• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων

Οδηγίες προς τους καταναλωτές για την ορθή προμήθεια και διαχείριση αγαθών λόγω του ιού COVID-19

από Συντακτική Ομάδα
17/04/2020
σε Υγεία
Χρόνος ανάγνωσης: 1 ′
A A
0
Κορονοϊός: Στα 331 τα κρούσματα στην Ελλάδα – Επιβεβαιώθηκαν 103 νέα
Share on FacebookShare on Twitter

Ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται από το άτομο που νοσεί είτε  μέσω βήχα ή φτερνίσματος ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού, μέσω μολυσμένων χεριών και μολυσμένων επιφανειών  και να οδηγήσει σε λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Δεν υπάρχουν σαφείς επιστημονικές ενδείξεις για τη μετάδοση του ιού μέσω των τροφίμων. Όμως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις υψηλής μεταδοτικότητας του ιού και ενδείξεις παραμονής στις διάφορες επιφάνειες για λίγες ώρες έως αρκετές ημέρες. Για την διακοπή της διασποράς του κρίνεται μεταξύ άλλων απαραίτητη η διατήρηση υψηλού επιπέδου ατομικής υγιεινής αλλά και υγιεινής του περιβάλλοντος χώρου, επιφανειών και αντικειμένων.

Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας βασιζόμενη στις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, στα πλαίσια προστασίας της Δημόσιας Υγείας, δεδομένης της πανδημίας COVID-19 και των προβλημάτων που ακολούθησαν, σας γνωρίζει τα ακόλουθα για την υγιεινή και ασφαλή διαχείριση των τροφίμων κατά τη διαδικασία προμήθειας, μεταφοράς, αποθήκευσης και παρασκευής, για την κατ’ οίκον  κατανάλωση:

Σχετικά Άρθρα.

Αγρίνιο: Δήλωση Κ. Πιστιόλα για το Ειδικό Πολεοδομικό

Όταν ο Άγιος Παίσιος επισκέφθηκε την Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο 50χρονος κρεοπώλης για την δολοφονία του Μπάμπη Κούτσικου τον Ιανουάριο του 2024 στο Μεσολόγγι.

Χρυσό Βραβείο για το Κέντρο Ξένων Γλωσσών ΣΥΓΧΡΟΝΟ Αλεξάνδρα Καρακώστα στα ELT Excellence & Innovation Awards 2025

