Μια συνάντηση που κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική φαίνεται πως ήταν πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, με τον δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου να συγκαλεί τη δημοτική του ομάδα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο δήμαρχος εμφανίστηκε ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από την εικόνα της δημοτικής αρχής και φέρεται να ξεκαθάρισε προς τους συνεργάτες του ότι δεν είναι ευχαριστημένος από τη λειτουργία της ομάδας του.
Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αποστροφή που φέρεται να χρησιμοποίησε για την κατάσταση στον Δήμο ήταν ιδιαίτερα βαριά: «ο Δήμος πάει κατά διαόλου».
Εφόσον η συγκεκριμένη φράση αποδίδεται πράγματι στον δήμαρχο, τότε δεν πρόκειται απλώς για μια εσωτερική παρατήρηση προς τους αντιδημάρχους του. Πρόκειται για μια ευθεία παραδοχή ότι η κατάσταση στη δημοτική αρχή δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελε ο ίδιος.
Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.
Γιατί, αν υπάρχει αποτυχία, το πρώτο πολιτικό ερώτημα αφορά εκείνον που έχει την τελική ευθύνη της διοίκησης. Οι αντιδήμαρχοι δεν αυτοδιορίστηκαν. Ο ίδιος ο δήμαρχος τους επέλεξε, τους ανέθεσε χαρτοφυλάκια και τους έδωσε τις αρμοδιότητες.
Άρα, εάν σήμερα ο επικεφαλής της δημοτικής αρχής διαπιστώνει ότι η ομάδα του δεν αποδίδει, το ερώτημα είναι απλό…
Ποιος επέλεξε την ομάδα που σήμερα αποδοκιμάζει;
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Γιώργος Παπαναστασίου φέρεται να προανήγγειλε ανασχηματισμό της δημοτικής αρχής, γεγονός που σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα αναμένονται αλλαγές σε πρόσωπα και αρμοδιότητες.
Παράλληλα, φέρεται να έκανε σαφές ότι δεν θα προχωρήσει σε υποψηφιότητα για τη Βουλή, βάζοντας τέλος –τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα– στα σενάρια που κατά καιρούς τον ήθελαν να μετακινείται από το δημαρχείο προς το Κοινοβούλιο.
Παραδοχή αποτυχίας ή πολιτικός ελιγμός;
Το μεγάλο ερώτημα πλέον δεν είναι μόνο ποιοι αντιδήμαρχοι θα παραμείνουν και ποιοι θα αποχωρήσουν.
Το πραγματικό ερώτημα είναι άλλο…
Πρόκειται για πραγματική παραδοχή ότι κάτι δεν πήγε καλά ή για έναν πολιτικό ελιγμό που έχει στόχο να κερδηθεί χρόνος και να αλλάξει η εικόνα της δημοτικής αρχής;
Γιατί η αλλαγή προσώπων δεν σημαίνει αυτομάτως αλλαγή πολιτικής.
Και σίγουρα δεν απαντά από μόνη της στα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και τα οποία το τελευταίο διάστημα καταγράφονται δημόσια, είτε μέσα από καταγγελίες πολιτών είτε μέσα από την καθημερινότητα της πόλης.
Ο Δήμος Αγρινίου, άλλωστε, συνεχίζει να παρουσιάζει επίσημα μια σειρά από δράσεις, προσκλήσεις και προγράμματα, ενώ παράλληλα στον δημόσιο διάλογο καταγράφονται έντονα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών και την καθημερινότητα.
Και κάπου εδώ βρίσκεται η ουσία.
Γιατί ένας ανασχηματισμός μπορεί να αλλάξει καρέκλες.
Δεν μπορεί όμως να αλλάξει από μόνος του την πραγματικότητα.
Και οι «δελφίνοι»;
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η εικόνα που φέρεται να υπήρχε μετά τη συνάντηση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάποιοι από τους λεγόμενους «δελφίνους» της δημοτικής παράταξης αποχώρησαν εμφανώς προβληματισμένοι και με τα “αυτιά κατεβασμένα”… Πάνε τα όνειρα για δημαρχιλίκι….
Τα χαμόγελα, αν υπήρχαν πριν, φαίνεται πως περιορίστηκαν.
Γιατί όταν ο αρχηγός μιλά για ανασχηματισμό, κανείς δεν γνωρίζει αν η επόμενη ανακοίνωση θα αφορά τον διπλανό του ή… τον ίδιο.
Και εδώ βρίσκεται ίσως το πιο ενδιαφέρον πολιτικό κομμάτι της σημερινής συνάντησης.
Ο ανασχηματισμός μπορεί να είναι αλλαγή πορείας ή απλά μια ακόμη μπλόφα;
Μπορεί όμως να είναι και η τελευταία προσπάθεια να αλλάξει η εικόνα χωρίς να αλλάξει η πολιτική ουσία.
Το αν πρόκειται για πραγματικό «καμπανάκι» ή για μια κίνηση τακτικής θα φανεί πολύ σύντομα.
Μέχρι τότε, πάντως, υπάρχει μια φράση που –αν επιβεβαιωθεί ότι ειπώθηκε– δύσκολα μπορεί να περάσει απαρατήρητη:
«Ο Δήμος πάει κατά διαόλου».
Και αυτή τη φορά δεν την είπε κάποιος από την αντιπολίτευση.
Φέρεται να την είπε ο ίδιος ο δήμαρχος.









