• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου, 2025
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων

Στην Ναύπακτο την Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου οι εργασίες του Σχολείου του Εργαστηρίου του Κορινθιακού Κόλπου

από Συντακτική Ομάδα
22/09/2025
σε Ειδήσεις, Ναύπακτος, Τοπικά Νέα
Χρόνος ανάγνωσης: 1 ′
A A
0
Στην Ναύπακτο την Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου οι εργασίες του Σχολείου του Εργαστηρίου του Κορινθιακού Κόλπου
Share on FacebookShare on Twitter

Εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες από διακεκριμένους επιστήμονες και διδάκτορες της Ελλάδας και του εξωτερικού

Σχετικά Άρθρα.

Βόνιτσα: εργαζόμενος τραυματίστηκε στο κεφάλι. Διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων

Ναύπακτος: Μαθητές 17 και 18 ετών συνελήφθησαν για διακίνηση κοκαΐνης

Το νέο βίντεο – σποτ του Δήμου Αμφιλοχίας για την Αμφιλοχία

Ομόφωνη αντίθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην απόφαση για το κλείσιμο των υποκαταστημάτων ΕΛΤΑ

Υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπακτίας πραγματοποιείται τις ημέρες αυτές το Σχολείο του Εργαστηρίου της Τάφρου του Κορινθιακού Κόλπου που αποτελεί συνδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.  Οι εργασίες λαμβάνουν χώρα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ την Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2025 οι εργασίες του Σχολείου θα πραγματοποιηθούν στο κτήριο «Ναυπακτία» και στο 3ο Γυμνάσιο (Λυγιά), στην πόλη της Ναυπάκτου.

Στο πλαίσιο του θερινού σχολείου του εργαστηρίου του Κορινθιακού Κόλπου (Corinth Rift Observatory) 2025, μεταξύ άλλων, διενεργούνται επιδείξεις λειτουργίας εκπαιδευτικού σεισμογράφου σε μαθητές της Ναυπάκτου, εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο και παρουσιάσεις-διαλέξεις από 31 διακεκριμένους επιστήμονες της ημεδαπής και αλλοδαπής σε περίπου 18 φοιτητές, 15 καθηγητές μέσης εκπαίδευσης  και δέκα μαθητές Γυμνασίου που έχουν επιλεγεί.

Το λεγόμενο «Σχολείο του παρατηρητηρίου της τάφρου του Κορινθιακού Κόλπου» (https://nfo.crlab.eu/crl-school) διενεργείται στην περιοχή από το 2016, αποτελώντας την εκπαιδευτική συνιστώσα του εν λόγω παρατηρητηρίου. Ο κύριος σκοπός του σχολείου είναι να εκπαιδεύσει μεταπτυχιακούς φοιτητές και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης από όλη την Ευρώπη. Στο Σχολείο έχουν συμμετάσχει 62 πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές από την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ως εισηγητές, καθώς και 83 καθηγητές μέσης Εκπαίδευσης, 110 υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές πανεπιστημίων καθώς και 23 μαθητές Γυμνασίου ως εκπαιδευόμενοι.

Το Εργαστήριο του Εργαστηρίου της τάφρου του Κορινθιακού,

ο κοινός τόπος σημαντικών ερευνητικών δραστηριοτήτων

Όπως σημειώνει το Πανεπιστήμιο Πατρών, στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου εδώ και περίπου 30 χρόνια διενεργείται μια συντονισμένη προσπάθεια για την πληρέστερη κατανόηση των γεωφυσικών διαδικασιών (π.χ. σεισμοί, κατολισθήσεις, τσουνάμι) που λαβαίνουν χώρα στην περιοχή. Διαχρονικά παρατηρούνται εφελκυστικές τάσεις με αποτέλεσμα ο Βόρειος και Νότιος Κορινθιακός Κόλπος να απομακρύνονται μέχρι τα 15 χιλιοστά ανά έτος, φαινόμενο μοναδικό στην Ευρώπη αλλά και στην υφήλιο για περιοχές πέρα των τεκτονικών ορίων. Ένα τμήμα της χερσαίας έκτασης του Βόρειου Κορινθιακού Κόλπου (παράκτιες περιοχές της νότιας Φωκίδας) κατέρχονται και του Νότιου (παράκτιες περιοχές της βόρειας Αχαΐας) ανέρχονται. H περιοχή μελετάται από ερευνητικές ομάδες από όλη την Ευρώπη. Στα πλαίσια προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών την επισκέπτονται τακτικά φοιτητές από πολλά Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια λόγω του ότι αποτελεί ένα «φυσικό εργαστήριο» λόγω του μεγάλου πλήθους και ποικιλίας των γεωφυσικών φαινομένων και της πληθώρας ευρημάτων.

