Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κτηνοτροφίας ανέδειξε σε συνέντευξή του στον ΔΥΤΙΚΑ FM και στη Δήμητρα Λαοπόδη ο κτηνοτρόφος από την Μπαμπίνη Ξηρομέρου, Ξενοφών Τζαδήμας, περιγράφοντας με έντονο τρόπο την οικονομική πίεση που βιώνουν οι παραγωγοί, αλλά και τις δυσκολίες που δημιουργούνται ενόψει του Πάσχα.
Ο κ. Τζιαδήμας αναφέρθηκε αρχικά στο θέμα των ζωονόσων και στον τρόπο διαχείρισής τους, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία του με την πρακτική της θανάτωσης ζώων σε πολλές περιπτώσεις. Όπως σημείωσε, αρκετοί κτηνοτρόφοι ζητούν τον εμβολιασμό των κοπαδιών τους, ωστόσο –όπως υποστήριξε– η πολιτεία αποφεύγει αυτή τη λύση επικαλούμενη ζητήματα που σχετίζονται με τις εξαγωγές.
«Όταν αρρωστήσει ένας άνθρωπος πάει στον γιατρό για θεραπεία. Στα ζώα όμως μπαίνουν μέσα και τα σκοτώνουν αντί να τα θεραπεύσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κατάσταση στην Αιτωλοακαρνανία
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, τόνισε ότι σε πολλές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας έχουν ήδη θανατωθεί μεγάλος αριθμός ζώων, γεγονός που έχει οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία αρκετές οικογένειες που ζουν αποκλειστικά από την κτηνοτροφία.
Όπως είπε, μπορεί στην περιοχή του να μην έχουν ακόμη παρουσιαστεί μαζικές απώλειες, ωστόσο σε άλλες περιοχές –όπως γύρω από το Μεσολόγγι– η ζημιά είναι ήδη μεγάλη.
«Δεν είναι θέμα αν χτυπήθηκε το δικό μου κοπάδι ή του γείτονα. Όταν καταστρέφονται οι κτηνοτρόφοι σε μια περιοχή, επηρεάζεται ολόκληρος ο κλάδος», υπογράμμισε.
Το ζήτημα με τις συκωταριές
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα της απόρριψης των συκωταριών και άλλων εντοσθίων στα σφαγεία, ένα ζήτημα που –όπως είπε– προκαλεί σημαντική οικονομική απώλεια στους παραγωγούς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και όταν τα ζώα ελέγχονται από κτηνιάτρους και κρίνονται υγιή, τα εντόσθια απορρίπτονται, κάτι που στερεί από τους κτηνοτρόφους ένα σημαντικό έσοδο.
«Όταν σφάζονται τα ζώα στο σφαγείο, γίνεται έλεγχος από τον κτηνίατρο και παίρνουμε πιστοποιητικό ότι είναι υγιή. Παρ’ όλα αυτά οι συκωταριές πετιούνται. Αν ένας κτηνοτρόφος σφάξει 100 αρνιά ή κατσίκια, μιλάμε για πάνω από 100 κιλά προϊόντος που χάνονται», ανέφερε.
Όπως τόνισε, το οικονομικό πλήγμα μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 200 ευρώ ή και περισσότερο ανά σφαγή, ποσό ιδιαίτερα σημαντικό για έναν κτηνοτρόφο που ήδη παλεύει με αυξημένα κόστη παραγωγής.
Αγωνία ενόψει Πάσχα
Το ζήτημα αποκτά μεγαλύτερη σημασία ενόψει της πασχαλινής περιόδου, όταν η ζήτηση για αρνιά και κατσίκια αυξάνεται και οι παραγωγοί προσδοκούν να καλύψουν μέρος των εξόδων τους.
Ο κ. Τζιαδήμας επεσήμανε ότι πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν συσσωρευμένα χρέη σε ζωοτροφές και άλλες υποχρεώσεις και περιμένουν την πασχαλινή αγορά για να μπορέσουν να ανταποκριθούν.
«Δεν μιλάμε για μεγάλες επιχειρήσεις. Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι παλεύουν για λίγα ευρώ για να πληρώσουν το ρεύμα, τις ζωοτροφές και τις οικογενειακές ανάγκες», σημείωσε.
Αίτημα για στήριξη
Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο κτηνοτρόφος από το Ξηρόμερο κάλεσε την πολιτεία να εξετάσει άμεσα το θέμα και να δώσει λύσεις, είτε με αποζημιώσεις είτε με αλλαγές στις διαδικασίες.
Όπως είπε, η κτηνοτροφία αποτελεί έναν από τους τελευταίους παραγωγικούς πυλώνες της υπαίθρου και χρειάζεται ουσιαστική στήριξη.
«Η κτηνοτροφία είναι η ζωή μας. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, φοβάμαι ότι πολλοί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα», κατέληξε.







