• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Τρίτη, 11 Αυγούστου, 2026
agrinionet.gr
No Result
View All Result
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
No Result
View All Result
agrinionet.gr
No Result
View All Result

Αγρίνιο: Υποδοχή Ιεράς Εικόνας Παναγίας Σουμελά

by Συντακτική Ομάδα
17/05/2025
in Αγρίνιο, Πολιτισμός
Reading Time: 2 mins read
A A
0
Αγρίνιο: Υποδοχή Ιεράς Εικόνας Παναγίας Σουμελά

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και η προσφυγική Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αγρινίου υποδέχθηκαν το παλλάδιο του Ποντιακού Ελληνισμού, την Ιερά και Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Σουμελά από το ομώνυμο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, το απόγευμα της Παρασκευής 16 Μαΐου 2025.

Σχετικά Άρθρα.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο Προπονητικό Κέντρο της Λίμνης Στράτου

Απογοητευτικός ο πρώτος μήνας των θερινών εκπτώσεων στο Αγρίνιο

Παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας σε πυρόπληκτες περιοχές της Ι.Π. Μεσολογγίου

Ερώτημα για την αιτία της πυρκαγιάς στην Υψηλή Παναγιά Ελαιοφύτου

Της επίσημης υποδοχής, που πραγματοποιήθηκε στα προπύλαια του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αγρινίου προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, επικεφαλής του Ιερού Κλήρου, εκπροσώπων των τοπικών αρχών, αντιπροσωπειών των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής και του χριστεπωνύμου λαού.

Ακολούθως τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού.

Το Ιερό Θησαύρισμα μετέφερε, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του Ιερού Προσκυνήματος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, κατά την προσφώνησή του, υπογράμμισε ότι αποτελεί μέγιστο ιστορικό γεγονός και μοναδική ευλογία η υποδοχή της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας Σουμελά στην τοπική μας Εκκλησία και στην πόλη του Αγρινίου.

«Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψει κανείς τα συναισθήματα που βιώνουμε όλοι μας, τούτη την στιγμή, ο Ιερός Κλήρος, οι Άρχοντες και ο περιούσιος Λαός του Θεού. Ο καθένας από εμάς με τον δικό του τρόπο εκφράζει την χαρά και την συγκίνησή του, διότι όλοι μας γνωρίζουμε, ότι αυτό το Ιερό Εικόνισμα, έργο του Ευαγγελιστού Λουκά φέρει πάνω του βαρύ, όχι μόνο το πνευματικό φορτίο, αλλά και το ιστορικό απόθεμα της ποντιακής και ενδόξου γης. Δεν έχει σμιλευθεί μόνο με τα θεοκίνητα χέρια του Ευαγγελιστού Λουκά, αλλά έχει μυρωθεί και με τα δάκρυα των Ποντίων αδελφών μας, οι οποίοι στην Παναγία την Σουμελά έστρεψαν και συνεχίζουν να στρέφουν την προσευχή και την ελπίδα τους. Όπου και αν βρίσκονται την Παναγία την Σουμελά υμνούν και τραγουδούν. Εκείνη επικαλούνται ως προστάτιδα και έφορο της ζωής τους», ανέφερε μεταξύ άλλων και συνέχισε λέγοντας: «Γι’ αυτό και ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού αυτού του προσφυγικού συνοικισμού του Δήμου Αγρινίου, ο π. Ευάγγελος, κατέθεσε ευλαβικά το αίτημα να προσέλθει φέτος η Παναγία η Σουμελά, εδώ σε αυτήν την Ενορία, όπου εγκαταστάθηκαν οι Μικρασιάτες και οι Πόντιοι αδελφοί μας, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και τα φρικτά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ήρθαν εδώ και έκαναν τούτη την γη τη νέα τους πατρίδα. Μετέφεραν τα ιερά και τα όσια του γένους και της πίστης μας, τα εικονίσματα τους, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους και πλούτισαν αυτόν τον τόπο, μεταφέροντας την αρχοντιά που διακρίνει τους Μικρασιάτες και τους Ποντίους αδελφούς μας».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε με θερμούς λόγους τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, τον οποίο χαρακτήρισε φιλόκαλο, φιλακόλουθο, φιλάγιο και φιλάνθρωπο Επίσκοπο της Εκκλησίας, γιατί με την δική του κανονική άδεια ήρθε η Ιερά Εικόνα στην Ιερά Μητρόπολή μας, καθώς και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιδρύματος της Παναγίας Σουμελά για την ευγενική συγκατάθεσή τους. Ευχαρίστησε επίσης τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Αρχιμ. Αθηναγόρα Μπίρδα και όλα τα μέλη της πολυμελούς αντιπροσωπείας που συνόδευσαν την Ιερά Εικόνα από την Βέροια στο Αγρίνιο.

