Αγρίνιο Οικονομία

Μύρισε καφές στο Αγρίνιο – «Ζωντάνεψε» το κέντρο! (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

«Μουδιασμένη» η πρώτη ημέρα της επιστροφής του κλάδου της εστίασης, αλλά με θετικά σημάδια. Τι λένε επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης στο Αγρίνιο

Εικόνα που θύμισε την προ κορονοϊού και έδειξε ότι επιστρέφουμε σιγά – σιγά στην κανονικότητα αντίκρισαν οι Αγρινιώτισσες και οι Αγρινιώτες σήμερα!

Από το πρωί αρκετοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν για τον πολυπόθητο «πρώτο» καφέ, ενώ η συνέχεια φαίνεται, όπως λένε οι επαγγελματίες του Αγρινίου, πως θα είναι καλή, αν και δύσκολη τουλάχιστον στην αρχή και με καθυστέρηση!

Ο κλάδος της εστίασης άνοιξε και υποδέχθηκε ξανά τους πελάτες με τους νέους αυστηρούς κανόνες και προδιαγραφές της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του Ε.Ο.Δ.Υ. στο πλαίσιο των οποίων προβλέπεται απολυμάνσεις, χρήση μάσκας και γαντιών και πρωτίστως τήρηση των αποστάσεων και πολύ συχνό πλύσιμο των χεριών!

Στις 15 Ιουνίου οι εσωτερικοί χώροι!

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη έως τις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι στα καταστήματα εστίασης. «Ο στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους επιχειρηματίες εστίασης να λειτουργήσουν. Για να είμαστε δίκαιοι με όσους δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους εσωτερικούς χώρους», είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Η ύφεση θα είναι μικρότερη του αναμενομένου, ενώ η ανάκαμψη ταχύτερη του αναμενομένου».

Τι λένε οι επαγγελματίες του Αγρινίου

Η Μαρία και ο Χρηστός Γκουρνέλος σχολίασαν: «καλή αρχή σε όλους. Πρέπει να στηριχθεί η εστίαση γιατί η περίοδος αυτή ήταν πολύ δύσκολη για όλους. Βασικό είναι να υπάρχει κατανόηση από τον κόσμο για τα μέτρα. Όλοι μας προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τους πελάτες μας και θα τους προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε με τον καλύτερο τρόπο. Καλό είναι το κράτος να στηρίξει ουσιαστικά τον κλάδο λ.χ. για τα τραπεζοκαθίσματα ανακοίνωσαν πως θα δώσουν παράταση στις πληρωμές, αλλά επί της ουσίας προπληρώνεις και αυτά τα χρήματα τα συμψηφιστούν αργότερα. Με τι χρήματα θα γίνει αυτό;»

Ο Κώστας Ράπτης σχολίασε: «από τον κόσμο αναμένουμε στήριξη. Η εμπιστοσύνη που υπάρχει μεταξύ μας με τον κόσμο θα συνεχιστεί καθώς πλέον τίθεται και θέμα δημόσιας υγείας. Ζητάμε παράλληλα και κατανόηση από τον κόσμο για τα αυστηρά μέτρα. Θεωρώ πως για να επανέλθουμε σε ένα καλό επίπεδο ως κλάδος θα πάρει χρόνο γιατί το διάστημα ήταν μεγάλο κατά το οποίο η είσπραξή μας ήταν μηδενική και τα έξοδα που έτρεχαν πολλά. Τα μέτρα που ελήφθησαν δεν επαρκούν ούτε για το ρεύμα των καταστημάτων μας. Υπάρχει αγωνία για την επόμενη μέρα, αλλά ελπίζουμε».

Ο Κωνσταντίνος Σαράκης τόνισε: «ξεκίνησε να κυκλοφορεί ο κόσμος και να έρχεται στα καφέ αν και λίγο μουδιασμένα. Εμείς σαν κλάδος ξεκινάμε από το μηδέν επί της ουσίας. Οι τοπικοί φορείς είναι εμπράκτως στο πλευρό μας ενώ αναμένουμε ακόμη κάποια πράγματα από την κυβέρνηση, περιμένουμε να δούμε και την ουσία. Ο κόσμος δείχνει είναι ότι έχει τάση να βγει και να μας στηρίξει στον βαθμό που μπορεί, καθώς είναι μουδιασμένος και φοβισμένος, αλλά το κλίμα είναι θετικό».

