• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Τετάρτη, 27 Αυγούστου, 2025
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων

ΕΛΟΠΥ: Προδιαγραφές και Σύστημα Επικύρωσης Ασφάλειας Κατανάλωσης Νωπών Ιχθύων

από Συντακτική Ομάδα
16/11/2023
σε Οικονομία
Χρόνος ανάγνωσης: 1 ′
A A
0
ΕΛΟΠΥ: Προδιαγραφές και Σύστημα Επικύρωσης Ασφάλειας Κατανάλωσης Νωπών Ιχθύων
Share on FacebookShare on Twitter

Η ΕΛΟΠΥ παρουσιάζει το έργο: «Προδιαγραφές και Σύστημα Επικύρωσης Ασφάλειας Κατανάλωσης Νωπών Ιχθύων, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών»

Η ζήτηση για φρέσκα νωπά ψάρια που προορίζονται για ωμή κατανάλωση όπως το sushi και το sashimi, αυξάνεται σταθερά τα τελευταία έτη στην Ευρωπαϊκή αγορά. Οι σύγχρονες καταναλωτικές συνήθειες των ευρωπαίων καταναλωτών επηρεάζονται σημαντικά από τη γαστρονομική κουλτούρα των ανατολικών χωρών με παράδοση στην ωμή κατανάλωση ψαρικών. Για την παραγωγή παρασκευασμάτων που προορίζονται για ωμή κατανάλωση είναι νομοθετημένη η χρήση ψαριών τα οποία έχουν προηγουμένως καταψυχθεί για 24 ώρες. Σε πολλές περιπτώσεις η προϋπόθεση της κατάψυξης δεν είναι επιθυμητή από τους chefs για να πετύχουν το αποτέλεσμα που θέλουν.

Σχετικά Άρθρα.

H Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)  και ο Οργανισμός Aquaculture Advisory Council (ΑSC), υποδέχονται στην Ελλάδα διεθνές κλιμάκιο αγοραστών ιχθυηρών και δημοσιογράφων γεύσης

Η ΕΛΟΠΥ είχε δυναμική παρουσία με σημαντικές παρεμβάσεις σε όλα sessions του Συνεδρίου

«Η ΕΛΟΠΥ, σε γαστρονομικές δράσεις εξωστρέφειας στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία»

Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια: σταθερότητα στις πωλήσεις, ενίσχυση της εξωστρέφειας, έντονος ανταγωνισμός και ανησυχία για την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Στο εξής όμως, τα αλιεύματα θαλασσινής εκτροφής μπορούν να εξαιρεθούν από την υποχρέωση της πρότερης κατάψυξης τους πριν τη χρήση, διότι η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών , ανέπτυξαν το επιστημονικό έργο «Προδιαγραφές και Σύστημα Επικύρωσης Ασφάλειας Κατανάλωσης Νωπών Ιχθύων». Στα πλαίσια του έργου αναπτύχθηκαν πρωτόκολλα ελέγχων για τον αποκλεισμό πιθανών διατροφικών κινδύνων που σχετίζονται με την παρουσία παρασίτων μια παθογόνων οργανισμών. Παράλληλα αναπτύχθηκαν προδιαγραφές των ψαριών που προορίζονται για ωμή κατανάλωση και τέλος εφαρμόστηκαν τα προτεινόμενα πρωτόκολλα σε ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας προερχόμενα από διάφορες περιοχές της χώρας. Οι προδιαγραφές των ψαριών και τα πρωτόκολλα ελέγχου υποβλήθηκαν παράλληλα για έγκριση από την Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής αρμόδια αρχή για την ασφάλεια των νωπών αλιευμάτων.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους επικεφαλής των επιστημονικών μονάδων που συνεργάστηκαν στο έργο, την Δρ. Θεοφανία Τσιρώνη (επιστημονική Υπεύθυνη έργου), τον Δρ. Κων/νο Τσιγγενόπουλο (Δ/ντη Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ) και τον Δρ. Γεώργιο Ρήγο (Δ/ντη Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ) με τις ομάδες τους για επικύρωση των πρωτοκόλλων και την επιστημονική τεκμηρίωση του έργου. Επίσης τις κκ Διονυσία Μίντζα και Εύη Χατζηγιαννακού από το Τμήμα Αλιευμάτων στελέχη της Δ/νσης Υγιεινής & Ασφάλειας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης της Γεν. Δ/νσης Κτηνιατρικής για την καθοδήγηση που παρείχαν.

