• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου, 2025
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων

Εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Μάστρου Αιτωλοακαρνανίας

από Συντακτική Ομάδα
15/11/2025
σε Ειδήσεις, Μεσολόγγι, Πολιτισμός, Τοπικά Νέα
Χρόνος ανάγνωσης: 1 ′
A A
0
Εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Μάστρου Αιτωλοακαρνανίας
Share on FacebookShare on Twitter

Τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, της τοπικής κοινότητας Μάστρου, της Αρχιερατικής Περιφέρειας Μεσολογγίου τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2025.

Σχετικά Άρθρα.

Μίλτος Ζαμπάρας: «Εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση φορτώνει στους αγρότες νέα χρέη αντί να δώσει λύσεις»

Το “CHERRY” συνομιλεί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τοπικών δημιουργικών επιχειρήσεων στο ROUTELAB «UrbanFest 2025»

Όχι στη συγχώνευση και κατάργηση σχολικών μονάδων στον Δήμο Αμφιλοχίας – Ομόφωνη στήριξη των κινητοποιήσεων των αγροτών και της ΚΕΔΕ από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμφιλοχίας

Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Έργων Ν. Αιτ/νίας<<Ο Θαλής>> στηρίζει τους αγρότες

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Σεβασμιώτατος μετέφερε και κατέθεσε επί της Αγίας Τραπέζης τα ιερά μαρτυρικά Λείψανα, κατά την τάξη της Εκκλησίας και κατόπιν χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού των Εγκαινίων.

Κατά το κήρυγμά του τόνισε, ότι πρωταρχική θέση στην εκκλησιαστική ζωή μιας Ενορίας κατέχει ο Ενοριακός Ιερός Ναός, αφού εντός του τελείται το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, συγκροτείται το Σώμα του Χριστού που είναι η Εκκλησία και τα μέλη της ενώνονται μέσα από τη μυστηριακή ζωή.

Ανέφερε, επίσης, ότι από την πρώτη χριστιανική περίοδο, όταν ο Χριστιανισμός ήταν διωκόμενη θρησκεία κατά την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, οι πρώτοι χριστιανοί κατέφευγαν στις κατακόμβες, στα υπόγεια αυτά κοιμητήρια και πάνω στους τάφους των πρώτων μαρτύρων της πίστεώς μας προσεύχονταν και τελούσαν την Αναίμακτη Θυσία. Αυτό περίπου διήρκεσε τρεις ολόκληρους αιώνες και ήρθε ο Μέγας Κωνσταντίνος, αρχικά με το Διάταγμα των Μεδιολάνων και στη συνέχεια με την απόφασή του να ανακηρυχθεί πλέον ο Χριστιανισμός ως επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και έτσι η Εκκλησία εγκατέλειψε τις κατακόμβες και ανήγειρε μεγαλοπρεπείς Ιερούς Ναούς.

Αυτή η παράδοση συνεχίστηκε και μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και διατηρείται ζωντανή μέχρι και σήμερα. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει πόλη ή χωριό ή συνοικισμός που να μη διαθέτει όχι έναν, αλλά πολλούς Ιερούς Ναούς με διαφορετικές μορφές και διαφορετικές χρήσεις, Ενοριακοί, Κοιμητηριακοί, Εξωκκλήσια, Παρεκκλήσια, κ.α.

Συνεχίζοντας το κήρυγμά του αναφέρθηκε στις ακολουθίες που προβλέπει η αγία μας Εκκλησία για την ανέγερση ενός Ναού, την Ακολουθία της καταθέσεως του θεμελίου λίθου, την Ακολουθία των Θυρανοιξίων και την Ακολουθία των Εγκαινίων και παρουσίασε τα βασικά στοιχεία κάθε μιας από αυτές.

