• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Σάββατο, 17 Ιανουαρίου, 2026
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων

Νέα έκτακτη στήριξη 56 εκατ. ευρώ για κτηνοτρόφους – Αποζημιώσεις για ευλογιά & πανώλη

από Συντακτική Ομάδα
27/11/2025
σε Ειδήσεις, Ελλάδα, Οικονομία, Υγεία
Χρόνος ανάγνωσης: 2 ′
A A
0
Αποζημιώσεις κτηνοτρόφων για την ευλογιά των αιγοπροβάτων – Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Share on FacebookShare on Twitter

Νέα έκτακτη στήριξη των κτηνοτρόφων λόγω ζωονόσων ύψους 56 εκατ. € – Αποζημιώνεται η απώλεια εισοδήματος για όσους  έχουν θανατώσει ζώα και αυξάνεται η αποζημίωση για ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους 180 εκατ. € η συνολική ενίσχυση των κτηνοτρόφων λόγω ευλογιάς και πανώλης


Μια στοχευμένη δέσμη μέτρων τίθεται σε ισχύ για τους κτηνοτρόφους  που επλήγησαν από την ευλογιά και την πανώλη, καθώς ενεργοποιείται το πακέτο ενισχύσεων που είχε ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Σχετικά Άρθρα.

Συνέντευξη ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δρ. Άλκηστις Παρπούρα “Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια φέρει υπογραφή ποιότητας, επιστήμης και εξωστρέφειας”

Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων ανέρχεται στα 56 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στόχος είναι η άμεση ανακούφιση των εκμεταλλεύσεων που βρέθηκαν αντιμέτωπες με σοβαρές απώλειες ζωικού κεφαλαίου, αλλά και με το αυξημένο κόστος ζωοτροφών λόγω των έκτακτων συνθηκών.

Με το νέο πακέτο ενισχύσεων, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την προσήλωσή της στη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, εξασφαλίζοντας ότι οι πληγείσες κτηνοτροφικές μονάδες θα μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δραστηριότητά τους.

Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής: 

(α) Αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος για θανατωθέντα ζώα ύψους 28,5 εκατ. ευρώ, με ύψος αποζημίωσης 70 ευρώ για πρόβατα και αίγες άνω των 6 μηνών και 35ευρώ για αρσενικά ζώα και αμνοερίφια.

(β) Επέκταση της αποζημίωσης για ζωοτροφές με επιπλέον καταβολή 50% της αρχικής ενίσχυσης, με κόστος 27,5 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα καταβολής των έκτακτων ενισχύσεων, τα Υπουργεία συνεργάζονται ώστε οι αποζημιώσεις να καταβληθούν στα τέλη του έτους.

Σημειώνεται ότι (α) έχουν μεταφερθεί στις Περιφέρειες 48 εκατ. ευρώ για θανατώσεις ζώων με βάση τη μοναδιαία αξία και οι καταβολές συνεχίζονται από τις Περιφέρειες, ενώ αναμένεται να μεταφερθούν επιπλέον 20 εκατ. ευρώ το αμέσως επόμενο διάστημα και (β) έχουν καταβληθεί  45 εκατ. ευρώ για ζωοτροφές και αναμένεται να καταβληθούν επιπλέον περίπου 10 εκατ. ευρώ το επόμενο διάστημα κατόπιν ολοκλήρωσης των ελέγχων.

Με βάση τα ανωτέρω η συνολική ενίσχυση των κτηνοτροφικών μονάδων συνδεόμενη με την πανώλη και την ευλογιά αναμένεται να ξεπεράσει τα 180 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά:

Α. Αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος για θανατωθέντα ζώα

Θα καταβληθεί αποζημίωση ύψους περίπου 28,5 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα θανατωθέντα ζώα των ετών 2024 και 2025 λόγω ευλογιάς και πανώλης. 

Το ύψος της αποζημίωσης ανέρχεται σε:

• 70 ευρώ για θανατωθέντα πρόβατα και αίγες άνω των 6 μηνών

• και στο 50% του ανωτέρω ποσού για λοιπά θανατωθέντα αιγοπρόβατα (αμνοί η ερίφια έως 6 μηνών και κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας άνω των 6 μηνών).

Εκτιμάται ότι δικαιούχοι είναι περίπου 2.200 εκτροφείς που έχουν θανατώσει περίπου 450.000 ζώα. Η μέση αποζημίωση ανά εκτροφέα εκτιμάται σε περίπου 13.000 ευρώ.

