• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Τετάρτη, 24 Ιουνίου, 2026
agrinionet.gr
No Result
View All Result
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
No Result
View All Result
agrinionet.gr
No Result
View All Result

Στη γραμμή άμυνας κατά της ευλογιάς οι στρατιωτικοί κτηνίατροι – Ενίσχυση των Περιφερειών με εξειδικευμένο προσωπικό

by Συντακτική Ομάδα
30/12/2025
in Διάφορα, Ειδήσεις, Ελλάδα, Οικονομία, Πολιτική
Reading Time: 1 min read
A A
0
Στη γραμμή άμυνας κατά της ευλογιάς οι στρατιωτικοί κτηνίατροι – Ενίσχυση των Περιφερειών με εξειδικευμένο προσωπικό

Με συντονισμένη πρωτοβουλία των συναρμόδιων Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών –Εθνικής Άμυνας –Εσωτερικών- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενισχύεται άμεσα η επιχειρησιακή δυνατότητα των Περιφερειών για την κάλυψη έκτακτων και επιτακτικών αναγκών σε κτηνιατρικά θέματα, στο πλαίσιο της διαχείρισης της ευλογιάς και της προστασίας της κτηνοτροφίας.

Η ρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο του ν. 5251/2025 (ΦΕΚ Α’ 207/20.11.2025), με τίτλο: «Κύρωση της από 23.10.2025 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την αντιμετώπιση της ζωονόσου της ευλογιάς” (Α’ 183) και συναφείς διατάξεις».

Σχετικά Άρθρα.

No Content Available

Συγκεκριμένα, θεσπίζεται η δυνατότητα διάθεσης στρατιωτικών κτηνιάτρων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς τις αρμόδιες οργανικές μονάδες των Περιφερειών, ώστε να υποστηριχθούν οι υπηρεσίες στο πεδίο (έλεγχοι, εφαρμογή μέτρων, υποστήριξη λειτουργιών) όπου υπάρχει αυξημένη ανάγκη.

Πώς θα γίνεται η διάθεση

Η ρύθμιση προβλέπει ότι έως τρεις (3) στρατιωτικοί κτηνίατροι ανά Περιφερειακή Ενότητα μπορούν να διατίθενται στις Περιφέρειες, για διάστημα έως έξι (6) μήνες, εφόσον το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές ανάγκες.

Η διαδικασία ενεργοποιείται κατόπιν αιτήματος της οικείας Περιφέρειας, το οποίο υποβάλλεται μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η διάθεση πραγματοποιείται με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου, μετά από εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Υγειονομικού.

Οι στρατιωτικοί κτηνίατροι που διατίθενται θα ασκούν τα ίδια καθήκοντα με τις αντίστοιχες οργανικές θέσεις της Περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένης της αρμοδιότητας τελικής υπογραφής, ώστε να διασφαλίζεται πλήρης λειτουργικότητα και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων.

Αποζημίωση μετακίνησης και μηνιαία αποζημίωση

Παράλληλα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι όροι για την καταβολή αποζημίωσης μετακίνησης και μηνιαίας αποζημίωσης στους στρατιωτικούς κτηνιάτρους που θα διατεθούν στις Περιφέρειες:

  • Η αποζημίωση μετακίνησης καλύπτει τα έξοδα από και προς τον τόπου  υπηρεσίας και τον τόπο διάθεσης, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο οδοιπορικών.
  • Η μηνιαία αποζημίωση αντιστοιχεί στα 3/4 της μηνιαίας αποζημίωσης που προβλέπεται για στρατιωτικούς ιατρούς όταν διατίθενται σε δομές του Ε.Σ.Υ.
  • Σε διάθεση μικρότερη του μήνα, η αποζημίωση καταβάλλεται αναλογικά (μήνας = 30 ημέρες).

Χρηματοδότηση

Η δαπάνη για τα έξοδα μετακίνησης και τη μηνιαία αποζημίωση καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο οποίος ενισχύεται για τον σκοπό αυτό από πιστώσεις του ειδικού φορέα «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Με τη συγκεκριμένη παρέμβαση, η Κυβέρνηση ενισχύει έμπρακτα τις Περιφέρειες με πρόσθετο εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, ώστε να υπάρχει άμεση ανταπόκριση, καλύτερος έλεγχος και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων, με στόχο την προστασία της ζωικής παραγωγής και της παραγωγικής βάσης της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι έως και σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.985 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς αιγοπροβάτων σε 2.449 εκτροφές σε όλη τη χώρα, ενώ έχουν θανατωθεί 450.233 ζώα, στο πλαίσιο εφαρμογής των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Θανάσης Δαβάκης, δήλωσε:

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποδεικνύουν έμπρακτα για ακόμη μία φορά ότι αποτελούν πυλώνα κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης. Με τη συγκεκριμένη απόφαση διασφαλίζουμε τη θεσμική αναγνώριση και την ουσιαστική στήριξη των στρατιωτικών κτηνιάτρων, οι οποίοι, με αίσθημα ευθύνης και υψηλή κατάρτιση, συμβάλλουν πλέον καθοριστικά και στην εθνική προσπάθεια για τη στήριξη της κτηνοτροφίας».

