Αγρίνιο Πολιτική

Τέλος εποχής για τον Παύλο Μοσχολιό

 

Τέλος εποχής για τον Παύλο Μοσχολιό μετά την απόφαση του να μην διεκδικήσει στις εκλογές του Μαίου εκ νέου το δήμο Αγρινίου. Κάποιοι θυμίθηκαν τα λόγια του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου όταν κέρδισε τις εκλογές από τον Κ. Μητσοτάκη και από το μπαλκόνι του σπιτιού του στο Καστρί έχοντας δίπλα του την Δήμητρα είπε στο αλλαλάζων πλήθος “επιτέλους τέλος”….

Ο Παύλος Μοσχολιός όπως εξελίχθηκαν τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα ήταν ο τελευταίος των Μοικανών… Ο τελευταίος μιας γενιάς ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε το δήμο Αγρινίου από το 1990 και μετά. Ήταν για 8 χρόνια δήμαρχος Αγρινίου, αντιδήμαρχος του Θύμιου Σώκου, ενώ υπηρέτησε και την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Ο πρώην δήμαρχος Αγρινίου είδε την παράταξη του το 2014 να κάθεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης και από κει έδινε τις δικές του μάχες για το δήμο, φροντίζοντας κάθε φορά να επαινεί το έργο του και να κατηγορεί ως όφειλε τον Γ. Παπαναστασίου για το δικό του. Ομηρικοί ήταν κατά καιρούς οι καυγάδες μεταξύ τους, ενώ δεν έλειψαν και οι ειρωνίες μεταξύ του ιδίου και του Δημήτρη Τραπεζιώτη επειδή κατά την δική του γνώμη ο δεύτερος “όφειλε” να τον στηρίξει το 2014 απέναντι στον δεξιό δήμαρχο να εκλεγεί για να μην πέσει η παράταξη στα χέρια της … δεξιάς….Αλλά δεν είναι μόνο αυτά… Τα προβλήματα υπήρχαν μέσα στην ίδια του την παράταξη για την οποία φαίνεται πως αδιαφορούσε…. Αδιαφορούσε για το τι ήθελαν οι δημοτικοί του σύμβουλοι. Λίγο καιρό πριν όταν αποκαλύφθηκε ότι η Χριστίνα Σταρακά ενδιαφέρονταν για το δήμο Αγρινίου, ήδη κάποιοι από τους δημοτικούς του συμβούλους είχαν κλείσει τη συνεργασία μαζί της,αλλά δεν ενημέρωσαν τον κ. Μοσχολιό αφού κι αυτός δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία, παρόλες τις πιέσεις να αποκαλύψει τις προθέσεις του. Όφειλε να ενημερώσει νωρίτερα τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του, ίσως και να παραιτηθεί και να δώσει την ευκαιρία στην παράταξη να εκλέξει το νέο αρχηγό. Αντ’ αυτού έφτασε ο Δεκέμβριος για να πει ότι δεν θα είναι υποψήφιος για το δήμο Αγρινίου, αλλά και πάλι μένει επικεφαλής της παράταξης…

Τι είπε όμως ο κ. Μοσχολιός στην επιστολή του; Αφού υπεραμύνεται του έργου του στο δήμο Αγρινίου αφήνει αιχμές για το ποιοι είναι αυτοί που “πολέμησαν” την παράταξη του… αναφέρει μεταξύ άλλων

Σήμερα πολύ περισσότερο από πριν, απαιτούνται ηγετικές προσωπικότητες, με ικανότητες σε πολιτικές συνεργασίες, ώστε να πετύχουν ευρύτερες προγραμματικές προοδευτικές συγκλίσεις, που θα δίνουν απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα της πόλης.

Ελπίζω ότι μέσα από ανοικτή διαβούλευση, που επιβάλλεται να γίνει, όπως άλλωστε έχει καθιερώσει η παράταξή μου και στο παρελθόν για την επιλογή προσώπων και όχι με προειλημμένες αποφάσεις, θα βρεθούν τα κατάλληλα πρόσωπα, που έχουν να επιδείξουν ανάλογη πολιτική πορεία και έργο τα τελευταία χρόνια.

Έτσι θα πεισθεί η τοπική κοινωνία ότι δημιουργείται κάτι νέο και όχι επανάληψη της τελευταίας αποτυχημένης περιόδου.

Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και εύχομαι ολόψυχα αυτοί που θα επιλεγούν να πετύχουν πολύ περισσότερα απ’ όσα πετύχαμε εμείς.

Προσωπικά, όσο με αφορά θυσίασα πολλά πράγματα μέσα από την ενασχόλησή μου με την Αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό διότι θεωρούσα και συνεχίζω να πιστεύω πως η Αυτοδιοίκηση είναι έρωτας και πάθος, ιδέες και πράξη, όπως έχω πει και στο παρελθόν και νομίζω πως κατάφερα να μείνω πιστός στις αρχές και τις αξίες μου”.