Η αποζημίωση θα δοθεί σε όσους έχουν θανατώσει αιγοπρόβατα λόγω της νόσου της ευλογιάς ή πανώλης και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης μεβάση τη μοναδιαία αξία ζώου βάση των υπ’ αριθμ. 4308/315328/2024 (Β΄ 5788) και 59322/26923/2025 (Β΄ 5.3.2025) κοινές υπουργικές αποφάσεις. Η καταβολή θα γίνει από το ΥΠΑΑΤ κατόπιν αποστολής της σχετικής πληροφόρησης για τα θανατωθέντα ζώα από τις Περιφέρειες.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει το άρθρο 26 του Κανονισμού 2022/2472 της ΕΕ για τις αγροτικές ενισχύσεις επιτρέπεται να δίνεται ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος λόγω υποχρεώσεων υγειονομικής απομόνωσης, δυσχερειών ανασύστασης του ζωικού κεφαλαίου που επιβάλλονται στο πλαίσιο δημόσιου προγράμματος ή μέτρου. Η αποζημίωση που υπολογίζεται σύμφωνα το ανωτέρω μειώνεται κατά το ποσό που αντιστοιχεί στις δαπάνες που δεν πραγματοποιήθηκαν άμεσα λόγω της ασθένειας των ζώων, οι οποίες διαφορετικά θα είχαν πραγματοποιηθεί από το δικαιούχο. 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

1. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (έρευνα ζωικού κεφαλαίου 2024), ο μέσος αριθμός αιγοπροβάτων ανά εκμετάλλευση ανέρχεται σε 125 ζώα (82.607 εκμεταλλεύσεις με 10,35 εκατ. αιγοπρόβατα).

2. Με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων ΦΠΑ, σε συνδυασμό με τα ανωτέρω στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το μέσο ετήσιο κέρδος (η διαφορά κύκλου εργασιών ΦΠΑ (κωδικός 312) μεφορολογητέων εισροών (κωδικός 367)) ανά αιγοπρόβατο ανήλθε για τα φορολογικά έτη 2022-2024 κατά μέσο όρο σε 62 ευρώ (το φορολογικό έτος 2022 σε 41 ευρώ, το 2023 σε 68 ευρώ και για το φορολογικό έτος 2024 σε 78 ευρώ).

Ορίζεται αποζημίωση ύψους 70 ευρώ για θανατωθέντα πρόβατα και αίγες άνω των 6 μηνών (υπολογίζεται ότι αφορά το 80% των ζώων) και 35 ευρώ για λοιπά θανατωθέντα αιγοπρόβατα (αμνοί η ερίφια έως 6 μηνών και κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας άνω των 6 μηνών, υπολογίζεται ότι αφορά το 20% των ζώων).

Β. Αποζημίωση για ζωοτροφές

Λαμβάνοντας υπόψη τη χρονική επέκταση της ασθένειας της ευλογιάς στο 2ο εξάμηνο του 2025, Θα καταβληθεί μέχρι τέλος του έτους επιπλέον αποζημίωση για ζωοτροφές σε ύψος 50% της αρχικής ενίσχυσης.

Το κόστος υπολογίζεται σε περίπου 27,5 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ήδη καταβλήθηκαν ποσά ύψους 14, 6 και 4 ευρώ ανά ζώο αναλόγως την περιοχή που βρίσκεται η εκμετάλλευση και λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο που ίσχυσαν οι απαγορεύσεις ανά περιοχή, με βάση τα στοιχεία όπως είχε εξελιχθεί η ασθένεια έως τον Ιούλιο του 2025. 

Με την αύξηση κατά 50% των ποσών στις αντίστοιχες περιοχές, η συνολική αποζημίωση θα ανέλθει σε 21, 9 και 6 ευρώ ανά ζώο αναλόγως της περιοχής.

Σημειώνεται ότι:

• Στις 27/10/2025 πραγματοποιήθηκε πληρωμή ύψους 44.726.678 ευρώ σε 39.820 δικαιούχους για ενίσχυση ζωοτροφών με καθεστώς De Minimis, λόγω ευλογιάς και πανώλης.

• Αναμένεται να καταβληθούν ακόμη περίπου 10 εκατ. ευρώ από την ανωτέρω ενίσχυση σε περίπου 34.000 δικαιούχους κατόπιν ελέγχου.

