Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, κατά το χρονικό διάστημα 5 έως τις 8 Μαΐου 2025 στη Γεωργιούπολη Χανίων στην Κρήτη, οι εργασίες του 10ου Ετήσιου Φόρουμ Στρατηγικής της Ε.Ε. για τη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR) και την Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου (ΑΙΙ), με τη συμμετοχή εκπροσώπων, της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Στρατηγικής καθώς και του Φόρουμ των Επιμελητηρίων, των Πόλεων και των Πανεπιστήμιων της Αδριατικής και του Ιονίου, των περιφερειών και της Κοινωνίας των Πολιτών.
Η Ελλάδα, για δεύτερη φορά, ασκεί την Προεδρία της Μακροπεριφερειακής Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιοχή Αδριατικής – Ιονίου (EUSAIR) και, παράλληλα, για τέταρτη φορά αυτή της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου (AII).
Το Forum, με τίτλο “Bridging Horizons: Strengthening Cooperation, Resilience, and Cohesion in the Adriatic-Ionian Region“, συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για την κορυφαία διοργάνωση της Στρατηγικής, που σηματοδοτεί την κορύφωση ενός πλήρη κύκλου εκδηλώσεων, πολιτικών και τεχνικών συναντήσεων, που υλοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2024.
Το 10ο Ετήσιο Φόρουμ EUSAIR και η ετήσια συνδιάσκεψη του Φόρουμ των Επιμελητηρίων, των Πόλεων και των Πανεπιστήμιων της Αδριατικής και του Ιονίου, επικεντρώθηκαν κυρίως στα θέματα που σχετίζονται με την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου, την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, την ανάδειξη του ρόλου της κοινωνικής συνοχής, την ανάδειξη γαλάζιων δεξιοτήτων, τη διασύνδεση των περιφερειών, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο νέο αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης, την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία ανάπτυξης και τη σύνδεση της EUSAIR με τη μελλοντική Πολιτική Συνοχής μετά το 2027. Οι συμμετέχοντες είχαν, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουν για τους μηχανισμούς χρηματοδότησης και για τους τέσσερις θεματικούς πυλώνες της EUSAIR μέσω των προγραμμάτων INTERREG και να μοιραστούν συγκεκριμένες ιδέες σχετικά με τις μελλοντικές προοπτικές της Στρατηγικής.
Η Στρατηγική της Ε.Ε. για την Περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου (EUSAIR) έχει ψηφιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2014, καθιστώντας την, την τρίτη μακροπεριφερειακή στρατηγική στην Ε.Ε.. Η Στρατηγική περιλαμβάνει 10 χώρες – 4 κράτη μέλη της Ε.Ε. (Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία και Σλοβενία) και 6 υποψήφια ή εν δυνάμει υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. κράτη (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία και Σαν Μαρίνο) – καλύπτοντας μια περιοχή 73 εκατομμυρίων κατοίκων.
Κατά την έναρξη των εργασιών ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και Αντιπρόεδρος του Φόρουμ των Επιμελητηρίων Παναγιώτης Τσιχριτζής, εκπροσωπώντας τα Επιμελητήρια των κρατών μελών της Στρατηγικής της Ε.Ε. για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR) καθώς και τους μακροχρόνιους εταίρους μας στην Κοινωνία των Πολιτών, του Φόρουμ των Πόλεων Αδριατικής και Ιονίου (FAIC), και της UniAdrion, του Δικτύου Πανεπιστημίων Αδριατικής-Ιονίου (μιας κοινότητας περισσότερων από 150 ιδρυμάτων – εμπορικών επιμελητηρίων, δήμων και πανεπιστημίων – που εργάζονται στις 10 χώρες EUSAIR), απηύθυνε χαιρετισμό αναφερόμενος ιδιαίτερα στον κεντρικό ρόλο που παίζουν τα Επιμελητήρια και όλο το οικοσύστημα των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών στην επιτυχία των μακροπεριφερειακών στρατηγικών μέσω της συμμετοχής τους και της κατάθεσης στοχευμένων προτάσεων, παρέχοντας απτά και ευεργετικά αποτελέσματα στην εξέλιξη της στρατηγικής και των στόχων της. Για τα Επιμελητήρια, τόνισε, αποτελεί μια πρόσκληση ευθύνης. Επισήμανε δε πως θεωρούμε τους εαυτούς μας επιχειρησιακούς εταίρους της Στρατηγικής: ακούμε τις ανάγκες των περιοχών μας, κινητοποιούμε τοπικούς φορείς, προωθούμε τη διασυνοριακή συνεργασία και παρουσιάζουμε δεδομένα, αναλύσεις και προτάσεις για να βοηθήσουμε τα θεσμικά όργανα να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις. Η περιοχή Αδριατικής-Ιονίου είναι ένας χώρος με μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές και η στρατηγική για τη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR) είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία που έχουμε για να τις υποστηρίξουμε και να σχεδιάσουμε με στόχο τη διαμόρφωση συνεργειών για βιώσιμη ανάπτυξη και οικονομική ανταγωνιστικότητα στην περιοχή. Παράλληλα, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες και ενέργειες των Επιμελητηρίων τα τελευταία χρόνια και στην τελευταία πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε από το Φόρουμ των Επιμελητηρίων, το Παρατηρητήριο Δεδομένων για την Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (DO-AIR), το οποίο έχει σχεδιαστεί για να γίνει ένα μόνιμο τεχνικό εργαλείο για τη διακυβέρνηση της EUSAIR – παρέχοντας δεδομένα, απεικονίσεις και αναλύσεις σχετικά με το εμπόριο, την κινητικότητα, τις υποδομές και την κοινωνικοοικονομική δυναμική στη Μακροπεριφέρειά μας.
