• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου, 2026
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων

Έναρξη Επετειακού Έτους 2026 στην Ι.Μ. Αιτωλοακαρνανίας – 200 Χρόνια από την Έξοδο Μεσολογγίου

από Συντακτική Ομάδα
05/01/2026
σε Δυτική Ελλάδα, Μεσολόγγι, Πολιτισμός, Τοπικά Νέα
Χρόνος ανάγνωσης: 3 ′
A A
0
Έναρξη Επετειακού Έτους 2026 στην Ι.Μ. Αιτωλοακαρνανίας – 200 Χρόνια από την Έξοδο Μεσολογγίου
Share on FacebookShare on Twitter

Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα πραγματοποιήθηκε η έναρξη του επετειακού έτους 2026 στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κατά το οποίο συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ηρωική Έξοδο της Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, το πρωί της Κυριακής, 4 Ιανουαρίου 2026 τελέσθηκαν η ακολουθία του Όρθρου και η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.

Σχετικά Άρθρα.

Έναρξη Επετειακού Έτους 2026 για τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου

Αφιέρωμα στον αείμνηστο Μητροπολίτη Κοσμά – Τέσσερα χρόνια από την εκδημία του

Ασθενοφόρο δωρεάς Αθηνάς Παπαχρήστου παραμένει ακινητοποιημένο στο Μεσολόγγι – Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση Κατηχητικών Γυμνασίου–Λυκείου της Ι.Μ. Αιτωλοακαρνανίας – Δράσεις, Επισκέψεις & Μήνυμα Μητροπολίτη

Συμμετείχαν ο Πρωτοσύγκελλος, Αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Αρχιμ. Ιωσήφ Ζωγράφος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Μεσολογγίου, Αρχιμ. Αναστάσιος Καντάνης, όλοι οι Κληρικοί της Ιεράς Πόλεως και οι Διάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το δεξιό ιερό Αναλόγιο διηκόνησε εξαιρετικά ο Άρχων Πρωτομαΐστωρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, κ. Γεώργιος Δεμελής, μαζί με χορωδία ιεροψαλτών από σπουδαστές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Μεσολογγίου «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» και το αριστερό ιερό Αναλόγιο διηκόνησε ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος, κ. Δημήτριος – Αριστόβουλος Μαστροσπύρος, με τα μέλη του βυζαντινού χορού του Ιερού Ναού.

Κατά την ώρα του Κοινωνικού αναγνώσθηκε από τον Πρωτοσύγκελλο το Μήνυμα του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού για την έναρξη του επετειακού έτους της Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίο αναγνώσθηκε και σε όλους τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της τοπικής μας Εκκλησίας.

Αμέσως μετά τελέσθηκε η πανηγυρική Δοξολογία για την έναρξη του Επετειακού Έτους 2026, κατά την οποία εψάλησαν το Απολυτίκιο και το Κοντάκιο της Εξόδου και αναγνώσθηκε ειδική ευχή για την επέτειο των διακοσίων ετών, υμνογραφήματα του Οσιολογιωτάτου Ιερομονάχου Αθανασίου Σιμωνοπετρίτου, Υμνογράφου της Μ.τ.Χ.Ε.

Ακολούθως, άπαντες εξήλθαν του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού και στον προαύλιο χώρο έμπροσθεν του Ναού πραγματοποιήθηκε η επίσημη έπαρση της επετειακής σημαίας. Τις προβλεπόμενες τιμές και τον εθνικό ύμνο παιάνισε η Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Διονύσιος Σολωμός».

Κατά τον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας ανέφερε: «Σήμερα, σε τούτο τον ιερό τόπο, όπου η ιστορία δεν γράφτηκε απλώς αλλά αγιάστηκε, υψώνεται ενώπιόν μας η επετειακή σημαία των διακοσίων ετών από την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου. Δεν πρόκειται για μια τελετουργική πράξη του παρελθόντος, αλλά για ένα ζωντανό κάλεσμα μνήμης, ευθύνης και πνευματικής εγρήγορσης.

Η σημαία που ανυψώνεται σήμερα δεν ανεμίζει απλώς στον αέρα· ανεβαίνει στον ουρανό φορτωμένη με προσευχές, με δάκρυα, με αίμα και ελπίδα. Είναι η σιωπηλή μα και ηχηρή μαρτυρία ενός λαού που έμαθε να μετατρέπει την ανάγκη σε αρετή και τον θάνατο σε νίκη.

