• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου, 2026
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων

Στην Ναύπακτο την Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου οι εργασίες του Σχολείου του Εργαστηρίου του Κορινθιακού Κόλπου

από Συντακτική Ομάδα
22/09/2025
σε Ειδήσεις, Ναύπακτος, Τοπικά Νέα
Χρόνος ανάγνωσης: 1 ′
A A
0
Στην Ναύπακτο την Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου οι εργασίες του Σχολείου του Εργαστηρίου του Κορινθιακού Κόλπου
Share on FacebookShare on Twitter

Εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες από διακεκριμένους επιστήμονες και διδάκτορες της Ελλάδας και του εξωτερικού

Σχετικά Άρθρα.

Το πρώτο μωρό του 2026 στο Αγρίνιο είναι κοριτσάκι

Η πρώτη του Έτους στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας  

Αγρίνιο: «Δώρα» διαμαρτυρίας από αγρότες στα γραφεία κυβερνητικών βουλευτών

Νεκτάριος Φαρμάκης: Μήνυμα για το νέο έτος – «Ας συνεχίσουμε την προσπάθεια της κοινής προκοπής»

Υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπακτίας πραγματοποιείται τις ημέρες αυτές το Σχολείο του Εργαστηρίου της Τάφρου του Κορινθιακού Κόλπου που αποτελεί συνδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.  Οι εργασίες λαμβάνουν χώρα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ την Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2025 οι εργασίες του Σχολείου θα πραγματοποιηθούν στο κτήριο «Ναυπακτία» και στο 3ο Γυμνάσιο (Λυγιά), στην πόλη της Ναυπάκτου.

Στο πλαίσιο του θερινού σχολείου του εργαστηρίου του Κορινθιακού Κόλπου (Corinth Rift Observatory) 2025, μεταξύ άλλων, διενεργούνται επιδείξεις λειτουργίας εκπαιδευτικού σεισμογράφου σε μαθητές της Ναυπάκτου, εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο και παρουσιάσεις-διαλέξεις από 31 διακεκριμένους επιστήμονες της ημεδαπής και αλλοδαπής σε περίπου 18 φοιτητές, 15 καθηγητές μέσης εκπαίδευσης  και δέκα μαθητές Γυμνασίου που έχουν επιλεγεί.

Το λεγόμενο «Σχολείο του παρατηρητηρίου της τάφρου του Κορινθιακού Κόλπου» (https://nfo.crlab.eu/crl-school) διενεργείται στην περιοχή από το 2016, αποτελώντας την εκπαιδευτική συνιστώσα του εν λόγω παρατηρητηρίου. Ο κύριος σκοπός του σχολείου είναι να εκπαιδεύσει μεταπτυχιακούς φοιτητές και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης από όλη την Ευρώπη. Στο Σχολείο έχουν συμμετάσχει 62 πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές από την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ως εισηγητές, καθώς και 83 καθηγητές μέσης Εκπαίδευσης, 110 υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές πανεπιστημίων καθώς και 23 μαθητές Γυμνασίου ως εκπαιδευόμενοι.

