• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Κυριακή, 16 Αυγούστου, 2026
agrinionet.gr
No Result
View All Result
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
No Result
View All Result
agrinionet.gr
No Result
View All Result

O Μητροπολίτης Δαμασκηνός απαντά για την αποχώρηση ηγουμένης και μοναχών από τη Μονή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Μέγα Δένδρο (video)

Αποκλειστική συνέντευξη στο «Δυτικά FM 92,8»

by Συντακτική Ομάδα
09/09/2024
in On Camera, Αγρίνιο
Reading Time: 1 min read
A A
0

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός με αφορμή την έναρξη της εκκλησιαστικής χρονιάς που σηματοδότησε ο Σεπτέμβριος, σε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Δυτικά FM 92,8», αναφέρθηκε στις ιεραποστολικές και κοινωνικές δράσεις της τοπικής Εκκλησίας που βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας.
Ο κ. Δαμασκηνός μίλησε στη Δήμητρα Λαοπόδη και την εκπομπή «Today News» κάνοντας την αρχή από τις δυσκολίες του φετινού καλοκαιριού (καιρικά φαινόμενα, φωτιές, λειψυδρία  κ.ά.) και σημειώνοντας ότι στις προσευχές όλων βρίσκονταν πάντα οι πυροσβέστες.

Σχετικά Άρθρα.

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού

Διοικητής 6ης ΥΠΕ: Αναγκαία η μετακίνηση παθολόγου από το Αγρίνιο στην Πάτρα

Η εορτή της Αγίας Σοφίας στην Ρίγανη Αιτωλοακαρνανίας

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου τελικά ξεκινούν τα έργα για το φυσικό αέριο

Δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας, αναφέρθηκε στη λειτουργία των κατασκηνώσεων της Εκκλησίας παρά τις απαιτήσεις της γραφειοκρατίας. Μίλησε ακόμα για το Ίδρυμα που έχει επωμιστεί τη στήριξη φοιτητών της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και τις δραστηριότητες που αφορούν τον Πολιτισμό.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο Μητροπολίτης ρωτήθηκε και για την αποχώρηση της ηγουμένης και μοναχών από την Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Μέγα Δένδρο Θέρμου, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη δυσάρεστη πλην όμως αναπόφευκτη.
«Όταν κοιμήθηκε η μακαριστή καθηγουμένη Ευθυμία Γκελτή,  βρεθήκαμε να πρέπει να κρατήσουμε το μοναστήρι με τις δύο εναπομείνασες μοναχές, την αδερφή Θεολογία και την αδελφή Μαρία. Τότε μας ενημέρωσαν ότι υπήρχαν τρεις εμπερίστατες μοναχές (…) οι οποίες ζούσαν στο σπίτι τους, δηλαδή είχαν αποχωρήσει από τη μονή στο Κόρμποβο των Τρικάλων, είχαν δοκιμάσει σε διάφορα άλλα μοναστήρια αλλά δεν εγκαταβίωσαν». Μας πληροφόρησαν και για τα αρνητικά και για τα θετικά, για να είμαι ειλικρινής. Και τα αρνητικά ήταν ότι οι μοναχές όπου και να πέρασαν  δεν μπορούσαν να συνεργαστούν και να εγκαταβιώσουν», είπε για να περιγράψει τι είχε προηγηθεί.

Επικαλέστηκε τον πνευματικό νόμο της μοναχικής ζωής, βάσει του οποίου δίνονται τρεις υποσχέσεις όταν γίνεται η ρασοφορία και η κουρά του μοναχού. Μία εξ αυτώ είναι η παραμονή, σε όλη τη διάρκεια της ζωής, σε ένα μοναστήρι. «Δυστυχώς, αυτές οι μοναχές δεν κατάλαβαν ότι αυτό ο πνευματικός νόμος θα ισχύσει και γι΄ αυτές.  Και γι’ αυτό άρχισε μια περιπλάνηση σε διάφορα μοναστήρια», σχολίασε ο κ. Δαμασκηνός.