Ολοκληρώνοντας την προσφώνησή του, με αφορμή την παρουσία του π. Αθηναγόρα στην Ιερά Μητρόπολή μας, του απένειμε την ανώτατη τιμητική διάκριση της τοπικής μας Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως ως μια ελάχιστη αναγνώριση της εκκλησιαστικής του διακονίας, ενώ προσέφερε ως ευλογία την Εικόνα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στα υπόλοιπα μέλη της αποστολής.

Αντιφωνώντας, ο π. Αθηναγόρας ευχαρίστησε από καρδιάς τον Σεβασμιωτάτο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας για την τιμή προς το πρόσωπό του, μετέφερε τις πατρικές ευχές του Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος και αναφέρθηκε στο ιστορικό της Ιεράς Εικόνος, τα πολλά θαύματα και την τιμή με την οποία την περιβάλλει, όχι μόνο ο ποντιακός ελληνισμός, αλλά ολόκληρος ο ορθόδοξος κόσμος.

Η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αγρινίου έως την Πέμπτη 22 Μαΐου 2025. Ο Ιερός Ναός θα παραμένει ανοιχτός από τις 7:00’ το πρωί έως και τις 10:00’ το βράδυ. Καθημερινά θα τελούνται ιερές ακολουθίες, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΜΑΪΟΥ 2025

19:00  Ὑποδοχὴ τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνος τῆς Παναγίας Σουμελᾶ στὰ προπύλαια τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίων Κωνσταντίνου καὶ Ἑλένης Ἀγρινίου, ὑπὸ τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αἰτωλίας καὶ Ἀκαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνοῦ, τοῦ εὐλαβοῦς Κλήρου καὶ τοῦ φιλοχρίστου Λαοῦ.

19:15  Δοξολογία καὶ Μέγας Πανηγυρικὸς Ἀρχιερατικὸς Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αἰτωλίας καὶ Ἀκαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνοῦ.

21:00  Μικρὸν Ἀπόδειπνον.


ΣΑΒΒΑΤΟΝ 17 ΜΑΪΟΥ 2025

07:00  Ὄρθρος καὶ Θεία Λειτουργία.

12:00  Ἱερὰ Παράκλησις εἰς τὴν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον.

18:30  Ἀναστάσιμος Ἑσπερινός.

21:00  Μικρὸν Ἀπόδειπνον.


ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΜΑΪΟΥ 2025

07:00  Ἀναστάσιμος Ὄρθρος καὶ Θεία Λειτουργία.

12:00  Ἱερὰ Παράκλησις εἰς τὴν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον.

18:30  Ἑσπερινός.

19:00  Ἱερὸν Εὐχέλαιον.

21:00  Μικρὸν Ἀπόδειπνον.


ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΜΑΪΟΥ 2025

07:00  Ὄρθρος καὶ Θεία Λειτουργία.

12:00  Ἱερὰ Παράκλησις εἰς τὴν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον.

18:30  Ἑσπερινός.

21:00  Μικρὸν Ἀπόδειπνον.


ΤΡΙΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2025

07:00  Ὄρθρος καὶ Θεία Λειτουργία.

12:00  Ἱερὰ Παράκλησις εἰς τὴν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον.

19:00  Μέγας Πανηγυρικὸς Ἑσπερινὸς μετ’ Ἀρτοκλασίας καὶ Θείου Κηρύγματος.


ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2025

07:00  Ἑόρτιος Ὄρθρος καὶ Πανηγυρικὴ Ἀρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία, ἱερουργοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αἰτωλίας καὶ Ἀκαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνοῦ.

12:00  Ἱερὰ Παράκλησις εἰς τὴν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον.