Για την όσο το δυνατόν πληρέστερη και ενδελεχή μελέτη έχει εγκατασταθεί ένα μεγάλο πλήθος οργάνων (σεισμόμετρα, επιταχυνσιόμετρα, δορυφορικοί δέκτες GPS κλπ). Εκτός, λοιπόν, από περίπου 30 σεισμογράφους έχουν εγκατασταθεί και 20 γεωδαιτικοί σταθμοί GNSS σε μια έκταση από τη Λευκάδα μέχρι το Γαλαξίδι βόρεια και την Κεφαλονιά μέχρι το Αίγιο νότια. Οι γεωδαιτικοί σταθμοί  μετράνε την παραμόρφωση του εδάφους και συμβάλουν στην κατανόηση του γεωτεκτονικού υποβάθρου της ευρύτερης περιοχής.

Ανά τακτά διαστήματα αλλά και σε έκτακτες περιπτώσεις η ομάδα επισκέπτεται την περιοχή για συναντήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εγκατάσταση και συντήρηση των σταθμών, λήψεις μετρήσεων κ.α. με ορμητήριο την πόλη της Ναυπάκτου, εκτός ειδικών περιπτώσεων. Ταυτόχρονα, λαμβάνονται δεδομένα από δορυφόρους παρατήρησης της γης με συχνές λήψεις. Οι επίγειες και δορυφορικές παρατηρήσεις αξιοποιούνται σε ερευνητικά έργα και μελέτες από διάφορες ερευνητικές ομάδες, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ επιστημονικό πεδίο με σκοπό την σε βάθος, κατανόηση των γεωφυσικών διαδικασιών που λαβαίνουν χώρα.

Ο κοινός τόπος των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην περιοχή αποτελεί το Corinth Rift Laboratory (Εργαστήριο του Εργαστηρίου της τάφρου του Κορινθιακού). Μέλη αυτής αποτελούν από την Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Από την Γαλλική πλευρά μετέχουν τα πανεπιστήμια École Normale Supérieure του Παρισιού,  της Νίκαιας, του Στρασβούργου, το Savoie Mont Blanc  καθώς και το ερευνητικό ίδρυμα Institut de Physique du Globe de Paris. Επίσης, μετέχουν και η Ακαδημία Επιστημών της Βουλγαρίας, τα πανεπιστήμια της Σόφιας και της Πράγας.

Ο Κορινθιακός Κόλπος εντάχθηκε ως Παρατηρητήριο της Κορινθιακής τάφρου (Corinth Rift Observatory, CRO) στο πλαίσιο της παν-Ευρωπαϊκής υποδομής παρατήρησης της λιθόσφαιρας (EPOS) και αποτελεί επίσημη υποδομή ως Παρατηρητήριο Εγγύς Πεδίου Ρηγμάτων (NFO), του Ευρωπαϊκού Forum Στρατηγικής για τις Ερευνητικές Υποδομές (European Strategy Forum on Research Infrastructures – ESFRI)

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, συμμετέχοντας στο εν λόγω φυσικό εργαστήριο, είναι ο συντονιστής μιας Ευρωπαϊκής δράσης με 17 εταίρους που εκπροσωπούν και τα εννέα Παρατηρητήρια Εγγύς Πεδίου Ρηγμάτων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Παρατήρησης της Λιθόσφαιρας. Το έργο αυτό έχει το φιλόδοξο στόχο της βελτίωσης και του μετασχηματισμού των υφιστάμενων Παρατηρητηρίων Εγγύς Πεδίου Ρηγμάτων, ενσωματώνοντας μεθοδολογικές και τεχνολογικές λύσεις αιχμής, ανοίγοντας το δρόμο για την επόμενη γενιά τους σε όλη την Ευρώπη.

