• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Τετάρτη, 29 Απριλίου, 2026
agrinionet.gr
No Result
View All Result
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
No Result
View All Result
agrinionet.gr
No Result
View All Result

Γεωργία και Κλιματική Αλλαγή

by Συντακτική Ομάδα
17/02/2019
in Αρθρογραφία
Reading Time: 1 min read
A A
0
Γεωργία και Κλιματική Αλλαγή

Γράφει ο Δρ. Δημήτρης Τριαντακωνσταντής, Ερευνητής ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ,

Η γεωργία και η κτηνοτροφία αποτελεί ένα βασικό μοχλό ανάπτυξης στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στον νομό Αιτωλοακαρνανίας. Στοιχεία της Eurostat δίνουν μια μείωση του αγροτικού πληθυσμού στην Ελλάδα τα τελευταία 22 χρόνια, κυρίως λόγω της αστικοποίησης και των μειωμένων ευκαιριών για απασχόληση νέων αγροτών. Παρόλο αυτά, ο ενεργός πληθυσμός του νομού Αιτωλοακαρνανίας κατά το ήμισυ ασχολείται με την πρωτογενή παραγωγή.

Σχετικά Άρθρα.

Nέο κεφάλαιο στην παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού οπωροφόρων δένδρων στην Ελλάδα από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ 

Με έντονο ενδιαφέρον η εκδήλωση για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Αγρινίου

Εγκρίθηκε από το Π.Σ. το Περιφερειακό Σχέδιο για την κλιματική αλλαγή

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ! ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ από τον ΕΛ.Γ.Ο. η αντιπρόεδρος Γ. Μπόκα…

Σχήμα 1. Αγροτικός Πληθυσμός της Ελλάδας τα τελευταία 22 χρόνια

Για να έχει η αγροτική ανάπτυξη βιώσιμη εξέλιξη επιβάλλεται να συνδεθεί άμεσα με την ενθάρρυνση της περιβαλλοντικής φροντίδας και της δράσης για το κλίμα. Αυτό διότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν όλο και περισσότερο την γεωργία, π.χ. οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή.

Τα αποτελέσματα της αλλαγής τους κλίματος στην γεωργία δεν αντιμετωπίζονται μόνο με οικονομική στήριξη με την μορφή άμεσων ενισχύσεων, αλλά με μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με κατάλληλες προσπάθειες των παραγωγών για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Σ’ αυτήν την προσπάθεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εστιάσει από νωρίς το ενδιαφέρον. Οι πολιτικές της επικεντρώνονται στην διασφάλιση της βιώσιμης χρήσης των φυσικών πόρων ώστε να περιοριστούν οι εκπομπές άνθρακα. Εξασφαλίζοντας την ανάλογη χρηματοδότηση, ενθαρρύνει  την υιοθέτηση πρακτικών διαχείρισης της γης που μπορούν να προστατεύσουν τα εδάφη και να αυξήσουν την ικανότητά τους να αποθηκεύουν άνθρακα, αυξάνοντας συγχρόνως την γονιμότητά τους.

Οι δεσμεύσεις για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής προέρχονται κυρίως από τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και τη συμφωνία των Παρισίων (2015). Στόχος της συμφωνίας είναι η διατήρηση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας σε επίπεδο πολύ χαμηλότερο των 2 °C. Η COP24 που έγινε στο Κατοβίτσε το Δεκέμβρη 2018 συνέχισε να εργάζεται στην συμφωνία των Παρισίων και στην Κοινή Δράση για τη Γεωργία της Κορωνιβίας (COP23), εστιάζοντας στον τρόπο αντιμετώπισης των τρωτών σημείων της γεωργίας στην αλλαγή του κλίματος και στην αντιμετώπιση της ασφάλειας των τροφίμων. Παρεμπιπτόντως,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2018 ενέκρινε τις νομοθετικές προτάσεις για τη Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2020, η οποία σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Γεωργία, Φιλ Χόγκαν: «εξασφαλίζει την επίτευξη ουσιαστικής επικουρικότητας για τα κράτη μέλη και ένα περισσότερο ανθεκτικό γεωργικό τομέα στην Ευρώπη, αυξάνοντας την περιβαλλοντική και κλιματική φιλοδοξία της πολιτικής».

