• Ακούστε τώρα | KosmosFM
  • Sara & Mara | Blog
Παρασκευή, 27 Μαρτίου, 2026
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
agrinionet.gr
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
agrinionet.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων

Μια ξεχασμένη επέτειος και μια οφειλή προς σ’ έναν Δήμαρχο της πόλης μας  

από Συντακτική Ομάδα
14/09/2024
σε Coloured Stories
Χρόνος ανάγνωσης: 1 ′
A A
0
Μια ξεχασμένη επέτειος και μια οφειλή προς σ’ έναν Δήμαρχο της πόλης μας  
Share on FacebookShare on Twitter
80 χρόνια κλείνουν φέτος από την 14 Σεπτεμβρίου 1944, όπου οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ μπαίνουν στο Αγρίνιο και αφοπλίζουν το δοσίλογο τάγμα Ασφάλειας που «άφησαν στο πόδι τους» οι Γερμανοί συλλαμβάνοντας όσους υπηρετούσαν σ’ αυτό προκειμένου να δικαστούν για τα εγκλήματά τους.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ο «αρχιεκτελεστής του Αγρινίου», Γιώργος Τολιόπουλος. Παρά τις όποιες εξαγγελίες όμως εκείνων των ημερών τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη. Μετά από μία δίκη παρωδία τα περισσότερα από τα μέλη του αποστρατεύτηκαν και κάποιοι από τους αξιωματικούς του παρασημοφορήθηκαν για τα κατορθώματά τους τα επόμενα χρόνια της «λευκής τρομοκρατίας» και του εμφυλίου πολέμου.

Την ίδια μέρα το απόγευμα, αφού πρώτα απελευθερώθηκαν όλοι οι κρατούμενοι από τις φυλακές της Αγίας Τριάδας εκλέχτηκε δια βοής σε μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Μπέλλου το πρώτο μετακατοχικό προσωρινό δημοτικό συμβούλιο του Αγρινίου για να φροντίσει άμεσα τα επείγοντα ζητήματα του απελευθερωμένου δήμου και να οργανώσει τις πρώτες ελεύθερες δημοτικές εκλογές στο πλαίσιο του «Κώδικα Αυτοδιοίκησης και Λαϊκής Δικαιοσύνης για την Στερεά Ελλάδα».

Δυο μέρες αργότερα, η επιτροπή αυτή, συνεδρίασε στο Δημαρχείο Αγρινίου και εξέλεξε ως πρόεδρο και Δήμαρχο Αγρινίου το «σύντροφο Θανάση Κακογιάννη» καταγράφοντας με αυτή της την πράξη την πρώτη απόφαση του «Λαϊκού Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου» στην ιστορία της πόλης και του Δήμου.

Σχετικά Άρθρα.

Ενημέρωση κτηνοτρόφων Δήμου Ξηρομέρου για τον αφθώδη πυρετό. Η μετάδοση, τα συμπτώματα και η πρόληψη (Foot-and-Mouth Disease, FMD).

Μουσική Παράσταση: «Μνήμη από σπαθί και μύρο…» στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως πρεσβευτής στο έργο “Gender Flagship” του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής

ΔΗΠΕΘΕ: Η Λιάνα Κανέλλη στην επόμενη «διάλεξη με θέα»

Οι εκλογές της 29ης Οκτώβρη εκείνης της χρονιάς επικύρωσαν και εκλογικά αυτές τις επιλογές και στις 6 Νοεμβρίου συγκροτείται σε σώμα το πρώτο εκλεγμένο Λαϊκό Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου το οποίο αποτελούνταν από τους: Γιώργο Καραπαπά (πρώτος πλειοψηφών), Θανάση Κακογιάννη, Τάσο Πετρίδη, Αριστείδη Παρθένη, Χρ. Καπελάκη, Χρ. Μπανια, Β Κουτσοδήμο, Ελευθέριο Πολύζο, Βασιλική Σβόλη, Τασία Χαβέλα, Μαστρογιάννη, Ανδρέα Μπάβαρη, Φώτη Καρασούλο, Γεώργιο Γιανούτσο, Κώστα Κιρκιλέση, Πάνο Σκιαδά, Γιάννη Τζωρτζόπουλο και Γιώργος Σερέτη.

