Πολιτική Συνεντεύξεις

Α. Κατσιφάρας “το ψηφοδέλτιο μας είναι ανανεωμένο”. Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης στο AgrinioNet.gr

Tο δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Απόστολου Κατσιφάρα που παραχώρησε στην κάμερα του AgrinioNet.gr δημοσιεύουμε σήμερα. Ο Απόστολος Κατσιφάρας μιλά για την κριτική που δέχεται από τους Φαρμάκη και Σπηλιόπουλο, έτερους υποψηφίους για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Μιλά για αξιοπρέπεια και για την πολιτική δυναική της ΠΔΕ και δηλώνει περήφανος. “Για την αξιοπρέπειά μας και για την πολιτική δυναμική της Περιφέρειας είμαι περήφανος. Είμαι περήφανος, γιατί άνοιξαν όλα τα σαλόνια στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο και στην Αθήνα για τη Δυτική Ελλάδα. Ήταν μία πολιτική κατάκτηση. Δεν γυρίζαμε σαν ζητιάνοι. Πήγαμε αγέρωχοι και ανοίξαμε τις πόρτες όρθιοι σαν το κυπαρίσσι. Αυτή την Περιφέρεια οραματίζομαι. Μία Περιφέρεια εξωστρεφής στην Ευρώπη, που να σε υπολογίζουν οι πάντες, και στην Περιφέρεια και στην Αθήνα. Αυτό που έχουμε χτίσει είναι μία αξιακή περιφέρεια. Με αδυναμίες, ναι, με προβλήματα, ναι, αλλά όμως με καθαρή ματιά στο μέλλον, στη δημοκρατία, στη συμμετοχική λειτουργία μας.
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για την αναδιάταξη του ακαδημαικού χάρτη και το αν έχει παγιδευτεί στο τυράκι της Νομικής αναφέρει “όταν ολοκληρωθεί η διαβούλευση εντός των ακαδημαϊκών τειχών η Περιφέρεια θα έχει και λόγο και διεκδίκηση. Για να τελειώνουμε αυτό το πράγμα, η Νομική δεν ενοχλεί κανέναν! Μη βλέπουμε ο ένας εχθρό τον άλλο. Η Νομική είναι κάτι το ανεξάρτητο, ήταν μία διεκδίκηση χρόνια, τέθηκε στο τραπέζι και εγώ την έβαλα -δεν το κρύβω αυτό- όπως έχω βάλει στο τραπέζι την Πανεπιστημιακή Σχολή στο Αγρίνιο. Με επαγγελματικά δικαιώματα όμως” τονίζει ο Περιφερειάρχης και προσθέτει “Όχι να βγάζουμε φοιτητές χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, γιατί θα κάνουμε σχολές και τις χάνουμε μετά. Αν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα οι σχολές μας, έχουν δομή σε επίπεδο Κοσμητείας, τότε θα έχουμε ένα Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο. Μέχρι τώρα τι κάναμε; Κάναμε από προγράμματα Πανεπιστημιακές Σχολές χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και στην πορεία αυτές χάνανε τη θέση τους στον ακαδημαϊκό τους χάρτη και εμείς χάναμε τις Σχολές. Άρα λοιπόν νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται είναι μία νέα αντίληψη το πως βλέπουμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα”.
Παράλληλα μιλά και για την κυβέρνηση που δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ακόμη κάτι. “Η κυβέρνηση από τη μία πλευρά λέει με ακαδημαϊκά κριτήρια και από την άλλη πλευρά ολοκληρώνει ένα σχέδιο. Εμείς δεν το ξέρουμε, δεν το ξέρει κάνεις, δεν έχει παρουσιαστεί το σχέδιο. Θέλω να πιστεύω ότι όταν ολοκληρωθεί η κουβέντα, εμείς θέλουμε να γνωρίζουμε ποιος είναι ο σχεδιασμός στην περιφέρειά μας. Εδώ θα έχουμε και ρόλο και λόγο και διεκδίκηση, αλλά πρέπει να κλείσει ο πρώτος κύκλος που είναι μία εσωτερική διαβούλευση στo Πανεπιστήμιο”.
Η φιλοσοφία της διαχείρησης και τα ρουσφέτια.
Αναφορικά με τη φιλοσοφία της διαχείρισης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο Απ. Κατσιφάρας αναφέρει “Εμείς στην περιφέρεια έχουμε άλλη κουλτούρα. Όταν ξεκινήσαμε για τις ΟΧΕ, εγώ πίστευα ότι δεν θέλω να κάνω ρουσφέτια. Δεν με πίστευε κανείς στην αρχή, γιατί όλοι ήθελαν ρουσφέτια. Δεν θέλω να κάνω ρουσφέτι. Μα και το έργο αυτό που δικαιούται ο άλλος ο πολίτης είναι ρουσφέτι; Αυτή όμως είναι μία αλλαγή κουλτούρας. Ξέρω ότι βάζω μία τομή στα πολιτικά πράγματα, ξέρω ότι έχω και τους απέναντι… Να κρατήσουμε όμως μερικά πράγματα: το πρώτο η συνεργασία, να συνεννοούμαστε, το δεύτερο ο περιφερειάρχης να ακούει, το τρίτο οι αξίες στην πολιτική και το τέταρτο κατανομή δίκαιη”
Τα χρέη των νομαρχιών
“Πήραμε ό,τι πήραμε όταν ξεκίνησε το 2011 η Περιφέρεια και σκέφτηκα ένα πράγμα…Απέναντι στην κοινωνία εγώ θα κάνω ένα σωστό κουμάντο, θα έχουμε χρήματα στο ταμείο για τα έργα που κάνουνε. Όχι υποσχετική και ταξίματα. Χαίρομαι πραγματικά, γιατί σήμερα έχουμε μία περιφέρεια με ταμειακά διαθέσιμα, που έχει το καλύτερο πρόγραμμα στην Ελλάδα, που έχει πάρει όλα τα Ευρωπαϊκά βραβεία.
Οι έκτακτες ανάγκες και η πράταση τους

