των συνεργαζόμενων φορέων.

Ο κ. Φαρμάκης επεσήμανε ότι η αρχική ιδέα δόθηκε πριν από χρόνια, από το Σωματείο «Διάζωμα» και τον κ. Σταύρο Μπένο, γι΄ αυτό και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την ευκαιρία έναρξης της νέας Προγραμματικής Περιόδου (ΕΣΠΑ 2021-2027), η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποφάσισε να αξιοποιήσει και να επεξεργαστεί την ιδέα, ώστε να αναδειχθεί μία σημαντική περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, που όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο Περιφερειάρχης, «εμπερικλείει την αρχαία Αιτωλική Συμπολιτεία, ακολουθεί τα βήματα των Εξοδιτών του Μεσολογγίου και αναδεικνύει τη σημασία της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, ενώ παράλληλα ενώνει τα πιο σημαντικά υδάτινα στοιχεία της Αιτωλοακαρνανίας, δηλαδή τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, τη λίμνη Τριχωνίδα, τον Εύηνο και τον Αχελώο, αλλά και τις νότιες παράκτιες ζώνες με ορισμένες από τις πιο όμορφες ορεινές περιοχές».

Σχετικά Άρθρα.

Μαυρομμάτης: Συγχαρητήρια στον Χρήστο Μαυραγάνη για την εκλογή του στην ΠΟΑΣΥ

Ο μετασχηματισμός του τουρισμού στη Δυτική Ελλάδα στο επίκεντρο του τοπικού συνεδρίου LIBECCIO

Πρώτο μήνυμα Μαυραγάνη: «Με σχέδιο και συνέπεια» – Το στίγμα της νέας ηγεσίας στην ΠΟΑΣΥ

Γερακαράκος: «Παρέδωσα τη σκυτάλη» – Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα μετά από 11χρόνια στο τιμόνι τηςΠΟΑΣΥ

«Είμαστε περήφανοι που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας γίνεται το μεγάλο καράβι πάνω στο οποίο επιβιβάζονται τέσσερις Δήμοι – ο δήμος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ο Δήμος Αγρινίου, ο Δήμος Ναυπακτίας και Δήμος Θέρμου – μαζί με το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, για να πάρουμε όλοι μαζί το πηδάλιο και ο καθένας εκ του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του, να γίνει μέρος μίας πορείας με πολλούς σταθμούς, αλλά έναν τελικό στόχο: Να κάνει την περιοχή κάλυψης της ΟΧΕ πιο όμορφη και πιο ανεπτυγμένη, να ενισχύσει την επισκεψιμότητα και να αναδείξει το φυσικό και πολιτιστικό της πλεόνασμα, αλλά και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών σε κάθε πόλη και σε κάθε χωριό της περιοχής» τόνισε ο κ. Φαρμάκης.

O Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα που εμπεριέχει πάνω από 120 διαφορετικά έργα και δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 15,5 εκ. ευρώ περίπου, που «αγγίζει» σχεδόν κάθε σημείο της περιλαμβάνουσας περιοχής, συνδέοντας πολλές διαφορετικότητες κάτω από συγκεκριμένα συνεκτικά στοιχεία που εμπεριέχονται στη συνολική στρατηγική. «Με άλλα λόγια, ξεκινάμε τη δημιουργία ενός μεγάλου παζλ, πολλών χρωμάτων και εικόνων, που τελικά θα φτάσει να προσφέρει μία νέα και όμορφη εικόνα», ανέφερε.

Παρουσιάζοντας τη δομή και το σκεπτικό της νέας ΟΧΕ, μέσα από συγκεκριμένα έργα που περιλαμβάνονται σε αυτή, ο κ. Φαρμάκης, είπε χαρακτηριστικά: «Από την αναστήλωση των αρχαίων θεάτρων της Καλυδώνας και της Μακύνειας μέχρι το πεζοπορικό μονοπάτι των Εξοδιτών του Μεσολογγίου και το ψηφιακό μουσείο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Θέρμο, αυτή η «Διαδρομή» αποτελεί την πρέπουσα τιμή σε μια μακραίωνη ιστορία που μυρίζει Ελλάδα και Ορθοδοξία. Και από την κατασκευή της νέας λιμενικής εγκατάστασης στη Βαρειά που θα συμβάλλει στην ανάδειξη του ιστορικού λιμανιού της Ναυπάκτου μέχρι τις πεζογέφυρες στον Εύηνο, τις ορειβατικές διαδρομές στην Τριχωνίδα και στον Αράκυνθο και το νέο καταφύγιο στο Παναιτωλικό, είναι μια «Διαδρομή» που μυρίζει θάλασσα, ελιά και πλατάνι. Και πάλι όμως, αυτή η «Διαδρομή» δεν είναι μόνο αυτά.

