• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2026
agrinionet.gr
No Result
View All Result
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
No Result
View All Result
agrinionet.gr
No Result
View All Result

Η Σύναξη των Αγίων Αποστόλων στο Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας

by Συντακτική Ομάδα
30/06/2025
in Αγρίνιο, Εκδηλώσεις
Reading Time: 1 min read
A A
0
Η Σύναξη των Αγίων Αποστόλων στο Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας

Χριστού. Αυτός ήταν ο κεντρικός σκοπός της ύπαρξής τους∙ να υλοποιήσουν ό,τι διδάχτηκαν από τον Χριστό. Να ευθυγραμμίσουν τη ζωή τους σύμφωνα με το δικό Του θέλημα. Γι’ αυτό και έπεισαν τους άλλους.

Σχετικά Άρθρα.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο Προπονητικό Κέντρο της Λίμνης Στράτου

Απογοητευτικός ο πρώτος μήνας των θερινών εκπτώσεων στο Αγρίνιο

Αστακός: Πολιτιστικές και Αθλητικές Εκδηλώσεις Αύγουστος 2026

Ερώτημα για την αιτία της πυρκαγιάς στην Υψηλή Παναγιά Ελαιοφύτου

Μίλησαν σε άγνωστους ανθρώπους και εκείνοι τους εμπιστεύτηκαν. Κήρυξαν και το κήρυγμα τους έσπειρε μέσα στις καρδιές των ανθρώπων την αγάπη για τον αληθινό Θεό, την πίστη στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Γι’ αυτό και ξεπέρασαν τις ανθρώπινες δυνάμεις και δυνατότητες και έγιναν τολμηροί, θαρραλέοι, ασυμβίβαστοι ομολογητές. Γι’ αυτό και μετέδωσαν ως φως, αλήθεια, αγάπη και ζωή αυτό που οι ίδιοι βίωσαν πλησίον του Διδασκάλου τους.

Η αποστολική ιδιότητα όμως δεν αφορά μόνο τους δώδεκα Αποστόλους. Η αγία μας Εκκλησία μάς καλεί όλους ανεξαιρέτως να γίνουμε μικροί ή μεγάλοι απόστολοι. Εδώ όμως τίθεται ένα ερώτημα. Πώς μπορούμε να μεταδώσουμε κάτι και αυτό να γίνει ικανό να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου; Η απάντηση είναι, ότι πρώτα απ’ όλα εμείς θα πρέπει να πιστέψουμε εμπειρικά και όχι ιδεολογικά. Να έχουμε συμπάσχει με τον Χριστό, να έχουμε συσταυρωθεί και συναναστηθεί μαζί Του. Να ζει ο Χριστός μέσα μας. Τότε μόνο μπορούμε να μεταδώσουμε την αλήθεια του Ευαγγελίου και αυτή η μετάδοση να γίνει τόσο ικανή, έτσι ώστε να μεταμορφώσει τη ζωή ενός ανθρώπου».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι μέσα στην Εκκλησία η αποστολική ιδιότητα μας προσφέρει και την αποστολική διαδοχή και ανέλυσε τί ακριβώς σημαίνει αποστολική διαδοχή, τονίζοντας ότι η Εκκλησία δεν είναι ένα συνονθύλευμα προσωπικών ιδεολογιών και απόψεων. Μέσα στην Εκκλησία μεταφέρεται ανόθευτη και αναλλοίωτη η αλήθεια και η διδασκαλία, όπως βιώθηκε από τους Αγίους Αποστόλους και τους διαδόχους τους.

«Αυτή είναι η ευθύνη μας∙ να μπορούμε να γίνουμε και εμείς συνεργοί στην αποστολική διαδοχή. Όχι μόνο στο θέμα της διδασκαλίας, αλλά και στο θέμα της πράξης. Αποστολική διαδοχή δεν είναι μόνο να πιστεύω αυτό που πίστεψαν και οι προηγούμενοι από εμένα. Αυτό αποτελεί την μια έκφραση της αποστολικής διαδοχής. Η άλλη έκφραση είναι να φροντίσω την θέση την δική μου να την προσφέρω σε αυτούς που θα ακολουθήσουν μετά από εμένα. Και εδώ, είναι η σύγχρονη αγωνία του Επισκόπου. Άραγε, θα υπάρξουν αυτοί που θα μας αντικαταστήσουν, που θα παραλάβουν τη σκυτάλη από εμάς και θα συνεχίσουν το έργο, όχι το δικό μας μόνο, αλλά το έργο όλων όσων προηγήθηκαν από εμάς. Και όσον αφορά την επισκοπική διαδοχή σίγουρα θα υπάρχει, αφού η Εκκλησία πάντοτε συνοδικώς διασκεψαμένη και εν Αγίω Πνεύματι θα τελεσιουργεί το μυστήριο της εκλογής Επισκόπων. Όμως η αγωνία είναι και για όλους εσάς. Σήμερα ο καθένας από εσάς θα πρέπει να αναλογιστεί: εδώ που είμαι εγώ, όταν θα φύγω θα έρθει κάποιος άλλος να καταλάβει τη θέση μου, είτε είμαστε κληρικοί, είτε ιεροψάλτες, είτε επίτροποι, είτε όλοι εσείς τα πιστά μέλη της Εκκλησίας; Θα υπάρξουν διάδοχοι για να κρατήσουν ζωντανή την πίστη, να διατηρήσουν τους Ναούς μας, τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμά μας;