Η ανακοίνωση

Χθες συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2019, ο τελευταίος προϋπολογισμός της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

Αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά μέσα από την αμείλικτη αλήθεια των αριθμών σε ποια κατάσταση ήταν ο Δήμος όταν τον παραδώσαμε το 2014 και σε ποια είναι σήμερα.

Με βάση αυτή τη σύγκριση θα μπορούσα να πω πολλά, ωστόσο τα παρακάτω στοιχεία είναι ενδεικτικά:

Προϋπολογισμός 2015: 113.782.840.00 ευρώ – 2019: 67.086.500,00 ευρώ (μείωση 41%)

Τεχνικό πρόγραμμα 2015: 70.822.110,83 ευρώ – 2019: 23.393.423,82 ευρώ (μείωση 67%)

Έργα ΕΣΠΑ – ΠΔΕ 2015: 64.629.474,13 ευρώ – 2019: 10.144.391,10 ευρώ (μείωση 84%)

Η «κατάρρευση» αυτή των οικονομικών στοιχείων του Δήμου οφείλεται κυρίως στην απραξία και στην έλλειψη οράματος, σχεδιασμού και έργων της Δημοτικής Αρχής, που έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια πόρων από έργα ΕΣΠΑ, που είναι οι μοναδικοί πόροι με τους οποίους μπορεί να κατασκευάσει μεγάλα έργα ο Δήμος, δεδομένου ότι οι εθνικοί πόροι είναι ελάχιστοι.

Επιπλέον δείχνει ποιό ήταν το «νέο» που επαγγέλθηκε η Δημοτική Αρχή, καθώς και άλλοι, έναντι του υποτιθέμενου «παλιού» που εκπροσωπούσαμε εμείς.

Με την χθεσινή συζήτηση έκλεισε ένας ακόμη κύκλος της Αυτοδιοικητικής μου πορείας. Αυτός του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Πέρασαν σχεδόν 30 χρόνια από τότε που ασχολήθηκα για πρώτη φορά με την Αυτοδιοίκηση.

Απλός Δημοτικός Σύμβουλος, Νομαρχιακός Σύμβουλος, Αντιδήμαρχος και για δύο τετραετίες Δήμαρχος Αγρινίου.

Σ’ αυτή την μεγάλη διαδρομή είχα την τύχη να συνεργασθώ με σπουδαίους Αυτοδιοικητικούς του Νομού, Νομάρχες, Δημάρχους, αλλά και Δημοτικούς και Νομαρχιακούς Συμβούλους και να μάθω πολλά απ’ όλους.

Γνώρισα πολλές νίκες, αλλά και ήττες, πολλές χαρές αλλά και λύπες, μια φυσιολογική –άλλωστε- αλληλουχία της ζωής του καθενός.

Πάντα ως Δήμαρχος είχα ως μοναδικό στόχο την ανάπτυξη του Δήμου και την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, ακολουθώντας την πρακτική των προκατόχων μου, όπου ο καθένας προσέθετε σε ό, τι παρελάμβανε απ’ τον προηγούμενο Δήμαρχο και δεν αφαιρούσε, όπως συνέβη την τελευταία πενταετία.

Με σκληρή δουλειά, καταφέραμε να δημιουργήσουμε τον μεγάλο Καλλικρατικό Δήμο Αγρινίου (συνένωση δέκα Δήμων με διαφορετικά οικονομικά, υπηρεσίες, ακόμη και νοοτροπία), να τον υπηρετήσουμε μαζί με τους συνεργάτες μου έντιμα και δημιουργικά και να τον παραδώσουμε στην επόμενη Δημοτική Αρχή, οικονομικά εύρωστο, με σημαντικά έργα και με σύγχρονες δομές και δράσεις που τον καθιστούν Δήμο – Πρότυπο σε όλη τη Χώρα.

Το έργο αυτό, ήδη, αναγνωρίζεται από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, θα αποτιμηθεί στο επόμενο διάστημα και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό.

Σίγουρα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα, κάναμε και λάθη, υπήρξαν και παραλήψεις, αλλά ποιος δεν κάνει λάθη όταν δουλεύει σκληρά;

Κάποια στιγμή, όμως, όσο κι αν αγαπάς την Αυτοδιοίκηση, μετά από τόσα χρόνια πρέπει να την αποχωρισθείς.

Είχα σκεφθεί να αποχωρήσω μετά τις εκλογές του 2014, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη για το αποτέλεσμα.

Αποτέλεσμα, πού δεν ήρθε μόνον από την τότε πολιτική συγκυρία και από την δική μου φυσιολογική φθορά, μετά από την οκταετή θητεία μου στον Δήμο, γιατί αυτό θα ήταν ορατό από νωρίτερα.

Αντίθετα ήταν ένα αποτέλεσμα που με «παράξενο» τρόπο ανέτρεψε την μέχρι τότε εδραία πεποίθηση της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας για τη νίκη της παράταξής μας.