Ο κ. Κατσιφάρας αναφέρεται και στην παράταση τους καθεστώτος της έκτακτης ανάγκης σε αρκετούς δήμους του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Ορισμένοι αυτοδιοικητικοί υποστηρίζουν ότι ο Απ. Κατσιφάρας με προεκλογική σκοπιμότητα θέλει να προσεταιριστεί δημάρχους προερχόμενους από τη Νέα Δημοκρατία.
“Πολλές φορές δημιουργούμε μία πολύ κακή εντύπωση” σχολιάζει ο ίδιος ο Περιφέρειάρχης Απ. Κατσιφάρας και προσθέτει “Οι δήμαρχοι έχουν την πολιτική τους αναφορά, είναι δήμαρχοι όμως. Ο Περιφερειάρχης πρέπει να είναι Περιφερειάρχης όλων των πολιτών και των θεσμών; Πρέπει! Διαφορετικά θα ήμουνα κομματάρχης. Αν επιτρέψουμε να κάνουμε αυτή τη διολίσθηση, να μετατρέψουμε τον περιφερειάρχη σε κομματάρχη, τότε θα έχουμε υπονομεύσει το θεσμό, τη δημοκρατία και το αύριο. Ο Κατσιφάρας σε τέτοιο παιχνίδι δεν θα μπει ποτέ. Ο Δήμαρχος Αγρινίου έχει ένα σχέδιο για την πόλη του. Τι θα του πω; Ρε Δήμαρχε, να μην έχεις το σχέδιο; Αυτός δεν έχει τη λαϊκή εντολή; Εγώ είμαι εδώ να συνεργάζομαι με τη Δημοτική Αρχή. Θα έχω τις διαφωνίες μου, τις επιμέρους αλλαγές, θα τα έχω όλα αυτά. Ο Δήμαρχος Μεσολογγίου έχει μία πολιτική ταυτότητα; Έχει. Είχε τα φαινόμενα; Και πέρυσι ακόμα είχε καιρικά φαινόμενα. Λοιπόν, τι θα του λέω; Επειδή, εσύ είσαι Νέα Δημοκρατία δεν θα είσαι καθεστώς; Εμείς την περιφέρεια συνεργαζόμαστε με τον ίδιο βαθμό ευθύνης προς όλους τους δήμους. Δεν κάνουμε σε κανένα ρουσφέτι. Στηρίζουμε τα σχέδιά τους, το όραμά τους. Η κοινωνία θα κρίνει, αν πρέπει να τους ξαναβγάλει ή όχι, όπως θα κρίνει για τον περιφερειάρχη. Αν δεν κάναμε αυτό, θα μας κατηγορούσαν ότι δεν στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες”.
Για την Κλεισούρα έπραξα το ηθικά το ορθό
Ο Απ. Κατσιφάρας για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στην αποκατάσταση του δρόμου στην Κλεισούρα, λέγοντας ότι προτίμησε να δεχθεί την κριτική, παρά να ακολουθήσει διαδικασίες που θα άφηνε “σκιές”.
“Δέχθηκα μία μεγάλη κριτική για την Κλεισούρα. Μου λέγανε όλοι, γιατί δεν κάνεις ανάθεση; Θα κάνω ανάθεση 1.800 εκατ. ευρώ; Μόλις θα το έκανα, θα μου έλεγαν την άλλη μέρα, ο Κατσιφάρας τα δίνει στους δικούς του. Εγώ δημόσιο χρήμα δεν το κάνω έτσι. Θα τους καλέσω όλους. Ήξερα ότι αυτό που έκανα ήταν ηθικά το ορθό, ήξερα από την άλλη ότι όλοι θα με πίεζαν. Τώρα όμως που έγινε το έργο, είναι έργο ποιοτικό, όχι με τον εργολάβο, που θα ήθελα εγώ να βάλω, τον ημέτερο, αλλά με αυτόν που έπρεπε, με διαγωνιστική διαδικασία. Μου έδινε ο νόμος ένα παραθυράκι να πάω σε λιγότερους εργολάβους. Θα το είχα κερδίσει δύο μήνες πριν και τρεις πιθανόν. Ναι, αλλά τι θα κέρδιζα παραπάνω; Τους δύο μήνες και τον πολίτη, το καταλαβαίνω. Ας αλλάξουμε το νόμο, αλλά όμως τις αξίες δεν πρέπει να αλλάξω. Και εγώ δεν ήθελα ούτε ένας στο δρόμο, που θα περνάω, να λέει ο Κατσιφάρας το έδωσε στο δικό του. Ο Περιφερειάρχης θέλει να κυκλοφορεί μέσα στην κεντρική πλατεία με το κεφάλι ψηλά”.