Γι’ αυτό ο καθένας από εμάς πρέπει να γίνει ένας μικρός απόστολος. Αν είναι γονέας να εμπνεύσει τα παιδιά του, αν είναι παππούς ή γιαγιά να εμπνεύσει τα εγγόνια του. Αν έχει μία ιδιότητα, να φροντίσει για τη δική του διαδοχή. Αλίμονο αν δεν μεριμνήσουμε τον θησαυρό της πίστης που κατέχουμε εμείς να μην τον προσφέρουμε και στις επόμενες γενεές. Μόνο που τελικά για να πείσουμε τους νέους μας θα πρέπει να αποδείξουμε, ότι αυτό που εμείς βιώνουμε είναι η αλήθεια και ότι την αλήθεια μπορούμε να τη βιώσουμε πραγματικά.

Και εδώ έρχεται, αδελφοί μου, η τρίτη σκέψη. Όλοι ανεξαιρέτως οι Απόστολοι, αυτό που αποδέχθηκαν μέσα στα όρια της πίστης, το έκαναν πράξη. Εμείς στις ημέρες μας προτιμούμε τη θεωρία και είμαστε λιγότερο πρόθυμοι να ανταποκριθούμε στην πράξη. Και αυτό το μαρτυρεί η παθογένεια που υπάρχει στην κοινωνία μας: η παραβατικότητα, η εγκληματικότητα, η οικογενειακή βία, τα τροχαία ατυχήματα, τα σκάνδαλα γύρω από τον δημόσιο βίο, που πολλές φορές μάς προβληματίζουν, μία αίσθηση δηλαδή, ότι άλλο είναι η πίστη κι άλλο είναι η ζωή και οι επιλογές μας. Και οι πρώτοι που σκανδαλίζονται από αυτήν την αντιφατικότητα της πίστεως και της ζωής είναι οι νέοι μας, οι οποίοι γνωρίζουν, ότι δεν μπορούν να αποδεχτούν κάτι που εμείς οι μεγαλύτεροι δεν αφήσαμε περιθώρια να αλλάξει τη ζωή μας.

Αν θέλουμε πραγματικά να γίνουμε αιτία και αφορμή κάποιοι να διδαχθούν, να παραδειγματιστούν, να εμπνευστούν από εμάς, τότε πρέπει εμείς με αυτοκριτική να δούμε τη ζωή μας, τις επιλογές μας, τα λάθη μας και στο τέλος να μετανοήσουμε.

Ας μην διαμαρτυρόμαστε λοιπόν για τους νέους που ίσως δυσκολεύονται να μας εμπιστευθούν, που είναι επιφυλακτικοί απέναντί μας, που δεν μας ακολουθούν. Ας αναρωτηθούμε τί είδαν από εμάς, τί γνώρισαν κοντά μας. Μήπως είδαν μία αντιφατικότητα, μία υποκρισία; Μήπως εμείς τελικά τους μεταδώσαμε αυτή τη λανθασμένη σκέψη;».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «αυτή λοιπόν η μεγάλη εορτή πρέπει να γίνει αφορμή να αναλογισθούμε: η δική μας εμπειρία μέσα στην Εκκλησία είναι τόσο δυνατή, ώστε να εμπνεύσει και τους άλλους ανθρώπους; Και αν ναι, να αγωνισθούμε γι’ αυτήν την διαδοχή. Δεν θα είμαστε αιώνιοι πάνω στη γη. Θα δώσουμε λόγο στο Θεό για το τί εργαστήκαμε και για το ποιούς αφήσαμε στη δική μας θέση. Και ας αναλογιστούμε ακόμα, ότι η δική μας ευθύνη είναι η πίστη μας να εκφράζεται στη ζωή μας μέσα από τα έργα, τις επιλογές και τις πράξεις μας. Αυτό δεν είναι εύκολο. Θέλει θυσία, θάρρος, αντίσταση, ομολογία. Στο τέλος όμως αυτή είναι η ευλογία που ο Θεός δίνει σε όσους πίστεψαν σε Εκείνον, σε όσους Τον αγάπησαν και σε όσους θυσιάστηκαν γι’ Αυτόν».

