• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Πέμπτη, 3 Ιουλίου, 2025
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων

από Συντακτική Ομάδα
26/11/2019
σε Ξηρόμερο
Χρόνος ανάγνωσης: 1 ′
A A
0
Share on FacebookShare on Twitter

Παρέμβαση της Εταιρείας Φίλων των μνημείων της Παλαιομάνινας για την εγκληματική αδιαφορία επισκευής σημαντικών  τμημάτων (οροφή, παράθυρα και άλλα) του εμβληματικού παραδοσιακού σχολικού κτιρίου που πρόσφατα έγινε Λαογραφικό Μουσείο.

Με ανακοίνωσή της που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας Κώστα Κουτουβέλη και τον Γενικό γραμματέα Δημήτρη Πούλιο, καταγγέλλει την εγκληματική αδιαφορία επισκευής της οροφής, παράθυρων και άλλων σημαντικών τμημάτων του εμβληματικού παραδοσιακού κτιρίου «Συγγρού», το οποίο χρησιμοποιούνταν ως Δημοτικό Σχολείο επί πολλές δεκαετίες και πριν από μερικά χρόνια ως Γυμνάσιο και που τελικά έκλεισε ελλείψει… μαθητών.

Σχετικά Άρθρα.

Ο Δήμος Αγρινίου στο 6ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Συλλόγων στο Ηράκλειο

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο τελικό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Έξυπνης Εξειδίκευσης στις Βρυξέλλες

Απάντηση Παπαναστασίου στην ανακοίνωση του Συνδυασμού  «Αγρίνιο- Πάμε Ψηλά»

Προπώληση εισιτηρίων για τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή στο Αρχαίο Θέατρο Οινιαδών

Πριν από μερικούς μήνες, με πρωτοβουλία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής Ξηρομέρου το κτίριο αυτό μετετράπη σε Λαογραφικό Μουσείο, όπου μεταφέρθηκε όλο το πλούσιο λαογραφικό υλικό που είχε αποκτήσει η Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας με μεγάλο κόπο, κόστος και προσφορές συγχωριανών. Η ανακοίνωση αυτή έχει ως εξής:

«Όταν βλέπεις ένα κτίριο να καταρρέει, σίγουρα είναι του ελληνικού κράτους ή της εκκλησίας. Και η Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας στην προσπάθειά της να μην επιβεβαιωθεί η εύστοχη αυτή διαπίστωση έσπευδε από την αρχή της ίδρυσής της, να στηρίζει οικονομικά πρωτοβουλίες που είχαν ως σκοπό την έγκαιρη επισκευή τέτοιων κτιρίων ή άλλες δραστηριότητες.

Ενδεικτικά  αναφέρουμε την οικονομική στήριξη της επισκευής της σάπιας ξύλινης οροφής του ιερού Ναού των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του χωριού, την ολοσχερή ανακαίνιση του παλιού τυροκομείου με δαπάνη πάνω από 35.000 ευρώ, την αγορά και ανακαίνιση του ερειπωμένου «Μύλου Λάπα», την οικονομική ενίσχυση του πολιτιστικού Συλλόγου «Σαυρία» και της ποδοσφαιρικής ομάδας «Φλόγα»

Την ίδια προσπάθεια κατέβαλε για να διασωθεί και να αξιοποιηθεί και το παραδοσιακό αυτό σχολικό κτίριο και να το απαλλάξει από τα εγκλήματα που έχουν γίνει στο σημαντικό αυτό στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς με τους εκάστοτε χρωματισμούς και τις… ασβεστικές επιθέσεις στην επιβλητική του πρόσοψη.

Το 2016 το ίδιο κτίριο παρουσίαζε εικόνα ντροπής και εγκατάλειψης μετά την προσπάθεια ανακαίνισης που είχε καταβληθεί πριν από δέκα χρόνια, δηλαδή το 2006, από τη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας με χρηματοδότηση του Οργανισμού Σχολικών κτιρίων, ύστερα από παρέμβαση της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας.

Το 2006, ο τότε πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας Δημήτρης Στεργίου, βλέποντας τις επικίνδυνες φθορές και ζημιές στο κτίριο, επικοινώνησε με τον τότε πρόεδρο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, τον οποίο στη συνέχεια τον ενημέρωση με σχετικό υπόμνημα στο οποίο αναφέροντα, μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Το κτίριο που στεγάζεται σήμερα το Γυμνάσιο Παλαιομάνινας θεωρείται ένα από τα καλύτερα δείγματα ελληνικής αρχιτεκτονικής. Έγινε στις αρχές του 2ο0υ αιώνα. Είναι έργο του νομομηχανικού Καλλία, ο οποίος άφησε ένα τεράστιο έργο σε όλη την Ελλάδα. Είναι έργο χρηματοδοτήσεων Συγγρού. Η άγνοια και οι άσχημες επεμβάσεις του παρελθόντος έχουν οδηγήσει το κτίριο σε μια κατάσταση ντροπής και μάλιστα τη στιγμή που στο κτίριο στεγάζονται 56 μαθητές των τριών τάξεων…».

