• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Κυριακή, 21 Ιουνίου, 2026
agrinionet.gr
No Result
View All Result
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
No Result
View All Result
agrinionet.gr
No Result
View All Result

Ποιος σκότωσε την Μαρία Δημάδη

by Συντακτική Ομάδα
31/08/2025
in Coloured Stories, Αγρίνιο
Reading Time: 2 mins read
A A
0
Ποιος σκότωσε την Μαρία Δημάδη

Αγρίνιο, τέλη Αυγούστου 1944. Οι Γερμανοί είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν. Ο ΕΛΑΣ συγκεντρώνει τις δυνάμεις του με σκοπό τη δημιουργία πολιορκητικού κλοιού έναντι της πόλης.

Σχετικά Άρθρα.

Σοκ στο Αγρίνιο: Άνδρας φέρεται να ξυλοκόπησε γυναίκα στο κέντρο της πόλης. Κηλίδες αίματος στην είσοδο πολυκατοικίας

Αποκλειστικό: Εικόνες εγκατάλειψης στο πρώην Δημαρχείο Στράτου – Ερωτήματα προς τον Δήμο Αγρινίου για την κατάσταση στον χώρο των Τεχνικών Υπηρεσιών VIDEO FOTO

«Και τώρα… τι κάνουμε οι δυο μας;»

Θανάσης Μαυρομμάτης: Η δημόσια επιβεβαίωση μιας υποψηφιότητας που είχε ήδη κλειδώσει

Ήδη στις 7 Αυγούστου οι Γερμανοί ένιωσαν την πίεση των ανταρτών στην περιοχή του Αϊ Βλάσση. Τα γερμανικά αντίποινα στα χωριά Παναιτώλιο και Παραβόλα είναι απλές σπασμωδικές κινήσεις ενός πεσόντος γίγαντα. Παράλληλα ο ΕΔΕΣ, πιο ενισχυμένος από ποτέ, εντείνει τις ενέργειές του κατά των κατακτητών και τους προξενεί σοβαρές απώλειες αρχικά στην Αιτωλοακαρνανία και έπειτα στην Ήπειρο. Πράγματι, αυτές οι επιθέσεις των ανδρών του ΕΔΕΣ είναι η χαριστική βολή για τους Γερμανούς που θα αποσυρθούν οριστικά από την περιοχή στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στις 31 Αυγούστου, έξω από τις φυλακές της Αγίας Τριάδας ακούγονται πυροβολισμοί και μια γυναίκα πέφτει νεκρή. Είναι η 37χρονη Μαρία Δημάδη, η ευπαρουσίαστη κόρη του γιατρού Κώστα Δημάδη και μεταφράστρια της Κομαντατούρ. Για τη ζωή και τη δράση της συγκεκριμένης γυναίκας έχουν γραφτεί πολλά [1], ακόμη και σίριαλ ανέβηκε από την κρατική τηλεόραση.

Φυλακές Αγίας Τριάδος

Ο Θ. Κακογιάννης αναγράφει χαρακτηριστικά: «Η Μαρία Δημάδη, κόρη ευγενική, μορφωμένη και καλλιεργημένο πλάσμα, γόνος της εύπορης οικογένειας του γιατρού Δημάδη, στάθηκε για την πόλη και την περιοχή της η αποφασιστική, η ενεργητική συμπαραστάτισσα, η ριψοκίνδυνη γυναίκα, τότε σε κείνες τις δύσκολες μέρες της Κατοχής»  [2].

Αυτή την αξιοθαύμαστη ηρωίδα εκτέλεσαν οι άνδρες των Ταγμάτων Ασφαλείας εκείνη την τελευταία μέρα του Αυγούστου.

Ποιος λοιπόν σκότωσε τη Μαρία Δημάδη;

Είναι σχεδόν απίθανο πως αυτό το έκαναν οι Γερμανοί. Ο πρώτος λόγος είναι πως αυτοί ήταν απασχολημένοι σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις με σκοπό τη διευκόλυνση της πορείας αποχώρησής τους που θα ξεκινούσε στις 6 Σεπτεμβρίου. Είναι χαρακτηριστικό πως όλο τον Αύγουστο τα γραφεία της Κομαντατούρ ήταν σχεδόν άδεια, καθώς εκτός των άλλων οι Γερμανοί αξιωματικοί ήταν «απασχολημένοι» με αντίποινα και εκτελέσεις για εκφοβισμό των ανταρτών. Εξάλλου είναι γνωστή η φήμη πως ανώτατος Γερμανός διοικητής είχε ερωτευτεί τη Δημάδη και παρ’ ότι η δράση της ήταν γνωστή αυτή ουδέποτε ενοχλήθηκε. Ωστόσο μετά την εκτέλεση κανένας δεν τιμωρήθηκε, πράγμα που μπορεί να σημαίνει πως αυτή η απόφαση πάρθηκε κρυφά και έγινε γνωστή μαζί με ενοχοποιητικά στοιχεία που πιθανώς μάζεψαν -και σίγουρα οι Γερμανοί τα γνώριζαν από πριν- οι Ταγματασφαλίτες εκτελεστές.