Αρχίζει με ακόμα πιο γοργούς ρυθμούς η ανασυγκρότηση και η λειτουργία του Δήμου μέσα στο πλαίσιο του παραπάνω κώδικα, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι μια διαφορετική αντίληψη λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι εφικτή και λειτουργική στον αντίποδα της λειτουργίας που επικρατούσε μέχρι τότε και εξαιρετικά πιο μακριά από τη σημερινή Καλλικρατική τους δομή.

Η τραγική ήττα του ΕΑΜικού κινήματος σήμανε δυστυχώς και το τέλος μιας άλλης αντίληψης για την τοπική αυτοδιοίκηση από αυτή που είναι σήμερα παγιωμένη στη συνείδηση των περισσοτέρων.

Τον Μάρτιο του 1945 οι Άγγλοι με τα όπλα τους παρατεταμένα μπαίνουν στο δημαρχείο της πόλης και διώχνουν από το γραφείο του τον εκλεγμένο δήμαρχο Κακογιάννη. Στη θέση του τοποθετούν δικό τους δήμαρχο και διορίζουν ένα δημοτικό συμβούλιο η πρώτη απόφαση του οποίου ήταν να κηρύξει επίτιμο δημότη Αγρινίου τον Τσώρτσιλ. Αυτό από μόνο του είναι αρκετά δηλωτικό για τον τρόπο οργάνωσης του μεταπολεμικού κράτους. Δείχνει την αφετηρία μια διαδρομής η οποία μας οδήγησε ως εδώ, χάρις στο απίθανο αυτό πολιτικό προσωπικό και την ελίτ του τόπου αυτού που ως βασική της προτεραιότητα ήταν η αδιάκοπη και χωρίς εμπόδια αναπαραγωγή της εξουσίας της με όποιο κόστος επέφερε στον τόπο και στους ανθρώπους του.

Δυστυχώς αυτή την περίοδο της Λαϊκής Αυτοδιοίκησης ο Δήμος Αγρινίου ακόμα δεν την έχει τιμήσει, ως οφείλει. Μετά από αίτημα μας το όνομα του Θανάση Κακογιάννη δόθηκε σε έναν κάθετο δρόμο της οδού Καρπενησίου, αλλά εκκρεμεί ακόμα το αίτημα μας για λήψη απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο, έτσι ώστε να φιλοτεχνηθεί το πορτραίτο του και να αναρτηθεί μαζί με τα πορτραίτα των άλλων εκλεγμένων δημάρχων στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου.

Το ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει αποδείξει εμπράκτως ότι σέβεται και τιμά αυτή τη μέρα. Η παρουσία του αείμνηστου Μανώλη Γλέζου το 2017 έπειτα από την πρόσκληση μας ήταν η πιο εμβληματική εκδήλωση τιμής και μνήμης αυτής της μέρας. Άλλες χρονιές πραγματοποιήθηκαν θεματικές εκθέσεις των αντιφασιστικών σκίτσων του γνωστού σκιτσογράφου ΣΤΑΘΗ, έκθεση σπάνιου φωτογραφικού υλικού της εποχής, παρουσίαση των πρακτικών του πρώτου ελεύθερου δημοτικού συμβουλίου στον αύλειο χώρο του κτιρίου της τράπεζας Ελλάδος που αξιοποιήθηκε για πρώτη φορά για τέτοιου είδους εκδηλώσεις, προβολή ντοκιμαντέρ για τα χρόνια της κατοχής, συζήτηση με το Δημήτρη Παπαχρήστο και τον Αριστομένη Συγγελάκη για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, θεατρική παράσταση ο «Άρης» κ.α.

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

*Στη φωτογραφία ο Θανάσης Κακογιάννης πρώτος δήμαρχος της πόλης μετά την απελευθέρωση της. Ορίστηκε και έπειτα εκλέχθηκε Δήμαρχος όπου και υπηρέτησε έως τις 31-3-1945.

Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του AgrinioNet.gr δεσμεύεται να παρέχει έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και εθνική επικαιρότητα. Με επαγγελματισμό και αφοσίωση, καταγράφουμε τις εξελίξεις, αναλύουμε τα γεγονότα και φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενική πληροφόρηση και η ουσιαστική κάλυψη των ειδήσεων με υπευθυνότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα.

Γιώργος Παππάς: Το «10 το καλό» του Παναιτωλικού
Coloured Stories

Γιώργος Παππάς: Το «10 το καλό» του Παναιτωλικού

Ο Γιώργος Παππάς δεν ήταν απλώς ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής. Ήταν μια εποχή ολόκληρη για τον Παναιτωλικός....