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπύρος Πρωτοψάλτης, δήλωσε: 

«Η αντιμετώπιση της ευλογιάς απαιτεί σχέδιο, ταχύτητα και ισχυρή παρουσία στο πεδίο. Με τη διάθεση στρατιωτικών κτηνιάτρων στις Περιφέρειες, ενισχύουμε άμεσα τις κτηνιατρικές υπηρεσίες εκεί όπου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες, ώστε να εφαρμοστούν χωρίς καθυστερήσεις τα μέτρα, οι έλεγχοι και οι αποφάσεις που προστατεύουν το ζωικό κεφάλαιο. Θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών για τη συνεργασία, καθώς και όλους τους κτηνιάτρους – πολιτικούς και στρατιωτικούς – που δίνουν καθημερινά τη μάχη. Στόχος μας είναι ένας: να περιορίσουμε τη διασπορά της νόσου, να στηρίξουμε την κτηνοτροφία και να διασφαλίσουμε την ομαλή επόμενη μέρα για τους παραγωγούς».

Tags: διάθεση στρατιωτικών κτηνιάτρωνενίσχυση κτηνιατρικών υπηρεσιώνευλογιά αιγοπροβάτων Ελλάδακρούσματα ευλογιάς 2025μέτρα για την κτηνοτροφίανόμος 5251/2025 ευλογιάστρατιωτικοί κτηνίατροι ΠεριφέρειεςΥπουργείο Εθνικής Άμυνας κτηνίατροι
Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

Τι κι αν δεν έρθει ο Ανδρουλάκης στο Μεσολόγγι…
Αγρίνιο

ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας: «Η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου δεν πρόσθεσε τίποτα στον τόπο»

Με ιδιαίτερα επικριτική διάθεση αποτιμά η Νομαρχιακή Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ την πρόσφατη...

by Συντακτική Ομάδα
23/06/2026, 21:59
Το Κάστρο της Ναυπάκτου αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο
Ειδήσεις

Το Κάστρο της Ναυπάκτου αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο

Παρεμβάσεις προστασίας και ανάδειξης και στην ανατολική πλευρά του λόφου Ο Δήμος Ναυπακτίας πραγματοποίησε, το...

by Συντακτική Ομάδα
23/06/2026, 21:51
Επετειακή εκδήλωση Σχολών Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην Ι.Π. Μεσολογγίου.
Εκδηλώσεις

Επετειακή εκδήλωση Σχολών Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην Ι.Π. Μεσολογγίου.

Ωδή Μαρτύρων Ελευθερίας» Επετειακή εκδήλωση Σχολών Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και...

by Συντακτική Ομάδα
23/06/2026, 21:45
«Ενεργειακές Κοινότητες και Πρωτογενής Τομέας» –  Ημερίδα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  
Δυτική Ελλάδα

Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την ψηφιακή αναβάθμιση της δακοκτονίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2026, στις 12:00 το μεσημέρι, στην Παλαιά Γεωργική Σχολή της Πάτρας,...

by Συντακτική Ομάδα
23/06/2026, 21:35
Μίλτος Ζαμπάρας: Παρέμβαση στη Βουλή για παράταση των προγραμμάτων «Εξοικονομώ»
Ειδήσεις

Μίλτος Ζαμπάρας: Παρέμβαση στη Βουλή για παράταση των προγραμμάτων «Εξοικονομώ»

Την ανάγκη παράτασης των προθεσμιών των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» έθεσε με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον...

by Συντακτική Ομάδα
23/06/2026, 21:26
Γαλατάς: Στην εντατική 17χρονος μετά από σύγκρουση με άλογο
Αγρίνιο

Αγρίνιο: Ταυτοποιήθηκε οδηγός που παρέσυρε 74χρονο και εγκατέλειψε το σημείο

Στα ίχνη του οδηγού που ενεπλάκη σε τροχαίο με τραυματισμό πεζού και εγκατέλειψε το σημείο...

by Συντακτική Ομάδα
23/06/2026, 21:17
Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • Ξινιστκουμένους ο Σπανάκης στ' Αγρίνιου... sara-mara
  • Η καρέκλα της διαδοχής και τα υπόγεια ρεύματα στον Δήμο Αγρινίου sara-mara
  • Φισεκλίκια και ΕΛΑΣ… άκουσε και μη γελάς sara-mara
  • Η ανοχή τελείωσε... αλλά πότε άρχισε; sara-mara
  • Ποιος κάνει τις συστάσεις και γιατί; sara-mara
  • Το πολιτικό casting άρχισε στην Αιτωλοακαρνανία. Ποιοι κοιτούν προς την ΕΛΠΙΔΑ της Καρυστιανού sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

No Result
View All Result
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.