• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Σάββατο, 9 Αυγούστου, 2025
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων

Το Αίμα του Χριστού μπορεί να εξαλείψει κάθε αμαρτία και να αναζωογονήσει την ψυχή μας

από Συντακτική Ομάδα
06/04/2025
σε Μεσολόγγι
Χρόνος ανάγνωσης: 1 ′
A A
0
Χειροτονία νέου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνού
Share on FacebookShare on Twitter

Σχετικά Άρθρα.

Νοσοκομείο Αγρινίου: Ανανεώθηκε η θητεία των Σερασκέρη – Φιλιποπούλου

Ενημέρωση για συναυλία «Τρεις Ποιητές Αγωνιστές της Ελευθερίας μέσα από τη Μουσική του Μίκη Θεοδωράκη» στην Αρχαία Πλευρώνα

Τιμήθηκε η πεντηκονταετής ιστορία του Φεστιβάλ Οινιαδών μέσα από την έκδοση ενός σπουδαίου λευκώματος

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι η Αθηνά Παπαχρήστου, η γιαγιά μας από το Μεσολόγγι που δώρισε ένα ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ Μεσολογγίου.

Του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού

Βρισκόμαστε στην πέμπτη Κυριακή των Νηστειών, λίγο πριν την θριαμβευτική είσοδο του Κυρίου μας στα Ιεροσόλυμα. Σε λίγες ημέρες θα γίνουμε μάρτυρες των σωτηρίων Παθών του Κυρίου, τα οποία μας απάλλαξαν από την οδύνη του θανάτου και μας άνοιξαν και πάλι τις πύλες της επιστροφής μας στον παράδεισο.

Πριν από πέντε εβδομάδες, με την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ξεκινήσαμε και εμείς πνευματικό αγώνα εναντίον των παθών μας, αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε όλες εκείνες τις αμαρτωλές συνήθειες, που στερούν από την ψυχή μας την αγάπη, την χαρά και μας εμποδίζουν να συναντήσουμε τον Αναστημένο Αρχηγό της ζωής. Και η Εκκλησία, για μια ακόμη χρονιά, μας προσέφερε τα πνευματικά της όπλα: την νηστεία, την εγκράτεια, την καρδιακή προσευχή, την συχνή Θεία Μετάληψη, τις κατανυκτικές της Ακολουθίες και, βεβαίως, την Ιερά Εξομολόγηση. Όσο όμως βαδίζαμε σε αυτόν τον πνευματικό δρόμο, το βλέπαμε όπως το βλέπουμε και σήμερα: Είναι ανεπαρκείς οι ανθρώπινες δυνάμεις μας. Είναι ασθενική η πίστη μας. Είναι εύθραυστη η αγάπη μας. Οι πειρασμοί διαρκώς μας ταράζουν. Μικρές ή και μεγαλύτερες πτώσεις καραδοκούν διαρκώς στην καθημερινότητά μας. Θα βρεθούμε άραγε άξιοι να συσταυρωθούμε και να συναναστηθούμε με τον Κύριο και Δεσπότη της ζωής μας;

Σήμερα, η Εκκλησία έρχεται να μας στηρίξει και να μας υπενθυμίσει πως οι πειρασμοί και οι πτώσεις δεν κάνουν διακρίσεις και χτυπούν την πόρτα της ψυχής, ακόμη και των μεγαλύτερων αγίων. Άραγε, μεγάλοι άγιοι δεν υπήρξαν οι Μαθητές και Απόστολοι του Χριστού; Δεν αξιώθηκαν να γίνουν αυτόπτες μάρτυρες θαυμάτων; Δεν έμειναν συχνά άφωνοι μπροστά στην γλυκύτητα των λόγων και το βάθος της σοφίας του Διδασκάλου τους, με τον Οποίον έζησαν μαζί τρία ολόκληρα χρόνια; Κι όμως! Το σημερινό Ευαγγέλιο μας μιλά για στιγμές αδυναμίας των μαθητών του Κυρίου μας, και ιδιαίτερα του Ιακώβου και του Ιωάννη, των υιών του Ζεβεδαίου.

