• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου, 2026
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων

Σήμερα η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά 2,5 εκατ. συνταξιούχων

από Συντακτική Ομάδα
14/07/2020
σε Οικονομία, Πολιτική
Χρόνος ανάγνωσης: 1 ′
A A
0
Σήμερα η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά 2,5 εκατ. συνταξιούχων
Share on FacebookShare on Twitter

Στα 3,9 δισ. ευρώ έχει υπολογίσει ο ΕΦΚΑ το κόστος από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας – Σε βάθος χρόνου οι επιστροφές με κριτήριο τα δημοσιονομικά περιθώρια

Tέλος στο δικαστικό θρίλερ και στην αγωνία των 2,5 εκατ. συνταξιούχων αναμένεται να μπει σήμερα καθώς εκτός απροόπτου θα δημοσιευτεί η πολυαναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το ζήτημα των περικοπών των συντάξεων και των αναδρομικών που εκκρεμεί από το 2015.

Σχετικά Άρθρα.

Παράταση επιβολής προστίμων στο ΓΕΜΗ έως 2 Φεβρουαρίου 2026 – Απόφαση σε ΦΕΚ

Έκτακτη συνεδρίαση ΤΕΣΟΠΠ στον Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου λόγω κακοκαιρίας

Πρόγραμμα επετειακών εκδηλώσεων 200 ετών από την Έξοδο του Μεσολογγίου

Συνεδρίαση ΠΕΣΟΠΠ στην Αιτωλοακαρνανία ενόψει της κακοκαιρίας

Στη δικαιοσύνη εκτιμάται πως έχουν προσφύγει από τον Ιούνιο του 2015 και μετά περίπου 200.000 με 250.000 συνταξιούχοι. Μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν πάνω από 6.000 ομαδικές αγωγές.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΣτΕ θα κρίνει αν δικαιούνται οι συνταξιούχοι αναδρομικά από τις παλαιές περικοπές του 2011 και του 2012 και για ποιο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τους νομικούς όλα συνηγορούν στην δικαίωση για το «ορφανό» 11μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016).

Ενδεχόμενη μη δικαίωση γι αυτή την περίοδο χαρακτηρίζεται ανατροπή. Κι αυτό επειδή πριν τον Ιούνιο του 2015 τα αναδρομικά «κόπηκαν» από την προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας που δεν μπορεί να αλλάξει ενώ μετά τον Μάιο του 2016 στα αναδρομικά έβαλε φραγμό ο επανυπολογισμός του νόμου Κατρούγκαλου που κρίθηκε πρόσφατα συνταγματικός από το ΣτΕ.

Συνεπώς το περίφημο 11μηνο είναι το χρονικό διάστημα που έπεται της δημοσίευσης της προηγούμενης απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ και προηγείται της ψήφισης του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016).

Όμως ακόμα και γι αυτό το διάστημα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ στο ΣτΕ, το κόστος αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ για την επιστροφή των ποσών εφόσον η απόφαση εφαρμοστεί στο σύνολο των συνταξιούχων. Ειδικότερα το κόστος υπολογίζεται στα 3,26 δισ. για τις κύριες συντάξεις και στα 723 εκατ. για τις επικουρικές, συνολικά 3,9 δισ. ευρώ μόνο για το επίμαχο 11μηνο.

Η επιστροφή των κομμένων δώρων που αφορά όλους τους συνταξιούχους θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με 2 δισ. ευρώ ενώ στα 1,9 δισ. υπολογίζεται η επιστροφή των ποσών που ψαλιδίστηκαν σε 1,2 εκατ. συντάξεις. Το καθαρό ποσό αν αφαιρεθεί ο φόρος 20% και η εισφορά υπέρ ασθενείας περιορίζεται στα 2,9 δισ.

Το κόστος θεωρείται και πάλι απαγορευτικό ιδίως στην τρέχουσα συγκυρία με την υστέρηση εσόδων του e-ΕΦΚΑ που έχει προκαλέσει η δραματική μείωση της απασχόλησης.

Η κυβέρνηση έχει αποσαφηνίσει ότι αν το ΣτΕ δικαιώσει τους συνταξιούχους θα λύσει το θέμα με πολιτική απόφαση που θα εφαρμοστεί για το σύνολο των συνταξιούχων και όχι μόνο γι΄αυτούς που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Αναφερόμενος στο φλέγον θέμα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει τονίσει ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση της δικαιοσύνης πάντα σε συσχετισμό με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταικούρας είχε δηλώσει πρόσφατα πως το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε νέα αποτίμηση και ποσοτικοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά 2,5 εκατ συνταξιούχων εφόσον το δημοσιονομικό πλαίσιο έχει αλλάξει άρδην εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας Covid-19.