Ολοκληρώνοντας ανέλυσε διεξοδικά την θεολογική σημασία και τους συμβολισμούς της Ακολουθίας των Εγκαινίων, που αποτελεί το κορυφαίο γεγονός κάθε ενοριακής κοινότητας. Παρουσίασε αναλυτικά τα στάδια της Ακολουθίας και εξήγησε τα τελετουργικά στοιχεία, προκειμένου οι πιστοί να μπορέσουν να κατανοήσουν τα τελούμενα.

Το πρωί του Σαββάτου, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε την Ακολουθία των Εγκαινίων. Αμέσως μετά τελέσθηκε η πρώτη πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί της εγκαινιασθείσης Αγίας Τραπέζης.

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στους πιστούς, που με ευλάβεια συμμετείχαν στις ιερές ακολουθίες, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Βιώσαμε μία μεγάλη ευλογία από τον Θεό, να παραδίδουμε τον Ιερό Ναό σας επίσημα καθαγιασμένο και εγκαινιασμένο στη Λατρεία του Θεού. Σήμερα χαίρονται και αγάλλονται οι ψυχές όλων εκείνων που υπήρξαν οι κτήτορες, οι δωρητές και οι ευεργέτες αυτού του Ιερού Ναού, τα ονόματα των οποίων μνημονεύονται σε κάθε Θεία Λειτουργία. Οφείλουμε με ευγνωμοσύνη να αναφερθούμε σε αυτούς, διότι χάρη στη δική τους πρωτοβουλία ανεγέρθηκε αυτός ο κατά πάντα μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός, που δεσπόζει εδώ στην Ενορία σας.

Με ευγνωμοσύνη οφείλουμε να αναφερθούμε και σε όσους συνετέλεσαν στην ολοκλήρωση των έργων του εξωραϊσμού και σε όσους θα συνεχίσουν και στο μέλλον να συνδράμουν τις ανάγκες του Ιερού Ναού.

Θέλω τούτη την ώρα να ευχαριστήσω τόσο τον π. Κωνσταντίνο Μακρυγιάννη, τον Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, όσο και τον Εφημέριό σας, τον π. Θεόδωρο Ντάλλα, όλα τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και όλους όσοι συνέβαλαν με κάθε τρόπο, έτσι ώστε να φτάσουμε σε αυτή την ιστορική ημέρα.

Θέλω, αγαπητοί μου αδελφοί, να ευχηθώ τα σημερινά Εγκαίνια να σταθούν η απαρχή για να σκεφτόμαστε καθημερινά τον έμψυχο ναό του Θεού, που είναι το σώμα μας. Από τη στιγμή που βαπτιζόμαστε, λαμβάνουμε τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος, η οποία σκηνώνει μέσα μας και γινόμαστε όλοι ένας έμψυχος ναός της χάριτος του Θεού. Αυτός ο έμψυχος ναός εγκαινιάζεται, καθαγιάζεται, ευλογείται και χαριτώνεται με την προσευχή και την μυστηριακή ζωή, με την συμμετοχή μας στο Μυστήριο της Εξομολογήσεως και ιδιαίτερα στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Αυτός ο έμψυχος ναός, το σώμα μας, φιλοξενεί την αθάνατη ψυχή μας, η οποία μετά την έξοδο της από το σώμα θα πορευτεί για να συναντήσει τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Να φροντίζουμε, λοιπόν, όχι μόνο για τον Ιερό Ναό τον οποίο εγκαινιάσαμε σήμερα, αλλά και για τον έμψυχο ναό του σώματός μας για να ενοικεί η χάρις του Παναγίου Πνεύματος, η οποία θα μας φωτίζει να ακολουθούμε πάντοτε τον σωστό δρόμο του Θεού στη ζωή μας».