Ο Κωνσταντίνος Αρωνιάδας ανέφερε: «με καλή διάθεση, πολύ προσπάθεια και υπομονή θα επανέλθουμε σε ένα καλό επίπεδο γιατί αυτή την στιγμή όλοι ξεκινάμε από το μηδέν. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο κόσμος θα επιστρέψει και θα μας στηρίξει, αν και σε οικονομικό επίπεδο είναι δύσκολο, τόσο για εμάς, όσο και για τον κόσμο και αυτό πρέπει να το εξετάσουν οι πάντες, από εμάς μέχρι και την κυβέρνηση, ώστε να καταφέρουμε να είμαστε βιώσιμοι και να καλύψουμε πιθανές νέες τάσεις που θα παρουσιαστούν λόγω της αλλαγής που έφερε ο εγκλεισμός με ότι συνεπάγεται. Θεωρώ πως τις επόμενες δύο εβδομάδες η «επαναφορά» θα είναι πλήρης. Θέλουμε βοήθεια και από την κυβέρνηση γιατί ήδη η ανεργία στη χώρα είναι σε μεγάλο βαθμό και δεν πρέπει να διογκωθεί περισσότερο και να παρασύρει όλους ανεξαιρέτως».

Ο Βασίλης Βλάχος επεσήμανε: «μετά από μια δύσκολη περίοδο νομίζω πως ο κόσμος θα ανταποκριθεί και με λίγο υπομονή θα φτάσουμε σε επίπεδα πριν τον κορονοϊό. Είμαστε λαός που θέλουμε να βγούμε και αυτό μας έλειψε. Όλοι πρέπει να κατανοήσουμε τα μέτρα που πρέπει να τηρηθούν και αυτό θα είναι καλό να το καταλάβει και ο κόσμος γιατί πλέον είναι συγκεκριμένοι οι τρόποι που πρέπει να λειτουργούμε. Το πρόστιμο σε κάποια πιθανή παρατυπία ξεκινάει από 5.000 ευρώ , όποτε ο ένας πρέπει να βοηθήσει τον άλλο. Η αλήθεια είναι ότι άνοιξαν επιχειρηματικά δάνεια. Προσωπικά δεν θα μπορούσα να ζητήσω κάτι άλλο από ένα κράτος που δεν υπάρχουν αποθεματικά και είναι σε δύσκολη θέση λόγω και της κρίσης. Πρέπει να ζητήσουμε ότι είναι απαραίτητο για να βοηθηθούμε όλοι και ουσιαστικά».

Ο Γιάννης Βέλλιος σημείωσε: «από το κράτος δεν αναμένω πολλά. Θα δυσκολευτούμε αρκετά και ο κόσμος για να επανέλθει χρειάζεται καιρό. Η πρώτη μέρα δεν είναι και τόσο καλή, αν και όλοι είχαν την αισιοδοξία πως θα είχε περισσότερο κόσμο την πρώτη μέρα. Ευελπιστούμε για την συνέχεια»

Αναλυτικά τα μέτρα που καλούνται να εφαρμόσουν τα καταστήματα εστίασης είναι τα εξής:

– Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών ταυτόχρονα στο κατάστημα ορίζεται ως ο αριθμός που προκύπτει από την αναλογία ενός πελάτη ανά 2 τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας και όχι ανά 3 τ.μ. που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

– Σε κάθε τραπέζι μπορούν να κάθονται έως 6 άτομα και όχι 4 που προβλεπόταν αρχικά. Δεν υπάρχει όριο όταν πρόκειται για οικογένεια με ανήλικα τέκνα.

– Οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών θα είναι οι ακόλουθες: α) όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,70 μ., β) όταν τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στο 1,10 μ. και γ) όταν τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται σε 1,70 μ. Αρχικά προβλεπόταν απόσταση μεταξύ των τραπεζιών τουλάχιστον 2 μέτρα.

– Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικός ημιυπαίθριος χώρος όταν τουλάχιστον μία πλευρά αυτού βρίσκεται σε επαφή με εξωτερικό χώρο ή αίθριο που μπορεί να αφαιρεθεί. Σε περίπτωση που ανοίγει η οροφή ενός χώρου, τότε μπορεί όλος αυτός να αξιοποιηθεί.

sinidisi

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You may also like

Ρυθμίσεις απορρήτου
Όνομα Ενεργοποιημένο
Technical Cookies
In order to use this website we use the following technically required cookies: wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_, wordpress_sec.
Cookies
Χρησιμοποιούμε τα Cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στο δικτυακό τόπο.
x

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.