• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Κυριακή, 14 Ιουνίου, 2026
agrinionet.gr
No Result
View All Result
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
No Result
View All Result
agrinionet.gr
No Result
View All Result

Ν. Φαρμάκης: «Θεμέλιο η κοινωνική συναίνεση οποιουδήποτε σχεδιασμού για το μεταναστευτικό»

by Συντακτική Ομάδα
14/01/2020
in Αμφιλοχία, Πολιτική
Reading Time: 1 min read
A A
0
Νεκτάριος Φαρμάκης στον ΔΥΤΙΚΑ FM «Είμαστε η γη της φλόγας που συνδέει τον Ολυμπισμό με την φλόγα της Επανάστασης του 1821» video

Η κοινωνική συναίνεση αποτελεί θεμελιώδη αρχή της εφαρμογής και κυρίως της επιτυχίας οποιουδήποτε σχεδιασμού για το μεταναστευτικό, υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, θέτοντας ως δομικά στοιχεία της συζήτησης που έχει ανοίξει για το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, τη σύνεση και τη σοβαρότητα σε τοπικό επίπεδο, ώστε να μην εκπέμπονται μηνύματα που αδικούν τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την εμπράγματη απόδειξη εκ μέρους της κεντρικής εξουσίας ότι ο σχεδιασμός διέπεται από δικαιοσύνη και δεν αποτελεί μία απλή μετακύληση του εθνικού προβλήματος στις τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα, σε αυτές που επί χρόνια βιώνουν την εγκατάλειψη και την υπανάπτυξη.

Με αφορμή το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Αμφιλοχίας, την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κοινοποίησε επιστολή προς τον Δήμαρχο, Γιώργο Κατσούλα, με τις θέσεις και τις απόψεις της Περιφερειακής Αρχής σχετικά με το ζήτημα που απασχολεί το τελευταίο διάστημα την περιοχή της Αμφιλοχίας, αλλά και του Πύργου Ηλείας, λόγω του γεγονότος ότι λόγοι ανυπέρβλητης δυσκολίας τον εμπόδισαν να παραστεί αυτοπροσώπως στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σχετικά Άρθρα.

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε Αμφιλοχία και Στάνο την Τετάρτη

Συναγερμός στην Αμφιλοχία: Εντοπίστηκε χειροβομβίδα – Στο σημείο στρατός και ΕΚΑΒ

«Μαρία Τσόγκα: “Η τέχνη γίνεται γέφυρα συμπερίληψης μέσα από το μαθητικό καλλιτεχνικό φεστιβάλ “Μαζί”

Παρέμβαση Σκιαδαρέση για τα προβλήματα στο δρόμο Αγρίνιο – Αλευράδα – Γέφυρα Τατάρνας

Σε αυτή, εκτός από τα παραπάνω, ο κ. Φαρμάκης, αναφέρει μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά: «Οι πολίτες της Αμφιλοχίας, όπως και οι πολίτες του Πύργου, δεν είναι αφιλόξενοι και ξενοφοβικοί. Δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν με ανθρώπους που για διάφορους λόγους αναγκάστηκαν να φύγουν από τις πατρίδες τους. Ούτε και αρνούνται να αποδεχτούν το μετρικό της ευθύνης που τους αναλογεί απέναντι σε αυτό το εθνικό ζήτημα. Είναι όμως αυτοί που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα, τα όρια των δυνατοτήτων και των αντοχών της περιοχής τους. Και εκφράζουν την αγωνία τους έναντι μίας προοπτικής που ενδεχομένως να σηματοδοτήσει περαιτέρω υποβάθμιση. Οφείλουν όλοι οι αρμόδιοι λοιπόν, αφενός να εξετάσουν με μεγάλη προσοχή όλες τις παραμέτρους, ώστε οποιοσδήποτε σχεδιασμός να διέπεται από δικαιοσύνη και αφετέρου να παράσχουν στις τοπικές κοινωνίες, τις έμπρακτες διαβεβαιώσεις που έχουν ανάγκη».

Τέλος, ο Περιφερειάρχης τονίζει πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι έτοιμη σε επιχειρησιακό επίπεδο να συνδράμει σε ό,τι απαιτηθεί αλλά και να υπερασπιστεί τα δίκαια και εύλογα συμφέροντα των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας, μακριά από πολιτικές εντυπώσεων, που τελικά αφαιρούν το δίκιο της τοπικής κοινωνίας.