Για την αποτελεσματική διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου, η ΕΛΟΠΥ υλοποίησε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δύο εσπερίδες ενημέρωσης για τα στελέχη του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας και τους επαγγελματίες στην εστίαση, τα ΜΜΕ όπου παρουσιάστηκαν:

  • οι προδιαγραφές ιχθυηρών που προορίζονται για ωμή κατανάλωση
  • τα μέτρα που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας και τα παρασκευαστήρια ψαριών για να διασφαλίσουν τις προδιαγραφές
  • συνθήκες χρόνου και θερμοκρασίας για την διακίνηση – χρήση αλιευμάτων ωμής κατανάλωσης
  • οι απαιτήσεις της νομοθεσίας για αλιεύματα που προορίζονται για ωμή κατανάλωση.

Στη γευστική δοκιμή που ακολούθησε οι προσκεκλημένοι δοκίμασαν παρασκευές νωπών ψαριών.

Η θεσμοθέτηση στενών σχέσεων με τον Επιστημονικό και Ακαδημαϊκό κλάδο αποτελεί άρρηκτο κομμάτι της δραστηριότητας της ΕΛΟΠΥ. Με γνώμονα την γαλάζια και αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τη δημιουργία οδηγών για τις σωστές πρακτικές σε κάθε τομέα λειτουργίας του κλάδου, η ΕΛΟΠΥ επενδύει συστηματικά στην υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων και επιστημονικών μελετών.

Σχετικά με την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)

Η ΕΛΟΠΥ, φορέας ανάπτυξης της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων των εταιρειών-Μελών της και την εδραίωση της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ως ηγετική δύναμη στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές. Σήμερα, η ΕΛΟΠΥ έχει 21 Μέλη, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της εγχώριας παραγωγής, εξάγοντας τα προϊόντα τους σε 40 χώρες του κόσμου. Ταυτόχρονα, είναι δραστήριο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP) και του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την Υδατοκαλλιέργεια (AAC), αναδεικνύοντας έμπρακτα τον διεθνή προσανατολισμό και την εξωστρέφεια που τη χαρακτηρίζουν.

Η ΕΛΟΠΥ λειτουργεί με γνώμονα το σεβασμό μεταξύ των Μελών και προς τον καταναλωτή, τη συλλογικότητα, την υπερηφάνεια για τον κλάδο και τα προϊόντα του και σύμφωνα με τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Γαλάζιας Οικονομίας.

Παράλληλα, ενός σύνθετου πλέγματος δράσεων προώθησης, η ΕΛΟΠΥ παρέχει πολύπλευρη υποστήριξη και οφέλη στα Μέλη της όσον αφορά στη συνεργασία, υποστήριξη, ενημέρωση, δικτύωση, ανάπτυξη, έρευνα, εκπαίδευση, συλλογικότητα, πρόοδο, επίλυση προβλημάτων, επικοινωνία με τους κρατικούς φορείς και πολλά άλλα. Επιπλέον, υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης στηρίζοντας ενεργά την τοπική κοινωνία, τις ευπαθείς ομάδες, το περιβάλλον και τον αθλητισμό.

Διαχρονική δέσμευση της ΕΛΟΠΥ αποτελεί η υγιεινή τροφίμων, η ευζωία των ιχθύων και η προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουν τα ψάρια και σε αυτό το πλαίσιο δημιούργησε το πρότυπο Σχήμα Πιστοποίησης Fish from Greece σε συνεργασία με την TUV Austria Hellas και αναπτύσσει ερευνητικά προγράμματα και Οδηγούς Καλών Πρακτικών σε συνεργασία με την Επιστημονική και Ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.