Οδηγίες προς τους καταναλωτές για την προμήθεια και

για την ορθή διαχείρισης των αγαθών σε οικιακό επίπεδο

  • Πλύσιμο των χεριών μετά την αγορά των αγαθών. Πλύσιμο των χεριών τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι πριν και μετά από κάθε εργασία και την υγιεινή της κουζίνας. Να μην πλένονται τα χέρια στο νεροχύτη, γιατί μπορεί έτσι να επιμολυνθεί.
  • Αποσυσκευασία των αγαθών από τους εξωτερικούς περιέκτες μεταφοράς και από τις εξωτερικές συσκευασίες. Οι εξωτερικοί περιέκτες και συσκευασίες (π.χ. σάκοι μεταφοράς και πλαστικά υλικά συσκευασίας) μετά την αποσυσκευασία τους να απορρίπτονται άμεσα στους οικιακούς κάδους οι οποίοι πρέπει να φέρουν κάλυμμα. Ακολουθώντας τα μέτρα και τους κανόνες υγιεινής δεν είναι απαραίτητο να απολυμανθούν οι συσκευασίες.
  • Επανάληψη πλυσίματος χεριών πριν την τοποθέτηση των τροφίμων στο ψυγείο ή στα ντουλάπια.
  • Ορθή διατήρηση των τροφίμων σε ψύξη. Μετά τις αγορές να γίνεται σε όσο το δυνατόν πιο σύντομο χρόνο η τοποθέτηση των συντηρούμενων σε ψύξη ή κατάψυξη προϊόντων. Οι ψυκτικοί θάλαμοι δεν πρέπει να υπερφορτώνονται. Τα χύδην τρόφιμα εντός ψυγείου πρέπει να διατηρούνται με τάξη εντός κατάλληλων περιεκτών, ώστε να μην προκύπτουν επιμολύνσεις.
  • Μείωση χρόνου μεταξύ παρασκευής και κατανάλωσης. Σε περίπτωση που τα τρόφιμα δεν θα καταναλωθούν άμεσα, να γίνεται σωστή διατήρηση.
  • κατάλληλες συνθήκες συντήρησης ανά είδος τρόφιμου
  • ενδείκνυται η προετοιμασία πρώτα των πιο ευαίσθητων τροφίμων που δεν θα θερμανθούν πριν την κατανάλωση (γλυκά, σαλάτες, ντρέσινγκ ). Μετά τα φυτικά που θα καταναλωθούν ωμά, (μαρούλι, κομμένα λαχανικά). Τελευταία η προετοιμασία των ωμών ζωικών τροφίμων (κοτόπουλο, κρέας , ψάρι).
  • αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης. Να μη χρησιμοποιούνται οι ίδιες επιφάνειες και αντικείμενα για διαφορετικά ήδη τροφίμων (π.χ. τα φρούτα και τα λαχανικά να μην έρχονται σε επαφή με επιφάνειες που τοποθετούνται ωμό κρέας και πουλερικά)
  • καθαρά σκευή και εργαλεία παρασκευής γευμάτων, συχνό πλύσιμο των χεριών.
  • Ενδελεχής καθαρισμός επιφανειών και σκευών. Προσοχή σε φθαρμένα σκεύη, σανίδες κοπής (να έχουν επίπεδη επιφάνεια για να καθαρίζονται καλά)
  • Αναφορικά με τα νωπά, ολόκληρα/ακέραια τρόφιμα φυτικής προέλευσης (φρούτα και λαχανικά) μπορούν να ακολουθούνται συνήθεις απλές πρακτικές καθαρισμού όπως απόρριψη των εμφανώς ρυπαρών επιφανειακών φυλλωμάτων, σχολαστικό ξέπλυμα με τρεχούμενο νερό, χρήση διαλύματος νερού με ξύδι, αποφλοίωση.Η χρήση απορρυπαντικών/απολυμαντικών ουσιών στα τρόφιμα πρέπει να αποφεύγεται, διότι ενδέχεται να αφήσει στα τρόφιμα ρύπους υπολειμματικών χημικών ουσιών.
  • κατάλληλη θερμοκρασία μαγειρέματος
  • επαρκής αναθέρμανση γευμάτων. Το μαγειρεμένο φαγητό που διατηρείται σε ψύξη μπορεί να αναθερμανθεί μόνο μια φορά και σε θερμοκρασία μαγειρέματος (υψηλή 75ο C)
  • μη παραμονή μαγειρεμένων τροφίμων στο περιβάλλον
  • να μην επανακαταψύχονται αποψυγμένα τρόφιμα
  • επισημαίνεται πως η συχνή εξυγίανση των χεριών (τακτικό πλύσιμο με ζεστό νερό και σαπούνι, χρήση κοινών αντισηπτικών στα χέρια) καθώς επίσης και οι γενικότεροι κανόνες ατομικής υγιεινής (αποφυγή αγγιγμάτων του χεριού στο πρόσωπο κ.λπ.) αποτελούν βασικά μέτρα πρόληψης της λοίμωξης του κορωνοϊού.
  • η χρήση απολυμαντικών ουσιών (διάλυμα χλωρίνης, υποχλωριώδες νάτριο, υπεροξείδιο του υδρογόνου κ.λπ.) δεν ενδείκνυται στα τρόφιμα. Αντιθέτως η εφαρμογή απολυμαντικών χημικών ουσιών θα ήταν δυνατόν να προκαλέσουν επικίνδυνες επιβαρύνσεις με χημικές ουσίες και πιθανές δηλητηριάσεις.

