Για ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με επίκεντρο το πολυτιμότερο αγαθό στον κόσμο, το νερό, μίλησαν στο «Δυτικά FM 92,8, οι δασκάλες από το 4ο Δημοτικό Αγρινίου, Έφη Παπαθανασίου και Αλίκη Γαρουφαλή.
Σε συνέντευξή τους στη Δήμητρα Λαοπόδη, οι δύο εκπαιδευτικοί ανέδειξαν την ανάγκη ενός σχολείου να μπορεί να εμπνεύσει, να κινητοποιήσει και να διαμορφώσει ενεργούς πολίτες με συνείδηση.
Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου, το οποίο πολλές φορές πρωτοπορεί, με τις δασκάλες Έφη Παπαθανασίου και Αλίκη Γαρουφαλή να βρίσκονται συνέχεια στο πλευρό των μαθητών τους.
Αναφερόμενη στα παιδιά η κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι η επαφή μαζί τους είναι μια πηγή έμπνευσης, επισημαίνοντας πως «είναι μια δύναμη η οποία διαρκώς σου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργείς».
Βέβαια η ίδια τόνισε πως το επάγγελμα του δασκάλου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι κάτι που απαιτεί δουλειά και συνεχή οργάνωση, σε κάθε μαθησιακό επίπεδο. «Πρέπει να είσαι μέσα στα πράγματα, να μπορείς να είσαι σύγχρονος μαζί με τα παιδιά, έτσι ώστε να δημιουργείς εκείνα τα ερεθίσματα που θα τα κάνουν να αισθάνονται όμορφα μέσα σε μία τάξη και να γίνονται πιο δημιουργικά», είπε χαρακτηριστικά.
Αντιστοίχως η κ. Γαρουφαλή, αναφέρθηκε στις συνεχείς αλλαγές που παρατηρούνται στις διάφορες γενιές παιδιών και στα ενδιαφέροντά τους. «Αλλάζουν τα δεδομένα, αλλάζουν οι πληροφορίες που λαμβάνουν τα παιδιά σε κάθε ηλικία οπότε πρέπει κι εμείς να αλλάζουμε μαζί τους, για να μπορούμε να συμβαδίζουμε με τα θέλω τους και με τα ενδιαφέροντά τους», είπε.
Το 4ο Σχολείο Δημοτικό Σχολείου συμμετείχε σε ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο «Το Νερό: Το Πολύτιμο Αγαθό», συνεχίζοντας μια πορεία δημιουργίας που ξεκίνησε ήδη από την Α’ Δημοτικού με δράσεις για την αυλή και τον σχολικό κήπο. Το πρόγραμμα εντάσσεται στη δράση των Οικολογικών Σχολείων και αποτελεί συνέχεια μιας ευρύτερης φιλοσοφίας που υπηρετεί το σχολείο: βιωματική μάθηση, επαφή με το περιβάλλον και συνεργασία με τους γονείς. Όπως τονίστηκε, «το σχολείο δεν είναι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τις οικογένειές τους. Όταν οι γονείς είναι δίπλα μας, το αποτέλεσμα είναι πάντα καλύτερο».
Φέτος, η επιλογή του θέματος έγινε από κοινού με τα παιδιά, τα οποία «έδειξαν ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον» και στόχο είχε να ευαισθητοποιήσει τους μικρούς μαθητές σχετικά με την αξία του νερού, την ανάγκη εξοικονόμησης και την προστασία των υδάτινων πόρων.
Οι δράσεις του προγράμματος ήταν πλούσιες: εκπαιδευτικές επισκέψεις σε πηγές και υποδομές υδροδότησης, συζητήσεις για τον υδροφόρο ορίζοντα της Αιτωλοακαρνανίας, δημιουργικά εργαστήρια και παρουσιάσεις μέσα στην τάξη. Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό, έκαναν ερωτήσεις, εξέφρασαν απορίες και αποδείχθηκαν ενεργοί μικροί ερευνητές.
Όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Γαρουφαλή: «Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν. Είχαν απορίες και νομίζω ξάφνιασαν και αυτού, οι οποίοι μας ξεναγούσανε κάθε φορά. Δίνοντας ερωτήσεις στα παιδιά, έπαιρναν και αυτοί αφορμές και κουβεντιάζανε μαζί τους. Οι εκδρομές είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος τα παιδιά να μαθαίνουν πράγματα».
Μεταξύ άλλων, οι δράσεις του προγράμματος περιελάμβαναν τη σύνταξη της Εφημερίδας του Νερού, τη δημιουργία διαδικτυακών παιδιών και εκπαιδευτικών εργαλείων, που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν καθημερινά, καθώς και τη συγγραφή παραμυθιού για το νερό με τίτλο «Μια μικρή δροσοσταλίδα ταξιδεύει στον κόσμο μας» .
Τα παιδιά έγραψαν, επίσης το δικό τους τραγούδι με τίτλο «Το νερό κυλά», το οποίο μελοποιήθηκε από τη μουσικό του σχολείου, κ. Κωνσταντίνα Κουτσογιάννη και ηχογραφήθηκε στην τάξη και θα προστεθεί μαζί με άλλες δημιουργίες των μαθητών στο ψηφιακό σχολικό βιβλίο.
Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου, με τη στήριξη της δραστήριας διευθύντριας του, κ. Κωνσταντίνας Τασούλη, αποδεικνύει ότι η συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών μπορεί να δημιουργήσει κάτι πολύ περισσότερο από γνώση: ευαισθησία, πολιτισμό και ελπίδα.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Έφης Παπαθανασίου και της Αλίκης Γαρουφαλή στον ΔΥΤΙΚΑ FM και την Δήμητρα Λαοπόδη