• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Πέμπτη, 9 Ιουλίου, 2026
agrinionet.gr
No Result
View All Result
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
No Result
View All Result
agrinionet.gr
No Result
View All Result

Περιβαλλοντικό έγκλημα στην Αιτωλοακαρνανία

by Συντακτική Ομάδα
28/05/2020
in Πολιτική
Reading Time: 1 min read
A A
0
Στήριξη λαϊκής οικογένειας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση

 

 

Σχετικά Άρθρα.

Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Ελευθερία»

Ιερά Αγρυπνία στο Παναιτώλιο για την εορτή του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου

Εθελοντική αιμοδοσία στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας από τον Σύλλογο Εργαζομένων 

Η χωματερή του πρώην Δημαρχείου Στράτου «ξηλώνεται» – Άρχισε η απομάκρυνση μετά τις αποκαλύψεις του AgrinioNet

Είναι γνωστό πως η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και χρόνια προωθούν την απελευθέρωση της Ενέργειας μέσω της στρατηγικής για την “πράσινη ανάπτυξη”, δηλαδή την παραγωγή ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στοχεύοντας με αυτόν τον τρόπο να βρουν επενδυτική διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλίων, τα οποία βεβαίως συμπληρώνονται και με κρατικό χρήμα μέσω επιδοτήσεων ή του “πράσινου ταμείου”.

Ο νέος περιβαλλοντοκτόνος νόμος, με βάση κατευθύνσεις της ΕΕ, παραδίδει βουνά, λίμνες, δάση και θάλασσες βορά στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους, μπροστά και στη νέα καπιταλιστική κρίση. Ανάμεσα σε άλλα, το έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση 1) ανοίγει το δρόμο για λατομεία ,ξενοδοχεία και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε περιοχές Natura 2000 , 2) γίνεται απόπειρα νομιμοποίησης αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις και ρέματα. 3) οι Μελέτες Περιβαντολλογικών Επιπτώσεων θα ελέγχονται από ιδιώτες που θα επιλέγει και θα πληρώνει ο ….επενδυτής. 4) υποβαθμίζονται οι φορείς διαχείρισης και φύλαξης προστατευομένων περιοχών. 5) Προβλέπονται ¨διευκολύνσεις ¨ υπέρ των βιομηχανιών ΑΠΕ για την επέκταση τεράστιων αιολικών πάρκων.

Ως “Λαϊκή Συσπείρωση” έχουμε κάνει ξεκάθαρη τοποθέτηση, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της ΕΕ και των μέχρι τώρα κυβερνήσεων για τις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές τους. Επισημαίνουμε τις δυσμενείς συνέπειες που θα έχει αυτός ο νέος νόμος στο περιβάλλον και τις ζωές μας, ένας νόμος που είναι γραμμένος σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και των μονοπωλιακών ομίλων.

Βέβαια, η “πράσινη ανάπτυξη” προωθείται με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος και τις αποτροπής της κλιματικής αλλαγής. Όμως οι πραγματικοί στόχοι της συγκεκριμένης πολιτικής είναι:

α) Να επιταχυνθεί η “απελευθέρωση” του ενεργειακού τομέα από την κρατική προστασία.

β) Να περιοριστεί η εξάρτηση της ΕΕ από τα εισαγόμενα καύσιμα, ώστε να μειωθεί η σημερινή υπεροχή των ΗΠΑ και της Ρωσίας στο σκέλος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έναντι της ΕΕ.

γ) Να προωθηθεί η σχετική ευρωενωσιακή τεχνολογία και τα αντίστοιχα “πράσινα” εμπορεύματα (όπως οι ανεμογεννήτριες) στη διεθνή αγορά.

Από το χορό των εκατομμυρίων, που διαβάζουμε, με δολώματα για τη φάκα, δεν λείπουν και οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές με καταλύτη τις λεγόμενες ενεργειακές κοινότητες που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο Δούρειος Ίππος για να πεισθούν οι τοπικές κοινωνίες να σκύψουν το κεφάλι και να συμφωνήσουν με την καταστροφή του περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας των νησιών και των χωριών μας στο βωμό του κέρδους.

Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας η πολιτική αυτή εκφράζεται με την εγκατάσταση πάνω από 150 ανεμογεννήτριες που έχουν γαζώσει στην κυριολεξία το νομό από άκρη σε άκρη και όπως φαίνεται συνεχίζεται καθώς πρόσφατα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εξέδωσε άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για πάνω απο 30 αιολικούς σταθμούς σε όλο το νομό,  σε προστατευόμενες περιοχές “Natura” και εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής, που προϋποθέτουν τη διάνοιξη πολλών χιλιόμετρων νέων δρόμων σε κορυφογραμμές και πλαγιές, σε προστατευόμενα λόγω της ευαισθησίας τους οικοσυστήματα, εναέριες γραμμές πυλώνων υψηλής τάσης μέσα σε απόκρημνες και δασωμένες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Όλα τα παραπάνω οδηγούν τη μετατροπή των βουνοκορφών του νομού Αιτωλοακαρνανίας από παρθένα φύση σε βιομηχανική ζώνη.