Ο σταυρός που δεσπόζει στο κέντρο της, φανερώνει ότι η Έξοδος του Μεσολογγίου υπήρξε βαθύτατα πνευματικό γεγονός. Δεν ήταν μια απλή στρατιωτική απόφαση· ήταν σταυρική πορεία. Οι πολιορκημένοι δεν εξήλθαν μόνο για να σωθούν, αλλά για να μαρτυρήσουν. Και μέσα από τη θυσία τους, ανέτειλε η ελπίδα της Αναστάσεως του Γένους.

Το γαλανόλευκο χρώμα ενώνει ουρανό και γη. Είναι το γαλάζιο της θάλασσας που αγκάλιασε τους αγωνιστές και το λευκό της καθαρής συνείδησης εκείνων που αρνήθηκαν να ζήσουν γονατισμένοι. Είναι το χρώμα της πατρίδας που γεννήθηκε μέσα από τη φωτιά, τη στέρηση και την προσευχή.

Τα έτη 1826–2026 δεν αποτελούν απλώς μια χρονική αρίθμηση. Είναι ένας άξονας μνήμης που διαπερνά τους αιώνες. Είναι η απόσταση ανάμεσα στη θυσία και στη δική μας ευθύνη. Διακόσια χρόνια μετά, δεν μας επιτρέπεται να θυμόμαστε χωρίς να στοχαζόμαστε, ούτε να τιμούμε χωρίς να μιμούμαστε.

Το στεφάνι που περιβάλλει τη σημαία, σύμβολο δόξας αλλά και ειρήνης, αγκαλιάζει την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου — μια πόλη που δεν έπεσε, αλλά υψώθηκε. Μια πόλη που δεν νικήθηκε, αλλά νίκησε την ιστορική λήθη και πέρασε στην αιωνιότητα της συνείδησης των λαών.

Αδελφοί μου,

Το Μεσολόγγι, δεν μας παρέδωσε μόνο ένα ηρωικό παρελθόν· μας εμπιστεύθηκε ένα μέλλον. Μας δίδαξε ότι η ελευθερία δεν είναι δεδομένο, αλλά καθημερινός αγώνας. Ότι η πίστη δεν είναι λόγια, αλλά στάση ζωής. Και ότι η πατρίδα δεν είναι μόνο χώμα , αλλά πρόσωπα, αξίες και θυσίες.

Σήμερα, καθώς η επετειακή αυτή σημαία ανυψώνεται, ας αναλογιστούμε όλοι μας: 

Είμαστε άξιοι της παρακαταθήκης που κρατούμε;

Φυλάσσουμε άραγε με πίστη και ενότητα ό,τι μας παραδόθηκε με αίμα;

Η μνήμη των ηρώων δεν ζητά δάκρυα· ζητά συνέπεια. Δεν ζητά μόνο λόγους· ζητά έργα. Ζητά να κρατήσουμε ζωντανές τις αξίες της ενότητας, της θυσίας, της πίστης και της αγάπης προς την πατρίδα και τον άνθρωπο.

Το επετειακό έτος που ανοίγεται μπροστά μας δεν είναι απλώς εορταστικό. Είναι παιδευτικό, πνευματικό και εθνικό. Είναι μια ευκαιρία να ξαναδιαβάσουμε την ιστορία όχι με αυτάρκεια, αλλά με ταπείνωση· όχι με αυτάρεσκη νοσταλγία, αλλά με δημιουργική ευθύνη.

Και γι’ αυτό, η σημερινή έπαρση της σημαίας δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή.

Το απόγευμα, στην εναρκτήρια εκδήλωση παρουσίασης του επετειακού προγράμματος της Τοπικής μας Εκκλησίας, καλούμαστε όλοι να συνεχίσουμε αυτόν τον διάλογο με την ιστορία. Να ακούσουμε, να μάθουμε, να εμπνευστούμε. Να δούμε πώς η θυσία του χθες μπορεί να γίνει φως και οδηγός για το αύριο.

Ας σταθούμε σήμερα όρθιοι — όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στην ψυχή.