Το Εργαστήριο του Εργαστηρίου της τάφρου του Κορινθιακού,

ο κοινός τόπος σημαντικών ερευνητικών δραστηριοτήτων

Όπως σημειώνει το Πανεπιστήμιο Πατρών, στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου εδώ και περίπου 30 χρόνια διενεργείται μια συντονισμένη προσπάθεια για την πληρέστερη κατανόηση των γεωφυσικών διαδικασιών (π.χ. σεισμοί, κατολισθήσεις, τσουνάμι) που λαβαίνουν χώρα στην περιοχή. Διαχρονικά παρατηρούνται εφελκυστικές τάσεις με αποτέλεσμα ο Βόρειος και Νότιος Κορινθιακός Κόλπος να απομακρύνονται μέχρι τα 15 χιλιοστά ανά έτος, φαινόμενο μοναδικό στην Ευρώπη αλλά και στην υφήλιο για περιοχές πέρα των τεκτονικών ορίων. Ένα τμήμα της χερσαίας έκτασης του Βόρειου Κορινθιακού Κόλπου (παράκτιες περιοχές της νότιας Φωκίδας) κατέρχονται και του Νότιου (παράκτιες περιοχές της βόρειας Αχαΐας) ανέρχονται. H περιοχή μελετάται από ερευνητικές ομάδες από όλη την Ευρώπη. Στα πλαίσια προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών την επισκέπτονται τακτικά φοιτητές από πολλά Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια λόγω του ότι αποτελεί ένα «φυσικό εργαστήριο» λόγω του μεγάλου πλήθους και ποικιλίας των γεωφυσικών φαινομένων και της πληθώρας ευρημάτων.

Για την όσο το δυνατόν πληρέστερη και ενδελεχή μελέτη έχει εγκατασταθεί ένα μεγάλο πλήθος οργάνων (σεισμόμετρα, επιταχυνσιόμετρα, δορυφορικοί δέκτες GPS κλπ). Εκτός, λοιπόν, από περίπου 30 σεισμογράφους έχουν εγκατασταθεί και 20 γεωδαιτικοί σταθμοί GNSS σε μια έκταση από τη Λευκάδα μέχρι το Γαλαξίδι βόρεια και την Κεφαλονιά μέχρι το Αίγιο νότια. Οι γεωδαιτικοί σταθμοί  μετράνε την παραμόρφωση του εδάφους και συμβάλουν στην κατανόηση του γεωτεκτονικού υποβάθρου της ευρύτερης περιοχής.

Ανά τακτά διαστήματα αλλά και σε έκτακτες περιπτώσεις η ομάδα επισκέπτεται την περιοχή για συναντήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εγκατάσταση και συντήρηση των σταθμών, λήψεις μετρήσεων κ.α. με ορμητήριο την πόλη της Ναυπάκτου, εκτός ειδικών περιπτώσεων. Ταυτόχρονα, λαμβάνονται δεδομένα από δορυφόρους παρατήρησης της γης με συχνές λήψεις. Οι επίγειες και δορυφορικές παρατηρήσεις αξιοποιούνται σε ερευνητικά έργα και μελέτες από διάφορες ερευνητικές ομάδες, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ επιστημονικό πεδίο με σκοπό την σε βάθος, κατανόηση των γεωφυσικών διαδικασιών που λαβαίνουν χώρα.

Ο κοινός τόπος των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην περιοχή αποτελεί το Corinth Rift Laboratory (Εργαστήριο του Εργαστηρίου της τάφρου του Κορινθιακού). Μέλη αυτής αποτελούν από την Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Από την Γαλλική πλευρά μετέχουν τα πανεπιστήμια École Normale Supérieure του Παρισιού,  της Νίκαιας, του Στρασβούργου, το Savoie Mont Blanc  καθώς και το ερευνητικό ίδρυμα Institut de Physique du Globe de Paris. Επίσης, μετέχουν και η Ακαδημία Επιστημών της Βουλγαρίας, τα πανεπιστήμια της Σόφιας και της Πράγας.

Ο Κορινθιακός Κόλπος εντάχθηκε ως Παρατηρητήριο της Κορινθιακής τάφρου (Corinth Rift Observatory, CRO) στο πλαίσιο της παν-Ευρωπαϊκής υποδομής παρατήρησης της λιθόσφαιρας (EPOS) και αποτελεί επίσημη υποδομή ως Παρατηρητήριο Εγγύς Πεδίου Ρηγμάτων (NFO), του Ευρωπαϊκού Forum Στρατηγικής για τις Ερευνητικές Υποδομές (European Strategy Forum on Research Infrastructures – ESFRI)

