• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Τρίτη, 17 Ιουνίου, 2025
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων

Η Κυριακή Δ’ Νηστειών στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

από Συντακτική Ομάδα
27/03/2023
σε Αγρίνιο, Εκδηλώσεις
Χρόνος ανάγνωσης: 1 ′
A A
0
Η Κυριακή Δ’ Νηστειών  στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

????????????????????????????????????

Share on FacebookShare on Twitter

 

 

Σχετικά Άρθρα.

Ιερατική Σύναξη με θέμα το Μυστήριο του Γάμου στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Η εορτή του Αγίου Αντωνίου

Παράδοση Ψηφιακού Κόμβου στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Η εορτή του Αγίου Νικολάου στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Αγρινίου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, την Κυριακή Δ’ Νηστειών, 26 Μαρτίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στην θεραπεία του σεληνιαζομένου νέου λέγοντας, ότι ο πατέρας του νέου έχει τον πόνο και την αγωνία να θεραπευθεί το παιδί του, που αντιμετωπίζει μια πνευματική και σωματική ασθένεια. Προστρέχει στον Χριστό με πίστη, η οποία όμως είναι ατελής. Η πίστη του ανθρώπου είναι δώρο του Θεού. Δεν είναι ατομικό κατόρθωμα. Εξελίσσεται και προοδεύει αργά και κλιμακωτά. Μια ασθενής πίστη μπορεί με μια αφορμή να γιγαντωθεί, να γίνει δυνατή και να τελειοποιηθεί.

Μας εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο Χριστός δέχεται τον πατέρα, αποδέχεται την ασθενή πίστη του και του απαντά με ευγένεια και διάκριση. Στο «εάν» του πατέρα, ο Χριστός απαντά με το δικό του «εάν» και του δίνει την ευκαιρία να κάνει την αυτοκριτική του. Και αμέσως ο πατέρας συνειδητοποιεί την πνευματική του κατάσταση, παραδέχεται την απιστία του και την ελλιπή πίστη του και φωνάζει ικετευτικά στον Χριστό, βοήθησέ με Κύριε, ώστε η πίστη μου να κινητοποιήσει την δική σου παντοδυναμία.

Με αυτή την Ευαγγελική περικοπή που διαβάζεται την προτελευταία Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η αγία μας Εκκλησία θέλει να μας επισημάνει, ότι μέχρι τώρα ασκηθήκαμε σωματικά και πνευματικά στα πλαίσια αυτής της περιόδου, νηστέψαμε, προσευχηθήκαμε, εγκρατεύσαμε. Από όλον αυτόν τον πνευματικό αγώνα η πίστη μας έγινε πιο δυνατή, είναι ικανή να παράγει καρπούς; Γιατί μόνο με την πίστη μας θα αναγνωρίσουμε τον Χριστό ως Νυμφίο, θα τον ακολουθήσουμε στο Πάθος Του, θα τον προσκυνήσουμε Εσταυρωμένο και Αναστάντα και Νικητή της ζωής επί του θανάτου, ανέφερε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός.

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Προϊστάμενος του Ναού, πρωτοπρ. Ευάγγελος Φωτάκης καλωσόρισε με θερμούς λόγους τον Σεβασμιώτατο στην Ενορία. Τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων του προσέφεραν ένα δώρο που κατασκεύασαν τα ίδια για τον πνευματικό τους Πατέρα.

Ο Σεβασμιώτατος συγκινημένος ευχαρίστησε τον π. Ευάγγελο, τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων, τους Ιεροψάλτες και όλους του Ενορίτες για την υποδοχή και τα δώρα της αγάπης τους, λέγοντας, ότι μια ζωντανή Ενορία με ποιμαντικό έργο και ενοριακές δράσεις είναι η χαρά του Επισκόπου, ο οποίος επιθυμεί όλες οι Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως να αναπτύξουν το ενοριακό τους έργο για να γίνουν μια πνευματική όαση και μια μεγάλη πνευματική οικογένεια.