Σχετικά με το Fish from Greece

Τα προϊόντα των εταιρειών-μελών της ΕΛΟΠΥ φέρουν τη συλλογική σήμανση και την πιστοποίηση Fish from Greece που αποτελεί σφραγίδα ποιότητας για τους καταναλωτές. Το φρέσκο ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας Fish from Greece μεγαλώνει στο φυσικό του περιβάλλον, στα πεντακάθαρα, διάφανα νερά της χώρας μας, κάτω από αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές και τρέφεται με πλήρως ισορροπημένες GMO-free ιχθυοτροφές.

 

 

Tags: ΕΛΟΠΥ
Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

Ραβασάκια σε 350.000 οδηγούς: Πρόστιμα-φωτιά για ανασφάλιστα, χωρίς ΚΤΕΟ και τέλη αυτοκίνητα
Αγρίνιο

Ραβασάκια σε 350.000 οδηγούς: Πρόστιμα-φωτιά για ανασφάλιστα, χωρίς ΚΤΕΟ και τέλη αυτοκίνητα

Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να ενεργοποιηθούν και οι κάμερες των αυτοκινητοδρόμων που μεταξύ άλλων...

από Συντακτική Ομάδα
21/08/2025, 21:31
Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Ευηνοχώρι-Αιτωλικό-Τρελάγκαθα – Ευχαριστίες Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου προς όλους τους συντελεστές της προσπάθειας
Δυτική Ελλάδα

Καταγραφή επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Σχετικά με τις ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις καταστροφικές πυρκαγιές...

από Συντακτική Ομάδα
19/08/2025, 22:05
Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Ευηνοχώρι-Αιτωλικό-Τρελάγκαθα – Ευχαριστίες Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου προς όλους τους συντελεστές της προσπάθειας
Ειδήσεις

Δεν απαιτείται η καταβολή των τελών εκτίμησης από τους πληγέντες παραγωγούς

Κατόπιν συνεργασίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα και του Προέδρου του ΕΛ.Γ.Α....

από Συντακτική Ομάδα
19/08/2025, 21:42
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού
Ελλάδα

Παρέμβαση Βουρλιώτη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος – Στο στόχαστρο η πολιτεύτρια της ΝΔ και 9 ακόμη

Οι καταγγελίες για «μαμούθ» ευρωπαϊκές επιδοτήσεις μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ στην Καλλιόπη Σεμερτζίδου, το σύντροφό της και...

από Συντακτική Ομάδα
05/08/2025, 21:02
Μίλτος Ζαμπάρας: Πάνω από μισό εκατομμύριο συνταξιούχοι εκτός του επιδόματος που εξάγγειλε ο Πρωθυπουργός
Οικονομία

Μίλτος Ζαμπάρας : Εξόντωση για τους συμβολαιογράφους της περιφέρειας – Δώρο στα funds από το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσαν ο Βουλευτής και αναπλωρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία,...

από Συντακτική Ομάδα
28/07/2025, 13:46
Βόμβα στην Ένωση: Έρχονται αποκαλύψεις για παράνομες επιδοτήσεις μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ
Ειδήσεις

Βόμβα στην Ένωση: Έρχονται αποκαλύψεις για παράνομες επιδοτήσεις μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών φαίνεται πως μπαίνει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξηρομέρου, καθώς πληθαίνουν οι...

από Συντακτική Ομάδα
22/07/2025, 18:29

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • Ποιος "γυροφέρνει" τον τοξοβόλο Κυριάκο; sara-mara
  • Ποιο πρόσωπο είχε συνάντηση στο Μαξίμου για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.; sara-mara
  • Δήμος Αγρινίου: Έστειλαν δελτίο Τύπου που έγραφε "ΜΕ ΕΚΔΙΚΗΣΗ".... sara-mara
  • Τι θα κάνει ο Γάκιας αν ο κοριός έχει πιάσει κι άλλον από την παράταξη του; sara-mara
  • Ο Δήμαρχος Αγρινίου δεν μπορεί να κάνει ζάφτι την παράταξη του. Ποιον θέλει για δήμαρχο; Μήπως υπάρχει τρίτο πρόσωπο που θα αναγκαστούν να τον βάλουν μπροστά για να μην χαθεί ο δήμος; sara-mara
  • Εις την Γαλλικήν ... sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.