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο    https://photos.app.goo.gl/P27g5QZaYxn4BfmCA

Tags: ΕιδήσειςΜεσολόγγιΠολιτισμόςΤοπικά Νέα
Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

Γιατί η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού παραμένει ακριβή – Νέα ανάλυση του Green Tank για ΑΠΕ, αέριο και αποθήκευση
Διάφορα

Γιατί η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού παραμένει ακριβή – Νέα ανάλυση του Green Tank για ΑΠΕ, αέριο και αποθήκευση

Παρά την αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ, η Ελλάδα παραμένει σταθερά ανάμεσα στις ακριβότερες χώρες...

από Συντακτική Ομάδα
12/12/2025, 00:23
Η Ελλάδα στο επίκεντρο: Εκδήλωση για την Ελληνική Οικονομία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Παρουσία Τζιτζικώστα, Αυτιά και κορυφαίων στελεχών
Ειδήσεις

Η Ελλάδα στο επίκεντρο: Εκδήλωση για την Ελληνική Οικονομία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Παρουσία Τζιτζικώστα, Αυτιά και κορυφαίων στελεχών

Στην καρδιά της Ευρώπης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες,  η Ελλάδα είχε την τιμητική της...

από Συντακτική Ομάδα
12/12/2025, 00:17
Γιώργος Κώτσηρας: «Λύνουμε προβλήματα – Βάζουμε τάξη στις κοινωφελείς περιουσίες και τις δωρεές»
Διάφορα

Γιώργος Κώτσηρας: «Οικοδομούμε μια ανθεκτική και δίκαιη οικονομία» – Ομιλία στην εκδήλωση UN Global Compact Greece 2025

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι στο πυρήνα του νέου παραγωγικού μοντέλου που οικοδομούμε, με έμφαση στην...

από Συντακτική Ομάδα
12/12/2025, 00:03
ΕΛΓΑ: Παράταση εισφοράς έως 30/6/2026 και προκαταβολές αποζημιώσεων για ζημιές 2025
Διάφορα

ΕΛΓΑ: Παράταση εισφοράς έως 30/6/2026 και προκαταβολές αποζημιώσεων για ζημιές 2025

Σειρά ρυθμίσεων για την ασφαλιστική εισφορά του ΕΛΓΑ και τη διαχείριση των ζημιών του 2025...

από Συντακτική Ομάδα
11/12/2025, 23:58
Χριστουγεννιάτικη Γιορτή & Φωταγώγηση Δέντρου στα Ρηγανά – 13 Δεκεμβρίου 2025
Διάφορα

Χριστουγεννιάτικη Γιορτή & Φωταγώγηση Δέντρου στα Ρηγανά – 13 Δεκεμβρίου 2025

Ο Σύλλογος Κατοίκων Ενορίας Αγίου Αντωνίου – Ρηγανά διοργανώνει και φέτος τη μεγάλη του Χριστουγεννιάτικη...

από Συντακτική Ομάδα
11/12/2025, 23:46
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Κόμβο Σελιανίτικων για διέλευση βαρέων οχημάτων (Δεκ. 2025 – Φεβ. 2026)
Διάφορα

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Κόμβο Σελιανίτικων για διέλευση βαρέων οχημάτων (Δεκ. 2025 – Φεβ. 2026)

Διέλευση Βαρέων Οχημάτων από τον Κόμβο Σελιανίτικων Για τις ανάγκες μεταφοράς τμημάτων εξοπλισμού αιολικού σταθμού...

από Συντακτική Ομάδα
11/12/2025, 23:09

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • Κακός οιωνός το φαναράκι που πιάστηκε στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο; sara-mara
  • Επίπληξη σε αντιδήμαρχο για φήμες περί «διαδοχής» σε δήμο της Αιτωλοακαρνανίας sara-mara
  • Γιατί ο Παπαναστασίου έψαχνε στη σακούλα; sara-mara
  • Οι "πολέμιοι" και τα μονοκούκια... sara-mara
  • Ποια είναι η "Σιδηρά Κυρία" του πικρού πρωινού καφέ; sara-mara
  • Ανάβω Φωτιές... sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.