Ήδη τα αρμόδια Δασαρχεία με “εξπρές” διαδικασίες έχουν κάνει χαρακτηρισμούς των εν λόγω περιοχών. Επίσης Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των Α/Π που έχουν μέχρι σήμερα εγκριθεί αποκρύπτουν σκοπίμως το μέγεθος των επεμβάσεων επιχειρώντας να παρουσιάσουν την ανεπανόρθωτη και αμετάκλητη αλλοίωση του φυσικού οικοσυστήματος και του ίδιου του ανάγλυφου των βουνών μας ως “περιβαλλοντικά φιλική” διαδικασία.

Όλα αυτά πίσω από την πλάτη των τοπικών κοινωνιών, των Τοπικών Συμβουλίων, ακόμα και των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” θεωρεί πως οι ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας θα έχουν πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στους εργαζόμενους της περιοχής. Συγκεκριμένα:

α) Δεν θα συμβάλουν στην παροχή φθηνής ενέργειας – ηλεκτρικού ρεύματος – για τους κατοίκους. Το αντίθετο, μέσω της επέκτασης της ιδιωτικοποίησης, η τιμή του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά αυξάνεται συνεχώς.

β) Δεν θα προστατεύουν το περιβάλλον, όπως ισχυρίζονται. Αντίθετα, επειδή ακριβώς γίνονται με σκοπό το κέρδος, θα γίνουν με το μικρότερο δυνατό κόστος, που σημαίνει: Πρόχειρες και ελλιπείς περιβαλλοντικές μελέτες, μικρή και ανύπαρκτη επιτήρηση του έργου από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.

γ) Καταπατήσεις περιουσιών κατοίκων σε περιπτώσεις όπου περνούν δρόμοι ή κατασκευάζονται πυλώνες μέσα από ιδιοκτησίες και θα δώσει τη χαριστική βολή στην ήδη δοκιμαζόμενη κτηνοτροφία που είναι και η κύρια ενασχόληση των φτωχών κατοίκων της περιοχής.

δ) Τέλος, μέσω ενός περίπλοκου συστήματος θυγατρικών εταιρειών, εργολαβιών και υπεργολαβιών, γίνεται προσπάθεια να χτυπηθεί κάθε εργασιακό δικαίωμα, να πέσουν οι μισθοί των εργαζομένων σε αυτά τα έργα.

Σήμερα η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις για να καλύψει τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών και της βιομηχανίας σε Ενέργεια. Διαθέτει έμπειρο, πολυάριθμο εργατικό δυναμικό υψηλής τεχνολογικής και επιστημονικής ειδίκευσης. Διαθέτει σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές, όπως το πετρέλαιο, το υδάτινο δυναμικό, τη γεωθερμία, τον αέρα, τον ήλιο.

Αν όλα αυτά τα μέσα κοινωνικοποιηθούν, στο πλαίσιο του ενιαίου κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της παραγωγής, μπορούν σήμερα να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

Αυτό που μπαίνει εμπόδιο στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, που δημιουργεί κίνδυνους για τη δημόσια Υγεία και το περιβάλλον είναι η εκμετάλλευση όλων αυτών των δυνατοτήτων με κριτήριο το κέρδος.

Προφανώς οι εγκαταστάσεις των αιολικών πάρκων που προωθούνται στην περιοχή μας, δεν γίνονται στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του λαού. Όχι μόνο θα επιβαρύνουν την υγεία, την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία, αλλά θα πληρώνουμε και για τη λειτουργία τους. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν πολλούς λόγους να ματαιώσουν αυτά τα περιβαλλοντικά έγκλημα. Η οργανωμένη πάλη τους είναι ο αποφασιστικός παράγοντας στο να μπουν εμπόδια σε αυτή την αρνητική εξέλιξη. Δικαιολογημένα έχει ξεσηκωθεί η τοπική κοινωνία και έχει ισχυρές επιφυλάξεις για την κατασκευή και την λειτουργία των ανεμογεννητριών. Ήδη έχει παρθεί ομόφωνη απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο Θέρμου ενάντια στην εγκατάσταση ανεµογεννητριών στην Κοινότητα Κόνισκας. Επίσης έχει μπει θέμα προς συζήτηση και στο δημοτικό συμβούλιο Ακτίου Βόνιτσας καθώς οι μισές από αυτές τις άδειες αφορούν αυτόν το δήμο.