Πως σχολιάζει ο Α. Κατσιφάρας τις υποψηφιότητες των Σταρακά, Αλεξόπουλου και Γεωργιόπουλου στους δήμους της Δυτικής Ελλάδας;

“Προσωπικά είμαι υπέρ της ανανέωσης και μου αρέσει να βγάζω στελέχη. Είναι πολιτική μου πρακτική. Μία νέα γενιά στελεχών έρχεται από κάτω. Αυτό είναι υγιής διαδικασία και είναι δημοκρατικό οξυγόνο θα έλεγα στο πολιτικό σύστημα. Το ανανεώνεις, το αναβαθμίζει και το προχωράς” σχολιάζει χαρακτηριστικά.
Ψηφοδέλτιο με ανανέωση
Στις 28 Φεβρουαρίου ο Απ. Κατσιφάρας θα ανακοινώσει το ανανεωμένο -όπως λέει- ψηφοδέλτιό του. “Δεν θέλω να το κάνω με παραγοντιλίκι: σήμερα τον έναν, αύριο το άλλο. Δεν μου αρέσει σαν εικόνα. Θέλω να πω, κύριοι καλημέρα σας είμαστε εδώ αυτή η ομάδα, 24 άτομα μαζί με τον περιφερειάρχη στην Αιτωλοακαρνανία, που δίνουμε μαζί τη μάχη των αυτοδιοικητικών των εκλογών στην Περιφέρεια”.
Καυστικά σχολιάζει τα όσα υποστηρίζει ο έτερος υποψήφιος για την Περιφέρεια Κώστας Σπηλιόπουλος πως είναι υπάλληλος της Κυβέρνησης, “Ποιος είναι υπάλληλος της Κυβέρνησης; Αυτός που βγήκε για την οικογενειακή στέγη, με αυτή τη μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία; Αυτός που φέρνει το φυσικό αέριο στο Αγρίνιο; Αυτός που έχει φτιάξει μόνος του ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που αφορά την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση και τις αστικές αναπλάσεις; Ο κ. Κατσιφάρας φέρει ως παράδειγμα την ίδρυση του Εφετείου στο Αγρίνιο, τις αντιδράσεις στο Μεσολόγγι, αλλά και στην Πάτρα και το γεγονός όπως λέει ότι η επιλογή του δικαιώθηκε στο χρόνο. “Θυμάμαι τι βρισίδι έφαγα μαζί με τον κ. Καστανίδη στο Μεσολόγγι, θυμάμαι τι επίθεση έφαγα στην Πάτρα, γιατί είμαστε μία κοινωνία που τα ξεχνάει όλα. Και να είναι ένας Αχαιός Υφυπουργός Δικαιοσύνης που να ανακοινώνει στο Αγρίνιο θα γίνει το Εφετείο. Και το έκανα. Ο καθένας πρέπει να κάνει μία αντιπολίτευση, πρέπει κάτι να πει. Εγώ τότε έκανα μια ρήξη με την Πάτρα” λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως αυτή τη ρήξη δεν την “πλήρωσε”, γιατί “η κοινωνία ξέρει στο τέλος να κρίνει την ειλικρίνεια, να κρίνει το άδολο και την καθαρότητα. Στην περιφέρεια έχουμε μία αδαμαντίνη διαδρομή, λευκή. Έχουμε νοικοκυρέψει τα πράγματα προς το αύριο. Άρα δεν είμαστε ζήτουλες και δεν παρακαλάμε κανέναν. Έχουμε κάνει καλό κουμάντο μέσα από τη σωστή διαχείριση. Μπορεί να μην τα