Οι αντάρτες κάθε οργάνωσης ήταν πάντα βέβαιοι για τον ένοχο του θανάτου της συναγωνίστριάς τους. Ο ΕΛΑΣίτης Δ. Μπαλωμένος αναφέρει στο βιβλίο-ημερολόγιό του: «(…) ο Τολιόπουλος με τον Αρσένη εκτελούν την Ηρωίδα Μαρία Δημάδη έξω από τις φυλακές στην Αγία τριάδα. Ο λόγος να μην παρουσιάσει τα αμαρτήματα των Ταγματασφαλιτών για όλες τις εκτελέσεις» [3]. Είναι γεγονός πως η Δημάδη ως μεταφράστρια της Κομαντατούρ γνώριζε πολλά για τη δράση των «τσολιάδων» και οι τελευταίοι, με ορατό το ενδεχόμενο παράδοσης της πόλης αποφάσισαν πως η ασφάλειά τους δεν ήταν εξασφαλισμένη όσο αυτή ήταν στη ζωή. Ο ταγματάρχης Τολιόπουλος, διοικητής των Ταγμάτων Ασφαλείας στο Αγρίνιο, ήταν ένας σαδιστής που προτιμούσε να βασανίζει ο ίδιος τα θύματά του [4]. Θέλοντας να κρύψει τη δράση του ανέθεσε σε πρωτοκλασάτους και φανατικούς συνεργάτες του την επιχείρηση της συγκεκριμένης εκτέλεσης, έχοντας έτσι τη σιγουριά πως η Δημάδη δεν θα γλίτωνε.

Μαρία Δημάδη

Στην περίφημη αναφορά του βέβαια [6] δεν κάνει καμία μνεία για το περιστατικό. Υπάρχει όμως ένα αναπάντητο ερώτημα: γιατί κανένας δεν προσπάθησε να σώσει τη Δημάδη; Ένας καλός λόγος είναι η δύναμη των Γερμανών και των συνεργατών τους -οι οποίοι δεν ήταν καθόλου αμελητέο μέγεθος- ή ο φόβος αντιποίνων. Επιπλέον ο ΕΛΑΣ επιθυμούσε να αποφύγει την αιματοχυσία για δύο λόγους: αφενός γιατί ήθελε να καταλάβει αυτός το Αγρίνιο με τις λιγότερες απώλειες και αφετέρου στο μυαλό κάποιων υψηλόβαθμων στελεχών του (όπως ήταν ο Βελουχιώτης [5]) οι ανάγκες για εξοπλισμό και συντήρηση ήταν ταυτόσημες με τη θέληση για ανατροπή της εξουσίας μετά την απελευθέρωση. Από την άλλη ο ΕΔΕΣ -ο οποίος δεν είχε σχέσεις με τη Δημάδη- ήταν απασχολημένος με επιθέσεις στην ύπαιθρο και κυρίως στην περιοχή της Ηπείρου όπου βρισκόταν ως και ο ίδιος ο Ζέρβας. Σε τελική ανάλυση και για τις δύο οργανώσεις, η ηρωίδα από το Αγρίνιο ήταν μια πολύτιμη συνεργάτιδα αλλά ακόμη μία από τις πολλές που εκτελέστηκαν.

Στις 31 Αυγούστου 1944 η Μαρία Δημάδη εκτελέστηκε από συμπατριώτες της (αν και ότι περιέχει τον όρο πατριώτης δεν μπορεί να συμβαδίσει με αυτούς τους ανθρώπους) των Ταγμάτων Ασφαλείας. Γνώριζε πως η θέση της ήταν επισφαλής, προτίμησε όμως να μείνει πιστή στο καθήκον και να πέσει στο βωμό των ιδανικών του εαυτού της και της πατρίδας της.

Γράφει ο Μανώλης Πέπονας [7],

Απόφοιτος Ιστορικού-Αρχαιολογικού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

agriniomemories.gr

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1] Βλέπε χαρακτηριστικά, Φ. Γελαδόπουλος, «Μαρία Δημάδη», β’ έκδοση – ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΔΩ

[2] Θ. Κακογιάννης, «Μνήμες και Σελίδες της Εθνικής Αντίστασης», εκδ. Κωσταράκη.

[3] Δ. Μπαλωμένος «Το Ημερολόγιο ενός Αγωνιστή», Αγρίνιο 2011

[4] Χαρακτηριστικές οι συνεντεύξεις των Λ. Νικολάου και Αμ. Λέρη στη Μ. Αγγελή (όπως η ίδια αναφέρει σε άρθρο της με τίτλο «Αποθήκες Αφών Παναγοπούλου» στο τοπικό site του Αγρινίου «Εποχές»). Τις εμπειρίες τους για τους βασανισμούς από τον Τολιόπουλο μου μοιράστηκαν οι Μ.Α. και Α.Σ. -επίσης γυναίκες- στις 16/6/2014.