19:00  Μεθέορτος Πανηγυρικὸς Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αἰτωλίας καὶ Ἀκαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνοῦ, καὶ Λιτάνευσις τῶν Ἱερῶν Εἰκόνων Παναγίας Σουμελᾶ καὶ Ἁγίων Κωνσταντίνου καὶ Ἑλένης.


ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2025

09:00  Ἱερὰ Παράκλησις εἰς τὴν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον.

10:00  Ἀναχώρησις τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνος.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο    https://photos.app.goo.gl/5YWyBatABV7h3zGS8

Tags: ΑγρίνιοΕπικαιρότηταΠολιτισμός
Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο Προπονητικό Κέντρο της Λίμνης Στράτου
Αγρίνιο

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο Προπονητικό Κέντρο της Λίμνης Στράτου

    Η αντίστροφη μέτρηση για το Πανευρωπαϊκό  Πρωτάθλημα Θαλάσσιου Σκι Νέων (U14 & U17)...

by Συντακτική Ομάδα
07/08/2026, 11:25
Ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις
Αγρίνιο

Απογοητευτικός ο πρώτος μήνας των θερινών εκπτώσεων στο Αγρίνιο

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στον εμπορικό κόσμο του Αγρινίου η εικόνα που κατέγραψε η αγορά κατά...

by Συντακτική Ομάδα
07/08/2026, 11:19
Αστακός: Πολιτιστικές και Αθλητικές Εκδηλώσεις Αύγουστος 2026
Εκδηλώσεις

Αστακός: Πολιτιστικές και Αθλητικές Εκδηλώσεις Αύγουστος 2026

      5-6/8, Τετάρτη & Πέμπτη - 21:00 - Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημαρχείου Αστακού -...

by Συντακτική Ομάδα
07/08/2026, 11:13
Ερώτημα για την αιτία της πυρκαγιάς στην Υψηλή Παναγιά Ελαιοφύτου
Αγρίνιο

Ερώτημα για την αιτία της πυρκαγιάς στην Υψηλή Παναγιά Ελαιοφύτου

Ερωτήματα προκαλεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Υψηλής Παναγιάς Ελαιοφύτου, καθώς κάτοικοι της...

by Συντακτική Ομάδα
06/08/2026, 05:57
Άγρια συμπλοκή στη Λεπενού: Συγγενείς ήρθαν στα χέρια μετά από επεισόδιο με ανήλικο – Καταγγελία για απειλή με μαχαίρι
Αγρίνιο

Άγρια συμπλοκή στη Λεπενού: Συγγενείς ήρθαν στα χέρια μετά από επεισόδιο με ανήλικο – Καταγγελία για απειλή με μαχαίρι

    Λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκε σοβαρό επεισόδιο στη Λεπενού...

by Συντακτική Ομάδα
03/08/2026, 14:01
Θλίψη για τον 26χρονο πυροσβέστη από το Αγρίνιο που έχασε τη ζωή του στη φωτιά του Γυθείου
Αγρίνιο

Θλίψη για τον 26χρονο πυροσβέστη από το Αγρίνιο που έχασε τη ζωή του στη φωτιά του Γυθείου

Βαρύ πένθος έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του 26χρονου πυροσβέστη Κώστα Λαιμοδέτη, με καταγωγή...

by Συντακτική Ομάδα
29/07/2026, 23:10
Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • Όταν η χημεία φέρνει έργα... sara-mara
  • Ο Φαρμάκης επενδύει εκεί που άλλοι μένουν στα λόγια sara-mara
  • Βασίλης Καραθανάσης: Ένα νέο πρόσωπο που κερδίζει πολιτικό έδαφος sara-mara
  • Αμπάρια Παναιτωλίου: Η παιδική χαρά… για τους λάτρεις της άγριας φύσης! video foto sara-mara
  • Αγρίνιο: Διατηρητέο κτίριο και δίπλα… αποθήκη. Λίγα μέτρα από το δημαρχείο Αγρινίου εικόνες ντροπής. Κανείς από τους αρμόδιους δεν βλέπει; sara-mara
  • Τα «ραντάρ» της ΕΛΑΣ στο Αγρίνιο και η αναζήτηση προσώπων με κοινωνικό αποτύπωμα sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

No Result
View All Result
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.