Προς: Τον Δήμαρχο Αμφιλοχίας
κ. Γεώργιο Κατσούλα

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,

Λυπάμαι που απρόβλεπτες και έκτακτες καταστάσεις μου καθιστούν αδύνατο να παραβρεθώ στο σημερινό έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου σας και να εκφράσω με ειλικρίνεια και ευθύτητα τις θέσεις μου απέναντι στους δημοτικούς συμβούλους και την τοπική κοινωνία, σχετικά με το μείζον ζήτημα της ενδεχόμενης δημιουργίας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή.

Ωστόσο, έστω και μέσω αυτής της επιστολής, επιτρέψτε μου να παραθέσω προς εσάς, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και το σύνολο των συμπολιτών μας, την άποψη της Περιφερειακής Αρχής.

Και αυτή η άποψη ξεκινάει από τη θεμελιώδη αρχή ότι οποιοσδήποτε σχεδιασμός σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο, προκειμένου να εφαρμοστεί, αλλά κυρίως να λειτουργήσει, απαιτεί την κοινωνική συναίνεση. Χωρίς αυτή, κανένα σχέδιο δεν μπορεί να υιοθετηθεί και να πετύχει.

Όλοι ξέρουμε πως το μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο και ακανθώδες ζήτημα. Και όλοι επίσης ξέρουμε ότι κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί από αυτό ή να πιστέψει ότι σηκώνοντας «τείχη» θα το αποφύγει. Κατά συνέπεια, όλοι οφείλουμε να σκύψουμε με σοβαρότητα και σύνεση πάνω στο ζήτημα, να αποφύγουμε ακρότητες που στέλνουν λάθος μηνύματα για την τοπική κοινωνία και πολιτικές θυμικού που όπως καλά ξέρουμε, όχι μόνο δεν οδηγούν πουθενά, αλλά τις περισσότερες φορές ακυρώνουν και τα δίκαια αιτήματα της τοπικής κοινωνίας.

Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα εθνικό. Είναι όμως και ένα ζήτημα που αφορά τις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα, τις κοινωνίες του Πύργου και της Αμφιλοχίας, χθες κάποιες άλλες και αύριο, πιθανότατα, κάποιες άλλες.

Και γι’ αυτό πρέπει να μιλάμε με ειλικρίνεια στον πολίτη αλλά και με επιχειρήματα λογικής απέναντι στην κεντρική εξουσία, η οποία πρέπει να κατανοήσει ότι οποιοσδήποτε σχεδιασμός κατανομής μεταναστών και προσφύγων ανά την επικράτεια, δεν πρέπει να είναι μόνο ένα ζήτημα αριθμητικής διαίρεσης, αλλά και ένα ζήτημα δικαιοσύνης, ιδιαίτερα για τις κοινωνίες που επί χρόνια βιώνουν την υποβάθμιση και την εγκατάλειψη, που υπολείπονται σε υποδομές και που αδίκως στερούνται για πολλά χρόνια, ενός αναβαθμισμένου βιοτικού επιπέδου.

Οι πολίτες της Αμφιλοχίας, όπως και οι πολίτες του Πύργου, δεν είναι αφιλόξενοι και ξενοφοβικοί. Δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν με ανθρώπους που για διάφορους λόγους αναγκάστηκαν να φύγουν από τις πατρίδες τους. Ούτε και αρνούνται να αποδεχτούν το μετρικό της ευθύνης που τους αναλογεί απέναντι σε αυτό το εθνικό ζήτημα. Είναι όμως αυτοί που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα, τα όρια των δυνατοτήτων και των αντοχών της περιοχής τους. Και εκφράζουν την αγωνία τους έναντι μίας προοπτικής που ενδεχομένως να σηματοδοτήσει περαιτέρω υποβάθμιση. Οφείλουν όλοι οι αρμόδιοι λοιπόν, αφενός να εξετάσουν με μεγάλη προσοχή όλες τις παραμέτρους ώστε οποιοσδήποτε σχεδιασμός να διέπεται από δικαιοσύνη και αφετέρου να παράσχουν στις τοπικές κοινωνίες, τις εμπράγματες διαβεβαιώσεις που έχουν ανάγκη. Γιατί, επαναλαμβάνω, χωρίς αλήθειες και χωρίς κοινωνική συναίνεση, κανένας σχεδιασμός δεν μπορεί να εφαρμοστεί!

Ως Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, μπορώ να διαβεβαιώσω οποιονδήποτε, ότι οι Δήμοι και οι πολίτες του τόπου μας, διακατέχονται από πολύ υψηλό αίσθημα πατριωτικής και κοινωνικής αλληλεγγύης. Όμως και η κεντρική εξουσία οφείλει να αποδείξει ότι δεν επιθυμεί απλά να μεταβιβάσει ένα ακόμα πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες ή να το «κρύψει κάτω από το χαλί».

