• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Σάββατο, 8 Νοεμβρίου, 2025
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων

Νίκος Παπαθανάσης: Οικοδομούμε ακόμα πιο ισχυρή οικονομία επιστρέφοντας σταθερά το μέρισμα της ανάπτυξης στην κοινωνία

από Συντακτική Ομάδα
08/11/2025
σε Ελλάδα, Οικονομία, Πολιτική
Χρόνος ανάγνωσης: 1 ′
A A
0
Νίκος Παπαθανάσης – Ομιλία στη Βουλή για τη φορολογική μεταρρύθμιση και την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.
Share on FacebookShare on Twitter

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Στις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Φορολογική μεταρρύθμιση για το δημογραφικό και τη μεσαία τάξη – Μέτρα στήριξης για την κοινωνία και την οικονομία», στο μετρήσιμο αποτέλεσμα των χρηματοδοτικών και επενδυτικών εργαλείων του χαρτοφυλακίου του, προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά και στις πρόσφατες εξελίξεις στα ενεργειακά, αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σχετικά Άρθρα.

Νίκος Παπαθανάσης: Νέα δάνεια ύψους 780 εκ. ευρώ σε επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ. 

Γιώργος Κώτσηρας: «Η φορολογική μεταρρύθμιση αφορά το σύνολο της κοινωνίας»

ΓΣΕΕ: Στήριξη στις απαιτήσεις της ITUC για Δίκαιη Μετάβαση στη COP30

Κ. Πιερρακάκης: «Κλειδί για την αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της ExxonMobil, της HelleniQ Upstream και της Energean Hellas για την παραχώρηση ποσοστών συμμετοχής στο Block 2 στο Βορειοδυτικό Ιόνιο, δήλωσε: «Η Ελλάδα γράφει ένα καινούργιο κεφάλαιο στην ενεργειακή ιστορία της, ένα καινούργιο κεφάλαιο ευθύνης και προοπτικής για την αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου, για την διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων.  Σε λιγότερο από δύο χρόνια θα έχουμε την πρώτη γεώτρηση, μετά από 40 ολόκληρα χρόνια, στην Ελληνική Επικράτεια. Θα ξέρουμε αν έχουμε και πόσα εμπορικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, με συνεργασίες αμοιβαία επωφελείς με τον στρατηγικό μας σύμμαχο, τις ΗΠΑ. Κοιτάσματα τα οποία, όπως είναι αυταπόδεικτο, θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των Ελληνίδων και των Ελλήνων, θα βελτιώσουν τις δυνατότητες της Πολιτείας να αυξήσει το μέρισμα της ανάπτυξης προς την κοινωνία. 

Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν το επιστέγασμα μιας μεθοδικής, συνεπούς και αποτελεσματικής προσπάθειας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όλων των εμπλεκόμενων και κυρίως του Υπουργείου Ενέργειας, του Υπουργού κ. Σταύρου Παπασταύρου, αλλά και των προκατόχων του. Αποτελούν μια ακόμα έμπρακτη απόδειξη της αυτοπεποίθησης με την οποία οι κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετωπίζουν τα εθνικά θέματα, μια ακόμα έμπρακτη απόδειξη της διεθνούς εμπιστοσύνης που έχει κερδίσει η Χώρα, χάρη στην μακρόπνοη αναπτυξιακή οικονομική πολιτική που ακολουθείται απαρέγκλιτα, χάρη στην εθνική εξωτερική πολιτική που ακολουθείται αποφασιστικά προς κάθε κατεύθυνση. Με την ίδια συνέπεια συνεχίζουμε, με στόχο μια επενδυτικά και οικονομικά ελκυστική, ενεργειακά ασφαλή και ισχυρή Ελλάδα, που με όραμα και σχέδιο, βαδίζει με σταθερότητα στο αύριο», τόνισε.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αλλά και στην αναπτυξιακή οικονομική της Κυβέρνησης, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε: «Κυρίαρχο μέλημά μας είναι να οικοδομήσουμε μια ακόμα πιο ισχυρή οικονομία, επιστρέφοντας το πλεόνασμα της ανάπτυξης στην κοινωνία. Η στρατηγική αυτή ήδη αποδίδει καρπούς. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 2,2% το 2025, ενώ για το 2026 προβλέπεται περαιτέρω επιτάχυνση, με αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,4%. Η δυναμική αυτή θα ενισχυθεί μέσα από τη συνεχιζόμενη μείωση των φόρων, τη σταθερή ενίσχυση των εισοδημάτων, τη διεύρυνση της απασχόλησης. Κυρίως όμως μέσω της αξιοποίησης των διαθέσιμων εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πόρων για την τόνωση των επενδύσεων. Με στόχο να μην απωλέσουμε ούτε ένα ευρώ, επιταχύνουμε τις δράσεις που θα ενισχύσουν περαιτέρω την επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, θα βελτιώσουν τις δημόσιες υποδομές και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας».