Όπως ακούσαμε πριν από λίγο, την ώρα ακριβώς όπου ο Κύριος προλέγει τα φρικτά Πάθη που θα υποστεί και τους μιλά για μια άλλου είδους επερχόμενη βασιλεία, στηριγμένη στην θυσία και την αγάπη, εκείνοι υποκύπτουν στον πειρασμό της κενοδοξίας και Τον παρακαλούν να τους εξασφαλίζει κοσμικά αξιώματα και τιμές, παραμένοντας εντελώς ανυποψίαστοι για την κοσμογονία που πλησιάζει. Αν λοιπόν εκείνοι, που αγάπησαν όσο τίποτε άλλο τον Διδάσκαλό τους, βρέθηκαν κάποιες στιγμές, με νουν εσκοτισμένο και ψυχή κεκλεισμένη, πόσο μάλλον εμείς κινδυνεύουμε από τους πειρασμούς και τις αδυναμίες μας! Ας μην μείνουμε όμως εκεί! Ας παραδειγματιστούμε και από την μετάνοιά τους, όπως εκείνη του Πέτρου, όταν κατάλαβε πως η Βασιλεία του Διδασκάλου του δεν ήταν εκ του κόσμου τούτου. Ας μην απογοητευόμαστε, λοιπόν, από τις αμαρτίες μας, ας μην αποθαρρυνόμαστε από την αστάθειά μας. Υπάρχει μέσον διαρκούς καθάρσεως και ανεξάντλητης ενδυναμώσεως για τον καθένα μας.

Αλλά και ένα ακόμη πρόσωπο έρχεται σήμερα να μας συγκλονίσει. Είναι η οσία Μαρία η Αιγυπτία, στην μνήμη της οποίας είναι αφιερωμένη η σημερινή ημέρα. Πρόκειται γι’ αυτήν που τιμούμε ως πρότυπο ολοκληρωτικής μετάνοιας και αυστηρότατου ασκητισμού. Πρόκειται γι’ αυτήν που παρέδωσε την νιότη της στην ακολασία, στην απόλυτη αδιαφορία για καθετί το πνευματικό, στην πλήρη αποξένωση από τον Θεό και τον νόμο Του. Κι όμως! Ένα και μόνον γεγονός, η επέμβαση μιας ανεξήγητης δυνάμεως, η οποία την εμπόδισε να εισέλθει στον Ναό της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ, ήταν αρκετή για να αντιστρέψει εντελώς τη ζωή της και να ζήσει σαράντα επτά ολόκληρα χρόνια σε πλήρη απομόνωση και διαρκή μετάνοια. Πάντα, λοιπόν, υπάρχει ανοικτός δρόμος επιστροφής, αρκεί να «φωτιστούν» τα μάτια της ψυχής μας, ώστε να αντικρύσουμε τα τραύματά μας και να καταφύγουμε στο μεγάλο γιατρικό!

Αλήθεια, ποιό είναι το μέσον της διαρκούς καθάρσεως; Ποιό είναι αυτό το μεγάλο γιατρικό;

Μέσα σε τέσσερεις μόνον στίχους έρχεται σήμερα ο Απόστολος Παύλος να μας αποκαλύψει αυτό το υπέρτατο μέσο της λυτρώσεως. Η σημερινή αποστολική περικοπή, προερχόμενη από την επιστολή του προς τους Εβραίους, είναι λιτή, περιεκτική και σωτηρία. Απευθύνεται στους συμπατριώτες του που περίμεναν, μετά από τις θυσίες των ζώων, να ραντιστούν με το αίμα, ως μια συμβολική πράξη καθάρσεως. Υπάρχει όμως και ένα άλλο αίμα, που δεν είναι απλώς συμβολικό αλλά αληθινό και σωτήριο. Ποιό είναι αυτός; Ιδού πως απαντά o μεγάλος Απόστολος:

«Εάν με το αίμα ταύρων και τράγων που καίγονται στο θυσιαστήριο ραντίζονται οι αμαρτωλοί, ώστε με αυτόν τον συμβολικό τρόπο να μπορέσουν να εισέλθουν στον Ναό, πόσο περισσότερο το Αίμα του Χριστού, ο Οποίος θυσιάστηκε, όντας απόλυτα ελεύθερος και καθαρός από κάθε αμαρτία, είναι σε θέση να καθαρίσει την συνείδησή σας από τα έργα της αμαρτίας που νεκρώνουν την ψυχή και να γίνετε άξιοι να λατρέψετε τον ζωντανό Θεό».

Το Αίμα του Κυρίου μας, το οποίο σε λίγες ημέρες θα χυθεί πάνω στον Σταυρό, είναι εκείνο το γιατρικό, που είναι σε θέση να εξαλείψει κάθε αμαρτία και να αναζωογονήσει την ψυχή όλων μας. Είναι το Θείο Αίμα που δέχτηκαν οι μαθητές Του από τον Ίδιο, κατά τον Μυστικό Δείπνο και που τους ένωνε μαζί Του, κάθε φορά που τελούσαν την Θεία Ευχαριστία.

Σε έναν τέτοιο Μυστικό Δείπνο μετείχε στο τέλος της ζωής της και η οσία Μαρία η Αιγυπτία, όταν εκεί, στα βάθη της ερήμου ,δέχτηκε την Θεία Κοινωνία από τον αββά Ζωσιμά. Ήταν αυτό το Θείο γιατρικό, το Αίμα του Χριστού, που ολοκλήρωσε την μετάνοιά της και της αποκάλυψε ορθάνοιχτη την πύλη της αιωνιότητας.

Αυτό το Αίμα του Χριστού ας γίνει και για μας το μέσον της ιάσεως και η πηγή της ενδυναμώσεώς μας. Ο Απόστολος Παύλος, όπως φαίνεται στην σημερινή αποστολική περικοπή, δεν αμφιβάλλει: Το αίμα αυτό μπορεί να αναγεννήσει την ύπαρξή μας, να εξαγνίσει την συνείδησή μας και να μας κάνει άξιους να δοξάσουμε τον Αναστημένο Χριστό.

Ιδού, λοιπόν, η μεγάλη μας ευκαιρία: Το Άγιο Πάσχα που πλησιάζει, ας μην αποτελέσει για μας απλώς και μόνον ένα γραφικό έθιμο, αλλά μια ανανέωση της επιθυμίας μας να ζήσουμε με τον Χριστό και να ενωθούμε μαζί Του. Την ώρα της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας, θα δεχτούμε μία πρόσκληση:   «Μετά φόβου Θεού πίστεως και αγάπης, προσέλθετε!»

Τότε και εμείς, ας απαντήσουμε με τα λόγια του αγίου Ιγνατίου, όταν βάδιζε προς το μαρτύριο:  «Μόνη τροφή μου επιθυμώ τον άρτο του Θεού, που είναι το Σώμα του Χριστού μου και μόνο ποτό το Αίμα Του, που είναι αγάπη χωρίς τέλος!».

Tags: Μεσολόγγι
Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

Ξεκινούν τα απογευματινά ιατρεία στο νοσοκομείο Αγρινίου
Αγρίνιο

Νοσοκομείο Αγρινίου: Ανανεώθηκε η θητεία των Σερασκέρη – Φιλιποπούλου

Ανανεώθηκαν οι θητείες του διοικητή των διασυνδεόμενων νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου και της αναπληρώτριας Διοικήτριας...

