• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Παρασκευή, 17 Ιουλίου, 2026
agrinionet.gr
No Result
View All Result
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
No Result
View All Result
agrinionet.gr
No Result
View All Result

Χ. Σταρακά: Ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις για ένα κοινωνικά πιο δίκαιο σύστημα δημοτικών τελών και στήριξη των επιχειρήσεων

by Συντακτική Ομάδα
30/11/2021
in Αγρίνιο, Πολιτική
Reading Time: 1 min read
A A
0
Ανακοινώνει περίπου 50 υποψηφίους η Χ. Σταρακά

 

Ένα κοινωνικά πιο δίκαιο σύστημα υπολογισμού των δημοτικών τελών πρότεινε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σχετικά Άρθρα.

Χριστίνα Σταρακά: «Γενικός ξεσηκωμός τώρα!» – Μετωπική σύγκρουση για το θέμα των δικαστηρίων Αιτωλοακαρνανίας

Άμεση παρέμβαση Σταρακά εκ μέρους των παραγωγών για την ακαρπία της ελιάς και τη χαμηλή παραγωγή λαδιού

Σταρακά: «Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια είναι κλειδί για την ανάπτυξη και την αγροδιατροφική μας ασφάλεια» 

Μετά από ενέργειες του ΠΑΣΟΚ «ξεπάγωσε» η επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου στους παραγωγούς για το 2023

Οι προτάσεις είναι τεκμηριωμένες και αφορούν στην επέκταση των μειωμένων συντελεστών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια  ανέργους αλλά και τον κλάδο της εστίασης που πλήττεται από την υγειονομική κρίση. Επίσης, αφορούν και στον καθορισμό ενός ακόμη γενικού συντελεστή, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία, για ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Στην εισήγηση της η Χριστίνα Σταρακά ανέφερε:

“Για την παράταξη μας οι μειώσεις, οι απαλλαγές και οι οικονομικές ελαφρύνσεις στα δημοτικά τέλη αποτελούν σταθερή επιλογή, καθώς επιθυμία μας είναι να στηρίζουμε έμπρακτα την τοπική κοινωνία και να προσπαθούμε να βελτιώνουμε την ποιότητα της ζωής τους, σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Η πανδημία συνεχίζεται δυστυχώς και τα μέτρα αυτής εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα στην κοινωνία, έχοντας περιορίσει σημαντικά τα εισοδήματα των συμπολιτών μας. Εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι και το κύμα ακρίβειας με τις ανατιμήσεις σε υπηρεσίες, τρόφιμα και αγαθά.

Επιβάλλεται λοιπόν, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο στον καθαρισμό των δημοτικών τελών.

Λυπούμαστε που εισάγουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για μια ακόμη χρόνια τις ίδιες προτάσεις, απολύτως ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες, που αφορούν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Μάλιστα προτείνοντας εισοδηματικά κριτήρια για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, εξοικονομούνται πόροι ώστε να ενταχθούν και άλλες κοινωνικές ευάλωτες ομάδες.

Πέρυσι η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε πως, παρόλο που τα οικονομικά δεν το επιτρέπουν, η οικονομική υπηρεσία θα προσπαθήσει να συλλέξει τα στοιχεία που χρειάζονται. Είχε υποστηρίξει πως είναι μια χρονοβόρα διαδικασία κιαν και όταν ολοκληρωθεί, θα επανέλθει το θέμα προς συζήτηση, χωρίς τελικά να γίνει απολύτως τίποτε. Είναι φανερό ότι η δημοτική αρχή δεν έχει την πολιτική βούληση να εφαρμόσει ένα κοινωνικά πιο δίκαιο σύστημα υπολογισμού των δημοτικών τελών.

Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός ότι οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει, εδώ και δυο χρόνια, υλοποιούνται από πολλούς δήμους της χώρας .

Καταθέτουμε για μια ακόμη χρόνια μια ολοκληρωμένη πρόταση με την προσδοκία ότι αυτή την φορά η δημοτική αρχή θα τις λάβει υπόψη.