από Συντακτική Ομάδα
05/03/2026, 23:13
Βόμβες και σειρήνες δίπλα στο σπίτι της: Η Αγρινιώτισσα Ελένη Καμμένου στην «καρδιά» της σύγκρουσης με το Ιράν – «Δεν φοβάμαι»
Coloured Stories

Βόμβες και σειρήνες δίπλα στο σπίτι της: Η Αγρινιώτισσα Ελένη Καμμένου στην «καρδιά» της σύγκρουσης με το Ιράν – «Δεν φοβάμαι»

Η Ελένη Καμμένου μιλάει στον ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8 για την εμπειρία της από τον πόλεμο...

από Συντακτική Ομάδα
03/03/2026, 21:32
Αποκατάσταση του ψηφιδωτού της πάλης του Ηρακλή με τον Αχελώο στο κέντρο του Αγρινίου. Τι λέει ο Π. Μπερμπερίδης
Coloured Stories

Αποκατάσταση του ψηφιδωτού της πάλης του Ηρακλή με τον Αχελώο στο κέντρο του Αγρινίου. Τι λέει ο Π. Μπερμπερίδης

Σε μια σημαντική παρέμβαση για την πόλη του Αγρινίου, ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του ψηφιδωτού που...

από Συντακτική Ομάδα
03/03/2026, 00:07
Χειμώνας 2025-2026: Οι τρεις τεχνητές λίμνες του Αχελώου φτάνουν στο 100% και οι ροές κατευθύνονται στη θάλασσα
Coloured Stories

Χειμώνας 2025-2026: Οι τρεις τεχνητές λίμνες του Αχελώου φτάνουν στο 100% και οι ροές κατευθύνονται στη θάλασσα

Ο χειμώνας 2025-2026, με τις ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις, έδωσε σημαντική «ανάσα» στον ποταμό Αχελώος και...

από Συντακτική Ομάδα
21/02/2026, 21:10
Μάθημα προσφοράς από το  5ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου στα Συσσίτια του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου
Coloured Stories

Μάθημα προσφοράς από το 5ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου στα Συσσίτια του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου

Μια ξεχωριστή δράση εθελοντισμού πραγματοποιήθηκε στα Συσσίτια του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου, με τη...

από Συντακτική Ομάδα
16/02/2026, 21:51
Όταν η καταδίκη της βίας μένει στα λόγια
Coloured Stories

Όταν η καταδίκη της βίας μένει στα λόγια

Οταν κάποιος που πολιτεύεται δηλώνει ότι “καταδικάζει τη βία”, η δήλωση αυτή δεν μπορεί να...

από Συντακτική Ομάδα
09/01/2026, 22:02

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Τεχνική Εταιρεία A4B

RSS Sara & Mara | Blog

  • «Άξιος» από κάτω… «παγωμάρα» στην πρώτη σειρά sara-mara
  • Καθαριότητα στα χαρτιά, βρωμιά στους δρόμους: η άλλη όψη του Αγρινίου sara-mara
  • Καθάρισαν άλλοι, φωτογραφήθηκαν οι «αρμόδιοι» sara-mara
  • Δήμαρχος Γάκιας κυνηγά καρέκλα στη Βουλή... sara-mara
  • Ποιος θα καθίσει στην καρέκλα και ποιος… λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο sara-mara
  • Άγριο πολιτικό καρφί: η καρέκλα που άναψε φωτιά μεταξύ Παπαναστασίου – Καραγκούνη sara-mara

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2025 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

agrinionet .gr

Αγρίνιο

Τοπικά Νέα

Δυτική Ελλάδα

Ελλάδα

Πολιτική

Παραπολιτική

Coloured Stories

Ροή Ειδήσεων

 

Οικονομία

Υγεία

Πολιτισμός

 

Συνεντεύξεις

Info

Ταυτότητα

Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Cookies

Όροι Χρήσης

 

Επικοινωνία

....

Web Design & Development

© 2024 Agrinionet

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agrinionet.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αγρίνιο
  • Τοπικά Νέα
    • Αγρίνιο
    • Άκτιο Βόνιτσας
    • Αμφιλοχία
    • Θέρμο
    • Μεσολόγγι
    • Ναύπακτος
    • Ξηρόμερο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Παραπολιτική
  • Coloured Stories
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Εκδηλώσεις
    • Θέατρο
    • Σινεμά

© 2024 Agrinionet.gr. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.