 

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” Δυτικής Ελλάδας με βάση τα παραπάνω ρωτά τη Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Ελλάδας:

Αν συμφωνεί με την κατασκευή των πάνω απο 30 αιολικών σταθμών στην Αιτωλοακαρνανία;

Αν προτίθεται να πάρει πρωτοβουλίες και ποιες προκειμένου να ακυρωθούν οι Άδειες Εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών που εκδόθηκαν εντός των ορίων του νομού Αιτωλοακαρνανίας και καταστρέφουν το περιβάλλον;

 

Σήμερα, η παρεμπόδιση του σχεδιασμού των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με κινητοποίηση όλων των μαζικών φορέων και συνδικάτων των εργατών, αγροτών, συνταξιούχων, μικροεπαγγελματιών, που θα εκφράσουν δυναμικά την αντίθεσή τους στην παράδοση του φυσικού πλούτου της περιοχής μας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα».

Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

Απόδραση στην Απόλυτη Πολυτέλεια: Ανακαλύψτε τη Ria Villa Preveza! 
Coloured Stories

Απόδραση στην Απόλυτη Πολυτέλεια: Ανακαλύψτε τη Ria Villa Preveza! 

  Αναζητάτε τον ιδανικό προορισμό για τις επόμενες οικογενειακές σας διακοπές ή μια αξέχαστη απόδραση...

by Συντακτική Ομάδα
07/07/2026, 22:30
Συγκροτήθηκε η νέα  Περιφερειακή Επιτροπή, με τον Αν. Περιφερειάρχη Χ. Μπονάνο να παραμένει στη θέση του Προέδρου
Δυτική Ελλάδα

Συγκροτήθηκε η νέα  Περιφερειακή Επιτροπή, με τον Αν. Περιφερειάρχη Χ. Μπονάνο να παραμένει στη θέση του Προέδρου

    Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη  συγκροτήθηκε  η Περιφερειακή Επιτροπή Δυτικής...

by Συντακτική Ομάδα
06/07/2026, 21:32
Στο Μεσολόγγι ο Κώστας Καραγκούνης με φόντο τα εργασιακά… και το βλέμμα στις πολιτικές εξελίξεις
Ειδήσεις

Στο Μεσολόγγι ο Κώστας Καραγκούνης με φόντο τα εργασιακά… και το βλέμμα στις πολιτικές εξελίξεις

Πολιτική συγκέντρωση στο Μεσολόγγι διοργανώνει την Πέμπτη 9 Ιουλίου, στις 21:00, ο Υφυπουργός Εργασίας και...

by Συντακτική Ομάδα
06/07/2026, 20:19
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Μαυρομμάτης υποδέχθηκε τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτη Τσιχριτζή
Δυτική Ελλάδα

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Μαυρομμάτης υποδέχθηκε τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτη Τσιχριτζή

  Τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και Πρόεδρο της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Παναγιώτη Τσιχριτζή, υποδέχθηκε...

by Συντακτική Ομάδα
06/07/2026, 20:01
Αποκλειστικό: Αυτοψία Δένδια στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Αγρινίου – Έρχονται σημαντικές ανακοινώσεις VIDEO
On Camera

Αποκλειστικό: Αυτοψία Δένδια στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Αγρινίου – Έρχονται σημαντικές ανακοινώσεις VIDEO

Σημαντικές εξελίξεις φαίνεται πως δρομολογούνται για το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Αγρινίου, καθώς το πρωί της Δευτέρας...

by Συντακτική Ομάδα
06/07/2026, 13:29
Στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Αγρινίου ο Νίκος Δένδιας – Επίσκεψη με ελικόπτερο
Αγρίνιο

Στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Αγρινίου ο Νίκος Δένδιας – Επίσκεψη με ελικόπτερο

  Στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Αγρινίου σύμφωνα με πληροφορίες του AgrinioNet.gr έφτασε λίγη ώρα πριν  ο...

by Συντακτική Ομάδα
06/07/2026, 09:34
Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • Από Γάκιας ... Πτέραρχος Γάιος sara-mara
  • Καπάκια της ΔΕΥΑ Αγρινίου και πεζοδρόμια-παγίδες: Πόσο κινδυνεύουν οι πολίτες; sara-mara
  • Ο Τσίπρας «έκοψε» τους κουμανταδόρους και άναψε φωτιές στην Αιτωλοακαρνανία sara-mara
  • Δεν είναι μόνο τα εργασιακά… Στο Μεσολόγγι ο Καραγκούνης εκπέμπει και πολιτικά μηνύματα sara-mara
  • Ξινιστκουμένους ο Σπανάκης στ' Αγρίνιου... sara-mara
  • Η καρέκλα της διαδοχής και τα υπόγεια ρεύματα στον Δήμο Αγρινίου sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

No Result
View All Result
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.