Είναι μία υπεύθυνη, κοστολογημένη και σοβαρή πρόταση που αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία . ”

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ“ΑΓΡΙΝΙΟ ΜΠΟΡΕΙΣ”ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ :

Α. Για ανταποδοτικάτέλη (καθαριότητα-ηλεκτροφωτισμός)

1.Προτείνουμε, για δεύτερη χρονιά τον καθορισμό ενός ακόμη γενικού συντελεστή, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία, για ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς που θα καλύψει αντίστοιχους φορείς της πόλης μας(όπως ΕΛΕΠΑΠ, «Παναγία Ελεούσα» κλπ). Το ύψος του συντελεστή προτείνουμε να καθοριστεί στο 50% του συντελεστή των κατοικιών που ισχύει κάθε φορά. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνουμε όλους τους φορείς της πόλης μας χωρίς ιδιαίτερο μεγάλο κόστος για το Δήμο.

  1. Με το ίδιο σκεπτικό προτείνουμε, για τρίτη χρονιά, για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια άνεργους, καθορισμό ειδικού συντελεστή στο 50% του ισχύοντος συντελεστή. Εξάλλου, αποτελεί και μια ακόμη δέσμευση της δημοτικής αρχής προς την παράταξη μας από την προπέρσινη και περσινή αντίστοιχη συνεδρίαση που δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
  2. Ακόμη, να εισαχθούν εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ένταξης κι άλλων κοινωνικών ομάδων και συγκεκριμένα:

Η μείωση κατά 50% που προτείνει η δημοτική αρχή χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για τρίτεκνους και πολύτεκνους ,να ισχύει προτείνουμε εμείς στους μεν τρίτεκνους με ετήσιο εισόδημα έως 30.000€ και  στους πολύτεκνους με ετήσιο εισόδημα έως 35.000€.

  1. Τα ποσά από οφειλές που έχουν προκύψει από ανείσπρακτα δημοτικά τέλη, ήτοι 600.490 ευρώ, αναφέρεται ότι πρόκειται να βεβαιωθούν εντός του 2022. Προτείνουμε παράταση βεβαίωσης οφειλόμενων τουλάχιστον ενός έτους και όχι εντός του 2022, όπως προτίθεται η δημοτική αρχή, αφού ληφθούν υπόψη όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τις πληττόμενες ομάδες και μετά τη λήξη των μέτρων κατά της πανδημίας

Β.Για δημοτικά τέλη επιχειρήσεων

Καθολική αρνητική επίπτωση στις επιχειρήσεις έχει η πανδημία του  κορονοϊού, καθώς οχτώ στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν μείωση εσόδων κατά το προηγούμενο διάστημα, ενώ στην πλειοψηφία τους (75%) θεωρούν ότι τα μέτρα που είχαν και έχουν  ληφθεί δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς.

  1. Επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς τουκορονοϊού, χωρίς να κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου, να απαλλάσσονται από τα αναλογούντα τέλη και του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού όχι μόνο για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Άλλοι δήμοι απάλλαξαν από τα τέλη για όλο τον χρόνο κι όχι μόνο για το διάστημα που ήταν κλειστοί. Επειδή η εστίαση κυριολεκτικά στενάζει, προτείνουμε μείωση τουλάχιστον 50% στα ανταποδοτικά τέλη και στους κοινόχρηστους χώρους, για όλο το χρόνο.

Γ. Για καθορισμό δημοτικού φόρου

Καθορισμός συντελεστή δημοτικού φόρου, με μείωση 50% για την Ά Κατοικία τρίτεκνων και πολυτέκνων, πρόταση που καταθέσαμε και πέρυσι, εισάγοντας τα εισοδηματικά κριτήρια για τις κατηγορίες αυτές.

Συμφωνούμε με την εισήγηση ως προς την απαλλαγή δημοτικού φόρου για τους άπορους και δικαιούχους κοινωνικού παντοπωλείου.