Ας υψώσουμε τη σημαία αυτή ψηλά, όπως ύψωσαν το φρόνημά τους οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι.

Και ας υποσχεθούμε ότι το Μεσολόγγι δεν θα είναι μόνο τόπος μνήμης, αλλά τρόπος ζωής.  Ο Θεός να ευλογεί την Ιερά Πόλη, να φωτίζει τον φιλόχριστο λαό μας και να κρατά άσβεστη τη φλόγα της Εξόδου στις καρδιές των επερχόμενων γενεών.

Χρόνια πολλά κι ευλογημένα!».

Στην Θεία Λειτουργία και στην έπαρση της επετειακής σημαίας συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Σπυρίδων Διαμαντόπουλος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών Συλλόγων και Φορέων και πλήθος κόσμου.

Ακολουθεί το μήνυμα του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας για την έναρξη του επετειακού έτους 2026.

Ἀγαπητοί μου Πατέρες καὶ Ἀδελφοί,

Καλὴ καὶ Εὐλογημένη Χρονιά!

Ἕνα νέο ἔτος ἀνέτειλε, ἕνα ἔτος ὁρόσημο γιὰ τὴν Ἱερὰ Πόλη τοῦ Μεσολογγίου καὶ ὁλόκληρη τὴν Αἰτωλοακαρνανία, τὸ ἐπετειακὸ ἔτος 2026, κατὰ τὸ ὁποῖο συμπληρώνονται διακόσια (200) χρόνια ἀπὸ τὴν Ἔξοδο τοῦ Μεσολογγίου! 

Τὸ κορυφαῖο αὐτὸ ἱστορικὸ γεγονὸς ὁδήγησε, σταδιακὰ, στὴν ὁριστικὴ ἐπίλυση τοῦ ἑλληνικοῦ ἐπαναστατικοῦ ὁράματος γιὰ μία πατρίδα ἐλεύθερη καὶ ἀνεξάρτητη, ποὺ εἶχε ἀναδυθεῖ λίγα χρόνια νωρίτερα, τὸ 1821. Τὰ τραγικὰ γεγονότα ποὺ συντελέστηκαν ἐκεῖνον τὸν Ἀπρίλη τοῦ 1826, ξημερώνοντας Κυριακή τῶν Βαΐων, ὁδήγησαν στὴν ἀποτίναξη τοῦ τουρκοαιγυπτιακοῦ πολιορκητικοῦ ζυγοῦ καὶ στὴν ἀνατροπὴ τῆς τυραννίας τοῦ κατακτητῆ. 

Τὴν φετινὴ χρονιὰ θὰ τιμήσουμε τὶς ἡρωικὲς μορφὲς ποὺ μὲ τὴν λαχτάρα τῆς λευτεριᾶς ἀντιστάθηκαν στὶς βάρβαρες ἐπιδιώξεις τῶν ἀλλοθρήσκων κατακτητῶν. Ὁ σκοπός τους ἦταν μεγάλος, ὁ πόθος τους ἱερὸς καὶ ἅγιος, ὁ ἀγῶνας τους ἡρωικὸς μέχρι θυσίας. Τὰ ὅρια μεταξὺ ἁγιότητος καὶ ἡρωισμοῦ γιὰ αὐτὲς τὶς ψυχὲς εἶναι δυσδιάκριτα, διότι ἀγωνίστηκαν καὶ ἔπεσαν γιὰ τὰ ἰδανικὰ «τῆς πίστεως τῆς ἁγίας καὶ τῆς ἐλευθερίας»! 