Κατά την διάρκεια των τριήμερων εργασιών υλοποιήθηκε ένα πλούσιο πρόγραμμα συνεδριάσεων και θεματικών εκδηλώσεων. Συζητήθηκε το μέλλον της πολιτικής συνοχής και πώς μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου με στόχο τη διαμόρφωση συνεργειών και την επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής.
Το Forum AIC διοργάνωσε ειδική εκδήλωση με θέμα : «Αντιμετώπιση Προκλήσεων στις Ναυτιλιακές Υποδομές και Συνδεσιμότητα στην Περιοχή Αδριατικής-Ιονίου: Γνώσεις Εμπορικών Επιμελητηρίων και Προοπτικές που βασίζονται σε Δεδομένα από το Παρατηρητήριο DO-AIR». Η εκδήλωση διερεύνησε πώς τα Επιμελητήρια, οι εκπρόσωποι των Λιμενικών Αρχών και οι βασικοί παράγοντες στην εφοδιαστική αλυσίδα μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη συνδεσιμότητα στην περιοχή. Επίσης, ανέδειξε την πολύτιμη υποστήριξη που μπορεί να προσφέρει το Παρατηρητήριο Δεδομένων για την Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (DO-AIR) στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, βοηθώντας στη διαμόρφωση στρατηγικών που βασίζονται σε στοιχεία, στη διευκόλυνση του διαθεσμικού διαλόγου και στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο Υπουργών Αδριατικής-Ιονίου και η Υπουργική Συνάντηση για τη Στρατηγική της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής και Ιονίου, που ολοκληρώθηκαν με την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Κρήτης, στην οποία συμπεριλήφθηκε και το Παρατηρητήριο Δεδομένων για την Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (DO-AIR), επιβεβαιώνοντας τις δυνατότητές του ως στρατηγικό μέσο για ολόκληρη τη μακροπεριφέρεια.
Για άλλη μια φορά το Επιμελητηριο Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται στο επίκεντρο σχεδιασμού των Ευρωπαϊκών στρατηγικών για την περιοχή μας. Συνεργεί, συνεργάζεται, προτείνει και προσπαθεί να αφουγκραστεί τις συνθήκες που διαμορφώνονται. Οι στόχοι να μεταφέρουμε στην τοπική επιχειρηματικότητα και τους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, τις εμπειρίες μας και μέσα από προτάσεις και συνεργατική νοοτροπία να υποστηρίξουμε υγιή και βιώσιμα σχέδια ανάπτυξης για την περιοχή. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική χρονική στιγμή λόγω της Ελληνικής Προεδρίας για τη Μακροπεριφέρεια της Αδριατικής και Ιονίου και λόγω της έναρξης το επόμενο διάστημα υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας σχετικά με μοντέλα διαχείρισης βιώσιμων γεωργικών πρακτικών και προώθησης του αγροδιατροφικού τομέα, της υποστήριξης της ψηφιακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας, καθώς και της κατάθεσης ώριμων προτάσεων σε τομείς του βιώσιμου τουρισμού και της βιώσιμης καλλιέργειας μέσω υποστήριξης συστημάτων παραγωγής τροφίμων και κατανάλωσης που σέβονται τις φυσικές ισορροπίες, τη σημασία της βιοποικιλότητας, καθώς και την ανάγκη διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος. Έργα τα οποία έχουν ως προτεραιότητα την προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων, στο πλαίσιο των νέων προσκλήσεων διακρατικών προγραμμάτων των στρατηγικών πυλώνων ανάπτυξης της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR), για την περίοδο 2021-2027.