Γιατί, φύση και πολιτισμός δεν είναι μόνο αυτά. Είναι και κάτι άλλο: Οι άνθρωποι και οι ζωές τους. Πολιτισμός είναι λοιπόν και οι αστικές αναπλάσεις που εμπεριέχονται σε αυτή την ΟΧΕ. Πολιτισμός είναι και οι δράσεις ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας με έμφαση στον θεματικό τουρισμό. Πολιτισμός είναι και οι αναβαθμίσεις και συντηρήσεις δημοτικών και δημοσίων κτιρίων.

Πολιτισμός είναι ακόμα και η παροχή συστημάτων για την παροχή ίντερνετ σε απομακρυσμένες περιοχές. Γιατί, ναι, πολιτισμός είναι, να μπορεί να έχει ίντερνετ, πρόσβαση στην πληροφορία και στη γνώση, κάθε παιδί σε αυτόν τον τόπο, ακόμα και στο πιο μικρό, στο πιο απομακρυσμένο χωριό. Όπως Πολιτισμός είναι, να έχει φως στον δρόμο του κάθε πολίτης και συνδρομή βοήθειας, κάθε ηλικιωμένος και κάθε ασθενής, όπου και αν μένει! Πολιτισμός δεν είναι μόνο το ηρωικό χθες. Ο πολιτισμός πρέπει να διατρέχει την καθημερινότητά μας και να είναι τρόπος ζωής!»

Ο κ. Φαρμάκης ευχαρίστησε τους Δήμους και τους άλλους φορείς που συνεργάζονται για τη νέα Χωρική Επένδυση, τονίζοντας τη συμβολή τους στην διαμόρφωσή της, καθώς και τον πολύ σημαντικό ρόλο που θα έχουν ως φορείς υλοποίησης, αναφέρθηκε στη πολλή δουλειά που έγινε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2021-2027», ενώ εστίασε και στο γεγονός πως στην Αιτωλοακαρνανία θα υπάρξουν συνολικά, δύο προγράμματα ΟΧΕ και άλλα δύο προγράμματα ΒΑΑ, στα οποία περιλαμβάνονται όλοι οι Δήμοι και όπου όλοι θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν πολλά και σημαντικά έργα ανάδειξης της Περιφερειακής Ενότητας.

Καταλήγοντας, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε: «Κάθε ευρώ που διατίθεται μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην τοπική κοινωνία και οικονομία είναι πολύτιμο. Γι’ αυτό, πρέπει να παράγει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Καλό δρόμο σε όλους μας λοιπόν, σε αυτή τη “Διαδρομή” που θεωρώ κομβική στην πορεία προς την Αιτωλοακαρνανία του 2030, μία Αιτωλοακαρνανία που θα έχει αφήσει οριστικά και αμετάκλητα πίσω, τις εποχές της έλλειψης και της αδυναμίας. Όσοι με τον έναν ή άλλο τρόπο εκπροσωπούμε και υπηρετούμε την κοινωνία, ας μοιραστούμε και πάλι το χρέος της ευθύνης για να το μετατρέψουμε σε προκοπή και ανάπτυξη για όλους”.

H εκδήλωση άνοιξε με καλωσόρισμα από την Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Ιωάννα Φαναριώτου, ενώ μετά την ομιλία του κ. Φαρμάκη ακολούθησε σύντομη τοποθέτηση του κ. Μπένου, ο οποίος αναφέρθηκε στην αρχική ιδέα και στη σημασία ανάδειξης της φυσικής αλλά και της άυλης κληρονομιάς της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ υπήρξε και αναλυτική παρουσίαση της νέας ΟΧΕ από τον Σύμβουλο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Συνοχής, Βασίλη Κασιώλα και την Γλυκερία Κατηφόρη, στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα».
Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους Δημάρχους, Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου, Μεσολογγίου, Σπυρίδων Διαμαντόπουλο, Ναυπακτίας, Βασίλη Γκίζα και Θέρμου, Σπύρο Κωνσταντάρα, την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, Φωτεινή Σαράντη, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτη Τσιχριτζήκαι τον προϊστάμενο του Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Ιωάννη Σελιμά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Θανάσης Μαυρομμάτης και ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Στυλιανός Μπλέτσας, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, κ.ά.