από Συντακτική Ομάδα
06/08/2025, 11:47
Ενημέρωση για συναυλία «Τρεις Ποιητές Αγωνιστές της Ελευθερίας μέσα από τη Μουσική του Μίκη Θεοδωράκη» στην Αρχαία Πλευρώνα
Εκδηλώσεις

Ενημέρωση για συναυλία «Τρεις Ποιητές Αγωνιστές της Ελευθερίας μέσα από τη Μουσική του Μίκη Θεοδωράκη» στην Αρχαία Πλευρώνα

Αναφορικά με την αποψινή συναυλία στην Αρχαία Πλευρώνα με τίτλο «Τρεις Ποιητές Αγωνιστές της Ελευθερίας...

από Συντακτική Ομάδα
06/08/2025, 11:33
Τιμήθηκε η πεντηκονταετής ιστορία του Φεστιβάλ Οινιαδών μέσα από την έκδοση ενός σπουδαίου λευκώματος
Εκδηλώσεις

Τιμήθηκε η πεντηκονταετής ιστορία του Φεστιβάλ Οινιαδών μέσα από την έκδοση ενός σπουδαίου λευκώματος

Με την παρουσίαση του λευκώματος «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΙΝΙΑΔΩΝ - 50 χρόνια Φως & Λόγος», από τον...

από Συντακτική Ομάδα
05/08/2025, 20:48
Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι η Αθηνά Παπαχρήστου, η γιαγιά μας από το Μεσολόγγι που δώρισε ένα ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ Μεσολογγίου.
Coloured Stories

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι η Αθηνά Παπαχρήστου, η γιαγιά μας από το Μεσολόγγι που δώρισε ένα ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ Μεσολογγίου.

Η είδηση ότι η Αθηνά Παπαχρήστου έφυγε από τη ζωή, έκανε το γύρο του διαδικτύου....

από Συντακτική Ομάδα
04/08/2025, 12:35
Ευηνοχώρι Μεσολογγίου: Υπό έλεγχο η επικίνδυνη φωτιά. Στη μάχη με τις φλόγες και ο ΕΟΕΔ
Ειδήσεις

Ευηνοχώρι Μεσολογγίου: Υπό έλεγχο η επικίνδυνη φωτιά. Στη μάχη με τις φλόγες και ο ΕΟΕΔ

Υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σήμερα το απόγευμα στο Ευηνοχώρι Μεσολογγίου, σύμφωνα...

από Συντακτική Ομάδα
02/08/2025, 21:11
Ευηνοχώρι Μεσολογγίου: ξέσπασε φωτιά σε δασική περιοχή. Πυροσβέστες και εναέρια μέσα δίνουν μάχη με τις φλόγες
Ειδήσεις

Ευηνοχώρι Μεσολογγίου: ξέσπασε φωτιά σε δασική περιοχή. Πυροσβέστες και εναέρια μέσα δίνουν μάχη με τις φλόγες

Επικίνδυνη φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή του Ευηνοχωρίου λίγο μετά τις 5.30 το...

από Συντακτική Ομάδα
02/08/2025, 20:52

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • Ποιος "γυροφέρνει" τον τοξοβόλο Κυριάκο; sara-mara
  • Ποιο πρόσωπο είχε συνάντηση στο Μαξίμου για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.; sara-mara
  • Δήμος Αγρινίου: Έστειλαν δελτίο Τύπου που έγραφε "ΜΕ ΕΚΔΙΚΗΣΗ".... sara-mara
  • Τι θα κάνει ο Γάκιας αν ο κοριός έχει πιάσει κι άλλον από την παράταξη του; sara-mara
  • Ο Δήμαρχος Αγρινίου δεν μπορεί να κάνει ζάφτι την παράταξη του. Ποιον θέλει για δήμαρχο; Μήπως υπάρχει τρίτο πρόσωπο που θα αναγκαστούν να τον βάλουν μπροστά για να μην χαθεί ο δήμος; sara-mara
  • Εις την Γαλλικήν ... sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.