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου στον Προϊστάμενο της Ενορίας, π. Θεμιστοκλή Σωτηρόπουλο, εξαίροντας το έργο του και την προσπάθεια που καταβάλει στην Ενορία του Αγγελοκάστρου.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο      https://photos.app.goo.gl/cTNgUHW9tZKoKr8FA

Tags: ΑγρίνιοΕκδηλώσεις
Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο Προπονητικό Κέντρο της Λίμνης Στράτου
Αγρίνιο

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο Προπονητικό Κέντρο της Λίμνης Στράτου

    Η αντίστροφη μέτρηση για το Πανευρωπαϊκό  Πρωτάθλημα Θαλάσσιου Σκι Νέων (U14 & U17)...

by Συντακτική Ομάδα
07/08/2026, 11:25
Ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις
Αγρίνιο

Απογοητευτικός ο πρώτος μήνας των θερινών εκπτώσεων στο Αγρίνιο

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στον εμπορικό κόσμο του Αγρινίου η εικόνα που κατέγραψε η αγορά κατά...

by Συντακτική Ομάδα
07/08/2026, 11:19
Αστακός: Πολιτιστικές και Αθλητικές Εκδηλώσεις Αύγουστος 2026
Εκδηλώσεις

Αστακός: Πολιτιστικές και Αθλητικές Εκδηλώσεις Αύγουστος 2026

      5-6/8, Τετάρτη & Πέμπτη - 21:00 - Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημαρχείου Αστακού -...

by Συντακτική Ομάδα
07/08/2026, 11:13
Ερώτημα για την αιτία της πυρκαγιάς στην Υψηλή Παναγιά Ελαιοφύτου
Αγρίνιο

Ερώτημα για την αιτία της πυρκαγιάς στην Υψηλή Παναγιά Ελαιοφύτου

Ερωτήματα προκαλεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Υψηλής Παναγιάς Ελαιοφύτου, καθώς κάτοικοι της...

by Συντακτική Ομάδα
06/08/2026, 05:57
Άγρια συμπλοκή στη Λεπενού: Συγγενείς ήρθαν στα χέρια μετά από επεισόδιο με ανήλικο – Καταγγελία για απειλή με μαχαίρι
Αγρίνιο

Άγρια συμπλοκή στη Λεπενού: Συγγενείς ήρθαν στα χέρια μετά από επεισόδιο με ανήλικο – Καταγγελία για απειλή με μαχαίρι

    Λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκε σοβαρό επεισόδιο στη Λεπενού...

by Συντακτική Ομάδα
03/08/2026, 14:01
Θλίψη για τον 26χρονο πυροσβέστη από το Αγρίνιο που έχασε τη ζωή του στη φωτιά του Γυθείου
Αγρίνιο

Θλίψη για τον 26χρονο πυροσβέστη από το Αγρίνιο που έχασε τη ζωή του στη φωτιά του Γυθείου

Βαρύ πένθος έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του 26χρονου πυροσβέστη Κώστα Λαιμοδέτη, με καταγωγή...

by Συντακτική Ομάδα
29/07/2026, 23:10
Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • Όταν η χημεία φέρνει έργα... sara-mara
  • Ο Φαρμάκης επενδύει εκεί που άλλοι μένουν στα λόγια sara-mara
  • Βασίλης Καραθανάσης: Ένα νέο πρόσωπο που κερδίζει πολιτικό έδαφος sara-mara
  • Αμπάρια Παναιτωλίου: Η παιδική χαρά… για τους λάτρεις της άγριας φύσης! video foto sara-mara
  • Αγρίνιο: Διατηρητέο κτίριο και δίπλα… αποθήκη. Λίγα μέτρα από το δημαρχείο Αγρινίου εικόνες ντροπής. Κανείς από τους αρμόδιους δεν βλέπει; sara-mara
  • Τα «ραντάρ» της ΕΛΑΣ στο Αγρίνιο και η αναζήτηση προσώπων με κοινωνικό αποτύπωμα sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

No Result
View All Result
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.