• Μαζί με τα επιπλέον 27,5 εκατ. ευρώ η συνολική ενίσχυση για ζωοοτροφές θα διαμορφωθεί σε 82 εκατ. ευρώ.

Tags: αποζημιώσεις ευλογιά πανώληαποζημίωση θανατωθέντων ζώωναπώλεια εισοδήματος κτηνοτρόφοιενίσχυση ζωοτροφώνενίσχυση κτηνοτρόφωνζωονόσοι Ελλάδα 2025πρωτογενής παραγωγήΥΠΑΑΤ αποζημιώσεις
Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

Ορισμός Αντιδημάρχων και Εντεταλμένων Συμβούλων στον Δήμο Αγρινίου
Αγρίνιο

Ορισμός Αντιδημάρχων και Εντεταλμένων Συμβούλων στον Δήμο Αγρινίου

Με απόφαση του Δημάρχου Αγρινίου κ. Γεωργίου Παπαναστασίου και βάσει των διατάξεων του άρθρου 58...

από Συντακτική Ομάδα
16/01/2026, 00:53
Δυτική Ελλάδα

Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας: Ερωτηματολόγιου Αγροδιατροφικού Κλάδου

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας ενημερώνει τα μέλη του ότι στα πλαίσια ερευνητικού έργου  υλοποιείται ενέργεια συμπλήρωσης...

από Συντακτική Ομάδα
16/01/2026, 00:49
Ευχαριστήριο για τη γενναιόδωρη προσφορά ενός κλιματιστικού 18.000 BTU προς τον Παιδικό Σταθμό Κανδήλας.
Δυτική Ελλάδα

Ευχαριστήριο για τη γενναιόδωρη προσφορά ενός κλιματιστικού 18.000 BTU προς τον Παιδικό Σταθμό Κανδήλας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ: ΑΣΤΑΚΟΣ 300 06 ΤΗΛ.: 26463 60500/46 ΠΡΟΣ: Τμήμα Εταιρικής Κοινωνικής...

από Συντακτική Ομάδα
16/01/2026, 00:47
Προκήρυξη της ΣΟΧ 2/2026, για κάλυψη 4 θέσεων για το Κοινωνικό Συσσίτιο του Δήμου Ξηρομέρου. Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως 28 Ιανουαρίου 2026.
Δυτική Ελλάδα

Προκήρυξη της ΣΟΧ 2/2026, για κάλυψη 4 θέσεων για το Κοινωνικό Συσσίτιο του Δήμου Ξηρομέρου. Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως 28 Ιανουαρίου 2026.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ενημερώνουμε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι ξεκινά 19 Ιανουαρίου (ΣΟΧ 2/2026) να «τρέχει» η διαδικασία...

από Συντακτική Ομάδα
16/01/2026, 00:43
Μπλόκο Αγγελοκάστρου: «20 κυβερνητικά ψέματα» – Κάλεσμα σε συνέλευση και νέες κινητοποιήσεις
Δυτική Ελλάδα

Ιόνια Οδός: Άνοιξαν τα διόδια στο Αγγελόκαστρο οι αγρότες – Άρση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων από την Αστυνομία

Την άρση των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου της «Ιόνιας Οδού της περιοχής...

από Συντακτική Ομάδα
16/01/2026, 00:40
Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας σε τμήμα της οδού Βασιλέως Γεωργίου, για την εκτέλεση του έργου της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Αστακού (Β’ φάση).
Δυτική Ελλάδα

Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας σε τμήμα της οδού Βασιλέως Γεωργίου, για την εκτέλεση του έργου της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Αστακού (Β’ φάση).

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ενημερώνουμε του κατοίκους και επισκέπτες του Αστακού, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο: «Ανάπλαση παραλιακού...

από Συντακτική Ομάδα
16/01/2026, 00:35

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • Ου Γάκιας ου Λιβάντς sara-mara
  • George Papanastasiou« L'État, c'est moi » sara-mara
  • Ποιο είναι το βαθύ λαρύγγι στο δημαρχείο... sara-mara
  • Ποιοι θα μοιράσουν σφαλιάρες για το δήμαρχο.... sara-mara
  • Το γούρι του Μητσοτάκη "γκαντεμιά" για wanna be βουλευτή... sara-mara
  • Κακός οιωνός το φαναράκι που πιάστηκε στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο; sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.