• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Τρίτη, 26 Μαΐου, 2026
agrinionet.gr
No Result
View All Result
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
No Result
View All Result
agrinionet.gr
No Result
View All Result

Κυριάκος Πιερρακάκης στο LSE: «Είμαι αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας»

by Συντακτική Ομάδα
15/11/2025
in Ειδήσεις, Ελλάδα, Οικονομία
Reading Time: 2 mins read
A A
0
Κυριάκος Πιερρακάκης στο LSE: «Είμαι αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας»

Κεντρικό μήνυμα της ομιλίας στο LSE

«Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει να είναι τελικά όχι μόνο μια ιστορία ανάκαμψης, όχι μόνο μια ιστορία επιστροφής, αλλά και μια ιστορία αναγέννησης».

Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος χθες το βράδυ απευθύνθηκε σε Έλληνες και ξένους φοιτητές στην κατάμεστη αίθουσα του London School of Economics, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Ελληνικό Παρατηρητήριο – Κέντρο Έρευνας για τη Σύγχρονη Ελλάδα και την Κύπρο – και η Ελληνική Ένωση Τραπεζιτών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σχετικά Άρθρα.

Κυριάκος Πιερρακάκης: Ο διεθνής ρόλος του ευρώ είναι υπαρξιακής σημασίας για την Ευρώπη

Κυριάκος Πιερρακάκης: Η Ελλάδα αλλάζει παραγωγικό μοντέλο και επιταχύνει τις επενδύσεις το 2026

Κυριάκος Πιερρακάκης:Το στεγαστικό αποτελεί εθνική πρόκληση και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς τους ιδιοκτήτες ακινήτων.Χρειάζεται εμπιστοσύνη στο νέο πλαίσιο και ενεργοποίηση του κλειστού αποθέματος κατοικιών

Στη Φρανκφούρτη ο Πρόεδρος του Eurogroup και Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης για συναντήσεις με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Deutsche Bundesbank

Κεντρικό θέμα της συζήτησης, την οποία συντόνισε ο κάτοχος της έδρας «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τις Σύγχρονες Ελληνικές Σπουδές και Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του LSE, Βασίλης Μοναστηριώτης, ήταν ο οικονομικός και ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας.

Ο Υπουργός παρουσίασε τη στρατηγική του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ανέλυσε τις μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες που διαμορφώνουν τη σημερινή αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας.


Οι προκλήσεις: παραγωγικότητα και στήριξη των πιο ευάλωτων

«Η ανάπτυξη πρέπει να φτάσει σε κάθε νοικοκυριό, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Αυτό έχει ξεκινήσει να συμβαίνει, οι αριθμοί το δείχνουν, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν», επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης.

«Υπάρχουν ακόμη ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, πολίτες που πρέπει να στηριχθούν, επιχειρήσεις επίσης που πρέπει να στηριχθούν, και πολλά ακόμη βήματα που πρέπει να γίνουν».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα στον τομέα της παραγωγικότητας.

«Συγκλίνουμε ως προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά πρέπει να αναπτυχθούμε ταχύτερα, να πετύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος από εδώ και πέρα», υπογράμμισε.


Μεταρρυθμίσεις: Κεφαλαιαγορές και Euronext

Παράλληλα, ο Υπουργός αναφέρθηκε στη σημαντική βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας, η οποία, όπως είπε, οφείλεται κατά ένα μέρος και στη διαχείριση του δημόσιου χρέους.

«Το μήνυμα που στέλνουμε στις αγορές είναι ότι η Ελλάδα όχι μόνο επέστρεψε, αλλά είναι αξιόπιστη και ανοιχτή σε επενδύσεις».

Αυτό που κάνει ο ΟΔΔΗΧ είναι εντυπωσιακό, είπε ο κ. Πιερρακάκης.

«Μπορώ να σας πω ότι έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά υπό οποιαδήποτε κυβέρνηση. Τα στελέχη του είναι από τους πιο αξιοσημείωτους δημόσιους λειτουργούς που μπορεί κανείς να συναντήσει. Πιστεύω ότι τους αξίζει η επιβράβευση για όσα έχουν καταφέρει».

Ο κ. Πιερρακάκης στάθηκε ιδιαίτερα στη μεταρρύθμιση των κεφαλαιαγορών και τη σημασία της στη διευκόλυνση της πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές.

«Πιστεύω ότι η ενδεχόμενη εξαγορά του ΧΑΑ από την Euronext, η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα είναι πιθανό αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα, αποτελεί μέρος αυτής της ευρύτερης αλλαγής νοοτροπίας».

«Η ένταξη της χώρας σε μια μεγαλύτερη, ευρωπαϊκή δεξαμενή ρευστότητας μεταβάλλει ουσιαστικά τα κίνητρα και το περιβάλλον λειτουργίας της αγοράς. Είναι εντελώς διαφορετικό να διαθέτεις μια τοπικά απομονωμένη μονοπωλιακή χρηματιστηριακή αγορά – και διαφορετικό να συμμετέχεις ενεργά σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά ρευστότητας».

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι η χώρα θα χρειαστεί πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στις κεφαλαιαγορές, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αφαιρεθούν τα επιπλέον εμπόδια.

«Ιδανικά, θα ήθελα να δω το πιο καινοτόμο θεσμικό πλαίσιο κεφαλαιαγοράς στην Ευρώπη».