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, συμμετέχοντας στο εν λόγω φυσικό εργαστήριο, είναι ο συντονιστής μιας Ευρωπαϊκής δράσης με 17 εταίρους που εκπροσωπούν και τα εννέα Παρατηρητήρια Εγγύς Πεδίου Ρηγμάτων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Παρατήρησης της Λιθόσφαιρας. Το έργο αυτό έχει το φιλόδοξο στόχο της βελτίωσης και του μετασχηματισμού των υφιστάμενων Παρατηρητηρίων Εγγύς Πεδίου Ρηγμάτων, ενσωματώνοντας μεθοδολογικές και τεχνολογικές λύσεις αιχμής, ανοίγοντας το δρόμο για την επόμενη γενιά τους σε όλη την Ευρώπη.

Tags: ΕιδήσειςναύπακτοςΤοπικά Νέα
Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

Το πρώτο μωρό του 2026 στο Αγρίνιο είναι κοριτσάκι
Αγρίνιο

Το πρώτο μωρό του 2026 στο Αγρίνιο είναι κοριτσάκι

Ένα υγιέστατο κοριτσάκι βάρους 3.120 γραμμαρίων είναι το πρώτο παιδί που γεννήθηκε στο Αγρίνιο με...

από Συντακτική Ομάδα
01/01/2026, 21:38
Επίσημος εορτασμός της Πρωτοχρονιάς στον Δήμο Αγρινίου
Αγρίνιο

Επίσημος εορτασμός της Πρωτοχρονιάς στον Δήμο Αγρινίου

Με τη δέουσα θρησκευτική κατάνυξη τελέστηκε η επίσημη δοξολογία για την έλευση του νέου έτους...

από Συντακτική Ομάδα
01/01/2026, 21:31
Πρωτοχρονιάτικη Δοξολογία και Κοπή Πίτας στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου: Τιμήθηκαν Πρώην Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
Δυτική Ελλάδα

Πρωτοχρονιάτικη Δοξολογία και Κοπή Πίτας στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου: Τιμήθηκαν Πρώην Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

 Σε εορταστικό και συγκινητικό κλίμα τελέστηκε η πρωτοχρονιάτικη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου...

από Συντακτική Ομάδα
01/01/2026, 21:17
Η πρώτη του Έτους στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας  
Αγρίνιο

Η πρώτη του Έτους στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας  

Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάστηκαν στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας η Δεσποτική Εορτή της...

από Συντακτική Ομάδα
01/01/2026, 21:04
Άρση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Ιόνια Οδό: Αποκαθίσταται η κυκλοφορία σε τμήμα Ρίγανη – Κομπότι
Διάφορα

Άρση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Ιόνια Οδό: Αποκαθίσταται η κυκλοφορία σε τμήμα Ρίγανη – Κομπότι

ΘΕΜΑ: «Άρση προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου της «Ιόνιας Οδού της περιοχής ευθύνης...

από Συντακτική Ομάδα
31/12/2025, 18:22
Κοινό μέτωπο κυβέρνησης Περιφερειαρχών κατά της ευλογιάς
Διάφορα

Δήλωση Κώστα Τσιάρα: Απολογισμός 2025 και στήριξη στον πρωτογενή τομέα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:  «Σήμερα ολοκληρώνεται μια...

από Συντακτική Ομάδα
31/12/2025, 18:03

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • Το γούρι του Μητσοτάκη "γκαντεμιά" για wanna be βουλευτή... sara-mara
  • Κακός οιωνός το φαναράκι που πιάστηκε στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο; sara-mara
  • Επίπληξη σε αντιδήμαρχο για φήμες περί «διαδοχής» σε δήμο της Αιτωλοακαρνανίας sara-mara
  • Γιατί ο Παπαναστασίου έψαχνε στη σακούλα; sara-mara
  • Οι "πολέμιοι" και τα μονοκούκια... sara-mara
  • Ποια είναι η "Σιδηρά Κυρία" του πικρού πρωινού καφέ; sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.