 

 

Tags: χριστίνα σταρακά
Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

Μαυρομμάτης: Απολογισμός με άρωμα… προεκλογικής εκκίνησης και ξεκάθαρα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση
On Camera

Μαυρομμάτης: Απολογισμός με άρωμα… προεκλογικής εκκίνησης και ξεκάθαρα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση

Δεν ήταν ένας συνηθισμένος απολογισμός έργου. Δεν ήταν μια τυπική αυτοδιοικητική εκδήλωση. Η ομιλία του...

by Συντακτική Ομάδα
16/07/2026, 21:49
Φαρμάκης από το Μεσολόγγι: Μήνυμα συνέχειας με αιχμές, έργο και δημόσια στήριξη στον Θανάση Μαυρομμάτη
On Camera

Φαρμάκης από το Μεσολόγγι: Μήνυμα συνέχειας με αιχμές, έργο και δημόσια στήριξη στον Θανάση Μαυρομμάτη

Ο Περιφερειάρχης δεν περιορίστηκε στην παρουσίαση του έργου της Περιφέρειας, αλλά έστειλε σαφή μηνύματα για...

by Συντακτική Ομάδα
16/07/2026, 21:29
«Μετράμε το άδειο κρεβάτι της Γωγώς» – Η συγκλονιστική εξομολόγηση του π. Βησσαρίωνα Καντούνη
Αγρίνιο

«Μετράμε το άδειο κρεβάτι της Γωγώς» – Η συγκλονιστική εξομολόγηση του π. Βησσαρίωνα Καντούνη

  Πέντε χρόνια μετά την αδιανόητη απώλεια της 14χρονης κόρης του, Γωγώς, ο πατέρας Βησσαρίων...

by Συντακτική Ομάδα
15/07/2026, 15:03
Ανοιχτή εκδήλωση – απολογισμός του έργου της Περιφέρειας από τον Θανάση Μαυρομμάτη στο Μεσολόγγι
Αγρίνιο

Ανοιχτή εκδήλωση – απολογισμός του έργου της Περιφέρειας από τον Θανάση Μαυρομμάτη στο Μεσολόγγι

Ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση με τους πολίτες θα πραγματοποιήσει ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Μαυρομμάτης...

by Συντακτική Ομάδα
14/07/2026, 20:46
Τραγωδία στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου – 72χρονος έχασε τη ζωή του μετά από πτώση από σκεπή
Αγρίνιο

Τραγωδία στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου – 72χρονος έχασε τη ζωή του μετά από πτώση από σκεπή

Τραγική κατάληξη είχαν εργασίες που πραγματοποιούσε ένας 72χρονος άνδρας το μεσημέρι της Τρίτης (14/7) στον...

by Συντακτική Ομάδα
14/07/2026, 20:39
Θλίψη στην Αιτωλοακαρνανία – Έφυγε από τη ζωή ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Χαλκιοπούλου Κωνσταντίνος Μώκος
Αγρίνιο

Θλίψη στην Αιτωλοακαρνανία – Έφυγε από τη ζωή ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Χαλκιοπούλου Κωνσταντίνος Μώκος

Βαρύ πένθος έχει σκορπίσει στο Αγρίνιο και στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας η είδηση του...

by Συντακτική Ομάδα
14/07/2026, 20:34
Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • Ο Ζαμπάρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας και οι... γρίφοι της επόμενης μέρας. sara-mara
  • Πολιτικός «εμφύλιος» για μια... υποψηφιότητα – Στο στόχαστρο πρόεδρος κοινότητας sara-mara
  • Μπετά, κορδέλες και... πρωταπριλιάτικες υποσχέσεις sara-mara
  • Από Γάκιας ... Πτέραρχος Γάιος sara-mara
  • Καπάκια της ΔΕΥΑ Αγρινίου και πεζοδρόμια-παγίδες: Πόσο κινδυνεύουν οι πολίτες; sara-mara
  • Ο Τσίπρας «έκοψε» τους κουμανταδόρους και άναψε φωτιές στην Αιτωλοακαρνανία sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

No Result
View All Result
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.