Όσον αφορά στην πορεία υλοποίησης του χαρτοφυλακίου του, ο κ. Παπαθανάσης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:

–Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό της τελευταίας 15ετίας. Ο στόχος εκτέλεσης του 9μήνου επετεύχθη στο 98,3%, με το ποσοστό επίτευξης του Ταμείου Ανάκαμψης να τον ξεπερνά με ποσοστό 110%.

–Το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026–2030, με ενισχυμένο προϋπολογισμό σε σχέση με τον αντίστοιχο της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2025, θα συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση αυτής της δυναμικής. Με εθνικούς πόρους συνολικού ύψους 16,2 δισ.€ για την νέα προγραμματική περίοδο, καθώς και επιπλέον περίπου 5,8 δισ.€ για την ομαλή ολοκλήρωση των έργων της τρέχουσας περιόδου.

— Η Ελλάδα παραμένει στις πρώτες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης στην απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μετά την θετική αξιολόγηση της Επιτροπής και την επικείμενη εκταμίευση του 6ου αιτήματος πληρωμής, οι συνολικές εκταμιεύσεις θα ανέρχονται στα 23,4 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 65% του συνολικού προϋπολογισμού. Στην πρόταση αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που υποβάλαμε, ο συνολικός προϋπολογισμός παραμένει αμετάβλητος. Ενισχύονται, όμως, δράσεις όπως το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Προλαμβάνω», ένα πρόγραμμα σωτήριο για χιλιάδες συμπολίτες μας που, αποκτώντας πρόσβαση σε μια σειρά προληπτικών εξετάσεων, μπόρεσαν να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν έγκαιρα παθήσεις που αγνοούσαν. Διευρύνεται το Ψηφιακό Σχολείο με νέες τεχνολογίες που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη που φέρνει τη δημόσια εκπαίδευση στη νέα εποχή. Ενισχύεται το πρόγραμμα δασικής προστασίας Antinero. Προστίθεται σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης κινδύνων από φυσικές καταστροφές και επεκτείνεται το πρόγραμμα για τις έξυπνες γέφυρες. 

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ταυτόχρονα, ενισχύει την επιχειρηματικότητα, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο σκέλος των επιχορηγήσεων, έχουν εγκριθεί επιδοτήσεις προς ΜμΕ συνολικού ύψους 1,6 δισ. από προγράμματα του ΤΑΑ. Παράλληλα, στο σκέλος των δανείων, το 55% των συμβασιοποιημένων δανείων αφορά σε ΜμΕ. 

«Πρέπει, λοιπόν, κάποια στιγμή η αντιπολίτευση να αποδεχθεί την αλήθεια και να πάψει να διασπείρει ψεύδη για τον αποκλεισμό των ΜμΕ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης», σημείωσε με νόημα.

— Στην ευκολότερη πρόσβαση των ΜμΕ στην χρηματοδότηση συμβάλλει καθοριστικά και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που μόνο για το 2025, έχει εγκρίνει χρηματοδοτήσεις ύψους 2,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,1 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν προς ΜμΕ και 1,3 δισ. ευρώ προς νοικοκυριά. Παράλληλα, ενισχύθηκε το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ με επιπλέον 780 εκατ. ευρώ, δημιουργήθηκε το πρώτο εξειδικευμένο Ταμείο Ανάκαμψης για τη Θεσσαλία και επεκτάθηκε το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στα μικρά νησιά του Ν. Αιγαίου και της Κρήτης.

–Οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του στεγαστικού αρθρώνονται σε πάνω από 40 δράσεις συνολικού ύψους 6,5 δις ευρώ. Μόνο στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ», έχει ήδη  καλυφθεί το 67% του συνολικού προϋπολογισμού ύψους 2 δις ευρώ, με την υπαγωγή σχεδόν 11 χιλιάδων δανείων, ύψους 1,28 δισ. ευρώ. Το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η ενδιάμεση αναθεώρηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ενώ ο Πρωθυπουργός αυτήν την περίοδο διαπραγματεύεται μία νέα δράση που θα επιδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση και την ανακαίνιση κατοικιών. «Ουδέποτε είπαμε ότι λύσαμε αυτό το τεράστιο πανευρωπαϊκό ζήτημα. Δεν υπάρχει «μαγικό ραβδί» για το στεγαστικό. ‘Όμως, καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπισή του, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε.

— Στο πλαίσιο του προγράμματος Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, συνολικά δημιουργούνται πάνω από 4.000 νέες θέσεις εργασίας στην Δυτική Μακεδονία και στους πέριξ της Μεγαλόπολης δήμους. Ενώ, στο προσεχές διάστημα προβλέπεται η έκδοση νέων προσκλήσεων συνολικού προϋπολογισμού 436 εκ. ευρώ, για την περαιτέρω στήριξη της επιχειρηματικότητας και την απασχόληση των ανέργων στις περιοχές μετάβασης. Ταυτόχρονα, ενεργοποιούνται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΔΑΜ στο πλαίσιο του ΕΠΑ με αρχικό προϋπολογισμό 186 εκ. ευρώ και τον Πυλώνα 3 του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, όπου εγκρίθηκε η υποβολή 5 νέων επενδυτικών σχεδίων για όλες τις Περιφέρειες ΔΑΜ συνολικού προϋπολογισμού περίπου 234 εκ. ευρώ.