Στη συνέχεια ενημερώθηκε η Νομαρχία, η οποία ήταν υπεύθυνη για την επισκευή του κτιρίου, η οποία, ύστερα από επίσκεψη του αρχιτέκτονα Σπύρου Καραχρήστου έγινε αναλυτική παρουσίαση των προβλημάτων και του αντίστοιχου κόστους αποκατάστασης της φθοράς σε σχετικό έγγραφο το οποίο, υπό ημερομηνία 31 Μαϊου 2006, κοινοποιήθηκε σε στην Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας και, φυσικά, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Παλαιομάνινας.

Στο δισέλιδο αυτό έγγραφο (παρατίθεται) παρουσιάζονται αναλυτικά οι εργασίες με πρώτη την καθαίρεση των άθλιων επιχρισμάτων, την καθαίρεση της σάπιας ξύλινης στέγης και την τοποθέτηση καινούργιας, την καθαίρεση ψευδοροφών, αποξύλωση ξύλινων κουφωμάτων, θύρες ξύλινες ταμπλαδωτές, ποδιές παραθύρων με μάρμαρο, επικεράμωση και άλλες συνολικής δαπάνης 70.000 ευρώ.

Δηλαδή, φθορές και καταστροφές που δεν άντεξαν στο χρόνιο και προκάλεσαν τις ζημιές στις 17 Νοεμβρίου, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ξηρομέρου και ρεπορτάζ  ντόπιων ηλεκτρονικών εφημερίδων. Στο ένα δωμάτιο είχαν αποκολληθεί τμήματα της οροφής και στο άλλο είχαν πέσει τμήματα της οροφής και στο τρίτο δωμάτιο το παράθυρο που ασφάλιζε με ένα καρφί, είχε ανοίξει από τον αέρα ρίχνοντας και σπάζοντας ψηλά το έπιπλο και μερικές στάμνες.

Έτσι, τα στοιχεία της φύσης αποκάλυψαν δύο τινά: ή τότε, το 2006, δεν έγιναν αυτές οι εργασίες ή από τότε δεν έγινε καμία επισκευή των τμημάτων αυτών του κτιρίου που προκάλεσαν την κατάρρευση».

Καλούμε: τον δήμαρχο Ξηρομέρου. Τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Ξηρομέρου, τους Παλαιομανιώτες δημοτικούς συμβούλους κ.κ. Φίλιππο Σαμαλέκο, Νικόλαο Ζώγα και όλους τους συμβούλους της δημοτικής αρχής, Το Ν.Π.Δ.Δ. του δήμου και τον πρόεδρο της. Τον πρόεδρο του κοινοτικού διαμερίσματος  Σπυρίδωνα Ζώγα και το κοινοτικό συμβούλιο και κάθε αρμόδιο φορέα.

Να ενδιαφερθούν άμεσα για την διάσωση του πλούσιου εκθεσιακού υλικού λαογραφίας και τέχνης, την αποκατάσταση των υλικών ζημιών στο κτήριο που προσφάτως στεγάσθηκε, (δείγμα προχειρότητας), την συντήρηση και την υλικοτεχνική ολοκλήρωση των μουσείων Παλαιομάνινας (λαογραφικού και αγροτοτεχνολογικού).

Ότι έχει συλλεχθεί με κόπους 22 ετών, από δωρεές συγχωριανών μας και προσωπικά έξοδα, δεν θα πρέπει να παραδοθεί έρμαιο στην μανία της αδιαφορίας και την φθορά του χρόνου. Η ολοκλήρωση των λαογραφικών μουσείων της Παλαιομάνινας καθιστούν επιτακτική την ανάγκη, για επείγουσα  παρέμβαση.

 

Σημείωση: Το λαογραφικό μουσείο της Παλαιομάνινας, στον ελάχιστο χρόνο που λειτουργεί, έχει χαρακτηριστεί από τους επισκέπτες ως ένα από τα καλύτερα μουσεία του νομού μας. Ας ληφθεί σοβαρά υπ όψη…   θλίψη για την εγκατάλειψη:

Με αφορμή τις πρόσφατες ζημιές στο λαογραφικό μουσείο να σημειώσουμε ότι με βιασύνη και προχειρότητα ανακαινίστηκε μόνο μια αίθουσα προκειμένου το ιστορικό κτήριο να φιλοξενήσει τα εκθέματα. Προχωρώντας στο εσωτερικό του κτηρίου νιώθεις λύπη και στεναχώρια. Το μέγεθος της μιας αίθουσας είναι ανεπαρκές για την ποσότητα των εκθεμάτων, αναγκάζοντάς τα έτσι να στοιβάζονται στις άλλες αίθουσες παρατημένα, εκτεθειμένα πρόχειρα, σκονισμένα, με σοβαρά προβλήματα υγρασίας, σοβάδες να πέφτουν και το ταβάνι να στάζει…