Μητροπολίτες και κληρικοί του διατύπωσαν προτάσεις να μη δοκιμάσουν να έλθουν γιατί μόνο προβλήματα θα του δημιουργούσαν, όπως είπε.  Ο ίδιος θέλησε πάντως να τους δώσει στέγη και από τα Τρίκαλα βρέθηκαν στο Θέρμο. «Όχι μόνο τις ευεργέτησα αλλά ίσως έκανα και  συγκεκριμένα πράγματα που σε ένα χρόνο ίσως δεν θα έκανε κανένας Μητροπολίτης», διαπίστωσε αναφερόμενος μεταξύ άλλων στη δημιουργία των προϋποθέσεων να εκλεγεί η Γερόντισσα Χαριτίνη ηγουμένη της Μονής, δείχνοντας την εμπιστοσύνη του. Καμία δόση αλήθειας δεν έχουν τα περί μη οικονομικής αυτονομίας, πρόσθεσε ο κ. Δαμασκηνός, παρατηρώντας ότι τα οικονομικά μεγέθη της Μονής ήταν πολύ μικρά.

Το πρόβλημα ήταν ότι οι μοναχές δεν κατάλαβαν ότι το μοναστήρι αυτό πρέπει να διατηρήσει τον προσκυνηματικό του χαρακτήρα, δηλαδή να υποδέχεται τους ανθρώπους, εξήγησε ο Μητροπολίτης που πρόσθεσε ότι λόγω της ιδιοσυγκρασίας του δεν μπόρεσαν να υπηρετήσουν αυτό το σκοπό. Για ένα χρόνο παρέμενε αποστασιοποιημένος περιμένοντας την πανήγυρη. Έδωσε δε ορισμένα παραδείγματα των ακολουθούμενων τακτικών:  Φέτος ακολουθίες των παρακλητικών κανόνων γίνονταν στο εσωτερικό παρεκκλήσι και όχι στον κυρίως ναό ενώ η Θεία Λειτουργία της Κυριακής τελείωνε πολύ νωρίς, με αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι που πήγαιναν στις 8:30, να βρίσκονται στο τέλος της.

«Το κύριο διακόνημα των μοναζουσών είναι να υποδέχονται τον κόσμο, να του μιλούν για τον Άγιο Κοσμά, να του εξηγούν πόσο σημαντική είναι η παρουσία του στην Αιτωλοακαρνανία, να του προσφέρουν τη χαρά της λατρευτικής ζωής, το κέρασμα και να φεύγει ο άνθρωπος αναπαυμένος», είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι δεν μπόρεσαν να συμβαδίσουν με αυτά τα δεδομένα. Πάρα την «άκομψη» όπως τη χαρακτήρισε αποχώρησή τους αφού δεν ζήτησαν να πάρουν καν την ευχή του ο κ. Δαμασκηνός είπε ότι προσεύχεται παρά την απαξίωση του επισκοπικού αξιώματος και του προσώπου που τις ευεργέτησε. Μάλιστα, απαξίωσαν και τον πνευματικό που τις έφερε στο μοναστήρι, το σημαντικότερο της τοπικής Εκκλησίας, πρόσθεσε.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι σε καμία περίπτωση η Μονή δεν θα κλείσει  και εξέφρασε την προσδοκία να εγκατασταθεί μια Αδελφότητα το συντομότερο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις εργασίες συντήρησης του ναού και άλλων κτισμάτων.