Βέβαια, ἡ νίκη ποὺ κερδήθηκε μὲ αἷμα ἀπὸ τοὺς ἥρωες τοῦ Μεσολογγίου ἦταν κατὰ βάση ἠθική. Ἠθική, διότι ἡ πολυπόθητη ἐλευθερία ἀποκτήθηκε διὰ τοῦ θανάτου, ἡ τυραννία ἀποτινάχθηκε διὰ τῆς ἐκμηδενίσεως τοῦ προσώπου, ἡ ἔξοδος ἀπὸ τὴν ἐξαθλίωση τῆς πολύμηνης πολιορκίας πραγματοποιήθηκε διὰ τῆς εἰσόδου στὸν Ἄδη καὶ τῆς στερήσεως κάθε πνοῆς ζωῆς. Οἱ ἥρωες τῆς Ἐξόδου, ἀφοῦ ξεπέρασαν κατὰ τὴν διάρκεια τῆς πολιορκίας τῆς πόλεώς τους, κάθε δοκιμασία καὶ πειρασμό, πραγμάτωσαν τὴν νίκη τους, τὴν νίκη τῆς ἐλεύθερης βουλήσεώς τους – δηλαδὴ τοῦ πνεύματος – ἔναντι στὴν βία καὶ στὴν τυραννία, μὲ ἀξιοθαύμαστη ἀνδρεία καὶ πνεῦμα αὐτοθυσίας. Ἡ νίκη αὐτὴ ἦταν ἀτομικὴ καὶ συλλογικὴ ταυτόχρονα, ἀφοῦ ἡ ἐπιτέλεσή της ἀποφασίστηκε συλλογικὰ καὶ ὁμόφωνα, ὑπὸ ἕνα κοινὸ ὅραμα: τὴν λύτρωση ἀπὸ τὸ καθεστὼς τοῦ ὑπόδουλου ραγιᾶ καὶ τὴν δημιουργία ἑνὸς ἐλεύθερου καὶ ἀνεξάρτητου ἑλληνικοῦ κράτους, τὸ ὁποῖο θὰ ἔκανε πράξη γιὰ τοὺς πολῖτες του τὴν πολιτικὴ ἐλευθερία καὶ τὴν κοινωνικὴ προκοπὴ γιὰ ὅλους. 

Ποιά ἦταν ὅμως, ἀγαπητοί μου ἀδελφοί, τὰ ἰδανικὰ ποὺ χαρακτήριζαν τοὺς γενναίους ὑπερασπιστὲς τῆς Ἱερᾶς Πόλεως; Ποιές ἦταν οἱ ἀρετὲς ποὺ κοσμοῦσαν τὶς ψυχές τους; Ποιά ἦταν ἡ παιδεία τους καὶ πόσο ἰσχυρὴ ἦταν ἡ πίστη τους; Ἀξίζει νὰ ἀναρωτηθεῖ κανείς! 

Κατ’ ἀρχάς, οἱ ἥρωες τῆς Ἐξόδου εἶχαν γαλουχηθεῖ ἀπὸ τὴν ἑλληνορθόδοξη χριστιανικὴ παράδοση, εἶχαν στέρεη, ἀκλόνητη καὶ ἑδραιωμένη τὴν πίστη τους στὸν Τριαδικὸ Θεό. Στὸ πρόσωπο τοῦ Χριστοῦ, τῆς Παναγίας καὶ τῶν Ἁγίων προσέτρεξαν, παρηγορήθηκαν καὶ ἀναπαύτηκαν τὶς ὧρες τῆς φρικτῆς καὶ ἀπάνθρωπης πολιορκίας. Ἡ ἐλπίδα τῆς κοινῆς Ἀναστάσεως τοὺς ὤθησε στὸ νὰ ξεπεράσουν τὴν φυσικὴ ἀναγκαιότητα γιὰ ζωὴ καὶ νὰ στραφοῦν στὴν ἀδιαπραγμάτευτη ἐθελουσία ἔξοδο ἀπὸ τὴν ζωή. Τὸ «Χριστὸς Ἀνέστη» ἦταν τὸ σωτηριολογικὸ μήνυμα ποὺ τοὺς ἐμψύχωσε νὰ πολεμήσουν καὶ νὰ διασώσουν τὴν προσωπική τους ἀξιοπρέπεια. Ἔμπρακτα, δηλαδή, ὁμολόγησαν τὴν πίστη τους στὴν Ἀνάσταση τῶν νεκρῶν καὶ στὴν Ζωὴ τοῦ μέλλοντος! Τί τοὺς καθιστᾶ αὐτὴ ἡ ὁμολογία; Τοὺς καθιστᾶ Μάρτυρες Χριστοῦ! Ὅμοιους μὲ τοὺς Μάρτυρες τῶν πρωτοχριστιανικῶν χρόνων, μὲ αὐτοὺς ποὺ ἀρνήθηκαν νὰ θυσιάσουν στὰ εἴδωλα, μὲ αὐτοὺς ποὺ ἀρνήθηκαν νὰ ἀλλαξοπιστήσουν, μὲ ὅλους ἐκείνους ποὺ θυσίασαν τὰ πάντα γιὰ τὴν ἀγάπη τοῦ Χριστοῦ. Ἄρα, οἱ Ἐξοδίτες εἶναι οἱ ἡρωικοὶ Μάρτυρες τῆς πίστεως καὶ τῆς πατρίδος! 