[5] Για τις απόψεις του Βελουχιώτη, βλέπε Ιάσονας Χανδρινός, «ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ», περιοδικό Ιστορία του Έθνους τεύχος 5, Ιούνιος 2009.

[6] ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΕΔΩ

Tags: coloured storiesΑγρίνιοΕπικαιρότητα
Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

Σοκ στο Αγρίνιο: Άνδρας φέρεται να ξυλοκόπησε γυναίκα στο κέντρο της πόλης. Κηλίδες αίματος στην είσοδο πολυκατοικίας
Αγρίνιο

Σοκ στο Αγρίνιο: Άνδρας φέρεται να ξυλοκόπησε γυναίκα στο κέντρο της πόλης. Κηλίδες αίματος στην είσοδο πολυκατοικίας

Σοβαρό επεισόδιο βίας σημειώθηκε χθες το βράδυ στο κέντρο του Αγρινίου, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους...

by Συντακτική Ομάδα
21/06/2026, 12:44
Αποκλειστικό: Εικόνες εγκατάλειψης στο πρώην Δημαρχείο Στράτου – Ερωτήματα προς τον Δήμο Αγρινίου για την κατάσταση στον χώρο των Τεχνικών Υπηρεσιών VIDEO FOTO
Αγρίνιο

Αποκλειστικό: Εικόνες εγκατάλειψης στο πρώην Δημαρχείο Στράτου – Ερωτήματα προς τον Δήμο Αγρινίου για την κατάσταση στον χώρο των Τεχνικών Υπηρεσιών VIDEO FOTO

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η κατάσταση που επικρατεί στον περιβάλλοντα χώρο του πρώην Δημαρχείου Στράτου, όπου...

by Συντακτική Ομάδα
19/06/2026, 09:39
Όρια στην εφηβεία, γονεική ευθύνη και η ανθρώπινη πλευρά μιας δύσκολης εποχής, με αφορμή ένα τραγικό περιστατικό με πατίνι…..
Αγρίνιο

«Και τώρα… τι κάνουμε οι δυο μας;»

Η μέρα που το τελευταίο παιδί φεύγει από το σπίτι έχει μια περίεργη σιωπή. Κλείνεις...

by Συντακτική Ομάδα
18/06/2026, 22:37
Νέο όχημα μεταφοράς ΑμεΑ αποκτά ο Δήμος Αγρινίου
Αγρίνιο

Νέο όχημα μεταφοράς ΑμεΑ αποκτά ο Δήμος Αγρινίου

Στην προμήθεια νέου ειδικά διαμορφωμένου οχήματος για τη μεταφορά ατόμων με αναπηρία και χρηστών αναπηρικού...

by Συντακτική Ομάδα
17/06/2026, 21:22
Πλατεία Μακρυγιάννη στο τέρμα της Χαριλάου Τρικούπη: Για τον Δήμο Αγρινίου υπάρχουν μόνο οι βιτρίνες;
Αγρίνιο

Πλατεία Μακρυγιάννη στο τέρμα της Χαριλάου Τρικούπη: Για τον Δήμο Αγρινίου υπάρχουν μόνο οι βιτρίνες;

Μια ακόμη γειτονιά του Αγρινίου εκπέμπει σήμα εγκατάλειψης και οι εικόνες από την πλατεία Μακρυγιάννη,...

by Συντακτική Ομάδα
17/06/2026, 20:54
Τι κι αν δεν έρθει ο Ανδρουλάκης στο Μεσολόγγι…
Αγρίνιο

Επιτέλους η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανακαλύπτει την Αιτωλοακαρνανία!!!

Ύστερα από επτά συναπτά χρόνια αδιαφορίας και παραγκωνισμού της Αιτωλοακαρνανίας, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας...

by Συντακτική Ομάδα
17/06/2026, 20:28
Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • Ξινιστκουμένους ο Σπανάκης στ' Αγρίνιου... sara-mara
  • Η καρέκλα της διαδοχής και τα υπόγεια ρεύματα στον Δήμο Αγρινίου sara-mara
  • Φισεκλίκια και ΕΛΑΣ… άκουσε και μη γελάς sara-mara
  • Η ανοχή τελείωσε... αλλά πότε άρχισε; sara-mara
  • Ποιος κάνει τις συστάσεις και γιατί; sara-mara
  • Το πολιτικό casting άρχισε στην Αιτωλοακαρνανία. Ποιοι κοιτούν προς την ΕΛΠΙΔΑ της Καρυστιανού sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

No Result
View All Result
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.