τέλος, όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα της αποκατάστασης και συντήρησης του ιστορικού Επισκοπείου στο Μεσολόγγι, την έδρα της Μητρόπολης, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ο κ. Δαμασκηνός εξέφρασε την προσδοκία το αργότερο στις αρχές του νέου χρόνου να υπάρχει ανάδοχος για το έργο.

sinidisi.gr

Παρακολουθείστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας στο «Δυτικά FM 92,8»:  

Tags: Δήμητρα ΛαοπόδηΔυτικά Fm 92Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός
Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

Ο Χρ. Κατσιμπίνης μιλά για τον Πανάγιο Τάφο . ΔΕΙΤΕ VIDEO
On Camera

Χρήστος Κατσιμπίνης: Ο Αγρινιώτης που άγγιξε τον Πανάγιο Τάφο και έζησε την ιστορία από κοντά

Υπάρχουν άνθρωποι που περνούν από τη ζωή μας και υπάρχουν άνθρωποι που γίνονται κομμάτι της...

by Συντακτική Ομάδα
15/08/2026, 21:09
Οι πολιτικές κολεγιές στον δήμο Αγρινίου έχουν πάρει φωτιά
Αγρίνιο

Οι πολιτικές κολεγιές στον δήμο Αγρινίου έχουν πάρει φωτιά

Οι συμφωνίες, οι υποσχέσεις και τα «χέρια» κάτω από το τραπέζι – Ποιοι σπεύδουν να...

by Συντακτική Ομάδα
14/08/2026, 19:47
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο Προπονητικό Κέντρο της Λίμνης Στράτου
Αγρίνιο

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο Προπονητικό Κέντρο της Λίμνης Στράτου

    Η αντίστροφη μέτρηση για το Πανευρωπαϊκό  Πρωτάθλημα Θαλάσσιου Σκι Νέων (U14 & U17)...

by Συντακτική Ομάδα
07/08/2026, 11:25
Ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις
Αγρίνιο

Απογοητευτικός ο πρώτος μήνας των θερινών εκπτώσεων στο Αγρίνιο

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στον εμπορικό κόσμο του Αγρινίου η εικόνα που κατέγραψε η αγορά κατά...

by Συντακτική Ομάδα
07/08/2026, 11:19
Ερώτημα για την αιτία της πυρκαγιάς στην Υψηλή Παναγιά Ελαιοφύτου
Αγρίνιο

Ερώτημα για την αιτία της πυρκαγιάς στην Υψηλή Παναγιά Ελαιοφύτου

Ερωτήματα προκαλεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Υψηλής Παναγιάς Ελαιοφύτου, καθώς κάτοικοι της...

by Συντακτική Ομάδα
06/08/2026, 05:57
Άγρια συμπλοκή στη Λεπενού: Συγγενείς ήρθαν στα χέρια μετά από επεισόδιο με ανήλικο – Καταγγελία για απειλή με μαχαίρι
Αγρίνιο

Άγρια συμπλοκή στη Λεπενού: Συγγενείς ήρθαν στα χέρια μετά από επεισόδιο με ανήλικο – Καταγγελία για απειλή με μαχαίρι

    Λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκε σοβαρό επεισόδιο στη Λεπενού...

by Συντακτική Ομάδα
03/08/2026, 14:01
Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • «Φωτισμένος» για το μεταβατικό, σκοτάδι για το 2028... Η καρέκλα μπορεί να έχει προσωρινό ένοικο, αλλά η παράταξη ψάχνει ακόμη ποιος θα κρατήσει το τιμόνι. sara-mara
  • Όταν η χημεία φέρνει έργα... sara-mara
  • Ο Φαρμάκης επενδύει εκεί που άλλοι μένουν στα λόγια sara-mara
  • Βασίλης Καραθανάσης: Ένα νέο πρόσωπο που κερδίζει πολιτικό έδαφος sara-mara
  • Αμπάρια Παναιτωλίου: Η παιδική χαρά… για τους λάτρεις της άγριας φύσης! video foto sara-mara
  • Αγρίνιο: Διατηρητέο κτίριο και δίπλα… αποθήκη. Λίγα μέτρα από το δημαρχείο Αγρινίου εικόνες ντροπής. Κανείς από τους αρμόδιους δεν βλέπει; sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

No Result
View All Result
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.