Φυσικά, δίπλα στοὺς Μάρτυρες τῆς Ἐξόδου στάθηκαν ἀκλόνητοι καὶ σθεναροὶ πνευματικοὶ ἀρωγοὶ οἱ Κληρικοὶ τῆς Ἁγίας μας Ἐκκλησίας, ὅπως ὁ Ἐπίσκοπος Ρωγῶν Ἰωσὴφ ἀλλὰ καὶ πολλοί ἀφανεῖς ἥρωες Κληρικοί, οἱ ὁποῖοι κοσμημένοι μὲ τὴν ἁγία ἱερωσύνη ἤ τὸ ἱερὸ μοναχικὸ σχῆμα, ὑπῆρξαν οἱ στυλοβάτες τῆς πίστεώς μας καὶ τῆς ἡρωικῆς Ἐξόδου, ἔνδοξα παραδείγματα καὶ τρανὲς ἀποδείξεις τῆς μαρτυρικῆς συμμετοχῆς τῆς Ἐκκλησίας στούς ἐθνικούς ἀγώνες τοῦ λαοῦ μας. 

Ἡ Ἱερά μας Μητρόπολη ἀναγνωρίζοντας τὴν βαρύτητα, τὴν σπουδαιότητα καὶ τὴν μοναδικότητα τῶν ἀνωτέρω ἱστορικῶν γεγονότων μετέχει μὲ χαρά, σεβασμὸ καὶ ὑπερηφάνεια στὶς ἑορταστικὲς καὶ τιμητικὲς ἐκδηλώσεις εἰς μνήμην τῶν ἡρώων Ἐξοδιτῶν, διοργανώνοντας πλῆθος λατρευτικῶν δράσεων καὶ πολιτιστικῶν ἐκδηλώσεων, οἱ ὁποῖες θὰ διατρέξουν ὁλόκληρο τὸ ἐπετειακὸ ἔτος 2026. 

Κορυφαῖο γεγονὸς ἀποτελεῖ ἡ ἔλευση τῆς Ἐφεστίου Εἰκόνος τοῦ Ἁγίου Ὄρους τῆς Παναγίας «Ἄξιον Ἐστιν». Ἡ Ἱερά Εἰκόνα, ὡς Ἐφέστιος, σπανιότατα καί μόνο σέ ἐξαιρετικές περιπτώσεις ἐξέρχεται τῆς Ἱερᾶς της Καθέδρας, συνεπῶς αἰσθανόμαστε μεγάλη εὐλογία καὶ ἀνεκλάλητη χαρὰ γιὰ τὴν τιμὴ αὐτή. Τό πανιερότατο «Σύμβολο» τοῦ Ἄθωνος θά περιλάμψει μέ τήν παρουσία του τήν ἱστορική Ἐπέτειο καί θά λιτανευθεῖ μεγαλειωδῶς κατά τήν ἐλευσή του, ἀπὸ τὸν ἐμβληματικὸ Κῆπο τῶν Ἡρώων μέχρι τὸν ἱστορικὸ Ἱερὸ Μητροπολιτικὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Σπυρίδωνος, Πολιούχου τῆς Ἱερᾶς Πόλεως τοῦ Μεσολογγίου, ὅπου καὶ θὰ παραμείνει γιὰ τὸ χρονικὸ διάστημα ἀπὸ 30 Ἀπριλίου 2026 ἕως 9 Μαΐου 2026. 

Ἐπίσης, κεντρικὴ θέση στὶς λατρευτικές μας ἐκδηλώσεις κατέχει ἡ Θεία Λειτουργία ποὺ θὰ τελεστεί γιὰ πρώτη φορὰ στὸν Κῆπο τῶν Ἡρώων στὴν Ἱερὰ Πόλη τοῦ Μεσολογγίου, τόν Ἀπρίλιο τοῦ 2026. 