Tags: ΕιδήσειςναύπακτοςΤοπικά Νέα
Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

Βόνιτσα: εργαζόμενος τραυματίστηκε στο κεφάλι. Διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων
Άκτιο Βόνιτσας

Βόνιτσα: εργαζόμενος τραυματίστηκε στο κεφάλι. Διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων

Στο κεφάλι τραυματίστηκε υπάλληλος της καθαριότητας του δήμου Ακτίου Βόνιτσας, όταν έπεσε από το σκαλοπάτι...

από Συντακτική Ομάδα
06/11/2025, 20:23
ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ “Τα πρόσωπα του Έρωτα” ΣΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Αγρίνιο

ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ “Τα πρόσωπα του Έρωτα” ΣΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Από την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου, το Δη.Πε.Θε. Αγρινίου εγκαινιάζει τον νέο κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο...

από Συντακτική Ομάδα
06/11/2025, 20:18
Ναύπακτος: Μαθητές 17 και 18 ετών συνελήφθησαν για διακίνηση κοκαΐνης
Ναύπακτος

Ναύπακτος: Μαθητές 17 και 18 ετών συνελήφθησαν για διακίνηση κοκαΐνης

Δύο μαθητές σχολείου της πόλης της Ναυπάκτου σύμφωνα με πληροφορίες του Nafpaktianews.gr συνελήφθησαν για διακίνηση ναρκωτικών. Πρόκειται...

από Συντακτική Ομάδα
06/11/2025, 20:02
Το νέο βίντεο – σποτ του Δήμου Αμφιλοχίας για την Αμφιλοχία
Αμφιλοχία

Το νέο βίντεο – σποτ του Δήμου Αμφιλοχίας για την Αμφιλοχία

O Δήμος Αμφιλοχίας δημοσιεύει ένα βίντεο αφιερωμένο στην Αμφιλοχία και στις μικρές καθημερινές στιγμές της...

από Συντακτική Ομάδα
06/11/2025, 19:31
Ομόφωνη αντίθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην απόφαση για το κλείσιμο των υποκαταστημάτων ΕΛΤΑ
Δυτική Ελλάδα

Ομόφωνη αντίθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην απόφαση για το κλείσιμο των υποκαταστημάτων ΕΛΤΑ

Την κάθετη αντίθεσή του στην απόφαση της Διοίκησης των ΕΛΤΑ για το κλείσιμο των υποκαταστημάτων...

από Συντακτική Ομάδα
06/11/2025, 19:23
Θανάσης Μαυρομμάτης: πολύ σύντομα η πεζογέφυρα θα δοθεί σε χρήση. Ασανσέρ για ΑΜΕΑ και ενίσχυση στις κολώνες.
Αγρίνιο

Θανάσης Μαυρομμάτης: πολύ σύντομα η πεζογέφυρα θα δοθεί σε χρήση. Ασανσέρ για ΑΜΕΑ και ενίσχυση στις κολώνες.

Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι εργασίες τοποθέτησης της πεζογέφυρας στη Μεγάλη Χώρα. Σύμφωνα με τον...

από Συντακτική Ομάδα
06/11/2025, 15:19

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • Ο λυρικός δήμαρχος Τζον Κητς στην πόλη sara-mara
  • Ποιοι "μουρμούριζαν" στον Άγιο Κων/νο για το κήρυγμα του Δεσπότη; sara-mara
  • "Πολιτικοί γυρολόγοι" θέλουν να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ sara-mara
  • Έσπευσε να δηλώσει ότι είναι σταθερά και αταλάντευτα με το ΠΑΣΟΚ... sara-mara
  • Ποιοι κοιτάζουν δεξιότερα της Ν.Δ. μετά την "μεταγραφή" Λοβέρδου; sara-mara
  • Σόι πάει το βασίλειο; sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.