Αυτό σημαίνει ότι τα όποια αναδρομικά προκύψουν από την απόφαση θα επιστραφούν σε βάθος χρόνου τουλάχιστον έως πέντε έτη αρχής γενομένης από το 2021.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν ποσά που κυμαίνονται από 660 ευρώ ( μόνο τα κομμένα δώρα) έως και 10.000 ευρώ. Τα περισσότερα διεκδικούν οι συνταξιούχοι με πάνω από δύο συντάξεις όπως για παράδειγμα γιατροί του ΕΣΥ, μηχανικοί του Δημοσίου, χήρες ή χήροι κ.α. Τα λιγότερα προκύπτουν για συνταξιούχους του πρ. ΟΓΑ που έχασαν μόνο τα δώρα, τα οποία για την κατώτατη σύνταξη των 330 ευρώ ήταν 660 ευρώ το χρόνο (οι αγρότες ελάμβαναν μέχρι το 2012 τα πλήρη δώρα).

Στο «κάδρο» των αναδρομικών περιλαμβάνονται πέντε περικοπές του 2012, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 2015:

1. μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.
2. μείωση που εφαρμόζεται κλιμακωτά 5% – 20% για συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων από 1.000 ευρώ και άνω.
3. μείωση στις επικουρικές κλιμακωτά 10%- 20% από το πρώτο ευρώ με κατοχύρωση κατώτατου ορίου 200 ευρώ
4. πλήρης περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας που για τις κύριες συντάξεις ήταν στο ποσό των 400€, 200€ και 200€.
5. πλήρης περικοπή των δώρων των επικουρικών που ήταν πλήρεις συντάξεις, δηλαδή δυο επικουρικές ανά έτος.

 

Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

Αγρότες: Μπλόκο στο Χαλίκι. Αποκλεισμένη η Αιτωλ/νια
Δυτική Ελλάδα

Κυβέρνηση VS Αγρότες: Έφθασε η ώρα της μετωπικής σύγκρουσης με πρόστιμα 350 ευρώ την ημέρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Πολιτική07.01.2026 06:54 Κυβέρνηση VS Αγρότες: Έφθασε η ώρα της μετωπικής σύγκρουσης με πρόστιμα...

από Συντακτική Ομάδα
07/01/2026, 10:57
Ελεονώρα Μελέτη: Στο Ευρωκοινοβούλιο η ασφάλεια των νέων σε χώρους διασκέδασης
Διάφορα

Ελεονώρα Μελέτη: Στο Ευρωκοινοβούλιο η ασφάλεια των νέων σε χώρους διασκέδασης

Έντονο προβληματισμό προκάλεσε η πρόσφατη τραγωδία σε χώρο νυχτερινής διασκέδασης στο Crans-Montana της Ελβετίας, αναδεικνύοντας...

από Συντακτική Ομάδα
06/01/2026, 02:07
Κώστας Τσιάρας: «Κατανοούμε τα αιτήματα των αγροτών – Η άρνηση διαλόγου είναι ανεξήγητη»
Ειδήσεις

Κώστας Τσιάρας: «Κατανοούμε τα αιτήματα των αγροτών – Η άρνηση διαλόγου είναι ανεξήγητη»

Η στείρα και αντιπαραγωγική άρνηση στον διάλογο αδικεί τον αγώνα των αγροτών, τόνισε ο υπουργός...

από Συντακτική Ομάδα
05/01/2026, 14:54
Κοινό μέτωπο κυβέρνησης Περιφερειαρχών κατά της ευλογιάς
Διάφορα

Κώστας Τσιάρας προς αγρότες: «Η κοινή λογική πρέπει να πρυτανεύσει» – Κάλεσμα για διάλογο

Την ελπίδα ότι, έστω και την τελευταία στιγμή, θα επικρατήσει η λογική και οι αγρότες...

από Συντακτική Ομάδα
05/01/2026, 01:09
Νίκος Ταχιάος: Ξεκίνησε η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού – Στόχος η ασφάλεια και η ποιοτική λειτουργία
Διάφορα

Νίκος Ταχιάος: Ξεκίνησε η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού – Στόχος η ασφάλεια και η ποιοτική λειτουργία

Στις εγκαταστάσεις των διοδίων Ωραιοκάστρου βρέθηκε, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 31 Δεκεμβρίου, ο Υφυπουργός Υποδομών...

από Συντακτική Ομάδα
03/01/2026, 00:39
Πρωτοχρονιάτικη Δοξολογία και Κοπή Πίτας στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου: Τιμήθηκαν Πρώην Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
Δυτική Ελλάδα

Πρωτοχρονιάτικη Δοξολογία και Κοπή Πίτας στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου: Τιμήθηκαν Πρώην Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

 Σε εορταστικό και συγκινητικό κλίμα τελέστηκε η πρωτοχρονιάτικη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου...

από Συντακτική Ομάδα
01/01/2026, 21:17

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • Το γούρι του Μητσοτάκη "γκαντεμιά" για wanna be βουλευτή... sara-mara
  • Κακός οιωνός το φαναράκι που πιάστηκε στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο; sara-mara
  • Επίπληξη σε αντιδήμαρχο για φήμες περί «διαδοχής» σε δήμο της Αιτωλοακαρνανίας sara-mara
  • Γιατί ο Παπαναστασίου έψαχνε στη σακούλα; sara-mara
  • Οι "πολέμιοι" και τα μονοκούκια... sara-mara
  • Ποια είναι η "Σιδηρά Κυρία" του πικρού πρωινού καφέ; sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.