Ακολουθεί ο πλήρης κατάλογος των έργων και δράσεων της ΟΧΕ «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας»

Tags: δυτική ελλάδαΕπικαιρότητα
Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

Μαυρομμάτης: Συγχαρητήρια στον Χρήστο Μαυραγάνη για την εκλογή του στην ΠΟΑΣΥ
Αγρίνιο

Μαυρομμάτης: Συγχαρητήρια στον Χρήστο Μαυραγάνη για την εκλογή του στην ΠΟΑΣΥ

Μήνυμα συγχαρητηρίων για την εκλογή του Χρήστου Μαυραγάνη στη θέση του Προέδρου της Πανελλήνια Ομοσπονδία...

by Συντακτική Ομάδα
28/04/2026, 22:28
Ο μετασχηματισμός του τουρισμού στη Δυτική Ελλάδα στο επίκεντρο του τοπικού συνεδρίου LIBECCIO
Δυτική Ελλάδα

Ο μετασχηματισμός του τουρισμού στη Δυτική Ελλάδα στο επίκεντρο του τοπικού συνεδρίου LIBECCIO

Σημαντικά συμπεράσματα για το μέλλον του τουρισμού προέκυψαν κατά τις  εργασίες του Τοπικού Συνεδρίου του...

by Συντακτική Ομάδα
28/04/2026, 22:20
Μίλτος Ζαμπάρας “«Σπίτι μου ΙΙ»: Κλείνουν άρον – άρον το πρόγραμμα”
Αγρίνιο

Μίλτος Ζαμπάρας “«Σπίτι μου ΙΙ»: Κλείνουν άρον – άρον το πρόγραμμα”

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την πρόωρη λήξη του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ» ασκεί ο...

by Συντακτική Ομάδα
28/04/2026, 22:12
Χρ. Μαυραγάνης: έχουν καταγραφεί οι βελτιώσεις που απαιτούνται για να μηδενιστεί ο κίνδυνος απόδρασης από τα κρατητήρια, αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί
Αγρίνιο

Πρώτο μήνυμα Μαυραγάνη: «Με σχέδιο και συνέπεια» – Το στίγμα της νέας ηγεσίας στην ΠΟΑΣΥ

Με σαφές μήνυμα συνέχειας αλλά και ενίσχυσης της συνδικαλιστικής δράσης, ο νέος πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ,...

by Συντακτική Ομάδα
28/04/2026, 21:16
Γερακαράκος: «Παρέδωσα τη σκυτάλη» – Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα μετά από 11χρόνια στο τιμόνι τηςΠΟΑΣΥ
Αγρίνιο

Γερακαράκος: «Παρέδωσα τη σκυτάλη» – Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα μετά από 11χρόνια στο τιμόνι τηςΠΟΑΣΥ

Με μια λιτή αλλά φορτισμένη ανάρτηση και βίντεο στα social media, ο απερχόμενος πρόεδρος της...

by Συντακτική Ομάδα
28/04/2026, 20:01
Σημεία ομιλίας Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Κώτσηρα στην Ολομέλεια της Βουλής για την Κύρωση της από 24.2.2026 Σύμβασης Παραχώρησης για τα Κρατικά Λαχεία
Ελλάδα

Σημεία ομιλίας Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Κώτσηρα στην Ολομέλεια της Βουλής για την Κύρωση της από 24.2.2026 Σύμβασης Παραχώρησης για τα Κρατικά Λαχεία

Γιώργος Κώτσηρας: Θα συνεχίσουμε την πολιτική μείωσης φορολογικών βαρών και στήριξης των πολιτών  Στα θετικά...

by Συντακτική Ομάδα
28/04/2026, 19:29
Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • Μύτικας: Το άτυπο ΚΑΠΗ δημάρχων με θέα στο Ιόνιο sara-mara
  • Ψάχνουν αντίπαλο για τον Φαρμάκη, βρήκαν... τον Μωραΐτη sara-mara
  • Δήμος Αγρινίου: Αιχμές για σχέδιο διάλυσης της παράταξης και παιχνίδια υστεροφημίας του δημάρχου Γάκια sara-mara
  • Ήξεις - αφίξεις από το Δήμαρχο Γάκια sara-mara
  • Ακάκιεεεε... sara-mara
  • Του Γάκια το μαράζι... sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

No Result
View All Result
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.