Παρέμβαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη στη συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής για το νομοσχέδιο «Φορολογική μεταρρύθμιση για το δημογραφικό και τη μεσαία τάξη – Μέτρα στήριξης για την κοινωνία και την οικονομία»
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.
Επί ΣΥΡΙΖΑ έκλεισαν 77 υποκαταστήματα ΕΛΤΑ
Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκλεισε 77 υποκαταστήματα ΕΛΤΑ και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως τα Οινόφυτα, η Πελασγία και ο Περισσός. Υπενθύμισε ότι, το 2017, ο τότε Υπουργός κ. Παππάς είχε παραδεχθεί ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία λειτουργούν ως ανώνυμη εταιρεία και επαναπροσδιορίζουν το δίκτυό τους με βάση δημογραφικά και κοινωνικά κριτήρια.
Ο Υπουργός σημείωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει μια ρεαλιστική και αναγκαία αναδιάρθρωση, με στόχο τη βιωσιμότητα και τον δημόσιο χαρακτήρα των ΕΛΤΑ.
Οικονομική κατάσταση των ΕΛΤΑ
Ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε ότι η προηγούμενη διοίκηση παρέδωσε τα ΕΛΤΑ με έλλειμμα 7,5 εκατομμυρίων ευρώ τον μήνα. Ανέφερε ότι η παρούσα κυβέρνηση πλήρωσε αναδρομικά την καθολική υπηρεσία και προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση διέθεσε σημαντικούς πόρους για την κάλυψη χρεών, τη χρηματοδότηση της εθελούσιας εξόδου και τη σταθεροποίηση του οργανισμού.
Ιδιωτικοποιήσεις και Υπερταμείο
Ο Υπουργός υπενθύμισε ότι το Υπερταμείο δημιουργήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Ανέφερε επίσης ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε σε ιδιωτικοποιήσεις, όπως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο ΑΔΜΗΕ και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, η σημερινή κυβέρνηση στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των ΕΛΤΑ, αλλά παράλληλα εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα.
Συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες
Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ πρέπει να προχωρήσει σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Εξήγησε ότι οι πολίτες εξυπηρετούνται σήμερα κυρίως από ταχυδρόμους και ότι η κυβέρνηση επεκτείνει τις υπηρεσίες στο τραπεζικό κομμάτι, ώστε να καλυφθεί πλήρως ο πληθυσμός.
Ανέφερε επίσης ότι, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, προβλέπεται αξιοποίηση συνεργαζόμενων καταστημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Οικονομικά μέτρα και φορολογία
Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στο δημοσιονομικό πλαίσιο της χώρας και δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα λάβει μέτρα που θα δημιουργήσουν δημοσιονομικό πρόβλημα. Τόνισε ότι ο διαθέσιμος χώρος είναι 1,76 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι, σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που αύξησε πάνω από 20 φόρους, η σημερινή κυβέρνηση έχει μειώσει 83 φόρους και εισφορές.
Επισήμανε ότι τα μέτρα που προτείνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ κοστίζουν 6 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπάρχει επαρκής κοστολόγηση ή πηγή χρηματοδότησης.
Ανάπτυξη και προοπτικές
Ο Υπουργός ανέφερε ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιώθηκε τα τελευταία χρόνια και ότι περίπου 400.000 Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό έχουν επιστρέψει.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση προτιμά να είναι χρήσιμη παρά απλώς ευχάριστη, επιλέγοντας ρεαλιστικά μέτρα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και ενισχύουν την ανάπτυξη.
Σύνοψη:
Η παρέμβαση του Κυριάκου Πιερρακάκη στη Βουλή επικεντρώθηκε στη βιώσιμη αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ, τη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την υπεύθυνη οικονομική πολιτική.