Και τίθεται το απλό ερώτημα: δεδομένου των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος στην γεωργική παραγωγή, τί μπορεί να κάνει ο παραγωγός ώστε να μετριάσει αυτές τις επιπτώσεις;

Μερικές από τις καλλιεργητικές πρακτικές που έχουν θετικό πρόσημο στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και μπορεί να υιοθετήσει ο παραγωγός είναι:

  • Διαφοροποίηση καλλιεργειών. Όταν έχουμε μεγάλη έκταση αρόσιμης γης απαιτείται να καλλιεργούνται διαφορετικές καλλιέργειες. Έτσι, η κύρια καλλιέργεια δεν πρέπει να καλύπτει πάνω από το 75 % αυτής της αρόσιμης γης.
  • Διατήρηση των μόνιμων βοσκοτόπων. Οι γεωργοί δεν μετατρέπουν, ούτε οργώνουν τους μόνιμους βοσκότοπους που βρίσκονται εντός των περιοχών Natura.
  • Ύπαρξη περιοχών οικολογικής εστίασης στη γεωργική έκταση. Τέτοιες περιοχές θεωρούνται: η γη υπό αγρανάπαυση, οι καλλιέργειες ψυχανθών, όπως βίκος, μηδική, όσπρια κ.α., οι δενδροστοιχίες, τα χαντάκια, κλπ. Σκοπός των περιοχών αυτών είναι να προστατευτεί η βιοποικιλότητα της καλλιεργήσιμης έκτασης.
  • Ανακύκλωση των γεωργικών υπολειμμάτων των κλαδεμάτων ως υλικό εδαφοβελτίωσης και θρέψης.
  • Αξιοποίηση αποβλήτων ως υλικό λίπανσης με εφαρμογή στο έδαφος μετά από κατάλληλη επεξεργασία, π.χ. κομποστοποίηση.
Tags: ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑκλιματική αλλαγή.
Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

To “Αγρίνιο Ανοιχτό & Πράσινο” για το τροχαίο του ιατρού Αριστείδη Τζιόβα
Αγρίνιο

Δημήτρης Τραπεζιώτης: Η πρότασή μας για το οικοσύστημα των Λιμνών Τριχωνίδας και Λυσιμαχίας και το Βιώσιμο Μέλλον της περιοχής

Με αφορμή τη συζήτηση που διεξήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου στις 27-4-2026 με...

by Συντακτική Ομάδα
28/04/2026, 21:24
Μητροπολίτης Δαμασκηνός: Μήνυμα Μεγάλης Παρασκευής “Η τόλμη της αγάπης απέναντι στην παραφροσύνη της βίας”
Αρθρογραφία

Όσο ενωνόμαστε με τον Θεό τόσο θα ενωνόμαστε με τους αδελφούς μας

Του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ιδρύσεώς Της,...

by Συντακτική Ομάδα
25/04/2026, 20:02
Μητροπολίτης Δαμασκηνός: Να έχουμε και εμείς τον πόθο να βρούμε τον Χριστό
Αγρίνιο

Η Εκκλησία μας καλεί να υποδεχθούμε τον ουράνιο Νυμφίο κρατώντας τις λαμπάδες των αρετών μας

Του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της...

by Συντακτική Ομάδα
06/04/2026, 20:40
Συστράτευση Βασίλη Κωσταρά με τη Νέα Δημοκρατία – Δήλωση στήριξης και πολιτικό μήνυμα
Αρθρογραφία

Σπάνιες παθήσεις : Ανάγκες, προκλήσεις και υποσχέσεις στον 21ο αιώνα

Οι σπάνιες παθήσεις αποτελούν μια από τις πιο απαιτητικές και ταυτόχρονα παραμελημένες προκλήσεις της σύγχρονης...

by Συντακτική Ομάδα
31/03/2026, 20:11
Συστράτευση Βασίλη Κωσταρά με τη Νέα Δημοκρατία – Δήλωση στήριξης και πολιτικό μήνυμα
Αρθρογραφία

Η Ανάπτυξη του Αγρινίου την Επόμενη Δεκαετία: Προοπτικές και Προκλήσεις

Το Αγρίνιο, μια πόλη με βαθιές ρίζες στην ιστορία και τον πολιτισμό της Δυτικής Ελλάδας,...

by Συντακτική Ομάδα
21/03/2026, 23:57
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Σκουτερά Αιτωλοακαρνανίας
Αγρίνιο

Η χαρά του Χριστού είναι αποτέλεσμα της συναντήσεως του ανθρώπου μαζί Του

Του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού Με την συμπλήρωση σαράντα ημερών από την γέννηση...

by Συντακτική Ομάδα
02/02/2026, 21:46
Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • Μύτικας: Το άτυπο ΚΑΠΗ δημάρχων με θέα στο Ιόνιο sara-mara
  • Ψάχνουν αντίπαλο για τον Φαρμάκη, βρήκαν... τον Μωραΐτη sara-mara
  • Δήμος Αγρινίου: Αιχμές για σχέδιο διάλυσης της παράταξης και παιχνίδια υστεροφημίας του δημάρχου Γάκια sara-mara
  • Ήξεις - αφίξεις από το Δήμαρχο Γάκια sara-mara
  • Ακάκιεεεε... sara-mara
  • Του Γάκια το μαράζι... sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

No Result
View All Result
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.