Θέλω να διαβεβαιώσω άπαντες ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα σταθεί με σοβαρότητα και απόλυτη ειλικρίνεια απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα, από το οποίο κανείς μας δεν πρέπει να επιδιώκει το κέρδος πρόσκαιρων εντυπώσεων, παρά μόνο το ουσιαστικό και μόνιμο κέρδος του τόπου μας. Είμαστε έτοιμοι σε επιχειρησιακό επίπεδο να συνδράμουμε σε ό,τι απαιτηθεί. Πάνω απ’ όλα όμως, είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα δίκαια και εύλογα συμφέροντα των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας, να εκφράσουμε τις ανάγκες και τις επιφυλάξεις τους, αλλά και να διεκδικήσου με το δίκαιο!

Tags: ΆγριλοςΑμφιλοχίαΝεκτάριος φαρμάκης
Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

Στην OTA EXPO 2026 ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης Πάνος Σακελλαρόπουλος
Δυτική Ελλάδα

Στην OTA EXPO 2026 ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης Πάνος Σακελλαρόπουλος

Συνδέοντας την τουριστική ανάπτυξη με την ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας, του πολιτισμού και των αυθεντικών...

by Συντακτική Ομάδα
10/06/2026, 20:20
Ο Δήμαρχος Αγρινίου δεν μπορεί να κάνει ζάφτι την παράταξη του. Ποιον θέλει για δήμαρχο; Μήπως υπάρχει τρίτο πρόσωπο που θα αναγκαστούν να τον βάλουν μπροστά για να μην χαθεί ο δήμος;
Αγρίνιο

Αγρίνιο: 42 προσλήψεις ΙΔΟΧ στον Δήμο – Στην πρώτη γραμμή της ενίσχυσης προσωπικού από το ΥΠΕΣ

Με σημαντική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του αναμένεται να προχωρήσει ο Δήμος Αγρινίου, καθώς εξασφάλισε...

by Συντακτική Ομάδα
10/06/2026, 18:48
Παρέμβαση του Θανάση Παπαθανάση στο Συνέδριο της IPU στη Βαρσοβία για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο
Ελλάδα

Παρέμβαση του Θανάση Παπαθανάση στο Συνέδριο της IPU στη Βαρσοβία για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο

Στη Βαρσοβία συμμετείχε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Παπαθανάσης, ως μέλος της ελληνικής...

by Συντακτική Ομάδα
09/06/2026, 21:32
Περιβαλλοντικούς όρους σημαντικών έργων ενέκρινε η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων 
Δυτική Ελλάδα

Συμμετοχή Λάμπρου Δημητρογιάννη στην 108η Ετήσια Συνέλευση του ΣΕΒ Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου

Στην 108η ετήσια Συνέλευση του ΣΕΒ Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, συμμετείχε...

by Συντακτική Ομάδα
08/06/2026, 20:58
H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ολοκλήρωσε τις  διαγωνιστικές διαδικασίες για τη μεταφορά μαθητών
Δυτική Ελλάδα

Παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Α. Φίλια για τη στήριξη των κτηνοτρόφων που πλήττονται από την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Επιστολή προς τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Καββαδά και τον Γενικό Γραμματέα του...

by Συντακτική Ομάδα
03/06/2026, 18:22
Στο ΣτΕ η μάχη για την εκτροπή του Αχελώου – Αναμένεται η απόφαση
Αγρίνιο

Στο ΣτΕ η μάχη για την εκτροπή του Αχελώου – Αναμένεται η απόφαση

Συζητήθηκε σήμερα, Τετάρτη 3 Ιουνίου 2026, στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση...

by Συντακτική Ομάδα
03/06/2026, 18:17
Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • Η καρέκλα της διαδοχής και τα υπόγεια ρεύματα στον Δήμο Αγρινίου sara-mara
  • Φισεκλίκια και ΕΛΑΣ… άκουσε και μη γελάς sara-mara
  • Η ανοχή τελείωσε... αλλά πότε άρχισε; sara-mara
  • Ποιος κάνει τις συστάσεις και γιατί; sara-mara
  • Το πολιτικό casting άρχισε στην Αιτωλοακαρνανία. Ποιοι κοιτούν προς την ΕΛΠΙΔΑ της Καρυστιανού sara-mara
  • Αράκυνθος: τα έργα κοινά, οι δάφνες… ιδιωτικές και οι κάλπες στον ορίζοντα sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

No Result
View All Result
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.