Αποφάσισα μετά από πολλή σκέψη να παραμείνω στην Αντιπολίτευση, για να υπηρετήσω τους πολίτες του Αγρινίου και από τη θέση του απλού Δημοτικού Συμβούλου, γνωρίζοντας ότι θα είναι μια δύσκολη περίοδος για μένα, για να υπερασπισθώ και το έργο των προηγούμενων χρόνων, καθώς και την ίδια την παράταξή μου.

Ήταν μια δύσκολη προσπάθεια, αλλά πετύχαμε να αναδείξουμε το έργο μας και να κρατήσουμε «ζωντανή» την παράταξη μας, μόνο με την βοήθεια των συνεργατών μου, Δημοτικών Συμβούλων και Προέδρων, φίλων και απλών πολιτών που στάθηκαν δίπλα μας στην προσπάθειά μας αυτή.

Κάποιοι που τώρα ξαφνικά «αγάπησαν» την παράταξή μας και «αποβλέπουν» σ’ αυτήν για τους προσωπικούς τους στόχους, ουδέποτε την στήριξαν, κάθε άλλο μάλιστα, τα τελευταία 5 χρόνια.

Σήμερα ακόμη και οι σκληρότεροι αντίπαλοί μας το 2014 αναγνωρίζουν το έργο μας και μιλούν για χαμένη πενταετία της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

Ομολογούν ότι αν δεν υπήρχε το δικό μας έργο, η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν θα είχε να επιδείξει κάτι αξιόλογο στην πενταετή θητεία της.

Το επόμενο διάστημα θα είναι μια δύσκολη μεταβατική περίοδος για την Αυτοδιοίκηση, δεδομένου ότι θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά στις επερχόμενες εκλογές το σύστημα της απλής αναλογικής.

Όσοι πιστεύουν ότι στο πλαίσιο μιας «συνδιοίκησης», μέσα από συνεργασίες επιφανειακού χαρακτήρα, θα διαχειρισθούν απλά επικοινωνιακά το σύστημα εξουσίας του Δήμου για την προσωπική τους επιβίωση, θα διαψευστούν οικτρά και σίγουρα θα αποτύχουν και το τίμημα για μια ακόμη φορά θα το πληρώσει η πόλη.

Σήμερα πολύ περισσότερο από πριν, απαιτούνται ηγετικές προσωπικότητες, με ικανότητες σε πολιτικές συνεργασίες, ώστε να πετύχουν ευρύτερες προγραμματικές προοδευτικές συγκλίσεις, που θα δίνουν απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα της πόλης.

Ελπίζω ότι μέσα από ανοικτή διαβούλευση, που επιβάλλεται να γίνει, όπως άλλωστε έχει καθιερώσει η παράταξή μου και στο παρελθόν για την επιλογή προσώπων και όχι με προειλημμένες αποφάσεις, θα βρεθούν τα κατάλληλα πρόσωπα, που έχουν να επιδείξουν ανάλογη πολιτική πορεία και έργο τα τελευταία χρόνια.

Έτσι θα πεισθεί η τοπική κοινωνία ότι δημιουργείται κάτι νέο και όχι επανάληψη της τελευταίας αποτυχημένης περιόδου.

Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και εύχομαι ολόψυχα αυτοί που θα επιλεγούν να πετύχουν πολύ περισσότερα απ’ όσα πετύχαμε εμείς.

Προσωπικά, όσο με αφορά θυσίασα πολλά πράγματα μέσα από την ενασχόλησή μου με την Αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό διότι θεωρούσα και συνεχίζω να πιστεύω πως η Αυτοδιοίκηση είναι έρωτας και πάθος, ιδέες και πράξη, όπως έχω πει και στο παρελθόν και νομίζω πως κατάφερα να μείνω πιστός στις αρχές και τις αξίες μου.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συνεργάτες μου σ’ αυτή τη μακρόχρονη πορεία, τους Δημοτικούς Συμβούλους, τους Προέδρους των Τοπικών Διαμερισμάτων, τους υπαλλήλους του Δήμου, τους Φορείς και τους Συλλόγους της Πόλης, τα Μ.Μ.Ε. για την έντιμη και ειλικρινή συνεργασία, τους συμπολίτες μου που μου έκαναν την τιμή να μου εμπιστευθούν την τύχη της πόλης, τους πολλούς φίλους και την οικογένειά μου για την στήριξή τους, κυρίως στα δύσκολα.

Τέλος δηλώνω ότι θα παραμείνω ενεργός πολίτης και θα παρακολουθώ εκ του σύνεγγυς τα δρώμενα στην πόλη που υπηρέτησα για τόσα χρόνια και είναι αυτονόητη η συμμετοχή μου, όπου κληθώ να βοηθήσω.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You may also like

Ρυθμίσεις απορρήτου
Όνομα Ενεργοποιημένο
Technical Cookies
In order to use this website we use the following technically required cookies: wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_, wordpress_sec.
Cookies
Χρησιμοποιούμε τα Cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στο δικτυακό τόπο.
x

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.