Σημαντική ἐκδήλωση, τήν ὁποία ἀξίζει νά παρακολουθήσει κανείς, εἶναι καί τό Ἐπιστημονικό Συνέδριο ποὺ διοργανώνει ἡ Εἰδική Συνοδική Ἐπιτροπὴ Πολιτιστικῆς Ταυτότητος τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος μὲ ἀφορμὴ τὴν ἐπέτειο γιὰ τὰ διακόσια χρόνια ἀπὸ τὴν Ἔξοδο καὶ θὰ φιλοξενήσει ἡ Ἱερά μας Μητρόπολη τόν Ὀκτώβριο του 2026, μὲ τὴν συμμετοχὴ διακεκριμένων προσωπικοτήτων ἀπὸ τήν Ἑλλάδα καὶ τό ἐξωτερικό, μὲ πλούσια ἱστορικὴ θεματολογία, ἡ ὁποῖα θά ἀναδείξει τά ἱστορικὰ γεγονότα καί τούς πρωταγωνιστές τους. 

Ἡ Ἱερά μας Μητρόπολη ἔχει ἐπίσης φροντίσει νὰ διεξαχθοῦν ἐκπαιδευτικὰ Προγράμματα στὰ σχολεῖα τοῦ Νομοῦ μας, μὲ τίτλο «Τὸ καράβι τῆς Λευτεριᾶς» μέ κύρια θεματικὴ τὴν Ἔξοδο τοῦ Μεσολογγίου, ἔτσι ὥστε οἱ νέοι καὶ οἱ νέες μας μὲ ἕναν κατάλληλο παιδαγωγικὸ τρόπο νὰ ἐντρυφήσουν στὰ ἱστορικὰ γεγονότα, νὰ γνωρίσουν τὰ πρόσωπα καὶ νὰ ἀποτιμήσουν τὰ ἀποτελέσματα τῶν πολεμικῶν ἐπιχειρήσεων καὶ τὴν κορωνίδα αὐτῶν, ποὺ ἦταν ἡ ἡρωικὴ Ἔξοδος. 

Ἀξίζει νὰ ἀναφερθούμε καὶ στὴν μεγάλη καλλιτεχνικὴ ἐκδήλωση ποὺ προετοιμάσαμε καὶ θὰ παρουσιαστεῖ τὸν μῆνα Μάιο. Πρόκειται γιά ἕνα ὀρατόριο, μιὰ συγκινητική λαϊκὴ ὄπερα, πάνω στοὺς δρόμους τῆς παραδόσεως. Εἶναι ἕνα πρωτότυπο ἔργο ποὺ γράφεται γιὰ τὸ Μεσολόγγι, μὲ τὴν συμμετοχὴ ἀναγνωρισμένων καί καταξιωμένων ἠθοποιῶν καὶ μουσικῶν.

Ἔχουμε καταρτίσει σὲ συνεργασία μὲ τὸ πλήρωμα τῶν μελῶν τῆς Μητροπόλεώς μας, τὶς Ἐνορίες, τὶς Ἱερὲς Μονές, τὰ Ἱδρύματά μας, τίς Σχολές καί τούς Τομεῖς μας,  ἕνα συνεκτικό, πλούσιο καὶ ποικίλο πολιτιστικὸ ἐπετειακό πρόγραμμα, τὸ ὁποῖο περιλαμβάνει ὅλες τὶς ἐκδοχὲς τοῦ πολιτισμοῦ: ἐκδόσεις βιβλίων, συναυλίες, θεατρικὲς παραστάσεις, ἡμερίδες, ἐπιστημονικὰ συνέδρια, ἐκλεκοὺς καλεσμένους ἀπὸ τὸν ἐκκλησιαστικό, τόν καλλιτεχνικὸ καί τὸν ἐπιστημονικό χῶρο. Εὐελπιστοῦμε οἱ δράσεις αὐτὲς νὰ διαχυθοῦν εὐρύτερα, νὰ καταστοῦν γνωστὲς σὲ ὅλο τὸν Νομό μας, νὰ ἀγαπηθοῦν καί νὰ τύχουν εὐρείας συμμετοχῆς, ὥστε κανεὶς νὰ μὴν μείνει ἀσυγκίνητος καὶ ἀμέτοχος τῶν ἀνεπανάληπτων αὐτῶν ἱστορικῶν γεγονότων, ποὺ ἀφοροῦν κάθε Ἕλληνα.