Επαναλαμβάνουμε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις σχετικά με την μόλυνση των αγαθών από τον SARS-Cov-2 που προμηθεύονται οι καταναλωτές από τα σημεία πώλησης. Ο κίνδυνος κυρίως εστιάζεται στον συγχρωτισμό και την επαφή μας με δυνητικά μολυσμένα άτομα. Η απολύμανση είναι ενδεδειγμένη μόνο στις επιφάνειες του περιβάλλοντος των ασθενών

Γενικότερα:

  • Μην πηγαίνετε στην αγορά αν είστε άρρωστοι ή εμφανίζετε συμπτώματα Κάντε παραγγελίες on line ή τηλεφωνικά ή να βοηθήσουν συγγενείς, φίλοι)
  • Προγραμματίστε εύστοχα τις αγορές σας (λιγότερες επισκέψεις, λιγότερος δυνατός χρόνος παραμονής στο κατάστημα, λιγότερη σπατάλη τροφίμων).
  • Μπορείτε να πάρετε μαζί σας μάσκα, γάντια ή αντισηπτικό χεριών και για τις χειρολαβές στο καρότσι – καλάθι. Είναι συζητήσιμη η αναγκαιότητα μάσκας, γαντιών, αλλά σημαντικό αν νιώθουμε ασφάλεια. Προσοχή όμως να γνωρίζουμε και να έχουμε συνειδητοποιήσει την ορθή χρήση αυτών των προφυλακτικών μέτρων. Συχνά αυτά τα απλά πράγματα τα κάνουμε με λανθασμένο και επικίνδυνο τρόπο. Τα γάντια κυρίως δίνουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας .Είναι απαραίτητο να γίνεται σωστή χρήση, διαφορετικά είναι αποτελεσματικότερο να πλένουμε τα χέρια και να μάθουμε να μην αγγίζουμε καθόλου το πρόσωπο.
  • Προτιμάτε να πληρώνετε με την προσωπική σας κάρτα.
  • Πηγαίνετε για αγορές σε χρόνους μη συγχρωτισμού (νωρίς το πρωί ή όταν δεν έχει πολύ κόσμο)
  • Τηρείτε πάντα τις αποστάσεις (2 μέτρων τουλάχιστον – είναι περίπου 2 καρότσια σούπερ μάρκετ), σε όλο τον χώρο και καθ΄όλη τη διάρκεια των αγορών σας.
  • Αποφύγετε το άγγιγμα με γυμνά χέρια των επιφανειών / αντικειμένων, που χρησιμοποιούνται πολύ και αγγίζονται από πολλούς, όπως χειρολαβές, κουμπιά ανελκυστήρων, κουπαστή, ζυγαριές κ.α. ή αν το κάνετε πλύνετε ή απολυμάνετε τα χέρια. Προσπαθήστε να αγγίζετε μόνον ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο. Παρόλο που τα καταστήματα μεριμνούν για την εξυγίανση όλων αυτών, είναι ασφαλέστερο να φροντίζουμε κι εμείς να μην μολυνθούμε αλλά και να μην επιμολύνουμε τους χώρους που επισκεπτόμαστε.
  • Μην αγγίζεται τα τρόφιμα για να τα περιεργαστείτε, αγγίζετε μόνο όσα θα αγοράσετε.
  • Αν βήξετε ή φτερνιστείτε καλύψτε το στόμα και μύτη με το εσωτερικό του αγκώνα σας ή αν χρησιμοποιήσετε χαρτομάντιλο φροντίστε να το απορρίψετε άμεσα σε κάδο.
  • Απολυμαίνετε τα χέρια όσο και όταν χρειάζεται και να τα πλένετε σχολαστικά μόλις φθάσετε σπίτι.
  • Τα χρησιμοποιημένα γάντια και μάσκες να τα απορρίπτετε μόνον σε κάδους απορριμμάτων και βέβαια όχι κάτω ούτε σε κάδους ανακύκλωσης. Προσοχή η αφαίρεση της μάσκας να γίνεται μόνον αγγίζοντας τα πλευρικά λάστιχα, χωρίς να πιάσουμε την εξωτερική επιφάνεια και τα γάντια, χωρίς να αγγίξει το γάντι το καθαρό δέρμα μας καθώς το βγάζουμε.
  • Αν αγοράσετε από διανομή κατ΄οίκον κρατήστε την απόσταση από τον διανομέα για δική σας και δική του ασφάλεια. Στα πακέτα κούριερ πολύ μικρή είναι η πιθανότητα μολυσμένο άτομο να μολύνει τα πακέτα που έχουν ήδη ταξιδεύσει αρκετό χρόνο μέχρι να φθάσουν σε μας και είναι χαμηλός ο κίνδυνος «ανάκτησης» του ιού από χάρτινη πορώδη συσκευασία. Πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά τον χειρισμό κάθε συσκευασίας.»