πετύχαμε όλα. Εγώ θαύματα δεν μπορώ να κάνω. Όμως το να έχω αξίες στην πολιτική μου διαχείριση, το έχω. Δεν έχω πει κακή κουβέντα για κανένα. Ούτε έχω πάει ποτέ απέναντι σε κανέναν. Και στενοχωριέμαι, γιατί οι άλλοι το πολιτικό τους μέλλον το βάζουν μόνο στο απέναντι και όχι οι ίδιοι με την κοινωνία. Αυτό με στεναχωρεί ως αντίληψη στην πολιτική” καταλήγει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.
Αναφορικά με τις αντιδράσεις σε μερίδα στελεχών του ΚΙΝΑΛ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ αντίστοιχα, στηρίζουν την υποψηφιότητά του, ο Απ. Κατσιφάρας απαντά “Δεν έχουν παρακολουθήσει όσοι λένε αυτά τα πράγματα την πορεία του Κατσιφάρα από το 2011. Είχα ένα ανοιχτό ψηφοδέλτιο, ένα ανεξάρτητο ανοιχτό στην κοινωνία ψηφοδέλτιο, το οποίο ξεκίναγε από τη Νέα Δημοκρατία και έφτανε μέχρι και το ΚΚΕ. Τώρα θέλουν να φτιάξουν ένα σλόγκαν “ποιος στηρίζει τον Κατσιφάρα”… Τον Κατσιφάρα τον στηρίζει η κοινωνία! Εμένα η δύναμή μου είναι η κοινωνία, το αποτέλεσμα της δουλειάς μας και το όραμα που έχουμε. Αν δεν έχεις από αυτά, όσα κόμματα και να σε στηρίζουν, δεν μπορείς να πας πουθενά. Άρα οι άλλοι ψάχνουν, επειδή δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, ποιος στηρίζει ποιον. Και δεν λένε αν πατάει ο Κατσιφάρας γερά στα πόδια του, αν έχει συνεργάτες, αν έχει διευρυμένο ψηφοδέλτιο”.
Τι δηλώνει για Φαρμάκη και Σπηλιόπουλο

“Παρακολουθώ τώρα πώς κινούνται γύρω -γύρω… Ο ένας, δεν υπάρχει οργάνωση κομματική που να μην γυρίζει. Αλλά δεν πας να γίνεις γραμματέας της οργάνωσης, πας να γίνεις Περιφερειάρχης. Και ο άλλος λέει “ψηφίστε με, γιατί αυτόν τον στηρίζει ο τάδε”. Δεν λέει ψηφίστε με γιατί είμαι ικανός. Δηλαδή δεν λέει κανείς, είναι ικανός αυτός ο άνθρωπος να είναι ξανά περιφερειάρχης; Έχει έργο; Έχει μία πολιτική διαδρομή καθαρή; Έχει όραμα για το αύριο;”αναφέρει φωτογραφίζοντας τους δυο αντιπάλους τους Φαρμάκη και Σπηλιόπουλο

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You may also like

Ρυθμίσεις απορρήτου
Όνομα Ενεργοποιημένο
Technical Cookies
In order to use this website we use the following technically required cookies: wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_, wordpress_sec.
Cookies
Χρησιμοποιούμε τα Cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στο δικτυακό τόπο.
x

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.