Αμέσως μετά ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού για τα εγκαίνια των δύο Δομών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Εργαστηρίου για νέους με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες «Παναγία  Ελεούσα» στο Αγρίνιο, παρουσία του Δημάρχου Αγρινίου κ. Γεωργίου Παπαναστασίου, του Περιφερειάρχου Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, αυτοδιοικητικών και εκπροσώπων αρχών και φορέων της περιοχής, πολιτευτών και πλήθους κόσμου, μελών και φίλων του Εργαστηρίου.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε, ότι το Εργαστήρι «Παναγία Ελεούσα» είναι ένα ίδρυμα πανελλήνιας εμβέλειας. Ξεκίνησε με τη στήριξη του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεοκλήτου, με την απόφαση του οποίου παραχωρήθηκε δωρεάν η χρήση του παρακείμενου προς το Επισκοπείο κτιρίου στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, για να γίνει η κοιτίδα του Ιδρύματος, που σιγά-σιγά εξελίχθηκε, εξαπλώθηκε και δημιούργησε δομές στο Αγρίνιο και αγκάλιασε κάθε γωνιά της Αιτωλοακαρνανίας. Δεν είναι μόνο γνωστό στην περιοχή μας, αλλά κάνει γνωστό τον τόπο μας σε όλη την ελληνική επικράτεια με την προσφορά, την διακονία και το έργο που, με τη Χάρη του Θεού, επιτελεί. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι έχουν την ευθύνη αυτού του Ιδρύματος, τους πρωτεργάτες, την σημερινή διοίκηση, τους εργαζόμενους και όλους τους συνεργάτες και τους συμπαραστάτες και να τους παρακαλέσω να παραμείνουν σταθεροί στις θεμελιώδεις αρχές, οι οποίες διέπουν τη λειτουργία αυτού του Ιδρύματος που είναι η αγάπη προς τον Θεό και η αγάπη προς τον άνθρωπο. Η τοπική μας Εκκλησία θα είναι κοντά σας για να στηρίζει το θεάρεστο έργο που επιτελείτε, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Το απόγευμα της Κυριακής ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αγρινίου.

Κατά την ομιλία του συνέχισε την ανάπτυξη του θέματός του: «Συνοδοιπόροι στο Θείο Πάθος». Περιέγραψε αναλυτικά και σχολίασε θεολογικά τα γεγονότα της Μεγάλη Πέμπτης, όπως παρουσιάζονται στα Ευαγγελικά αναγνώσματα. Αναφέρθηκε σε όσα εκτυλίχθηκαν στην αυλή του Αρχιερέως, κατά την ανάκριση του Χριστού, μεταξύ των οποίων η τριπλή άρνηση του Αποστόλου Πέτρου. Παρουσίασε τις τρεις φάσεις της δίκης του Χριστού, το κατηγορητήριο το οποίο ο Κύριος αντιμετώπισε με την μεγαλειώδη σιωπή του. Υπογράμμισε ότι ο Χριστός δεν μπορεί να διαλεχθεί με οργισμένους ανθρώπους. Προϋπόθεση απαραίτητη είναι η ειρήνη της ψυχής και η γαλήνη της καρδιάς μας. Η προσευχή μας δεν μπορεί να φτάσει στον θρόνο του Θεού, όταν κυριαρχεί στην καρδιά μας η οργή και η ταραχή.

Αναφέρθηκε στον φανατισμό του όχλου και στο ευμετάβλητο του λαού, τονίζοντας ότι στο όνομα του φανατισμού έχουν διαπραχθεί μεγάλα εγκλήματα στο διάβα της ιστορίας, έχουν διασυρθεί μεγάλες εκκλησιαστικές προσωπικότητες και έχουν εκμηδενισθεί σπουδαία εκκλησιαστικά έργα.

Μίλησε για την μεταμέλεια του Ιούδα, η οποία δεν τον οδήγησε σε μετάνοια, αλλά έμεινε εγκαταλελειμμένος από όλους να βιώνει την απόγνωση και τις ενοχές του. Το μεγαλύτερο λάθος του ανθρώπου είναι να πιστέψει, ότι δεν υπάρχει περιθώριο σωτηρίας, ότι σταματά το έλεος, η μακροθυμία και η φιλανθρωπία του Θεού.

Επίσης περιέγραψε τη στάση του Πιλάτου, κατά την εκδίκαση της υποθέσεως του Χριστού, τονίζοντας ότι ο Πιλάτος είναι το πρότυπο του άτολμου ανθρώπου. Βάζει στην ίδια ζυγαριά την αλήθεια και το συμφέρον. Και σε αυτή την περίπτωση, δυστυχώς, η αλήθεια θυσιάζεται χάριν του συμφέροντος.

Η Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού τελέσθηκε και στις έδρες των υπολοίπων δήμων της Ιεράς Μητροπόλεως, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτισθεί. Στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου, με ομιλητή τον πανοσιολογιώτατο αρχιμ. Βαρνάβα Λαμπρόπουλο και θέμα: «Το προνόμιο της απελπισίας». Στην Αμφιλοχία, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, με ομιλητή τον αιδεσιμολογιώτατο π. Ιωάννη Γκιάφη και θέμα: «Η αρετή της πραότητας, κατά τον Άγιο Ιωάννης της Κλίμακος». Στον Αστακό, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, με ομιλητή τον πανοσιολογιώτατο αρχιμ. Πολύκαρπο Αναστασόπουλο και θέμα: «Ὀνόματι Ἰησοῦ μάστιζε πολεμίους». Στην Βόνιτσα, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, με ομιλητή τον αιδεσιμολογιώτατο πρωτοπρ. Αθανάσιο Κουλοχέρη και θέμα: «”Λησταῖς λογισμοῖς περιπεσῶν ὁ Ἀδάμ” Η Σωτηριολογική διάσταση της Παραβολής του Καλού Σαμαρείτη». Στο Θέρμο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με ομιλητή τον πανοσιολογιώτατο αρχιμ. Σιλουανό Ψιλιά και θέμα: «Η ουρανοδρόμος Κλίμαξ του Ιωάννου».