Το «τρίγωνο» μακροοικονομικής στρατηγικής – Οι 3 πυλώνες

Σε ερώτηση σχετικά με το ποια μεταρρύθμιση θα επέλεγε ως απολύτως απαραίτητη, ο Υπουργός απάντησε ότι ο ενάρετος κύκλος της ελληνικής οικονομίας βασίστηκε σε ένα «τρίγωνο» μακροοικονομικής στρατηγικής:

  • Δημοσιονομική ισορροπία
  • Υγιές τραπεζικό σύστημα
  • Μεταρρυθμίσεις

«Ας μην ξαναζήσουμε τα λάθη του παρελθόντος»

Κλείνοντας την εκδήλωση και απαντώντας σε ερώτηση φοιτητή σχετικά με τις συμβουλές που θα μπορούσε να δώσει στη Βρετανίδα ομόλογό του Ρέιτσελ Ριβς, ο Υπουργός σημείωσε:

«Δεν έχω κάποια συμβουλή. Θα επαναλάβω ότι η λέξη ύβρις είναι ελληνική και δεν σκοπεύω να πέσω σε αυτήν την παγίδα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχουμε λάβει πολλά μαθήματα από την εμπειρία της κρίσης και το βασικό μάθημα είναι πως η ελληνική κοινωνία υπέστη συλλογικό πλήγμα εξαιτίας όσων συνέβησαν την προηγούμενη δεκαετία. Ας μην το ζήσουμε ξανά».

Tags: EuronextLSEΕλληνική οικονομίαΚεφαλαιαγοράΚυριάκος ΠιερρακάκηςΜεταρρυθμίσειςΟΔΔΗΧΟικονομικός μετασχηματισμόςΠαραγωγικότηταΨηφιακός μετασχηματισμός
Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

Αγρίνιο: Εικόνες ντροπής. Χωματερή γεμάτη σκουπίδια πνίγει τον χώρο δίπλα στο ΔΑΚ.
Αγρίνιο

Κοινή ενημέρωση της Διεύθυνσης Καθαριότητας & Ανακύκλωσης και της Δημοτικής Αστυνομίας για την ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων

Ο Δήμος Αγρινίου, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου και με στόχο τη διατήρηση της καθαριότητας και...

by Συντακτική Ομάδα
25/05/2026, 13:39
Γιορτή Λήξης Κατηχητικών Δράσεων Δημοτικού Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας
Αγρίνιο

Γιορτή Λήξης Κατηχητικών Δράσεων Δημοτικού Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας

Την ετήσια εορτή λήξεως των Κατηχητικών Συνάξεων Δημοτικού, πραγματοποίησε η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας...

by Συντακτική Ομάδα
24/05/2026, 22:21
Βραδινή Θεία Λειτουργία στο Παναιτώλιο για τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσσο
Αγρίνιο

Βραδινή Θεία Λειτουργία στο Παναιτώλιο για τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσσο

Το Ιερό Ησυχαστήριο Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης προσκαλεί τους πιστούς στη Βραδινή Θεία Λειτουργία επί...

by Συντακτική Ομάδα
24/05/2026, 22:16
Chalkiopoulo Trail Run 2026: Οι ορεινοί αγώνες του Βάλτου επιστρέφουν για δεύτερη χρονιά
Αμφιλοχία

Chalkiopoulo Trail Run 2026: Οι ορεινοί αγώνες του Βάλτου επιστρέφουν για δεύτερη χρονιά

Την Κυριακή 31 Μαΐου 2026 το Χαλκιόπουλο Βάλτου μετατρέπεται ξανά σε σημείο συνάντησης για δρομείς,...

by Συντακτική Ομάδα
24/05/2026, 22:05
Λίνος Μπλέτσας: «Μπαίνουν επιτέλους κανόνες στις ΑΠΕ – Η Τριχωνίδα βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδιασμού μας»
Δυτική Ελλάδα

Λίνος Μπλέτσας: «Μπαίνουν επιτέλους κανόνες στις ΑΠΕ – Η Τριχωνίδα βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδιασμού μας»

Για το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τις αντιδράσεις γύρω από έργα...

by Συντακτική Ομάδα
24/05/2026, 21:43
Συνέντευξη φωτιά του Θανάση Κατερινόπουλου :«Η 17 Νοέμβρη δεν ήταν μύθος – δώσαμε τη ζωή μας για να εξαρθρωθεί»
Αγρίνιο

Συνέντευξη φωτιά του Θανάση Κατερινόπουλου :«Η 17 Νοέμβρη δεν ήταν μύθος – δώσαμε τη ζωή μας για να εξαρθρωθεί»

Σε μία αποκαλυπτική και ιδιαίτερα φορτισμένη συνέντευξη στον ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8 και την Δήμητρα Λαοπόδη,...

by Συντακτική Ομάδα
24/05/2026, 21:22
Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • Αράκυνθος: τα έργα κοινά, οι δάφνες… ιδιωτικές και οι κάλπες στον ορίζοντα sara-mara
  • «Πράσινος πονοκέφαλος με άρωμα… γαλάζιο: ο Σαλμάς, οι μουρμούρες και ο φόβος στο ΠΑΣΟΚ» sara-mara
  • Ελάτε πίσω… αλλά όχι όλοι: οι επιστροφές, οι αποκλεισμοί και τα πανηγύρια της Ν.Δ. sara-mara
  • Μύτικας: Το άτυπο ΚΑΠΗ δημάρχων με θέα στο Ιόνιο sara-mara
  • Ψάχνουν αντίπαλο για τον Φαρμάκη, βρήκαν... τον Μωραΐτη sara-mara
  • Δήμος Αγρινίου: Αιχμές για σχέδιο διάλυσης της παράταξης και παιχνίδια υστεροφημίας του δημάρχου Γάκια sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

No Result
View All Result
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.