 

 

Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

Θανάσης Παπαθανάσης: ‘’Προχωρά το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στο Νοσοκομείο του Αγρινίου”
Αγρίνιο

ΕΦΚΑ Αγρινίου: κι άλλη υπάλληλος του νοσοκομείου φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση. Λέγεται ότι σήμερα βγήκε σε αργία.

Μια ακόμη υπάλληλος από το νοσοκομείο Αγρινίου φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση του κυκλώματος των...

από Συντακτική Ομάδα
19/06/2025, 17:31
Τροχαίο στην Ιόνια Οδό, Τραυματίστηκε 10 χρονος
Αγρίνιο

Κατεπείγον SOS για το ΕΚΑΒ Αγρινίου –Στη Βουλή η εξοργιστική εξαίρεση

Ερώτηση του Μίλτου Ζαμπάρα για την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ στον μεγαλύτερο νομό της χώρας Την...

από Συντακτική Ομάδα
18/06/2025, 18:59
Από τον Άραχθο στο χειρουργείο ζωής – Ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι για τα όργανα των δύο αγοριών
Δυτική Ελλάδα

Από τον Άραχθο στο χειρουργείο ζωής – Ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι για τα όργανα των δύο αγοριών

Αργά το βράδυ θα γίνει το πρώτο χειρουργείο αφαίρεσης των οργάνων από τον 14χρονο, σύμφωνα...

από Συντακτική Ομάδα
14/06/2025, 20:06
Αγρίνιο: Με χειροπέδες στον εισαγγελέα οι 8 που συνελήφθησαν για το σκάνδαλο στον ΕΦΚΑ Αγρινίου και τις αναπηρικές συντάξεις ΔΕΙΤΕ VIDEO
Αγρίνιο

ΕΦΚΑ Αγρινίου: το πελατολόγιο, ο καφές, οι παράνομες αποφάσεις με αναδρομικά και οι πλαστές τηλεφωνικές συνδέσεις. Απάτη σε βάρος του Ελληνικού δημοσίου χιλιάδων ευρώ. Πόσοι ακόμη κατηγορούνται VIDEO

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν...

από Συντακτική Ομάδα
13/06/2025, 17:46
Αγρίνιο: Με χειροπέδες στον εισαγγελέα οι 8 που συνελήφθησαν για το σκάνδαλο στον ΕΦΚΑ Αγρινίου και τις αναπηρικές συντάξεις ΔΕΙΤΕ VIDEO
On Camera

Αγρίνιο: Με χειροπέδες στον εισαγγελέα οι 8 που συνελήφθησαν για το σκάνδαλο στον ΕΦΚΑ Αγρινίου και τις αναπηρικές συντάξεις ΔΕΙΤΕ VIDEO

Με χειροπέδες πέρασαν την πόρτα του Δικαστικού Μεγάρου λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι οι...

από Συντακτική Ομάδα
13/06/2025, 16:05
Αγρίνιο: απολογείται στον εισαγγελέα ο πατροκτόνος του Χαλκιόπουλου
Αγρίνιο

Αγρίνιο ΕΦΚΑ: στον εισαγγελέα σε λίγη ώρα οι 8 συλληφθέντες. Επιχειρηματίας μεταξύ αυτών που εμπλέκονται στην υπόθεση με τις αναπηρικές συντάξεις

Την πόρτα του Δικαστικού Μεγάρου Αγρινίου αναμένεται να περάσουν σήμερα το μεσημέρι, οι 8 που...

από Συντακτική Ομάδα
13/06/2025, 14:02

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • Τι θα κάνει ο Γάκιας αν ο κοριός έχει πιάσει κι άλλον από την παράταξη του; sara-mara
  • Ο Δήμαρχος Αγρινίου δεν μπορεί να κάνει ζάφτι την παράταξη του. Ποιον θέλει για δήμαρχο; Μήπως υπάρχει τρίτο πρόσωπο που θα αναγκαστούν να τον βάλουν μπροστά για να μην χαθεί ο δήμος; sara-mara
  • Εις την Γαλλικήν ... sara-mara
  • Άτολμος λόγω πολιτικής ομηρίας; sara-mara
  • Μην τάξεις στον άγιο κερί... sara-mara
  • Ο Βοεβόδας... μήνυσε ... sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.