Η έναρξη της συλλογής της στρογγυλής πράσινης εληάς ήλθε να προσθέσει νέα ανησυχητικά σημάδια στην καθοδική πορεία του προϊόντος, καθώς οι τιμές κυμαίνονται σε επίπεδο 30-35% σε σχέση με πέρυσι. Μετά την περσινή κατάρρευση της τιμής της εληάς Καλαμών και την άρνηση της Πολιτείας να λάβει έστω κι ένα στοιχειώδες μέτρο στήριξης των παραγωγών, τα σύννεφα έχουν πυκνώσει πάνω απ’ τους ελαιώνες. Σαν να μην έφθαναν αυτά τα κακά, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το αρμόδιο Υπουργείο δεν ανταποκρίθηκαν στον έγκαιρο σχεδιασμό και ενημέρωση των παραγωγών για τη νόμιμη είσοδο -μέσα στις περίπλοκες συνθήκες της πανδημίας- του απαραίτητου αριθμού αλλοδαπών μετακλητών εργατών γης για τη συλλογή του προϊόντος. Αρχικά έγινε λόγος για 40 (!) αλλοδαπούς εργάτες. Μετά από διαμαρτυρίες, έγινε λόγος για 500 προς μετακίνηση εργάτες από άλλες Περιφερειακές Ενότητες. Όταν μάλιστα στη Βόρεια Ελλάδα εισήλθαν μετά το τέλος της καραντίνας χιλιάδες αλλοδαποί εργάτες.

Αν δεν επισπευσθούν, έστω και καθυστερημένα, οι ενέργειες για να έλθουν τα απαραίτητα χέρια για τη συλλογή, τότε το δράμα για το εμβληματικό προϊόν της εληάς αναμένεται να ολοκληρωθεί, με ανεπανόρθωτες συνέπειες για το εισόδημα των παραγωγών. Είναι κρίμα κι άδικο αυτό το προϊόν να οδηγείται στη σήψη, είτε στο χωράφι είτε στους κάδουςκαι να μην σκύβει κανείς σοβαρά πάνω στο πρόβλημα.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You may also like

Ρυθμίσεις απορρήτου
Όνομα Ενεργοποιημένο
Technical Cookies
In order to use this website we use the following technically required cookies: wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_, wordpress_sec.
Cookies
Χρησιμοποιούμε τα Cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στο δικτυακό τόπο.
x

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.