Για του λόγου το αληθές, οι φωτογραφίες απο το εσωτερικό του κτηρίου, που τραβήχτηκαν μετά τα εγκαίνια….

xiromeronews.gr

 

Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

Ξηρόμερο: Δόθηκε η εντολή για την πληρωμή των υπολοίπων των άμεσων ενισχύσεων για το έτος 2024.
Ξηρόμερο

Ξηρόμερο: Δόθηκε η εντολή για την πληρωμή των υπολοίπων των άμεσων ενισχύσεων για το έτος 2024.

Ο δήμος Ξηρομέρου ενημερώνει τους αγρότες του Δήμου, ότι δόθηκε η εντολή από τη διοίκηση...

από Συντακτική Ομάδα
02/07/2025, 13:56
Στα 178 εκατ. € ο προϋπολογισμός του Μέτρου 23 που θα στηρίξει γεωργούς που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, μετά την 1/1/24 – Υπεβλήθη επίσημα το αίτημα στην ΕΕ.
Ξηρόμερο

Στα 178 εκατ. € ο προϋπολογισμός του Μέτρου 23 που θα στηρίξει γεωργούς που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, μετά την 1/1/24 – Υπεβλήθη επίσημα το αίτημα στην ΕΕ.

Υποβλήθηκε επίσημα την Παρασκευή 23 Μαΐου 2025 στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.) το νέο Μέτρο...

από Συντακτική Ομάδα
28/05/2025, 20:49
Κοινότητα Αστακού: Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Εκδρομή πεζοπορίας στη ‘’Βελούτσα’’.
Ξηρόμερο

Κοινότητα Αστακού: Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Εκδρομή πεζοπορίας στη ‘’Βελούτσα’’.

Η Δημοτική Κοινότητα Αστακού, διοργανώνει εκδρομή πεζοπορίας στην κορυφή της ‘’Βελούτσας’’. Οι συμμετέχοντες θα μεταφερθούν...

από Συντακτική Ομάδα
28/05/2025, 14:10
Τέμπη: Στο Δυτικά FM 92,8 η Σταυρούλα Καρύδη υπερασπίζει την αθωότητα του παιδιού της, μηχανοδηγού Δημήτρη Μασσαλή από το Ξηρόμερο
Ξηρόμερο

Τέμπη: Στο Δυτικά FM 92,8 η Σταυρούλα Καρύδη υπερασπίζει την αθωότητα του παιδιού της, μηχανοδηγού Δημήτρη Μασσαλή από το Ξηρόμερο

Βιώνοντας το βαρύ πένθος για την απώλεια του παιδιού της στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των...

από Συντακτική Ομάδα
27/05/2025, 21:07
“Κλειδί” για την ανάπτυξη επενδύσεις στο Πλατυγιάλι και υποδομές λέει o δήμαρχος Ξηρομέρου στον “Δυτικά Fm”
Ξηρόμερο

Δήμαρχος Ξηρομέρου μιλά για το Φράγμα των Αχυρών

Ο δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης μίλησε στον ΔΥΤΙΚΑ FM και τη Δήμητρα Λαοπόδη για τις...

από Συντακτική Ομάδα
24/05/2025, 19:48
Η δράση 24ωρης τηλεφροντίδας για ηλικιωμένους «Click Ζωής» και στον Δήμο Ξηρομέρου.
Ξηρόμερο

Η δράση 24ωρης τηλεφροντίδας για ηλικιωμένους «Click Ζωής» και στον Δήμο Ξηρομέρου.

Ο Δήμος Ξηρομέρου ενημερώνει για την λειτουργία της κοινωνικής υπηρεσίας τηλεφροντίδας «Click Ζωής» από την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας....

από Συντακτική Ομάδα
17/05/2025, 20:26

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • Τι θα κάνει ο Γάκιας αν ο κοριός έχει πιάσει κι άλλον από την παράταξη του; sara-mara
  • Ο Δήμαρχος Αγρινίου δεν μπορεί να κάνει ζάφτι την παράταξη του. Ποιον θέλει για δήμαρχο; Μήπως υπάρχει τρίτο πρόσωπο που θα αναγκαστούν να τον βάλουν μπροστά για να μην χαθεί ο δήμος; sara-mara
  • Εις την Γαλλικήν ... sara-mara
  • Άτολμος λόγω πολιτικής ομηρίας; sara-mara
  • Μην τάξεις στον άγιο κερί... sara-mara
  • Ο Βοεβόδας... μήνυσε ... sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.