Tags: Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας
Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

Η Κυριακή των Αγίων Πάντων στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας
Αγρίνιο

Η Κυριακή των Αγίων Πάντων στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας

Στον Ιερό Ενοριακό Ναό των Αγίων Πάντων στον Μαραθιά Τριχωνίδος, της Αρχιερατικής Περιφέρειας Θέρμου χοροστάτησε...

από Συντακτική Ομάδα
16/06/2025, 19:58
Αγρίνιο: αγροτικό “μπήκε” μέσα σε φούρνο στην ΗΡ. Πολυτεχνείου. Από θαύμα δεν τραυματίστηκε η ιδιοκτήτρια
On Camera

AgrinioNet.gr Αποκλειστικό: Η στιγμή που το αγροτικό μπουκάρει στο φούρνο στην Ηρ. Πολυτεχνείου στο Αγρίνιο VIDEO

Ήταν γύρω στις 8 και κάτι το πρωί όταν ένα αγροτικό αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε...

από Συντακτική Ομάδα
16/06/2025, 19:09
Αγρίνιο: αγροτικό “μπήκε” μέσα σε φούρνο στην ΗΡ. Πολυτεχνείου. Από θαύμα δεν τραυματίστηκε η ιδιοκτήτρια
On Camera

Αγρίνιο: αγροτικό “μπήκε” μέσα σε φούρνο στην ΗΡ. Πολυτεχνείου. Από θαύμα δεν τραυματίστηκε η ιδιοκτήτρια

Το χάρο με τα μάτια της είδε σήμερα λίγο μετά τις 8 το πρωί ιδιοκτήτρια...

από Συντακτική Ομάδα
16/06/2025, 09:31
Τι απαντά ο Γ. Φαρμάκης περί αεροδρομίου – βοσκότοπου
Αγρίνιο

Παραίτηση βόμβα Γιάννου Φαρμάκη από αυτοδιοικητικά του καθήκοντα.

Παρελθόν αποτελεί πλέον ο αντιδήμαρχος Γιάννος Φαρμάκης από το δήμο Αγρινίου Ερωτηματικά προκαλεί η παραίτηση...

από Συντακτική Ομάδα
15/06/2025, 23:05
Ελ. Κρητικού: στον ΕΦΚΑ Αγρινίου αντιμετωπίζαμε ντροπιαστικές συμπεριφορές. Γραμματέας απέτρεπε ΑΜΕΑ να κάνουν ενστάσεις για τα ποσοστά αναπηρίας
Αγρίνιο

Ελ. Κρητικού: στον ΕΦΚΑ Αγρινίου αντιμετωπίζαμε ντροπιαστικές συμπεριφορές. Γραμματέας απέτρεπε ΑΜΕΑ να κάνουν ενστάσεις για τα ποσοστά αναπηρίας

Διαστάσεις φαίνεται παίρνει το σκάνδαλο στον ΕΦΚΑ Αγρινίου όπου 55χρονη επιχειρηματίας, υπάλληλοι του ΕΦΚΑ αλλά...

από Συντακτική Ομάδα
15/06/2025, 20:54
Αγρίνιο ΕΦΚΑ: Ποια είναι η ξανθιά επιχειρηματίας του κυκλώματος που εξαρθρώθηκε από το Εσωτερικών Υποθέσεων. Εμπλέκεται και πολιτικό πρόσωπο της αυτοδιοίκησης;
Αγρίνιο

Αγρίνιο ΕΦΚΑ: Ποια είναι η ξανθιά επιχειρηματίας του κυκλώματος που εξαρθρώθηκε από το Εσωτερικών Υποθέσεων. Εμπλέκεται και πολιτικό πρόσωπο της αυτοδιοίκησης;

Μέσα σε όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για αυτούς που συνελήφθησαν για...

από Συντακτική Ομάδα
15/06/2025, 14:16

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • Εις την Γαλλικήν ... sara-mara
  • Άτολμος λόγω πολιτικής ομηρίας; sara-mara
  • Μην τάξεις στον άγιο κερί... sara-mara
  • Ο Βοεβόδας... μήνυσε ... sara-mara
  • Μια βοσκοπούλα έμορφη... sara-mara
  • ΔΕΥΑ Αγρινίου: “ξεβούλωσαν” τα φρεάτια στην οδό Αγγελοκάστρου sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.