Καθ΄όλη τὴ διάρκεια τοῦ ἐπετειακοῦ ἔτους ἡ Ἱερὰ Πόλις τοῦ Μεσολογγίου θὰ βρίσκεται στὸ ἐπίκεντρο τῶν πολιτιστικῶν δράσεων, θὰ δέχεται ἐπισκέπτες, θὰ φιλοξενήσει τοὺς καλεσμένους μας, θὰ ἀναδείξει μὲ λίγα λόγια τον πολιτισμό καὶ τὴν φιλοξενία της.

 Ἀδελφοί μου, χρησιμοποιῶντας μία φράση ἀπὸ τὴν ὁμιλία τοῦ λογοτέχνη Λουκὴ Ἀκρίτα ποὺ ἐκφώνησε τὸ μακρινὸ 1964 στὸ Μεσολόγγι γιὰ τὰ 138 χρόνια ἀπὸ τὴν ἡρωικὴ Ἔξοδο, θὰ παροτρύνω ὅλους καὶ ὅλες νὰ ἀποδεχθοῦμε «τὸ προσκλητήριο τῆς Ἐξόδου» ποὺ «ἤχησε» ἤδη μὲ τὴν εἴσοδο τοῦ νέου ἔτους! Αὐτὸ τὸ ἐκκωφαντικὸ προσκλητήριο σηματοδοτεῖ τὴν ἔναρξη ἑνὸς ἐπετειακοῦ ἔτους ὀρόσημου γιὰ τὴν Ἱερὴ Πόλη τοῦ Μεσολογγίου, διότι μετέχοντας στὶς προγραμματισμένες ἐκδηλώσεις τῆς Ἱερᾶς μας Μητροπόλεως θὰ μεταφερθοῦμε νοερῶς στὶς τραγικὲς ἐκεῖνες στιγμὲς καὶ θὰ ἀφουγκραστοῦμε τὶς ἀπεγνωσμένες κραυγὲς γιὰ ἐλευθερία καὶ λύτρωση τῶν ἡρώων προγόνων μας! Θὰ αἰσθανθοῦμε τὸ ρῖγος τῆς συγκινήσεως ἀπὸ τὸ μεγαλεῖο τῆς θυσίας των Μεσολογγιτῶν, οἱ ὁποῖοι μέσα ἀπὸ τὶς φρικτὲς δοκιμασίες ποὺ ὑπέστησαν φανέρωσαν τὸ μεγαλεῖο τῆς ἐλεύθερης ψυχῆς τους, τὴν ὑπεροχὴ τῆς ἠθικῆς τους φύσεως, τὴν ἀξιοπρέπεια τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου τους καὶ τὸν θρίαμβο τοῦ πνεύματος ἔναντι στὴν φρίκη τῆς βίας. Οἱ ἥρωες τοῦ Μεσολογγίου θυσίασαν τὶς ζωές τους ἀκριβῶς ἐπειδὴ τὶς ἀγαποῦσαν καὶ τὶς σέβονταν σὲ μέγιστο βαθμό! Μὲ αὐτὸν τὸν τρόπο, μέσα ἀπὸ τόν ὄλεθρο, ἀναδείχθηκε νικηφόρα ἡ ἀδούλωτη ρουμελιώτικη ψυχή! 

Ἐν κατακλείδι, ἀγαπητοί μου ἀδελφοί, εἶναι καλὸ νὰ διατηροῦμε ζωντανὲς τὶς ἐθνικές μας μνῆμες, οἱ ὁποῖες ἀποτελούν τήν ἱστορία τῆς πατρίδος μας καὶ τῶν προγόνων μας. Εὔχομαι οἱ μνῆμες αὐτὲς νὰ γίνουν ἀφορμὴ εὐγνωμοσύνης καὶ ἐν Χριστῷ καυχήσεως, πρόκληση μιμήσεως, πηγὴ ἐμπνεύσεως ἁγνῶν καὶ ἁγίων ἰδανικῶν. Ταυτόχρονα, αἰτία ἑνότητος, συνεργασίας, συνοδοιπορίας πρὸς τὴν ἀνάπτυξη καὶ τὴν πρόοδο, μὲ ἀκλόνητο ὑπόβαθρο τὴν ἁγία μας πίστη, τὴν Ὀρθοδοξία καὶ τῆς πατρίδας μας τὴν εὐημερία!