«Ακολουθούμε συνεπή στρατηγική φορολογικών μεταρρυθμίσεων, στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς να διακυβεύεται η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα σταθερό και φιλικό φορολογικό περιβάλλον. Η βιώσιμη ανάπτυξη παραμένει στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής μας πολιτικής. Ο συνδυασμός αναπτυξιακού σχεδιασμού, δημιουργίας θέσεων εργασίας και υπεύθυνης δημοσιονομικής διαχείρισης μάς δίνει τη δυνατότητα να στηρίζουμε έμπρακτα τους πολίτες και να επιστρέφουμε στην κοινωνία το μέρισμα της ανάπτυξης. Αυτήν την πορεία συνεχίζουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Παπαθανάσης.

Tags: ΑνάπτυξηΔημογραφικόΕλληνική Αναπτυξιακή ΤράπεζαΕνέργειαΕπενδύσειςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΜικρομεσαίες ΕπιχειρήσειςΝίκος ΠαπαθανάσηςΟικονομίαΤαμείο ΑνάκαμψηςΦορολογική Μεταρρύθμιση
Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

Γιώργος Αυτιάς προς Κομισιόν: Αποκλείστε την Τουρκία από την αμυντική χρηματοδότηση μέσω Invest EU
Ελλάδα

Γιώργος Αυτιάς προς Κομισιόν: Αποκλείστε την Τουρκία από την αμυντική χρηματοδότηση μέσω Invest EU

Τον αποκλεισμό της Τουρκίας αν τολμήσει  με πλάγιο τρόπο να χρηματοδοτήσει την άμυνά της  μέσω ...

από Συντακτική Ομάδα
08/11/2025, 13:47
Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου στο Μεσολόγγι για τα 200 χρόνια από την Έξοδο
Εκδηλώσεις

Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου στο Μεσολόγγι για τα 200 χρόνια από την Έξοδο

Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας,...

από Συντακτική Ομάδα
08/11/2025, 13:35
Περιμετρική Πατρών: Ολιγόωρος αποκλεισμός στον Κόμβο Κ1 το Σάββατο 8 Νοεμβρίου
Δυτική Ελλάδα

Περιμετρική Πατρών: Ολιγόωρος αποκλεισμός στον Κόμβο Κ1 το Σάββατο 8 Νοεμβρίου

Στο πλαίσιο ασφαλτικών εργασιών επί της οδού Διοδώρου στην περιοχή της Κάτω Διάβασης Κ603 της...

από Συντακτική Ομάδα
08/11/2025, 13:23
Ο Υφυπουργός Γιάννης Ανδριανός στη Δράμα – Συνάντηση με αγρότες και τοπικούς φορείς για την αγροτική ανάπτυξη
Ελλάδα

Γιάννης Ανδριανός: Επίσκεψη στη Δράμα για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης και του πρωτογενούς τομέα

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Ανδριανός στη Δράμα στο πλαίσιο κυβερνητικού κλιμακίου για...

από Συντακτική Ομάδα
08/11/2025, 13:16
ΕΛΟΠΥ στο AGROWN Conference – Παρουσίαση για τη βιώσιμη ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια και τα φρέσκα ψάρια «Fish from Greece»
Αγρίνιο

ΕΛΟΠΥ: Στήριξη της εκπαίδευσης και της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας στο AGROWN Conference και το Cardio Life Style

Με στόχο τη στήριξη της Δυτικής Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο, η ΕΛΟΠΥ...

από Συντακτική Ομάδα
08/11/2025, 13:07
Νίκος Παπαθανάσης – Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε ομιλία για το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ.
Ελλάδα

Νίκος Παπαθανάσης: Νέα δάνεια ύψους 780 εκ. ευρώ σε επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ. 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Υπεγράφη...

από Συντακτική Ομάδα
07/11/2025, 22:23

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • Ο λυρικός δήμαρχος Τζον Κητς στην πόλη sara-mara
  • Ποιοι "μουρμούριζαν" στον Άγιο Κων/νο για το κήρυγμα του Δεσπότη; sara-mara
  • "Πολιτικοί γυρολόγοι" θέλουν να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ sara-mara
  • Έσπευσε να δηλώσει ότι είναι σταθερά και αταλάντευτα με το ΠΑΣΟΚ... sara-mara
  • Ποιοι κοιτάζουν δεξιότερα της Ν.Δ. μετά την "μεταγραφή" Λοβέρδου; sara-mara
  • Σόι πάει το βασίλειο; sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.