Καλὸ καὶ εὐλογημένο ἐπετειακὸ ἔτος!

Μετά πατρικῶν εὐχῶν,

† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο     https://photos.app.goo.gl/JYTAm3NTiLDxTWMk6 

Tags: 200 χρόνια ΈξοδοςΑγιος ΣπυρίδωνΕκκλησία της ΕλλάδοςΈξοδος Μεσολογγίουεπετειακό έτος 2026Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και ΑκαρνανίαςΙστορική ΈξοδοςΜεσολόγγιΜητροπολίτης Δαμασκηνός
Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

«Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή;» στον Δημοτικό Κινηματογράφο Άνεσις | Προβολές Ιανουαρίου 2026
Αγρίνιο

«Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή;» στον Δημοτικό Κινηματογράφο Άνεσις | Προβολές Ιανουαρίου 2026

ΤΙ ΨΥΧΗ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙΣ ΜΩΡΗ; Μέρος Πρώτο ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ «ΑΝΕΣΙΣ» από την Πέμπτη 8...

από Συντακτική Ομάδα
05/01/2026, 15:17
Έναρξη Επετειακού Έτους 2026 για τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου
Διάφορα

Έναρξη Επετειακού Έτους 2026 για τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου

Στην κατάμεστη Αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα...

από Συντακτική Ομάδα
05/01/2026, 15:11
Θεοφάνεια στον Αστακό: Πρόγραμμα εορτασμών στην έδρα του Δήμου Ξηρομέρου
Διάφορα

Θεοφάνεια στον Αστακό: Πρόγραμμα εορτασμών στην έδρα του Δήμου Ξηρομέρου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΩΝ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ Την 6η του μηνός Ιανουαρίου, ημέρα Τρίτη και ώρα 07:00...

από Συντακτική Ομάδα
05/01/2026, 15:04
ΣΕΕΔΑ: Το 2025 έκλεισε με απογοήτευση για τον εμπορικό κόσμο του Αγρινίου
Αγρίνιο

ΣΕΕΔΑ: Το 2025 έκλεισε με απογοήτευση για τον εμπορικό κόσμο του Αγρινίου

Ο Σύλλογος Εμπόρων και Επιχειρηματιών Δήμου Αγρινίου ΣΕΕΔΑ στη πρώτη του ανακοίνωση το 2026 ,αφού...

από Συντακτική Ομάδα
05/01/2026, 14:48
Μπομπ Σφουγγαράκης: Η Αναζήτηση του Τετραγωνοπαντελόντη στον κινηματογράφο Άνεσις – 1–7 Ιανουαρίου 2026
Αγρίνιο

«Αποστολή Άγιος Βασίλης» στον κινηματογράφο Άνεσις Αγρινίου | 10 & 11 Ιανουαρίου

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (μεταγλωττισμένο) To Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2026 στον Δημοτικό...

από Συντακτική Ομάδα
05/01/2026, 14:43
Πάτρα: Αυτός είναι ο 30χρονος που σκότωσαν στο ξύλο σε νυχτερινό κέντρο μετά από καυγά
Διάφορα

Πάτρα: Αυτός είναι ο 30χρονος που σκότωσαν στο ξύλο σε νυχτερινό κέντρο μετά από καυγά

Η λογομαχία εξελίχθηκε σε βίαιη συμπλοκή, κατά τη διάρκεια της οποίας ο 30χρονος δέχθηκε αλλεπάλληλα...

από Συντακτική Ομάδα
05/01/2026, 01:20

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • Το γούρι του Μητσοτάκη "γκαντεμιά" για wanna be βουλευτή... sara-mara
  • Κακός οιωνός το φαναράκι που πιάστηκε στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο; sara-mara
  • Επίπληξη σε αντιδήμαρχο για φήμες περί «διαδοχής» σε δήμο της Αιτωλοακαρνανίας sara-mara
  • Γιατί ο Παπαναστασίου έψαχνε στη σακούλα; sara-mara
  • Οι "πολέμιοι" και τα μονοκούκια... sara-mara
  • Ποια είναι η "Σιδηρά Κυρία" του πικρού πρωινού καφέ; sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.